SIRET trage de la sold

EldE 98 - Sursa: imgrum.org

EldE 98 – Sursa: imgrum.org

Pe o piata a rachetelor SHORAD din ce in ce mai aglomerata, Diehl il antreneaza pe IRIS-T SLS sa faca ce nu face nimeni altcineva (din Vest): sa lanseze rachetele din miscare, zice Jane’s.

Caracteristica asta e foarte cautata de rusi, care sint de departe cei mai avansati in privinta protectiei AA a blindatelor insa occidentalii par sa nu fi apreciat prea mult utilitatea unor asemenea sisteme. Vestul a cam renuntat dupa ’90 la ideea de protectie AA a unitatilor de blindate chiar si din pozitie statica (Romania a cumparat Gepardul la timp) insa la fel de adevarat e ca pana foarte de curand, Vestul aproape ca renuntase si la tancuri. Daca Leo2 se mai gasesc prin depozite si se pot reconditiona, apararea AA pentru ele trebuie reconstruita din temelii si Diehl vede ceva oportunitati.

Deocamdata, demonstratorul pentru IRIS-T lansat din miscare va fi bazat pe senilatele Hägglunds Bv410 ale suedezilor insa solutia ar trebui sa poate fi transferata pe orice tip de vehicul. Initial, sistemul suedez cunoscut ca EldE 98 nu a fost prevazut cu senzor de descoperire a tintelor insa a fost deja modernizat, primind un radar Saab Giraffe 1x.

Sursa: Diehl Defence via Jane's

Sursa: Diehl Defence via Jane’s

 

Radarul Saab Giraffe 1x, un radar 3D AESA foarte compact in banda X, cu o raza maxima teoretica de descoperire de 75km, in practica fiind vorba de 30km pentru tinte de dimensiunea unor avioane de vanatoare grele. Oarecum similar ca rol cu mult mai vechiul SHORAR-TCP romanesc.

Giraffe 1X - Sursa: Saab

Giraffe 1X – Sursa: Saab

 

Intreg ansamblul ar trebui sa fie un omolog al Tor desi in mod evident mai e mult pana departe, rusii avand deja un sistem mai evoluat, cu o capacitate mai mare de foc si doua radare separate:

 

Posibil ca Bv410 sa fie ceva mai descurcaret in teren accidentat dar totusi Tor ramane etalonul la clasa sa.

Diehl incearca sa-i momeasca inclusiv pe cei ce nu au ajuns inca la Tor dar nici la Bv410, fiind incremeniti la OSA si a prezentat o solutie de modernizare a masinii sovietice cu aceleasi rachete IRIS-T SLS.

Sursa: R Hughes/Jane's via network54.com

Sursa: R Hughes/Jane’s via network54.com

 

Despre SIRET numai de bine.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

18 Responses to “SIRET trage de la sold”

 1. gsg9 says:

  parca nu prea crede je ca trag aia din miscare in teren accidentat cand batzaie rachetele stanga-dreapta si se chinuie senilata sa avanseze prin noroaie

  sau poate ca la ei se merge cu coloana de tancuri la viteza constanta pe autostrada

  altfel stop’n’fire’n’go vehiculul se opreste si trage

  si aici intra si alte sisteme mobile gen SLAMRAAM, ASRAD-R, Avenger

  daca noi mai avem OSA si SA6 si nu au expirat in asa hal incat sa le explodeze rachetele pe rampe precum Styxurile atunci astea sunt OK fix pana cand incep sa explodeze

  atunci se cam lamuresc si romanii ca rachetele sunt cam obsolete, pana in momentul ala sunt top of the range si oamenii se antreneaza pe ele

 2. Ilie says:

  Oricum rachetele alea cu cap de ghidare termic arata misto in poze. Hai sa vedem poze si cu ele descoperite pe o vreme mai putin frumoasa de facut poze – gen lapovita si ninsoare.

  Ceea ce nu pricep eu inca e ce cauta radarul ala acolo? Ca banuiesc ca radarul il foloseste la descoperire, are data-link cu racheta si o trimite in directia necesara. Asa functioneaza si CAMM si se pare ca poate prelua date de la orice senzor. in cazul de fata nu era de ajuns sa aibe un IRST? ce rost are sa alarmezi senzorii RWR inamici. ELINT-ul doar asta asteapta, si te mai trezesti cu o racheta in cap…

  • admin says:

   Nici in cazul CAMM nu e de ajuns un IRST, britanicii folosesc tot radare Saab dar mai puternice. Problema cu IRST e ca distanta de descoperire e mai mica decat a unui radar, e afectat de conditiile meteo si nici nu are (in general) acoperire de 360 de grade – poti sa faci ceva dar iese probabil prea scump, in practica se prefera radarele de descoperire. Senzorii RWR nu sint infailibili, doar pentru ca ii ai nu inseamna ca vei descoperi neaparat radarele de generatie mai noua.

   Ideea rachetelor cu senzor IR e de a le trimite destul de aproape de tinta pentru a reduce problemele legate de conditiile meteor. Un senzor de descoperire tinte nu isi permite luxul asta.

  • Dan Banan says:

   Poate fi folosit senzorul rachetelor (cel putin la alea aeropurtate) ca IRST-ul saracului. Cu anumite limitari. Nu stiu daca merge si la alea lansate de la sol.
   Daca vremea rea e o problema, atunci exista varianta containerizata a IRIS-T SL. Norvegienii de exemplu pe aia au ales-o.

