Statul adanc vs statul paralel

Sursa: Adevarul.ro

Sursa: Adevarul.ro

“Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat marti ca va propune Guvernului ca in 2018 toate contractele de achizitie de armament sa fie insotite de o componenta de off-set “probabil spre 80%”.”

“Seful ALDE a precizat ca propunerea pe care o va formula va viza ca “niciun astfel de contract in 2018 sa nu se mai faca daca nu e asociat cu off-set”.” Sursa: Hotnews

E cea mai recenta ofensiva in razboiul pentru banii Armatei: bajetii dastepti din Aparare au contribuit la campania electorala si isi asteapta rasplata, niste contracte profitabile de offset din bugetul proaspat marit al MApN. Cum asteptarea de pana acum s-a dovedit zadarnica, au incercat mai intai o campanie de presa, publicand prin diverse ziare acelasi text sub initialele unor “autori” diferiti. Ghinionul de nesansa a facut ca efectul asupra “opiniei publice” sa fie 0 asa ca s-a trecut la urmatorul nivel, parlamentarii. Pentru ca, daca Parlamentul ii reprezinta pe toti romanii, inseamna ca ii reprezinta si pe ei. Sau mai ales pe ei.

Daca propunerea respectiva este insusita de noul guvern, atunci MApN-ul va avea doua variante: fie plateste din bugetul sau tributul datorat stapanirii paralele, fie nu mai achizitioneaza nimic. Concret, ar fi obligati sa reduca din cantitatea de echipament care ar putea fi cumparata si sa deturneze banii spre plata unor contracte de offset profitabile pentru unii. Pana acum MApN-ul a rezistat la presiune – nu stiu cui i se datoreaza asta dar il/ii felicit cu ocazia asta – si a gasit intelegere in statul adanc, care i-a pasat discret instrumentele legale necesare.

Probabil ca urmatorul pas va fi sa inceapa sa-i mai schimbe in functie treaca in rezerva inalte in grad pana ce gasesc pe unii dispusi sa dea cu subsemnatul si sa-si asume riscul unor vizite de peste ani in beciul domnesc. Watch that space.

Inca o mostra de cum se executa operatiunile din razboiul pshihologic, pe principiul “dai in mine / dai in fabrici si uzine”, inca un citat:

“industria Apararii este una foarte “profitabila” dar din care baietii destepti Romania nu profita deloc din punct de vedere economic”.

Cine se opune deci ca Romania, mai precis o parte din ea, sa profite e clar nepatriot, dusman al statului paralel. Lista e deschisa.

Both comments and pings are currently closed.

66 Responses to “Statul adanc vs statul paralel”

  1. offset says:

    pai da, semne bune anul are, cica se vor face doo chestii, una angajatii SPP nu mai au voie in guvern, si a doua, viitorii ministri nu vor mai trece prin verificarile zic eu normale ale servitziilor care este. eu zic sa desfiintzam tot ce inseamna structura de putere si sa=i punem pe ciuhapii autohtoni cu ceafa groasa mancatz-ash sa se ocupe de sigurantza cetatzeanului. ca pentru o sticla de ulei si un kil de zahar si asa nu tre nus’ ce pretentzii, iesim mai ieftin si TOATA LUMEA E MULTZUMITA.

  2. Razvi says:

    Așa că Armata să nu mai cumpere atâta tehnică pretențioasă de ultimă generație, să ia ceva vechituri care pot fi integrate în industria vitregită de tot felul de Tăriceni naționali.
    E clar că nevoia de delapidare e mai mare decât orice interes național. Mă întreb cu ce puteri străine or avea ăștia contract de susținere reciprocă pt că e clar că România trebuie să treacă mai întâi prin buzunarele lor.

    • admin says:

      “circa 87% din componente vor fi produse şi furnizate din România” – reclama sufletu’ comertului dar nici chiar asa. Chiar, circa 87%? Bine ca nu au dat cu virgula. Eu zic ca astia mint aproximativ 98%.

      Asta daca nu cumva 10% vor fi produse in Romania si 77% vor fi produse straine “furnizate” prin intermediari romani. Sa manance si gura lor ceva.

      • dany says:

        Exact!
        Abonatii la contracte deja se cunosc…
        Nici ceasurile alea elvetiene nu lucreaza asa precis ca politrucii romani…

  3. dany says:

    Asteptam p’aia cu offsetu’n gura 48 din 24 sa ne zica ei cum e mai bine pentru RO… Se stiu ei care, da vaz ca nu prea ne mai onoreaza cu prezenta…

    Politrucii romani sunt rupti de orice realitate, nu si dau seama ca industria noastra distrusa tot cu ajutorul lor direct nu poate absorbi mai nimic din Vest, conteaza doar cat de repede pot sifona …
    Mai era unul (nu dau nume si nici blog) mare politruc la vreo 32 de ani si care nu a muncit o zi in viata lui (de la 16 ani o arde cu politruceala!) care sustine ca:

    “La ora actuala avem o industrie auto aproape complet dezvoltată . In ziua de astăzi daca cumperi un BMW nou cam 40-50% din el este Made in Romania . Procentul creste la 60-70% la Ford si Mercedes si la 90% pt Dacia . Cu siguranța putem integra partea electrica ( instalația electrica de pe Ferrari este produsă in Romania) , anvelope ( avem Victoria , Pirelli , Michelin si Continental ) , șasiu ( Sidex ) .”

    Comentariu (recent) de politruc care nu a muncit o zi in viata lui si care da din coada pe langa macelaria PMP , UNPR (astea pe timp de zi ) iar noaptea mai arunca cateva ocheade la macelaria PSD/PNL ului…

    Un pic off dar cu ceva bataie la ce zice adminu’:

    -Zilele trecute cand japonezu veni in vizita si nu gasi pe nimeni pe la guvern astia de la Adevaru’ vietzii se intreceau sa l denigreze elegant pe insasi premierul Abe… ca promoveaza o politica revansarda, ca vrea sa doteze armata japilor cu nu stiu ce…ca doreste sa …Deci cand nu ai premier arunci cate si mai cate in capul altor premieri…Articol probabil sters ca nu l mai gasesc acum ,asa cum se poarta la marile case in privinta dezinformarii…

  4. Marius Z. says:

    Asta cu “niciun astfel de contract in 2018 sa nu se mai faca daca nu e asociat cu off-set” imi pare cam deplasat. Probabil vrea sa blocheze orice achizitie peste pragul ala minim de offset.

    Daca asocieriloe cu GDLS si Rheinmetall se dovedesc functionale, atunci sunt o alternativa mai buna decat orice forma de offset.

