LCS: iceberg ahead

Departamentul Apararii a notificat USN sa renunte la achizitia a 20 din cele 52 de LCS planificate. Primele 24 ar urma sa fie cumparate pana la sfarsitul lui 2015 insa urmatorul lot de 28 de bucati ar urma sa fie redus la 8.

Decizia, destul de ciudata din punctul de vedere al numarului, a rezultat in urma examinarii mai multor variante, inclusiv reducerea si mai drastica a comenzilor.

Nimic nu este definitiv pana la prezentarea bugetutului Apararii insa, in ciuda suportului USN, LCS pare a avea putine sanse sa scape de reducere.

Aparent se pune deja problema gasirii unui inlocuitor pentru LCS, un semnal ca decizia este ca si luata.

Programul LCS are multe puncte in comun cu F-35, ambele fiind concepte revolutionare, destinate sa inlocuiasca o serie de modele mai vechi, impacand cerinte uneori contradictorii si fiind foarte scumpe de achizitionat.

Fata de F-35, care este “doar” intarziat si cu bugetul depasit, LCS este criticat pentru lipsa de fiabilitate si, mai important, slaba capacitate de a combate un adversar apropiat tehnologic cum este marina chineza.

In plus, este mult mai dificil de gasit o alternativa serioasa la F-35, fata de LCS.

Toate astea au facut din LCS o tinta mai facila pentru o reducere de buget insa nici F-35 nu este foarte departe, mai ales in conditiile in care clientii straini renunta la comenzi.

In ambele cazuri, o reducere a comenzilor va duce inevitabil la o crestere a pretului per unitate. Si asta inseamna inca un pas in directia unei decizii de a li se gasi inlocuitori mai ieftini si mai performanti, in cazul LCS.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to “LCS: iceberg ahead”

  1. Alex says:

    Te-ai pripit putin cu publicarea. Nimic nu s-a decis inca. Mai trebuia sa astepti 2-3 saptamani pana se limpezesc lucrurile.

    • admin says:

      Am pus un disclaimer insa pentru mine mai importanta a fost stirea ca este o discutie cat se poate de concreta referitoare la reducerea numarului de unitati, nu neaparat ca se va lua sau nu decizia. LCS poate sa scape acum insa daca au luat la ochi programul asta s-ar putea sa faca la fel si cu F-35.
      LCS este o afacere strict americana, singurii afectati de reducere si implicit cresterea costurilor vor fi USN. Insa F-35 este un program international, o eventuala reducere din partea USAF/USN/USMC ar duce la cresterea pretului pentru toti partenerii si europenii sint mult mai sensibili la pret si mai predispusi sa taie si ei din comenzi.
      Cum F-35 este singurul avion de gen 5 occidental disponibil pe piata, asta ar insemna ca foarte putine state Vest sa-si permita ceva care sa rivalizeze cu PAK-FA sau clonele chinezesti.
      In tot rationamentul de mai sus punctul slab este legatura dintre LCS si F-35, insa cum ambele sint criticate datorita costurilor si acum se fac reduceri bugetare, s-ar putea sa existe o miscare generala in directia reducerii comenzilor.