 3. Raptor says:

  Cred ca o solutie mai buna ar fi fost ca rachetele sa stea in containere si in loc de 4 sa instalezi 8 bucati, la asta ar trebui proiectat si un vehicul care sa transporte containere cu rachete prevazut cu macara.
  In spatele cabinei sunt senzori sau echipajul, ori acesta se deplaseaza separat intr-un vehicul 4×4?

  • offset says:

   pai si daca hinamicu’ itz trimete niste ajente subversive 90.60.90 detz deturneaza hechipaju’ care este de NUTZI mai gasesti giroHorizontu’ care este? cum adicatelea sa despartz hechipajele masculine de obarsia-izvoru’ propriilor rachete?

   #EEEEEEEEEEEE!

  • admin says:

   Echipajul e in prima cabina: “fire-on-the move concept envisages a single platform – manned by a crew of three: driver, gunner and commander

   • offset says:

    #weak link!

   • Raptor says:

    M-am gandit ca nu este atat de incapatoare pentru sofer+echipaj, centrul de comanda cu toata electronica si alte sisteme pe care le mai are sistemul.
    Si oricum iti mai trebuie vehicule de realimentare.

    Mai intai de toate vreau sa vad cateva Bv la VM si niste Alpina Sherpa.

    • xv says:

     Nu mai invarti cutitul in rana… Puteau fi, dar logistica a cumparat carapacele alea inutile, plm, logistica centreaza, ea da cu capul. Cei mai mari hoti, am avut colegi care au fost transferati pt ca documentasera furturile lor. De altfel exista un album cu vilele sefilor de la logistica undeva

     • dany says:

      Pai bre @XV cand eu spuneam niscai chestii ziceai ca nu este adevarat…

      Si da, nu numai voi ati facut “albume” cu cei de la logistica…mai sunt si altii, din pacate astia de la CS ii durea la basca undeva la doi metri in fatza…asta era prin ’98-2000, sunt vreo cativa cdt care au fost trecuti pe linie moarta din cauza unor astfel de “albume”
      Multi din astia de la logistica erau pe mana cu astia care au beneficiat de tehnica militara ramasa in urma desfintarilor de unitati…

     • Raptor says:

      Cand am facut armata in 2004-2005 nu mi-a venit sa cred ce jaf se facea in unitate (si era una de pompieri) de la combustibil la produse alimentare.
      Plus alte gainarii pe care le faceau cu soldatii cu tinutele militare, bocanci sau grade pe care le vindeau amaratilor de soldati pentru ca la inceput le dadeau echipament foarte uzat, rupt sau putred si trebuia sa-ti iei altele mai bune sau noi, dupa bani. Eu mi-am bagat pl in sistemul lor, aveam pantaloni de ofiter, camasa de infanterie, etc si nu le-am dat niciun ban, iar cand am terminat scoala de gradati si am fost gradat, pentru ca n-am purtat grade ca nu mi-au dat (desi eram intrebat zilnic daca nu vreau sa cumpar niste grade) m-au degradat pentru care le-am zis la toti in fata ca le iau gradele in pl celor din unitate de fata cu comandantul de batalion care ma intrebase pentru ca ma stia din scoala de gradati si de la interventii.
      Aveam un sergent ABC, un plutonier ajutant, 1 ajutanti sefi si maistrul care rupeau norma din stocurile unitatii. Sa nu mai spun de trimis soldati la munci la persoane civile sau chiar in interesul celor din unitate si unitatea respectiva era in BUCURESTI, nu pierduta printr-un colt de tara.
      Singurul avantaj avut in armata a fost la trageri pe care le faceam in poligon cu cei de la jandarmerie. Noi trageam 24-30 boabe si din cartusele ramase mai bagau o serie la care eram primul pe lista, iar jandarmii cu care am discutat aveau 3 cartuse de caciula. Cei drept la noi venea tot batalionul care nu era foarte mare, iar jandarmii umpleau poligonul de soldati.

     • gsg9 says:

      Cand am facut armata in 2004-2005 nu mi-a venit sa cred ce jaf se facea in unitate (si era una de pompieri) de la combustibil la produse alimentare.

      pai luau si ei exemplu de la shefi 🙂
      de unde sa mai ramana bani si de armament…

      https://www.comisarul.ro/politic/romania-tara-generalilor-corupti_371242.html

 4. stan says:

  off topic
  http://www.zf.ro/eveniment/pentagon-romania-va-achizitiona-rachete-aer-aer-din-sua-contractele-valoreaza-659-9-milioane-de-dolari-16912662
  astia confunda rachetele sol -aer cu aer-aer?
  sau ii alt contract separat de patriot?

  • gsg9 says:

   N’are nici o legatura cu Patriotul

   https://thedefensepost.com/2017/12/29/raytheon-aim-120-amraam-missiles-634-million-contract/

   “The contract has an expected completion date of January 31, 2020, and includes $219,565,290-worth of foreign military sales to Japan, Korea, Morocco, Poland, Indonesia, Romania, Spain, Turkey, Bahrain and Qatar.”

   In alea 220 meleoane sunt multzi cumparatori mai seriosi ca noi, noi probabil luam cateva rachete

   Si in asta cu tooling and test equipment de 9 meleoane la fel sunt multzi, luam si noi ceva

   “This contract has an expected completion date of December 31, 2020 and involves $9,075,056-worth of foreign military sales to Norway, Japan, Korea, Morocco, Australia, the United Kingdom, Poland, Indonesia, Romania, Spain, Turkey and Qatar.”

 5. stan says:

  in articol se vorbeste de rachete amraam dar nu stiu ce sa zic

 6. Eroul Bula says:

  La Multi Ani !

Leave a Reply