    Cam cat timp i-ar lua sa promulge modificarile in legislatie pt. offset? Cam ala ar fi timpul in care MApN si guvernul (care?) sa se grabeasca si sa cheltuie ce le-am ai ramas prin buzunare de anul trecut…

  5. Eroul Bula says:

    Ideea de offset nu e rea dar cand iese din gura tradatorului de Tariceanu se perverteste.
    Sa le zicem americanilor ca nu luam Patriot decat cu offset de 80%. Iar ei spun nu. Ce facem, ramanem fara aparare antiaeriana?

    • admin says:

      Abia acum apar sustinatorii cu interese adevarate, nu puteau sa iasa la inaintare mai devreme ca-i stia lumea. Acum sint destul de disperati incat sa nu le pese.

      Ca nu-ti place ce vezi/auzi atunci cand lucrurile se limpezesc, e semn ca ideea a fost intotdeauna perversa dar ai preferat sa crezi in povesti frumoase si acum te chinuie disonanta cognitiva. Cam cum ai zice “comunismul a fost o idee buna aplicata gresit”.

      Cat despre ce se intampla cu Patriotul cand vrei offset de 80%: daca ai bani sa platesti respectivul offset si te mananca undeva, atunci cumperi, vezi Polonia. Cand n-ai, nu cumperi offset, vezi Romania. Simplu. Iar daca iti dai singur cu tesla in oo impunandu-ti singur, prin lege, sa platesti offset de 80% la orice contract, se cheama ca mama prostilor e mereu gravida. Ca smecherii se autoreproduc.

      Cat despre “americani”, nu se pune problema sa zica nu (au refuzat vreodata?), atat timp cat platesti. Ei nu pierd nimic la afacerea asta. Ei vand offset, tu cumperi.

    • Dan Banan says:

      Nu cred ca vor mai putea umbla la contractele care s-au semnat deja. Macar Patriot si Piranha 5 sa intre in dotare fara sughituri.

      • dany says:

        De umblat n’or umbla…
        Dar au destule metode de ai face pe americani sa le treaca pofta…

  6. seba says:

    Probabil,singura arma ce se poate integra cu 80% off-set este AK-12. Da’cred ca stiu astia deja…..

  7. psycho says:

    adanc,paralel,mafiot…variatiuni pe aceiasi tema.
    exista si a aparut din lacomia politicienilor impreuna cu privirea intoarsa constient a serviciilor.
    de asta avem comisii de control care sunt copii pi de mingi ai sri si sie si inghit pe nemestecate orice le este servit iar de serviciile mai/mapn nu are habar nimeni de nimic.

  8. ionutangel says:

    tradiceanu e cel mai nociv politician

  9. CosMar says:

    E foarte bine ! Sper sa se si intample!

    Daca nu putem asimila tehnica moderna de lupta, facem offset indirect si dezvoltam agricultura asa cum trebuie, sau alte domenii pe care le putem asimila!

    Orice e binevenit in conditiile in care cam suntem la pamant in toate domeniile.

    Sa cumperi toata tehnica despre care se vb, la cheie, nu cred ca e cea mai inspirata alegere.

    • admin says:

      Cine te-a mintit ca nu se poate asimila tehnica moderna de lupta?

      Dar da, niste offset indirect in fermele de porci s-ar aproba fara probleme.

      N-ai inteles nimic.

      • CosMar says:

        Pai asta deduc din comentariile unora. Iar comentariul meu a fost putin retoric, o mare parte din oameni au impresia ca in Romania nu se poate face mai nimic. Dar, a incercat cineva sa faca vreodata ceva sa vada daca se poate. Intr-adevar am ramas mult in urma, dar asta nu inseamna ca e totul pierdut. Daca pleci din start cu preconcetia ca noi nu suntem in stare de nimic, e clar ca la ferme de porci se ajunge, sau poate nici acolo!

        Acum, ca, contractele de offset sunt mai favorabile pt politicieni sa delapideze e adevarat, dar si la cumparari directe poate sa fie prezenta SPAGA “regulamentara”.

        As vrea un politician sau cineva de la Mapn, sa explice de ce la: Rachete cu bataie mare HSAM, TBT 8×8, Himars, Elicoptere de atac nu s-a auzit nimic de nici-o licitatie.

    • dany says:

      @CosMar

      Uite aici cateva directii sugerate de participantii la sondajul “Am intrebat o suta de romani”

      -Construim canalul navigabil Slatina-Videle-Bucuresti cu port la Alexandria, bineinteles acest sistem poate fi utilizat si pentru irigatii

      -Armata ar fi bine sa participe toamna la muncile agricole in special la cules de porumb in zona Poroschia -Gratia

      -Doamna Firea ar trebui sa si respecte promisiunile si sa reia lucrarile la canalul Bucuresti-Dunare

      -Ar trebui ridicat un monument in cinstea lui Culiţă Tărâţă

      -Din tancuri sa facem tractoare , iar rachetele Patriot sa le folosim pentru combaterea fenomenelor atmosferice periculoase

      -AH-1Z Viper sa fie capabil sa execute tratamente fitosanitare

      -O parte din cei 2 % sa fie redirectionati catre BOR pentru slujbe speciale pentru cresterea productiei agricole

      -Pentru a veni in ajutorul celor care transporta produse perisabile gen produse din carne/muraturi intre Videle-Bucuresti ar fi bine sa existe o linie de mare viteza avand in vedere capacitatea de transport redusa a elicopterului H215

      • CosMar says:

        @dany

        Asta e din categoria “vorbim discutii”!

        • dany says:

          Pai nu ziceai matale “facem offset indirect si dezvoltam agricultura asa cum trebuie, sau alte domenii pe care le putem asimila!” ???? Eu decat am scos in evidenta doar ce mai gandesc romanii…

          • CosMar says:

            Acel comentariu e o retorica la comentariile unora, inclusiv domnia ta, care au impresia ca in romania nu se poate face nimic in materie de tehnica moderna. Tu ai scris intr-un comentariu mai sus.

            Si daca ar fi sa implici alta industrie, ce legatura are cu armata? te pomenesti ca o sa mearga soldatii sa asambleze piraniile la UMB, sa fim seriosi!

