Conectati

Hirrus UAV - Sursa: TeamNet

Hirrus UAV – Sursa: TeamNet

Despre participarea romaneasca la exercitiul NATO Unified Vision 2014 se stia ca a constat in operarea (posibil in comun cu US Army) a unui aerostat de tip PGSS (Persistent Ground Surveillance System) si a unui avion fara pilot.

Unified Vision este un exercitiu de tip JISR (Joint Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance) care urmareste testarea compatibilitatii diversilor senzori de culegere a informatiilor din dotarea armatelor NATO pentru asigurarea fuziunii datelor si a distribuirii acestora pentru analiza.

 

Unul dintre sistemele care asigura interoperabilitatea ISR folosite la Unified Vision a fost General Atomics STARE (System for Tactical Archival, Retrieval, and Exploitation), dezvoltat pentru a asigura suportul misiunii celebrelor MQ-9 Reaper dar care are si capacitatea de a integra date provenind de la alte surse.

Era deci oarecum de asteptat ca echipamentele operate de romani sa fie de productie straina, compatibile cu sistemele de comunicatii NATO si avionul fara pilot sa fie furnizat de Brigada de Informatii Militare, candidatul cel mai probabil fiind Shadow 600. Presupunerea s-a dovedit gresita, UAV-ul care a demonstrat compatibilitatea cu STARE este de productie romaneasca, Hirrus al TeamNet.

Cel mai bine o spun cei de la GA in comunicatul lor de presa: “GA-ASI’s involvement was highlighted by the effectiveness of its STARE networking system, which filled critical gaps in collecting and disseminating Synthetic Aperture Radar (SAR) imagery, stationary and moving target information (both ground and maritime), and Standard and High-Definition (HD) video to NATO coalition shared databases during the various operational scenarios. The system can archive or rebroadcast feeds from multiple systems, including the Reaper surrogate, Norwegian and German P-3s, a Norwegian F-16, the U.S. Army’s Persistent Threat Detection System (aerostat) and its associated Persistent Ground Surveillance System, and Italian Raven and Romanian Hirrus Unmanned Aerial Vehicles (UAVs).

Intr-o companie selecta Hirrus si-a obtinut deci in mod oficial certificatul de compatibilitate NATO.

 

Both comments and pings are currently closed.

9 Responses to “Conectati”

  1. dan says:

    intrebare:
    o fi in dotare si e “la secret”?
    sau a fost doar testat cu ocazia asta?

    • admin says:

      Nu am vazut nici un anunt in privinta asta sau imagini cu el in dotarea Armatei.
      Evident, posibilitatea ca el sa existe deja nu trebuie exclusa dar nu vad rostul secretului. Ar fi un lucru pozitiv atat pentru Armata cat si pentru TeamNet.

      • GeorgeGMT says:

        Da ce imagini sau comunicate cu ScanEagle ai vazut?! Si pentru asta avem dovada existentei in dotare…

        • admin says:

          La un moment dat au spus:
          “În perioada amintită, în cadrul Detașamentului de Informații Militare ‘ZABUL’, un număr de aproximativ 400 de militari au luat parte la misiuni, pe parcursul a 15 rotiri ale contingentelor românești. Componenta IMINT a detașamentului a executat misiuni de zbor cu sisteme de avioane fără pilot (SHADOW 600, SCAN EAGLE și RAVEN) și sistemul PGSS — Persistent Ground Surveillance System.” Sursa: agerpres.ro
          E adevarat ca nu se intelege foarte bine daca erau romanesti sau americane dar de Shadow si PGSS e sigur, de Raven parca am mai vazut ceva la FOS – sau mi se pare mie – si ramasese Scan Eagle de care nu stiam/auzisem nimic.

            • admin says:

              Banuiesc ca la FOS:
              AeroVironment RQ-11 Raven este un sistem UAV produs pentru prima dată în 1999 şi adus în forma sa actuală în anul 2002, fiabilitatea acestuia făcându-l eligibil pentru dotarea forţelor armate a unui mare număr de state, printre care şi România“.
              Sursa: VEHICULE AERIENE FĂRĂ PILOT TACTICE – dezvoltări şi aplicaţii viitoare, Autori: General de brigadă Adrian CIOLPONEA, Maior Virgil FLORESCU. Nu cred ca poate fi mai oficial sau detaliat decat ce e spus aici.

          • GeorgeGMT says:

            Hmmm, mai facut sa intru la verificare…Vedem daca avem 🙂 .

            • admin says:

              Pentru mine e clar ca avem, nu imi permit sa pun la indoiala ce spun cei doi autori. Faptul ca nu am prea auzit sau vazut Raven-ul pare sa indice ca a fost cantonat la FOS, de unde si discretia de pana acum. Nu e chiar un secret, altfel nu ar fi aparut in comunicate oficiale si in asemenea materiale doar ca prezenta lui e mai discreta. As fi totusi curios in legatura cu numarul de bucati si ce impresie a facut. Mai ales in comparatie cu Boreal.

  2. […] Vision 2014” a fost un exercitiu de tip JISR (Joint Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance) care urmareste testarea compatibilitatii […]