PDW-urile inca supravietuiesc

  Clasificarea NIJ pentru nivelurile de protectie a vestelor balistice - Sursa: kohlmantrading.comClasificarea NIJ pentru nivelurile de protectie a vestelor balistice – Sursa: kohlmantrading.com

Miscarea de inlocuire a SMG-urilor clasice*, in continuare cele mai ieftine dintre armele automate cu teava lunga, a fost motivata de nevoia cresterii controlului la foc automat* si de necesitatea imbunatatirii capacitatii de penetrare a vestelor de protectie balistica.

Odata considerate inlocuitoarele SMG-urilor, PDW-urile au esuat in tentativa de a cuceri lumea si au fost exilate intr-o nisa de piata. Responsabile ar fi pustile automate scurte, care fac cam tot ce pot face SMG-urile dar mai bine si au o capacitate de perforare a vestelor de protectie balistica mai buna decat cea a PDW-urilor – punctul forte al acestora – asa ca in acest moment PA scurte au devenit succesoarele de drept ale SMG-urilor*.

(*) E vorba de SMG-urile clasice functionand cu inchizator inertial sau intarziat. Exista si o alta categorie, SMG-uri de generatie mai noua, gen Steyr TMP (actualul Brügger & Thomet MP9), SR-2 Veresk sau SIG MPX (practic PA-uri de 9mm, mult mai scumpe), ce nu intra in discutie.

Ca o comparatie in ceea ce priveste capacitatea de perforare a vestelor balistice, se poate observa cum munitia standard NATO de 9mm, caracteristica SMG-urilor, este stopata de vestele de nivel NIJ (US National Institute of Justice) IIIA – adica veste din material flexibil, fara insertii de ceramica. PDW-urile au fost proiectate pentru a invinge respectivele veste. In zona asta, NATO nu a reusit sa standardizeze un calibru, recomandarea de adoptare a 5,7mm belgian fiind practic anulata de opozitia germanilor care isi promoveaza propriul 4,6mm. Pana la urma se pare ca timpul a dat dreptate belgienilor (si evaluarii NATO initiale), 5,7mm fiind adoptat de alti fabricanti pe scara ceva mai larga decat varianta germana. Insa si ele sint oprite de vestele nivel III, primele ce primesc si placi de ceramica.

Ca o paranteza, trebuie mentionat ca desi vestele de nivel III opresc si munitia de 7,62x51mm NATO FMJ, sint perforate, destul de neasteptat, de “anemicul” 5,56x45mm SS109. Producatorii ofera unele variante nestandardizate NIJ, numite in general III+ sau III++, capabile sa reziste si 5,56mm. Aici PA au un avantaj decisiv asupra PDW-urilor clasice cum ar fi P90 sau MP7.

A aparut insa o noua generatie de PDW-uri ce par capabile sa se apropie de performantele PA, cum ar fi KAC CQB/PDW si SR-635 (6,5x35mm), posibil si CBJ-MS (6,5x25mm).

KAC PDW - Sursa: knightarmco.com

KAC PDW – Sursa: knightarmco.com

 

Dupa cum se vede, atat CQB/PDW cat si SR-635 au practic formatul unei PA 5,56mm, iar performantele in ceea ce priveste viteza/energia sint oarecum comparabile, diferenta fiind facuta de reculul mai redus, mai apropiat de cel al SMG-urilor de 9mm, ceea ce era unul din obiectivele initiale ale PDW-urilor.

KC SR635 - Sursa: knightarmco.com

KC SR635 – Sursa: knightarmco.com

 

Chiar si PDW-urile “clasice” supravietuiesc: surmontand handicapul munitiei, germanii par sa cucereasca o parte mai mare din piata fata de belgieni, mai degraba pe baza calitatilor armei in sine decat a munitiei, HK MP7 fiind superioara tehnic fata de FN P90.

MP7A1 - Sursa: heckler-koch.com

MP7A1 – Sursa: heckler-koch.com

 

E logic deci ca o arma similara MP7 dar care sa foloseasca munitia belgiana aproape-standard NATO ar fi o combinatie cu ceva sanse de reusita si daca esti un producator est-european fara prea multa experienta in domeniu ar fi bine sa copiezi elemente de la cei mari.