          • offset says:

            1. vezi ca se scrie Romania, cu R mare.
            2. s-a demonstrat cu varf si indesat ce capacitati de dezvoltare tehnica au madamele si madamii cocotzatzi nu se stie cum in varful tarii. tot la nivel de retorica, matale nu intelegi niste nuante. in materie de tehnica moderna se poate face orice, oriunde, oricum. si pe Marte daca chiar insistam. problema e ca

            a. nu se vrea, e mai usor sa cumperi chiloti si sa transprti muraturi cu plasa

            b. nu sunt capabili, acesti politruci ce ocupa 99% din manaJmentu’ statal. pur si simplu sunt cretini. mai departe de bisnitza de la coltz astia nu sunt in stare sa evolueze, chiar daca isi trag mertzane si vuitoane pe ei.

            c. Exemplu concret: prim-ministru JAPONIEI baga-mias ceva in ea JAPONIE, a venit la Bucalestan cu DOUA AVIOANE intzestate de oameni de afaceri, nu ciurli burli de la Ciorogarla Adunatii Copaceni Poplaca de Sus, si noi NU AM FOST IN STARE SA TRIMITEM OMOLOGU’ LA DISCUTZII.!!!!!!!! deci nu sa punem bazele unei colaborari sa sau facem planuri. LA DISCUTZII NU AM FOST IN STARE SA PARITICIPAM! si matale vii cu ce fel de texte?

            hai, meri si canta-le astora texte de-astea, or sa te creada, garantez:

            https://www.youtube.com/watch?v=wBc0SaIaDbU

            http://recorder.ro/video-teoria-multimilor-vide-ce-daca-n-au-facut-nimic-tinem-cu-ei-ca-sunt-ai-nostri/

            #…

          • offset says:

            a, si pun pariu ca treaba e si mai cretina decat pare ( asta cu samuraiu_) , cred ca e o revansa a baietzilor de la servitzii, ca nu era mare lucru sa mai stea nea tudose inca 4=5 ore pa la guvern, mai baga un solitaire ceva…

            si se trage probabil de cand a fost vajnicu’ membru de servitzii la acea vreme min de externe in vizita p’acolo si nu l-au bagat samuraii in seama, or fi stiind ei de ce. ce tari suntem frate. Jmecheri de Jmecheri. cu J.

            #ai_steaua_noastra…

          • dany says:

            @CosMar

            Dupa ce ai distrus cu buna stiinta 3/4 din industrie si ai fugarit cel putin 2 milioane de romani specialisti strict necesari oricarei economii matale vrei sa construiesti ce?

            Transportoare:
            -motor de unde?
            -cutie de viteze???
            -electronica???
            -armament???
            -In cazul cand le faci in cooperare cu altii ?% din profit este de fapt al tau?

            Avioane
            -sigur le faci la Craiova cu cateva sute de oameni aflati in pragul pensiei si creditori care dau ture doar doar vor putea sa sufle altora terenurile aferente

            -Artilerie
            -sigur le faci la Resita…
            -fabrica de pulbere????

            Tancuri
            -sigur le faci la UMB…

            -Courvette? Sigur la Mangalia…

            -Produse electronice? Las ca l indopam pe Hayssam cu ceva nisip si peste 3 zile scoate cipuri pe banda rulanta la toaleta…

            Cine iti proiecteaza tie toate astea ? Probabil aia emigrati in alte state care chiar isi respecta personalul specializat. Bani? Din buzunarele pline cu seminte ale lui Dragnea?
            Ori poate vei primi moka licentele respective de la X/Y/Z ?

            Elementul care lipseste din toata ecuatia este chiar EDUCATIA! Care stim cu totii ce scoate pe banda rulanta in momentul asta.

            In momentul de fatza nu putem de unii singuri duce la bun sfarsit niciunul din cele prezentate mai sus. Datorita faptul ca suntem saraci/specialisti nexam/ politruci scapati de sub control.

            Toate “eforturile” astea de “reindustrializare” aruncate prin media au doua scopuri mari si tari:
            -politrucii nostri si au dat seama ca nu mai au de unde fura
            -trebuie sa le asigure si alora mici care urmeaza la conducere o industrie de pe urma careia sa si construiasca imperii
            Desigur totul ambalat sub poleiala interesului national …

            Daca vrei sa vezi cu adevarat ce inseamna industrie mergi in vest si lucreaza cativa ani, la intoarcere te rog sa compari cu atelierele romanesti… Poate asa iti dai seama ca primul lucru care trebuie facut pentru reindustrializarea RO clasa politica actuala ar trebui reformata…

            Uite metoda de sifonare a banilor din cei 2% alocati pentru aparare:
            -Herculane… fostul Sanatoriu Militar Regele Ferdinand I, deja au demarat proiecte pentru …si pentru… baga bani MAPN in el cu ghiotura din aia 2% si peste cativa ani va fi vanduta unor smekeri de pe la partide… nu este prima data cand se intimpla chestia asta, intre 1990 si 2015 au fost trecute multe baze de tratament/odihna ale MAPN catre guvern si de aici au …disparut… Ghici cine da ture cu tot partidu’ pe la Herculane???

          • CosMar says:

            @offset

            1. Romania cu R mare, imi cer scuze pt asta, m-am grabit putin

            2. Foarte de accord cu tine si iti multumesc ca m-ai “iluminat” si pe mine. Ca eu nu vad de ce sunt in stare politicienii nostri.

            La faza cu Japonezu’ intr-adevar foarte jenanta

            Acum, pana sa m-a trimiti pe mine sa cant la Videle, cum ai ajuns tu la concluzia ca eu as sustine PSD/Alde, doar ca sunt de accord cu spune Tradiceanu aici? Sunt de accord cu ce spune in materie de achizitii militare, si mi-se pare normal ca orice achizitie militara majora sa fie insotita de offset. Ca ei nu sunt in stare sa obtina acest lucru, cum zis, sunt de accord cu tine. Deocamdata el a zis, asta nu inseamna ca eu il si cred, sa vedem daca se si intampla!

            Cred ca te cam grabesti in trage concluzii!

            • admin says:

              @CosMar: De ce ti se pare normal offsetul?

              Si cand esti de acord cu ce zice Tariceanu, te-ai intrebat care-i sint motivele? Sau mergi pe principiul ca sloganu e frumos deci trebuie sa fie de bine, marsaluiesti sub steagul lui indiferent de destinatie?

          • CosMar says:

            @admin

            Eu stiu unde bati tu, stiu ca offset-ul se plateste si ca o sa-mi spui ca tot acolo ajungi. Dar eu cred ca e un plus orice se poate integra in industria romanesca.

            1. Crearea unor locuri de munca noi, ca avem nevoie si poate tinerii talentati nu mai pleaca prin strainatete.

            2. Tehnicienii romani ajung si altceva, ceva nou, si poate pe viitor dezvoltam si noi ceva al nostru, poate!

            3. Daca incepem cu asamblarea lor, tot e ceva decat nimic in momentul de fata, putem sa incepem sa fabricam subansamble si tot asa mai departe. Eu stiu ca nu mai avem cu cine, majoritatea sunt in pragul pensionarii la ingineri ma refer, dar nu cred ca duce lipsa de sudori si tehnicieni, care se pot forma usor, nu implica mult timp.

            4. Crestere economica, fie ea cat de mica, tot e buna. Se poate implica si domeniul privat, dar am impresia ca nu prea se vrea de sus. Oricum, banii cu cat circula mai mult intern cu atat mai bine.

