Calu’ negru

HAL LCH cu Mistral ATAM - Sursa: quora.com

HAL LCH cu Mistral ATAM – Sursa: quora.com

Capitolul 1

Indienii mesteresc de ceva timp in sopronul local la doua elicoptere militare capabile de misiuni de atac: Rudra, o versiune inarmata a Dhruv, un elicopter utilitar de 5.5 tone si HAL LCH (Light Combat Helicopter), un elicopter usor dedicat de atac bazat pe mecanica Dhruv, cantarind undeva spre 6 tone. Prin comparatie, Mangusta e undeva la 4.5 tone deci LCH nu sta prost, pe hartie cel putin.

Partea interesanta e ca indienii au hotarat sa doteze ambele elicoptere cu rachete aer-aer, candidatul principal fiind MBDA Mistral 2 ATAM (Air-to-Air Mistral). Integrarea Mistral pe Dhruv a fost facuta deja si testele executate cu succes in 2010 in timp ce LCH ar fi trebuit sa lanseze primele rachete pana la sfarsitul lui 2017 insa testele nu au fost inca confirmate.

Pana acum francezii nu au oferit indienilor o localizare semnificativa a productiei rachetei Mistral, contractand un partener local doar pentru producerea lansatoarelor. Timp mai e, avand in vedere ca negocierile finale asupra contractului Mistral abia au inceput (2017).

Cam in acelasi timp, India a lansat o comanda pentru 22 de elicoptere de atac grele Apache, contract semnat in 2015. Cum si Apache trebuia dotat cu rachete aer-aer, India incheie in 2016 un contract cu… Raytheon pentru 245 de rachete Stinger, versiunea aer-aer.

Americanii nu pierd timpul si in 2017 semneaza cu Tata Advanced Systems un memorandum pentru producerea de componente ale rachetelor Stinger in India.

Capitolul 2

Pe langa conversiile aer-aer, indienii cauta si VSHOARD-uri “normale”. Competitia se da intre RBS 70, Mistral 2 si Igla-S si dureaza de 5 ani, timp in care au fost executate numeroase teste. Contractul-mamut este estimat la USD5.8bil pentru 800 de lansatoare si 5.000 de rachete.

Toti concurentii au probleme in a atinge parametrii ceruti, RBS 70 fiind totusi considerat favorit, cu o problema de greutate a lansatorului ce pare a fi rezolvata, pe locul doi venind Mistral, care ar avea o serie de probleme, zvonurile indicand in mod explicit doar compatibilitatea EMI si pe ultimul loc Igla-S care ar fi avut si cele mai slabe rezultate in teste. De altfel zvonurile spun ca rusii ar fi vrut sa inlocuisca in concurs Igla-S cu mai noua Verba, tocmai din cauza rezultatelor slabe.

Indienii vor sa importe la cheie cam 2.000 de rachete, restul urmand sa fie produse/asamblate local. In cazul ca va castiga contractul, MBDA ar putea oferi un parteneriat cu Bharat Dynamics Limited, cu care are deja o intelegere pentru producerea rachetei antitanc Milan.

In 2013, in toiul testelor celor trei competitori, indienii au primit o oferta din partea Raytheon pentru Stinger, printr-un contract direct intre guverne, ceea ce ar fi insemnat anularea licitatiei. Momentul a fost depasit, se pare din cauza gradului redus de transfer tehnic oferit la acea data iar competitia a continuat.

E important de retinut cronologia, momentul evaluarii ofertei initiale a Raytheon a fost 2013, americanii semnand insa un contract de coproductie in 2017. Daca recentul contract satisface cerintele de transfer tehnologic atunci indienii se afla intr-o pozitie puternica, putand decide descalificarea celorlalti trei concurenti pentru neindeplinirea criteriilor tehnice si deschiderea culoarului pentru Raytheon de a deveni unic furnizor. Alternativa e de a continua competitia urmand sa introduca in serviciu, cel mai probabil, doua tipuri de rachete aer-aer si un tip diferit de VSHORAD.

Alegerea nu e grea.

 

Both comments and pings are currently closed.