E exact ce incearca sa faca polonezii care au inceput niste studii teoretice si experimentale pentru proiectarea unei PDW moderne. E interesant de remarcat ca vor folosi calibrul 5,7mm al P90 si, cel putin, mecanismul de actionare prin imprumut de gaze inspirat de MP7 insa inclusiv forma generala aminteste de arma germana. Probabil va fi o asemanare ca in cazul MSBS – Bushmaster ACR.

 

wst_pna_koncepcja_Szmit-_ukasz

 

Ramane de vazut daca noile PDW-uri de 6,5mm isi vor face loc in piata sau se va merge in continuare pe munitia “clasica” de 5,7mm, mai putin puternica dar si cu recul mai redus.

Cert e ca PDW-urile inca traiesc. Cel putin pana cand PA-urile vor prelua din nou conducerea printr-o noua generatie de munitie 5,56mm.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

39 Responses to “PDW-urile inca supravietuiesc”

 1. albert says:

  Primul PDW nu era cumva vz.61 Skorpion?Si polonezii au traditie cu al lor PM-63RAK.

 2. gsg9 says:

  PDW-urile inca supravietuiesc

  pt aplicatziile (servicii protectzie, politzie, contratero) lor PDWurile nu se prea intalnesc cu Level III vests

  majoritatea specialilor nu au renuntzat inca la un MP5 9 Para pt CQB tocmai pt ca probabilitatea sa se intalneasca cu unul intr’o camera care are pe el o vesta militara cu placi ceramice este mult prea redusa

  si oricum aia cam trag preferentzial la cap

  PDWurile gauresc veste pe care exista o oarescare posibilitate sa le intalneasca

  exista si gloantze 9mm care gauresc un Level IIIA

  https://www.youtube.com/watch?v=1U0MmxRvdX4

  astea din ce au access muritorii de rand, altfel sunt convins ca pe aia de ne-rand exista munitzie mai speciala din tungsten sau otzeluri speciale

  si daca vanezi elefantzi cu level III cu placi ceramice atunci vanezi cu arme serioase de infanterie, nu te mai omori cu PDWuri

  • admin says:

   Din cate stiu, CT Ro au tocmai PDW-uri, MP7 si P90. Nu stiu daca au inlocuit MP5 dar au in paralel si MP7.

   • gsg9 says:

    pai serviciile e bashtani are banu’, la noi se sparg in figuri pe limuzine si alte dude asa ca de ce sa Nutzi diversifici dotarea sa pui mana pe ultimele smecherii aparute

    n’am spus ca n’au MP7 ci ca nu au renuntzat la MP5uri

    high speed bullets si overpenetration creeaza probleme in spatzii inchise, trec prin ala ricoseaza si mai lovesc si pe cine nu trebuie

   • alkxzs says:

    de fapt ce înțelegi prin PDW?!
    pentru că sunt M4, AKS-74U care sunt folosite chiar în acest scop (personal defence weapon!) sau sunt arme de asalt ca TAVOR, STEYR-urile etc care pot primi țevi de 9mm chiar pentru așa ceva, sau alea nu sunt PDW-uri?
    poate nu e vorba numai de puterea de penetrare e vorba și de chestii de economie-piesele comune care le au cu armele de asalt, logistică-asigurarea muniției comune pentru mai multe tipuri de arme

    • admin says:

     PDW – o arma automata compacta ce foloseste munitie mai puternica decat cea a pistoalelor automate (9mm) dar mai slaba decat cea a armelor de asalt (5,56 / 5,45).

     Wiki a nimerit-o de data asta: “A personal defense weapon (PDW) is a class of compact magazine-fed, self-loading firearms – essentially a hybrid between a submachine gun and a carbine, retaining the compact size and ammunition capacity of the former while adding the stopping power, accuracy and penetration of the latter. Most PDWs fire a small-caliber, high-velocity bottleneck cartridge, resembling a small or shortened intermediate rifle cartridge. This gives the PDW better range, accuracy and armor-penetrating capability than submachine guns, which fire pistol-caliber cartridges.