            Ca sa ii rasp si lui dany, nu poti face tot ce nu ai facut in ultimi aprox 30 de ani in astia 7-8 ani cat dureaza planul de inzestrare. Hai sa incepem cu cele mai mici chestii, si peste 30-40 de ani la urmatoarea campanie de inarmare mai vb, poate privim lucrurile altfel. incodata POATE!

            • admin says:

              @CosMar: nu acolo bat. Intrebarea nu era de ce vrei integrare/asamblare/fabricatie locala, la asta ai raspuns. Eu am intrebat de ce vrei integrare/asamblare/fabricatie locala prin offset.

          • CosMar says:

            @admin

            Intrebarea era: “De ce ti se pare normal offsetul?”

            Raspuns: Din motivele expuse mai sus.

            La a doua intrebare: Prin offset eu cred ca e mai rapid sa aduci in inzestrare tehnica respectiva, sa integrezi tehnica, sa retehnologizezi uzinele de profil si sa iti formezi si personal capabil sa produca ceva sub licenta, daca la asta te referi. Ca si cost nu stiu exact, pt ca nu am idee cat ar costa o licenta pt transportoare de exemplu

            Ideal ar fi sa producem sub licenta niste Camioane deocamdata.

            • admin says:

              @CosMar: deci crezi ca prin offset e mai rapid decat prin licenta. De ce crezi ca offsetul e mai rapid decat o licenta?

          • CosMar says:

            @admin

            Hai sa luam cazul GD Piranha

            Pai, mare parte din raspuns il ai mai sus, integrezi, retehnologizezi uzinele, formez personal, intre timp deja ai in inzestrare ceva echipamente, in acelasi timp mai introduci cativa ingineri tineri in uzina din romania, incerci sa integrezi cat mai multe componente in industria locala, chiar si privata. Iar cand ai construit in tara aprox 200 de transportoare ai deja o echipa care poata construi in tara un transportor, iar urmatorul pas ar fi sa cumpere licenta in cazul in care Agilis pica sau iese vreo catastrofa.

            Dar cum am zis nu stiu cat profitabila este dpvd cost. Ca si timp e mai rapid zic eu.

            Plus ca si licentele astea, nu cred ca oricine le poate achizitiona, mai ales noi ca nu avem nici un fel de stabilitate politica. Cel putin nu cred ca americanii ne-ar vinde licenta pt Patriot, sau elicoptere Bell, sau oricine la orice fel de echipamente avansate. Parerea mea!

            • admin says:

              @CosMar: ce descrii tu ca offset e acelasi lucru cu licenta. Sint doua confuzii majore:
              1. Confuzia intre modul de achizitie (offset) si obiectul achizitiei (licenta). Atat timp cat produci chiar si partial ceva (parti ale Piranha) ce a fost proiectat de altcineva care detine drepturile de proprietate intelectuala (GD) si mai vrei ca GD sa-ti retehnologizeze uzina locala (adica transfer de tehnologie), asta implica licenta. Ca o obtii prin offset sau contract separat de licenta, tot aia e. Daca nu poti achizitiona drepturile de productie a ceva (licenta) prin contract separat de licenta, din cauze politice, nu ti le vor da nici prin offset.
              2. Confuzia ref la gradul de integrare. Licenta nu inseamna neaparat grad de integrare 100% sau drepturi de comercializare. Daca produci parti ale Piranha, ai nevoie de licenta. Nu exista “incerci sa integrezi cat mai multe componente in industria locala … iar urmatorul pas ar fi sa cumpere licenta”. Licenta si plata ToT vin in primul pas, nu se misca nimic fara ele. Ca treptat vrei sa produci in licenta mai multe componente si eventual sa cumperi si dreptul de comercializare, e altceva.

              Negocierile unui contract de offset sint mai dificile si mai lungi decat pentru unul separat de licenta. Din cauza asta offsetul va fi intotdeauna mai putin rapid decat o licenta, in aceleasi conditii. Fara spaga, costul e identic. Diferenta e spaga.

          • dany says:

            Eh uite ca s a ajuns si la ȘPAGĂ!

            De fapt ȘPAGA fiind “motorul”…Daca nu ar fi șpaga garantez ca nu s ar misca nimic! Aia 2% fac cu ochiul la multi, mai ales alora care sprijina din spate partidele politice romanesti!

          • CosMar says:

            @admin
            Eu am descris tipul de offset pe care l-au cerut ai nostri!

            Da, timpi de negociere poate sunt mai mici la licenta decat la offset, nu si in cazul nostru am vazut la P5 cat de buni “negociatori” sunt ai nostri. Dar din momentul in care ai semnat contractul cel putin in cazul nostru, in conditiile in care tehnicienii si ing nostrii merg in elvetia la formare, ei deja lucreaza la echipamentele noastre. Daca s-ar fi optat la licenta cel putin 1 an ar fi durat retehnologizarea fabrici si formarea personalului. apoi incepea productia. Si GD nu iti face cadou retehnologizarea fabrici, ca platesti pt ea.

            Si, daca nu cumperi licenta de productie cu drepturi de comercializare, care mai e avantajul? Te incalzeste mai tare ca ii dai u alt nume?

            Avantajul ar intr-adevar ca elimini spaga, dar si acolo ar furnizori de piese cu interese.

            Oricum, Spaga e prezenta tot timpul, de-asta nu se fac licitatii la noi, se merge pe “gov 2 gov” = Spaga!

            • admin says:

              Nu inteleg de unde ai scos chestia asta, ca daca semnezi separat pentru licenta nu poti face pregatirea personalului in strainatate si sa pornesti asamblarea acolo in loc sa astepti retehnologizarea fabricii de aici, exact cum ai descris mai sus. E vorba doar de cum iti aranjezi transferul de tehnologie. Daca vrei ca tehnicienii tai sa inceapa productia direct la furnizorul licentei, cine te opreste?

              Inca o data: ce ai descris mai sus ca fiind offset este in practica tot cumparare de licenta, doar modul cum se incheie contractul difera. La firul ierbii, nu e nici o diferenta intre etapele care ar fi urmate in cele doua cazuri, va fi urmat exact procesul pe care il vrei, nu exista o limitare inerenta.

              Daca decizi sa nu cumperi si drepturile de comercializare, pentru ca si alea costa, inseamna ca produci doar pentru consum intern, in loc sa importi respectivele componente. Are sens in cazul munitiei, cum ar fi rachetele antitanc sau MLRS.