10 Responses to “Calu’ negru”

  1. dany says:

    Mai degraba calu’ bălan…

    Aluia din poza ‘i lipsesc doar fusta si galbenii la gat ca sa fie treaba completa

    Pe hartie sta bine de tot calu’ bălan spre deosebire de unii care contracteaza H215 sa care muraturile de la Rosiori la Bucales…

    Mai stiu eu pe unii care vor contracte cu MBDA, plimbati pe banii astora, pornesc pixu’ la comanda astora…

    Mai era o tanti de origine romana (cel putin asa zice in acte) din asta casatorita cu un indian din asta get beget mare smeker pe piata de trafic de armament. Care tanti recent a anuntat cu surle si trambitze din alea in care se sufla, ca va intra in politica romaneasca alaturi de PSD… Care traficant de armament are deja interdictie prin vreo cateva state din astea avansate, dar nah noi suntem baieti de treaba si o primim pe duamna* in politica romaneasca, nu de alta dar nu cred sa fi plecat vreodata…Maine poimaine vezi ca ne pricopsim cu vreo linie de productie pe la Iașov cu ajutoru’ careia sa fabricam calu’ bălan…Sa vezi atunci muncitorii cum demonstreaza pe strada Lunga si mai trag o dusca intre doua huiduieli la Mielu Alb…Cel putin asa era acum vreo 30 de ani 🙂

    Era bancu’ ala “Am intrebat o suta de romance”

    -Cum e sa te calareasca unu’ de 70 mai negru ca tuciu’?

    -Cum e sa ai un soț francez mai tanar cu 25 de ani?

    -Cum faci sa fii invitata de toti dar sa nu cumperi nimic?

    • Reis says:

      Wow! [admin: discutia despre alte bloguri se opreste aici]

      • dany says:

        Ok si daca @Reis ma injura si eu nu stiu? Puteai sa lasi acolo 3 franturi , editai numele ala “magic” si aia era…

        Nimeni nu vrea sa transformam blogul in camp de batalie, dar unii chiar merita criticati mai ales datorita unor manevre si manipulari la care se preteaza pe motiv ca “lumea ie* proasta” si nu si da seama…

        • admin says:

          Asta da motiv de nopti albe.. Cum poti sa dormi daca nu stii cine iti sint dusmanii? Lasa sa fie asta misterul de nepatruns al lumii.
          Ca sa te linistesti: @Reis nu te injura. Dar am receptionat cerinta: cei care o s-o faca, nu vor fi moderati.

          • dany says:

            La ora asta chiar lucrez! Intre doua tigari si un comentariu chiar am idei…Cele mai bune idei apar spre 3-4 dimineata cand aia care polueaza spatiul cu idei proaste si au trimis spoiala in alta lume…
            Am citit destule din comentariile lui ca sa mi dau seama ce fel de om este…

            -“Dar am receptionat cerinta: cei care o s-o faca, nu vor fi moderati.” … Las sa injure, decat din aia ascunsi si veninosi mai bine unul care te injura cu pofta…

          • offset says:

            @Admin vezi ca filtrul de moderare e un pic ciudat, de ex. am postat doua comentarii acu cateva zile la grafitti care nu atingeau vreo coarda sensibila aka alte bloguri si nici altele, si totusi nu au intrat. mersi!

            • admin says:

              Da, am gasit unul care a intrat automat la spam, nu stiu de ce. L-am scos, pe celalalt nu l-am gasit.

  2. Marius Z. says:

    1.) E mai usor sa ia si Stinger, deja integrate pe AH-64, decat sa se chinuie sa integreze Mistral, nu? Pe LCH HAL e cam clar ca se lasa cu Mistral ATAM… Doar daca nu-si dau serios cu stangul in dreptul la testele d eintegrare…

    Cat despre memorandumuri, parca si noi avem mai multe din astea. 🙂

    2.) Competitia aia pe VSHORAD intre Mistral2 (?!, parca exista si Mistral3?) si RBS-70 nu dureaza de cam multisor? In 5 ani deja apar si alti posibili candidati sau chiar evolutii ale sistemeleor incluse initial in studiu.

    3.) Probabil ca indienii vor avea din ambele, adica si Stinger si Mistral, pe model sud-coreean 🙂 Ar fi fost si mai bine sa aibe ceva complementar la IR, daca tot vor avea 2.

    • Marius Z. says:

      HAL Rudra (din care a fost dezvoltat LCH) are deja Mistral integrate, asa ca integrarea lor pe LCH n-ar trebui sa fie o problema. Depinde si de avionica…

      La Rudra este: “Elbit CoMPASS optoelectronic suite for reconnaissance and target acquisition”
      La LCH este IADS/TADS la care au contribuit tot israelienii.