     • alkxzs says:

      poate că asta or fi vrut ei la început dar până la urmă practica și experiența au împins lucrurile în alte direcții
      probabil că până la urmă artileriștii, șoferii și personalul auxiliar vor folosi doar arme mai compacte dar de același calibru cu ceilalți (5,56, 7,62, 6,5 etc iar doar cei din poliția militară vor folosi arme cu același calibru ca pistoalele lor
      cei din trupele speciale vor folosi ce vor mușchii lor și cum vor ei, probabil că având cam din toate

  • alkxzs says:

   trupele speciale folosesc arme gen MP 5 tocmai datorită controlului și a gradului de penetrare pentru misiunile în care există posibilitatea să lovească ostaticii sau să producă pagube mai mari-gen intervenții la avioane sau în alte spații închise
   și asta asta de la GSG9 citire! de la ei au preluat SAS și apoi ceilalți
   😀

 3. xv says:

  Am citit toate cele 19 pagini ale polonezilor, mi se pare a piece of sheet partea de istorie, Stechkin PDW, pe bune? Toata lumea avea impresia ca e pistol, dar ne mai inselam se pare. Nu inteleg de nu s-au dus si in secolul XIX la Mauser C 96 sau chiar pana la sica, aia cred ca a fost primul PDW.

  KAC are o teava de 254 mm si din ce am citit pe net “Estimates suggest that the KAC PDW has some 75% less recoil than the 5.56x45mm NATO-chambered M4A1 Carbine”. Laser frate, nu alta.

  I-au pus PDW in titlu pe considerente de marketing, altfel intra la categoria carabine.
  Din 2006 tot nu au reusit s-o vanda vreunei unitati militare, ceea ce spune multe.

  • admin says:

   Dupa dimensiuni, da, e carabina. Dar totusi utilizeaza o munitie mai slaba decat 5.56mm si mai puternica de 9mm. Deci daca vor neaparat, e legal sa-i zica cum vor.

   Dar e aceeasi discutie ref. la SMG-urile care provin din sau au dimensiunea unor carabine. Sint carabine de 9mm sau SMG-uri ingrasate?

   Partea de istorie poate ca nu e puternica la ei dar totusi ce preocupa sa scoata ceva. O iesi ceva pana la urma. Daca nemtii pot vinde MP7, de ce sa nu incerce si polonezii.

 4. xv says:

  Pe partea tehnica arata bine proiectul lor. Nu prea e clar daca il vor scoata, e o lucrare teoretica si experimentala din ce scriu ei, nu stiu daca au si fonduri.
  Din punctul meu de vedere si P90 e pistol mitraliera, chiar daca Five-seven a iesit mai tarziu.
  Daca avem o arma care trage cu munitie comuna cu un pistol=SMG.
  Daca avem o arma care trage cu munitie comuna cu o pusca= carabina.
  Un pistol care trage foc auto, chiar daca are pat, ramane tot pistol.

 5. albert says:

  Celor pasionati de arme-munitii, le recomand revista MILMAG-online.
  http://www.milmag.pl/

 6. barny says:

  facuta in Romania

  • admin says:

   Interesant. Nu puteau sa abandoneze forma AK nici la un SMG “nou”. Ma intreb cum o arata un lansator de rachete facut la Cugir, pun pariu ca ar avea 50% din piesele de AK.

   O idee buna, mai ales daca se va vinde. Fiecare dolar conteaza. Nu stiu daca denumirea de “Nova” o sa-i dribleze pe importatorii exclusivi ai Cugirului in SUA, ramane de vazut.

   Ma omoara insa cum parghia sigurantei zgarie corpul armei.

   In rest, vad ca au inlocuit mecanismul AK cu unul inertial “luat la pila” din componentele pe care le au la dispozitie. Ar fi fost frumos sa indrazneasca mai mult. Dar e un pas, mai asteptam.

   • admin says:

    A se vedea ce face capitalismul din AK, de remarcat parghia de siguranta:

    • xv says:

     Am avut 3 secunde impresia ca or fi innebunit aia de la Cugir si-au scos ceva nou.
     Ok, sa ne asezam la locurile noastre.