          • CosMar says:

            Pai zi-mi care diferenta intre offset-ul cerut de ai nostri si licenta ! Din ce imi spui u nu e nici o diferenta, doar ca elimini spaga, si da, e un lucru f bun

            • admin says:

              Asta am tot incercat sa-ti zic de la inceput, diferenta nu sta in ce cumperi ci in modul in care inchei contractul. La sfarsit primesti acelasi lucru (licenta, transfer tehnologic, etc), in felul in care il vrei. In cazul unui contract de licenta, banii vin de la proprietarul fabricii romanesti (Min. Ec. / Romarm / privati) si se stie cat e pretul, in cazul offsetului se incearca extragerea banilor din bugetul MApN si pretul nu e cunoscut => se pot face mult mai multe magarii in felul asta. Nu inseamna ca spaga poate fi eliminata cu certitudine ci ca sint mai putine sanse in cazul unui contract separat, transparent fata de unul de tip offset, tocmai pentru ca nu se cunoste pretul platit in cazul ala si unele sume se pot scurge mai usor prin diferite parti.

  10. CosMar says:

    Si ca sa fiu clar !

    Ca se cumpara cu offset sau ca se fabrica sub licenta, important e sa se fabrice in Ro si sa implice cat mai mult industria locala. Cat putem de mult deocamdata. Amandoua optiuni sunt mai bune decat sa se cumpere tot la cheie!

    • admin says:

      Nu te-a contrazis nimeni ca integrarea locala prin contract de licenta e mai buna decat cumpararea la cheie.

    • dany says:

      @Adminu incearca sa ti explice ca in cazul offsetului exista riscul ca o mare parte din bani sa fie pierduti prin buzunarele unuia sau altuia. D’aia vor offset peste tot ca sa aiba ce fura in frunte cu fotomodelu’ calare pe motocicleta

      Cat despre fabricarea a ce vreti voi in RO … paște murgule iarba…
      Am explicat mai sus ca noi nu suntem doar blocati financiar, ne lipseste o educatie puternica care sa scoata specialisti, ne lipsesc specialistii, ne lipseste responsabilitatea si asta la nivele inalte. Mai adauga si instabilitatea politica… Samuraiu’ a venit cu echipa dupa el sa faca afaceri iar ai nostri hai repede sa l trantim pe fostul premier ca murea blonda fara scaun de premier sub fund… Daca l durea pe Dragnea undeva de tara asta, apoi mai astepta o zi doua, semna fostul premier si dupa aia isi spalau chilotii de Teleorman cum voiau ei…
      Ceea ce a facut Dragnea cand a venit samuraiul se incadreaza la subminare… Probabil si a dat seama si el si echipa de pitecantropi ca pe japonez nu l pot traduce cu schemele balcanice…

      • CosMar says:

        @dany

        Am inteles ce incearca adminu sa spuna, dar spaga tot o sa fie, ca se elimina una, si ce? se creeaza altele, la furnizori: la furnizori de arme, senzori, soft-uri cam ce nu se poate integra in Ro deocamdata. O sa fie “aceeasi Marie cu alta palarie”, uite ca deja au aparut zvonuri despre turela, ca elbit deja ar fi aranjat VIA Dragnea, cand am distribuit stirea pe un alt site, deja mi-au sarit toti in cap ca distribui stiri false, deci nu stiu cat e de adevarata.

        Iti dai seama ca nu se poate face orice, cel putin nu la noi, in situatia in care suntem apoi, de aceea am si spus mai sus, hai s-o luam usor, cu asamblare apoi incet incet sa incepem sa integram componente din ce in ce mai complexe, pana ajungem si noi sa fabricam macar 80% dintr-un echipament.

        • dany says:

          Si ce am facut daca integrez 3 rahaturi la pret de 5 ori mai mare? Spaga luata de Cutarescu este muncita de aia multi si prosti care se chinuie pe un salariu de mizerie… Deci inca odata le mai pun in carca alora care muncesc costurile dezvoltarii unei economii.
          Cunosc inginer (vecin) care se chinuie pe un salariu de mizerie (privat) care este exact cat cheltuie Dragnea in cel mult o ora…Si se gandeste sa plece in lumea larga… si garantez ca nu este batut in cap ! Alt vecin tot inginer (electronist la privat), la fel salariu de mizerie deja vrea sa plece cu sotia (contabil) si copilul in lumea larga. De bine pleaca oamenii astia? De prosti? Nu cred…

          Tu tot nu ai inteles ca:
          -Politrucii nostri nu mai au pe cine calari odata cu plecarea masiva a celor care inca le mai permite varsta si implicit bugetul va fi din ce in ce mai mic si automat spagile vor fi din ce in ce mai mici
          -Vor sa refaca anumite capacitati de productie (militare sau nu) pentru simplul fapt ca au nevoie de bani la buget din care sa poata fura in liniste, nu ca i ar durea pe ei undeva de tzara asta
          Dar tot politrucii astia batuti in cap de care nu mai scapam nu inteleg un adevar simplu:
          -Oamenii cauta un trai mai bun si implicit un salariu decent, nu mizeria de salariu din RO. Si daca se poate birocratie cat mai putina! Ori ai nostri ce ofera??????

          Sa zicem ca i scolarizeaza, stau aia 2-3-4 ani pe salariul ala de mizerie si cand termina contractele directia Vest! Politrucii nostri au avut multe sanse incepand cu 2007 sa dezvolte RO chiar si peste Polonia: 1~Fondurile europene (nu mai discutam ca se cunoaste cu subiect si predicat) 2~Adoptarea monedei €! Aici au dat cu bata in balta la greu, odata intrat in hora € aveai si oameni dornici sa munceasca (chiar daca salariul era sa zicem la jumatate din media europeana) parca nu le venea sa plece stiind ca au parinti/bunici/copii. Pur si simplu ar fi avut si ei o speranta cat de mica. Dar tu stat roman ce ai facut? Simplu, i ai foutut pe astia care munceau sa si ia lumea in cap si ai favorizat o minoritate care si spune “oameni de afaceri” in fond si la urma urmei cei care au devalizat economia nationala dupa 89. Orice tzara care a adoptat € a suferit cativa ani dar dupa aceea si au revenit (exemplu Spania pe care o cunosc destul de bine au suferit 3-4-5 ani maxim dupa adoptarea € si imediat au inceput constructia de autostrazi decat vreo 15 000 km in majoritate cu fonduri europene). De la Spania care avea drumul Madrid -Alicante pietruit cu piatra de rau in 1990 au trecut direct la autostrada!Sunt aproape 500km, discutam cu spanioli si mi spuneau treaba asta. Noi in 90 aveam sosele intre orase importante nu drumuri pietruite dupa cate imi aduc eu aminte! In 90 Spania avea economia comparabila cu ce avusesem noi in 89. Si garantez ca nu sunt mai harnici decat noi romanii! Noi tot la RON am ramas si suferim de exact 28 de ani si ce este mai grav nu se vede nici macar capatul tunelului…

          Isi mai aduce aminte cineva cand toti sefii powlii din RO racneau din toti ficatzii: “Daca nu ti convine poti sa pleci, la poarta asteapta inca 20 sa ocupe functia ta!” …. Nah ca acum se intoarce roata! Unde sunt aia 20??? Acum 20 de sefi asteapta un muncitor calificat…

          • CosMar says:

            @dany

            Cu tot respectul dar eu cred ca tu nu intelegi. Din tot ce scrii nu rezulta decat o ura politica, pe care toti o avem. Dar pare ca tu nu mai vezi nimic altceva.

