Da, Carl Gustaf e viitorul

Carl Gustaf Ultra Light Missile - Sursa: janes360.com

Carl Gustaf Ultra Light Missile – Sursa: janes360.com

Saab, în parteneriat cu Raytheon pentru dezvoltarea armelor de infanterie

Firma de apărare şi securitate Saab a încheiat un parteneriat cu Raytheon pentru dezvoltarea unor noi sisteme de arme pentru forţele de infanterie, cu scopul de a răspunde cerinţelor pe termen scurt ale S.U.A şi pe plan internaţional. Cele două companii vor căuta să aducă noi capabilităţi pentru sistemele de arme reîncărcabile Carl-Gustaf şi pentru arma AT4 cu lansare de pe umăr, produse de Saab.

Sistemul de arme Carl-Gustaf, Program of Record în Armata S.U.A., este un sistem de arme de top pe plan mondial în categoria de arme de suport. El a fost modernizat şi dezvoltat în mod constant, pentru a se conforma cerinţelor în schimbare ale utilizatorilor săi. Cea mai nouă versiune, Carl-Gustaf M4/M3E1, reduce greutatea armei de la 10 kg, la 7 kg. Carl-Gustaf este un sistem de succes în luptă, pentru soldaţii are operează în medii solicitante.

”Colaborarea cu un lider tehnologic pe plan mondial precum Saab ne va spori dimensiunea globală a activităţii noastre şi amploarea soluţiilor potenţiale pentru armata SUA si armatele aliate”, a spus Kim Ernzen, vice preşedinte Raytheon pentru Sisteme Terestre de Luptă. ”Bazîndu-ne pe armele, lansatoarele şi senzorii existenţi în portofoliile de lupta terestră ale celor două companii, vom putea să dezvoltăm şi să oferim soluţii avansate pe o plajă de timp accelerată, pentru a face faţă nevoilor de muniţie emergente.”

”Colaborarea cu Raytheon, folosind excelenţa lor tehnică şi a produselor lor, în combinaţie cu tehnologia noastră, va dezvolta şi mai mult sistemele de arme deja de top pe plan mondial Carl-Gustaf şi AT4, cu capabilităţi suplimentare, care vor spori şi mai mult beneficiile operaţionale pentru utilizatori,” a spus Görgen Johansson, şeful zonei de business Dynamics a Saab.

Sursa: Saab

Comunicatul Saab nu da mai multe informatii despre obiectul parteneriatului cu Raytheon insa dupa unele teorii ar fi vorba de realizarea unui concept al firmei suedeze numit ULM (Ultra Light Missile). ULM urma sa fie o racheta ghidata LOBL, cantarind 5kg cu tot cu container (de comparat cu munitia standard pentru CG ce cantareste maxim undeva la 4kg), capabila sa fie lansata de modelele actuale CG M3 si M4. Cu o raza de actiune de 1.500- 2.000m, ULM ar intra pe teritoriul rachetelor antitanc cu raza scurta. Ar ramane de vazut raportul dintre cost si eficacitate in comparatie cu rachetele actuale gen Spike-SR/MR.

Nu e clar daca ULM ar fi avut vreo legatura si cu AT4 insa fiind o racheta ghidata, nu ar avea teoretic nici o problema sa fie lansata dintr-o teava lisa.

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “Da, Carl Gustaf e viitorul”

  1. gabitzu says:

    Poate ma insel, dar mi se pare ca atat modernizarile astea pentru Carl Gustav, cat si altele, gen Spike-ul american prezentat acum cateva sapt, de fapt arata ca se cauta o solutie, un raspuns la o dilema care s-a lansat si aici: cum poate o unitate cat mai mica de infanterie (grupa) sa distruga simplu, rapid si ieftin o amenintare la ~1500-2000 m (mitraliera grea, aruncator de grenade sau ceva AT).

    TOW/Javelin ar fi ce trebuie, dar nu e ieftin, si e grea;
    Mk19 e mai ieftin, dar nici ala nu e chiar portabil;
    M240/m249 nu bat pana acolo;
    M10 doar daca aia stau descoperiti;
    mortar sau fire support … s-ar putea sa nu fie disponibil.
    XM25 parea sa fie pe directia buna, dar proiectul a murit brusc.

    Si dupa cum “bajabaie” cu mai multe proiecte, se pare ca nu au gasit solutia perfecta nici ei, dar se apropie.