     • admin says:

      Ca sa fie ontopic, as fi vrut sa vad un SMG de genul asta in 7,62 Tokarev cu miez de otel. Comparatie cu P90 sau MP7. E adevarat ca nu avea aceeasi piata ca 9mm.

     • xv says:

      Au facut cehoslovacii alea, dar erau prea lesinate. Eu ma intreb ce iesea daca faceau rusii ceva in 5,45×18.

     • admin says:

      Pai lesinat e si 5.45×18, conteaza insa cate straturi de kevlar gaureste. Banuiesc ca atunci cand faceau cehoslovacii sau sovieticii PPS, nu se punea problema de gaurit veste balistice. Acum ar fi altceva.

     • admin says:

      Btw, Cugirul asta Nova e de fapt varianta romaneasca a PP-19 Bison. Doar ca Bisonul trage si 7.62 Tokarev.

     • admin says:

      Ceva interesant: https://www.youtube.com/watch?v=lZOw8znTyTQ

      De remarcat asemanarile cu PAK-9.

      Si e facuta pe genunchi.

     • xv says:

      Stai putin, asta e facut de Cugir? Ca pe net zice ori de o firma americana care are steag mexican.

     • admin says:

      E filiala americana a unei firme italiane, Chiappa. Uite PAK-9 in catalogul lor. Dar ei fac doar “tamplaria”, “metalul” vine de la Cugir sau, ma rog, Nova.

      Nova Modul, numele stantat pe arma ar fi ei. Adica cei de aici. Nu imi dau seama ce legatura au cu Fabrica de Arme dar vad ca nu si-au trecut la lista de produse si arme. E ciudat ca o firma privata romaneasca sa fabrice arme, fara nici o legatura cu FA Cugir. Mai ales ca sint din acelasi oras. Poate ca e doar o operatiune de ocolire a celor de la Century care au exclusivitate pe piata SUA a armelor de la FA Cugir. Asa se poate spune ca PAK-9 nu provine de la FA Cugir ci de la Nova.

     • xv says:

      S-or fi dezmeticit.

     • alkxzs says:

      păi la un moment dat chiar vrut să aduc în discuție și astea -draco http://www.atlanticfirearms.com/component/virtuemart/shipping-pistols/ak-47-assault-pistol-detail.html?Itemid=0
      dar am zis că nu sunt decât pentru ”piața civilă”
      dacă ar trebui clasificate astea ce ar putea să fie? PDW-uri? ciudățenii?

     • xv says:

      Aparent e BBul partial modificat (semiauto), deci carabina.

 7. xv says:

  Lesinat, dar i-au ascutit varful si asa trece pe unde altele nu pot. Exista si 7,62 Tokarev pe stilul asta, la chinezi.

  • admin says:

   Pui miez de wolfram si pun pariu ca Tokarevul trece printr-o vesta IIIA. In plus, are energie de 5 ori mai mare decat 5.45x18mm si diametru mai mare deci si rani mai urate.

   • xv says:

    Ce energie are un 7,62×51 si ce energie un 5,56? Si care perforeaza mai mult? Ca sa nu zic de 5,45.
    O fi cum zici, dar nu stiu de ce n-a incercat nimeni smecheria.
    Au incercat mai mult cu 7,65.

    • admin says:

     Stai asa, cand vorbeam de energie ma refeream la efectul de dupa perforare, la capacitatea de a rani. Perforarea unei veste balistice consuma din energie, s-ar putea sa nu ramana suficienta pentru a produce daune semnificative. Considerand ca ambele gloante perforeaza o IIIA, cel mai bun e cel cu diametru si energie mai mare.

     • xv says:

      Bun, aici intram in balistica terminala. Stim ca 5,45, 5,56, 5,7 perforeaza creta mai bine ca 7,62×51 si ca x39. O sa caut date despre munitia aia Tokarev chinezeasca, insa nu cred ca facea magie.
      Problema e sa treaca glontul prin vesta, ce se intampla dupa ce trece sunt deja subtilitati, gen daca a mancat ala inainte sa-l incaseze sau nu.

     • admin says:

      Sint ceva teste pe interneturi, de exemplu asta:

      Se pare ca perforeaza IIIA chiar si cu munitia standard militara, glont cu miez de otel.

Leave a Reply