            Din ce scrii acolo, orice incercare de a produce ceva in Romania inseamna ca politienii vor sa fure. Si, nu e exclus ca n-o sa fure. Din 89 pana azi toti care au trecut pe acolo si-au facut plinul, crezi c-o sa scapi de asta? nu curand. Poate copii copiilor nostri.

            Sa inteleg ca optiunea ta e sa cumparam tot la cheie prin licitatii? din afara. Intra-adevar asta ar fi o optiune, si nici acolo nu esti sigur ca scapi de manevre. Se fac caietele de sarcina cu dedicatie.

            Sau sa dea o minune si sa vina marile companii de armament sa produca in Ro, asa de capul lor, ca poate cumparam si noi ceva.?! Probabilitate de Spaga e peste tot.

          • offset says:

            tu chiar nu intelegi ca NU ARE CINE SI NU AI CU CINE SA APLICI tehnologiile de varf platite cu bani grei? treburile astea dureaza o generatie… si atunci ce faci, stai o generatie cu baioneta la arma? pana poti aplica noile tehnologii? ca nu vorbim de dotarea unui atelier ,vorbim de un complex militaro-industrial. iti trebuie mii de oameni CALIFICATI. spune-mi de unde ii iei?

          • CosMar says:

            @offset

            Pai si am zis eu sa faci Capete de racheta sau componente complexe, mai citeste odata comentariile. Am zis sa incepe sa sudam ceva si noi pe aici, mai faci un sasiu, o roata, orice se poate integra in momentul asta in Ro, sa asamblam si tot e ceva decat nimic. O ardeti intr-una cu “tu nu intelegi”. Pai voi ce intelege-ti ma?

            Voi vreti tehnica moderna cumparata la cheie! Ca nu ai cu cine. Pai si cu ce banii sustii tehnica respectiva?. O sa avem toate visele astea si n-o sa le putem opera, ca nu mai sunt bani. Tipic, nu ma mir!

            Daca nu se vine cu o crestere economica sa iti permiti sa tii macar 1,5% dintr-un pib mai mare pe viitor nu faci nimic cu tehnica asta. O sa rugineasca in depozite. Si, la cresterea asta economica ar trebui sa participe si industria de aparare, cat poate ea, dar sa participe. Cresterea economica pe consum e o crestere falsa, si nu poata sa tine la nesfarsit.

          • dany says:

            @CosMar
            Unde vezi tu ca nu inteleg eu? Ti am explicat cu subiect si predicat cum stau lucrurile atit in privinta economiei nationale cat si a celor care ne conduc. Mai mult, ti am explicat oportunitatile care au trecut pe langa noi in ritm de samba de Teleorman sau cu zgomot de motociclete. La fel ti am explicat de ce un stat ca Spania( am platit destule impozite acolo) este unde este iar noi tot la coada RON suntem…Ti am explicat cum au construit aia in vreo 10 ani aproximativ undeva la 13-15000 de km de autostrada, multi din km astia construiti cu fonduri europene. Tot din fonduri europene+ guvernamentale au construit si cateva centrale nucleare, si au modernizat economia. Noi ce am facut cu fondurile europene? NIMIC! . La fel ti am explicat ce economie aveau aia in 90, asta o stiu din discutiile cu spaniolii cu care lucram. Sa nu ti inchipui ca aia sunt mai muncitori ca noi, ori ca la ei nu se fura. Dar cand sunt prinsi sunt cu adevarat pedepsiti, nu ies pe usa din dos ca la noi!

            Aia cu “Daca nu ti convine poti sa pleci, la poarta asteapta inca 20 sa ocupe functia ta!” este chiar reala intalnita de multi pe coclaurile romanesti! Probabil ca esti mai tinerel si inca nu ai ajuns in aceasta situatie…

            -“Din tot ce scrii nu rezulta decat o ura politica, pe care toti o avem”…

            ~~Dupa mine, maine i as trimite pe toti politrucii de la toate esaloanele sa munceasca in strainatate fiecare dupa cum a fost pregatit. Mare mirarea daca nu ar ajunge toti la cules de tomate/ masline/ capsuni etc pentru simplul fapt ca in majoritate nu le a placut munca chiar daca unii au gramezi de diplome. Poate asa isi dau seama cum se castiga un ban cinstit!

            ~~Si tot maine as adopta moneda €, as introduce legea confiscarii extinse pentru marile averi care nu se pot justifica! Uite asa contrabalansezi trecerea la moneda €, nu cu noi impozite si taxe pe spinarea alora care muncesc!

            ~~Peste 3 zile as scadea TVA la 10%, impozitele toate la 10%, cu ocazia asta as atrage destui investitori puternici (bugetul se face cu taxe si impozite platite de investitori puternici nu cu taxa pe stalp sau acciza sau supraacciza la combustibili)

            ~~In primii doi ani se intorc acasa 30% din romani

            -“Din ce scrii acolo, orice incercare de a produce ceva in Romania inseamna ca politienii vor sa fure” … pai pana acum cum au facut? Nu au furat? Atunci nu vad ce asteptari as avea pe viitor…

            -“Si ce am facut daca integrez 3 rahaturi la pret de 5 ori mai mare?” >>Tema a fost reluata sub alta forma de @admin, mai jos

            “@CosMar de un singur lucru nu am auzit sa se discute pana acum: profitul sau eficienta unei investitii.”

            Da, optiunea mea este sa cumparam din exterior cat mai mult din necesarul pentru armata, acolo unde se poate integra pe plan local cu contracte ferme si transparente sa se integreze. Si stii din ce cauza? Pentru simplul fapt ca nu vreau sa scot din foame pe banii armatei (aia 2%) fabrici si uzine capușate/distruse chiar de catre politicienii nostri in ultimii 28 de ani!
            Stii care i culmea? Azi ridicam pe banii armatei (cei 2%) fabrici si uzine, peste 3 ani vine alt guvern si decide sa le privatizeze… Si unde am ajuns?????

