De Luni dimineata

Scaled Composites a dezvaluit imagini cu cel mai nou prototip la care lucreaza, Model 401.

 

Model 401 ar fi un avion cu amprenta radar scazuta, cel putin judecand dupa forma, fara a avea informatii despre materialele folosite. Rolul pentru care a fost conceput si clientul final sint inca detalii invaluite in mister. Cert este ca Model 401 este un subsonic monoloc propulsat de un motor Pratt & Whitney JTD-15D-5D de 13,5kN.

Si pentru ca am dat de JTD-15D, ar fi interesant de comparat cu o alta aplicatie recenta: Stratos 714, un avion de turism, capabil sa transporte 3 pasageri, in afara pilotului.

 

In ciuda diferentelor de forma exterioara si de rol, cele doua avioane au caracteristici si performante foarte asemanatoare: o greutate gol de doar 1,8-1,9 tone (cat un SUV mai serios), o greutate maxima de 3,2-3,6 tone si o viteza maxima de 0.6-0.7M.

You can leave a response, or trackback from your own site.

9 Responses to “De Luni dimineata”

 1. dany says:

  Sa vezi ce se bate 401 pe burta cu IAR 99…

  In alta ordine de idei la o adica chilotu’ ala la un eject din asta cand striga Doamne ajuta din toti rarunchii, ori dupa caz allah akbar , are ceva sanse sa fie transformat in carne tocata pentru mititei…

  • Marius Z. says:

   Ejectul ala e destul de serios, ca de-aia au trecut la eject, deci sanse mici sa fie aspirat… in fine, la Bird of Prey al Boeing tot asa era amplasata priza, ca sa scada din RCS:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_Bird_of_Prey

   • capatu satului says:

    priza de admisie sunt de fapt doua si sunt situate lateral stanga dreapta fata de carlinga (chiar daca in partea superioara) si nu deasupra acesteia pt. a se putea vorbi de o aspirare a pilotului in caz de ejectare a scaunului,

    mie nu imi plac aripile aparatului,
    nu arata a aripi de aparat militar,
    posibilitate incarcare redusa pe aripa,
    profil prea subtire,

    aparatu de pasageri arata mai bine decat militaru si probabil va avea piata

    • Marius Z. says:

     cu cat e mai subtire profilul aripii, cu atat scade RCS/posibilitatea de detectie radar

     • gogu de la pascani says:

      Din ciclul “romanu’ s-a nascut poet”. “Nu le plac” aripile romanilor. Pt. ca dupa cum se stie orice roman stie sa faca CFD mintal. De calculele privind catapultarea nu mai spun. Romanul cu inclinatia nativa si ancestrala pentru aviatie identifica dintr-o simpla privire traseul intern al prizelor de aer, estimeaza intr-o clipita presiunile la intrarea in prizele de aer, rade in fata calculelor complexe privind stratul limita si alte porcarii de-astea, in fine, intre doua intregrame calculeaza parametrii scaunului de catapultare si in final, dand dojenitor din cap ca un profesor nevoit sa pice al 25-lea student pe sesiunea aia, ia pixul rosu de pe birou si scrie clar pe proiectul avionului sa inteleaga “idiotu” 2(doi). Stai jos Burt Rutan, esti degeaba ba baiatule, te tin ma-ta si tac-tu degeaba in facultate, mai bine pleci si tu in Italia pe undeva sa-ti faci un rost.

   • dany says:

    Bre, io nu ma pricep la havioane, ziceam si eu asa, pentru mine este mai important pilotul decat avionul, bine chestia asta nu se prea poarta la noi, doar fabricam piloti pe banda rulanta…

    Off si iarasi off…
    Bre, greva ceva? Ca nu vaz lumea sa arunce cu comentarii, bine GSG u’ are macar o scuza s a luptat toata noaptea cu Ofelia doi pe fatza doi pe dos si acum doarme…Da’ restu’ ?

    • gsg9 says:

     da, a fost un pic de vant ieri p’aici

     a aerisit oile, put a oaie mai putzin azi, dar maine isi revin

     si cine dracu vrei sa comenteze, ca suntem catziva lovitzi care trecem p’aici 🙂

  • gsg9 says:

   catapultarea aia e foarte violenta, un cartus racheta explodeaza scaunul pe niste sine la fractziuni de sec dupa ce se ejecteaza canopy, il indeparteaza de aparat, n’are cum sa intre cu capul in prizele alea

   asta daca nu esti feminizta cu prea mult testosteron si te catapultezi in jos

   https://www.youtube.com/watch?v=6Q_anBB3M0A

   I guess you can’t beat natural selection 🙂

 2. bumblebee says:

  Model 401 aduce mai mult a drona.
  Priza aia iti cam trage basca din cap!

Leave a Reply