            Nu am studii de economie, dar am destui ani in spate ca sa mi dau seama de realitate, deocamdata toti politrucii care s au perindat la butoane cu diplome in economie, au construit o economie demna de facultatea Spiru Haret…

          • CosMar says:

            @dany

            Din 89 pana azi doar s-a distrus si s-a privatizat, acum s-a anuntat ca se vrea treaba asta, nici nu s-a inceput si voi deja taiati si spanzurati. Stai sa vedem cum evolueaza treaba la UMB, si dupa vbm., deocamdata nu stim, doar presupunem, stiu ca daca ne uitam in spate avem toate motivele sa fim sceptici. Dar totusi..

            Lagat de ce au facut spanioli, bravo lor! Dar sa stii ca nu aduci peste noapte Spania in Ro, vbm de alti oameni cu alta mentalitate. La noi e dezastru care e, si trebuie sa iesim cumva din el. Eu nu am zis ca nu sunt de accord cu masurile economice pe care le expui tu.

            Orice stat din UE are dezvoltata o productie locala, in toate domeniile. La noi e la pamant. Slovenia 2mil de locuitori, a exportat in 2017 de 53mld de euro, Romania a exportat de 55mld. euro. Ti-se pare normal?
            Eu stiu ca industria romana de armament n-o sa rezolve problema, dar ajuta, putin, dar e ceva! De furat, se fura oricum, transparenta n-o sa vezi. Si iti repet, licitatiile la noi sunt cu dedicatie. Se face caietul de sarcina la comanda! Nu rezolvi nimic cu asta.

            “Aia cu “Daca nu ti convine poti sa pleci, la poarta asteapta inca 20 sa ocupe functia ta!” este chiar reala intalnita de multi pe coclaurile romanesti! Probabil ca esti mai tinerel si inca nu ai ajuns in aceasta situatie…” – Prima chestie, eu nu am scris asta. Ca sa-ti raspund totusi, stiu ca e reala si am intalnit-o. Intra-adevar sunt tinerel, pe la jumatatea mediei de viata. Dar ce pot sa-ti spun, ca in jumatatea de viata care am trait-o, am vazut multi oameni care au trait degeaba. Sa nu consideri ca daca esti mai in varsta trebuie sa ai si dreptate.

          • dany says:

            @CosMar

            1~”Din 89 pana azi doar s-a distrus si s-a privatizat”… muncitorii si specialistii care au lucrat in alea daramate si privatizate si au luat lumea in cap, nu ei au decis privatizarea si distrugerea. Din politicienii responsabili pentru distrugere si privatizare pe un $ ai vazut tu vreunul ca a facut macar 3 zile de puscarie? Nu cred…

            2~Am platit si platesc destule impozite statului roman ca sa imi pot permite sa intreb : “Unde sunt banii din privatizari si de ce nimeni nu a intrat la bulau din cei care au semnatura pe privatizari si distrugeri?” . Eu intreb , toata lumea se face ca nu aude…

            3~Nu am nimic impotriva sa continue treaba la UMB, doar ca nu vreau sa vad ca si acea fabrica dupa ce inghite o parte din acei 2% pentru aparare va fi vanduta de cei care vin in urma lui Dragnea sau Tariceanu

            4~”Slovenia 2mil de locuitori, a exportat in 2017 de 53mld de euro, Romania a exportat de 55mld. euro. ” Si ma rog cine este vinovat de treaba asta? Cumva muncitorii? Cand disponibilizau muncitorii si specialistii la greu nu se gandea nimeni ca vom avea nevoie sa si exportam ca sa putem face pe draqu ghem? Cine conduce amaraciunea asta de tzara? Eu? Tu? Muncitorii din fabrici? Pe vremea aia erau toti interesati de functii si ciolan, acum brusc se vaita “Vai saraca economie romaneasca!”

            5~”Eu stiu ca industria romana de armament n-o sa rezolve problema, dar ajuta, putin, dar e ceva!” …Cu ce costuri???? Costurile astea o sa le vezi in alta taxa pe stalp, in alta supraacciza, un TVA majorat si impozite cat cuprinde…Cine le suporta aceste costuri? Populatia! Si dupa aia ne intrebam de ce pleaca lumea pe capete…

            6~ Ma pui in situatia sa i accept asa cum sunt pe politrucii nostri, cu gafele ce ne costa sute de milioane de $/€ (vezi primirea premierului Abe), cu dezastrul economic girat de ei. De 28 de ani se fura si se distruge si tu imi spui acum sa i mai las un pic sa vedem ce fac in conditiile in care la putere se rotesc tot aceeasi de 28 de ani…Nu au invatat economie in 10 ani, in 15 ani, in 20 de ani, in 28 de ani, este foarte putin probabil sa si schimbe naravurile. De 28 de ani repeta “La anu’ facem cutare si cutare, creste nivelul de trai si salariile”…

            7~Spania… sunt cel putin 1 milion de romani cu acte in regula care muncesc acolo. O parte din economia lor este construita cum mana de lucru romaneasca. Nu e vorba de a aduce Spania in RO, am dat un exemplu de stat care avea o economie asemanatoare cu cea romaneasca in 89-90… Daca aia au putut noi oare de ce nu putem face? Spania in comparatie cu Franta /Germania/UK este pistol cu apa, daca noi suntem unde suntem in comparatie cu Spania, este lesne de inteles comparatia cu cele mai sus amintite…Si toate astea pentru ca un comunist batran a girat dezastrul…

            Nu este o rusine ca esti mai tanar, in schimb noi cei mai in varsta am vazut pe pielea noastra dezastrul provocat de niste cretini cu diplome si gura mare…Si poate d’aia suflam si in iaurt…

          • CosMar says:

            @dany

            La puntele 1-4 vbm despre acelasi lucru, doar nu insinuezi ca eu as da vina pe muncitori pt situatia actuala.

            5. Si daca scoti toti banii din tara cumparand din afara, Leul nu cumva se depreciaza? nu cumva creste inflatia? Cresc preturile! Pt ca noi importam raportat la euro. Asa nu mai fug oamenii din tara? Nici eu nu am studii in economie, si nici nu sunt asa trecut prin viata ca tine, dar eu am observat ca tarile cu o economie puternica, au o industrie devoltata (isi produc pt ei si mai si exporta, de la alimente pana la armament), si am mai observat ca tarile astea au si cel mai mic pret la raft. Oare de ce??

            6. Aici chiar a fost foarte jenant, ca imagine pt investitori, Romania a pierdut! Dar Romania oricum nu mai prezinta un mare interes pt investitorii straini. As putea mai degraba sa-i acuz pt asta, ca nu creeaza un mediu de afacere prin care sa atraga investitorii. Si nu te pun sa-i accepti, nici eu nu ii accept. Dar putem noi face ceva asa peste noapte. Sper ca la urmatoarele alegeri, lumea sa iese la vot. Sa faca chiar o prioritate din asta.

            7. Spania, nu a venit dupa 50 de ani comunism(dictatura), de-asta iti zic ca acolo e alta mentalitate, probabil o sa vezi si Romania in aceeasi situatie peste vreo 30-40 de ani, dupa ce scapam definitiv de aceste gunoaie ale societatii ajunse la guvernare. Si de mentaliatea pe care o avem, si fara sa jignesc pe nimeni, dar se dovedeste in fiecare zi, ca oricine ajunge intr-o functie a statului, oricare ar fi ea, primul lucru se gandeste cum sa jecmaneasca statul, ca fura, ca nu isi face datoria, tot jecmaneala e! Si astea defapt sunt sechelele comunismului, care sunt transmise mai departe prin educatia pe care o primesc acasa.

            Crede-ma chiar nu-mi e rusine ca sunt mai tanar! 🙂

          • dany says:

            @CosMar

            Iarasi vrei sa aleg intre doua rele? Ori sa scot banii din tara (importuri de tot felul), ori sa i las in RO la mana lui Dragnea si Tariceanu…

            -Lasam banii pe mainile lui Dragnea/Tariceanu … pai si foututzi si munciti si cu banii luati! Ori astia doi, ori altii care vin dupa ei ne fac exact acelasi lucru! Asta o fac de 28 de ani, ma indoiesc ca brusc se vor opri din furat…In plus, orice ban care se reintoarce in RO nu face decat sa intareasca mafia existenta, de 28 de ani romanii in tzara lor traiesc la fel de prost… dovada cea mai elocventa este faptul ca si au luat lumea in cap decat vreo 4-5 milioane de romani… Adica ei fout o natie intreaga si noi sa muncim ca prostii sa si intareasca pozitia toti politrucii… Pai nu semanam a sclavi cumva? Nici daca ne razboiam cu klingonienii nu aveam atitea pierderi umane/materiale/ financiare…

            -Importam la greu… tehnica militara /hrana si alte produse… Pierdem! Dar macar stiu ca nu i ajut pe politruci sa si faca mendrele cum vor ei… Pana cand?

            Astea au fost cele doua variante!

            Ce este de facut? Dupa umila mea parere pentru noi democratia s a dovedit o piatra de moara cazuta exact pe picioare astfel incat de 27 de ani mergem in carje… Nu sunt de acord sa aiba drept de vot tot prostanu’ care galgaie berea de la partide si alte alea. Cum nu sunt de acord sa voteze nici acei “minunati” puscariasi scosi recent pe usa din dos…Puscariasul ala dupa ce fura/violeaza/distruge etc cu buna stiinta mai are si drept de vot… Partide? Pai deja sunt prea multe, doua mari si late ar fi de ajuns… Prea multi membri de partid incolonati la macelaria numita PSD/PNL/UDMR/PMP etc Pur si simplu democratia nu este pentru noi atita timp cat tot prostanu’ are drept de vot, el nu stie bine tabla inmultirii dar stie sa manuiasca stampila mai ceva ca duamna* secretara de la Videle… La fel nu mi place cum toti condamnatii penal si au gasit un loc in politica, in timp ce altii cu mult mai multa minte si fara de pete, se chinuie pe salarii de mizerie.

            Votul? Tu inca nu realizezi ca in RO este egal cu 0 (ZERO) atita timp cat oricine are drept de vot…

            Promisiunile din campanie? Inca nu am vazut niciun politician sa fie condamnat pentru promisiuni neonorate…

            PS
            Acum 25 de ani credeam ca episodul Iliescu este ceva trecator … Uite ca tot ai lui ne conduc si in 2018…

            Acum vreo 15 ani inca mai credeam ca RO isi va reveni. Uite ca au trecut 15 ani si RO tot asa a ramas…

          • CosMar says:

            @dany

            “-Importam la greu… tehnica militara /hrana si alte produse… Pierdem! Dar macar stiu ca nu i ajut pe politruci sa si faca mendrele cum vor ei… Pana cand?” – Pai si cat poti sa perzi asa, in cativa ani statul intra in faliment. Daca statul nu produce, privati nu mai produc, esti gata ,stat FALIT scrie pe tine.

            Tu crezi ca democratia nu e pt noi! Si cam ce ar fi pt noi : Comunism?, sau Monarhie? Pot sa spun, ca da, noi am inteles gresit democratia.

            PS: Controleaza ura asta politica, ca daca nu te controleaza ea pe tine.

            Chiar daca am “scapat” de comunism de 27 de ani, gandeste-te ca omu’ de rand abia dupa 2007 a reusit sa circule liber prin europa, abia de 10 ani au reusit sa vada toti Romanii cum functioneaza un stat civilizat si care functioneaza. Uita-te ca deja dupa 10 ani de umblat prin europa oamenii au inceput sa se revolte, vor si ei ca acolo(in occident). Pana in 2007 chiar daca nu erau retele de socializare(accesibile pt toti), cand se intalneau la birt, si unu zicea ca nu stiu ce politician a furat ceva, raspunsu’ era, “si ce, a furat de la mine?”. Oamenii s-au schimbat si se schimba.

          • offset says:

            @cosmar dom’le esti ca o panselutza neprihanita, pe cuvant daca nu! da-mi te rog un singur exemplu in care o gasca ( maaare) de tradatori corupti si mafioti din fruntea unui stat a putut fi combatuta prin mijloace exclusiv democratice?

            pentru mafiotii astia e democratic ca o bunicuta sa nu beneficieze de ingrijirea medicala la care are dreptul, din cauza lor( cate or fi murit prin spitale sarmanele, ca nu au avut bani de spaga pentru operatii) dar nu e democratic sa fie luati la intrebari de LEGE pentru faptul asta!

            cam asta spui tu.

            cam asta e esenta la tot ce se intampla in Romania, ca vorbim de offset, ca vorbim de politici agricole, ca vorbim de invatamant. am mai spus-o si o repet, sunt prea cretini mafiotii astia ca sa fie mai presus de un sutz de buzunare pe care-l prinzi cu mana pe portofelul sau si care incepe sa urle ajutoooor hoootiiii nu e democratieeeee…

          • CosMar says:

            @offset

            Asta ai dedus tu? E clar….. :))))

          • offset says:

            cand va modificati discursul personal ca sa se muleze pe instructiunile primite, deveniti artificiali. va lipseste naturaletea, veniti cu slogane, generalitati, insa forma tot fara fond este.
            #mai_rasfirat_baieti

        • admin says:

          @CosMar de un singur lucru nu am auzit sa se discute pana acum: profitul sau eficienta unei investitii. Cu ce costuri produci vs la ce pret vinzi. Capusarea contractelor prin umflarea pretului pe la diferiti intermediari / importatori / integratori e o metoda cunoscuta. Filozofia de a produce indiferent de pret a adus Romania in starea asta.

          • CosMar says:

            @admin

            Nici nu o sa auzi, crezi ca ii intereseaza ce se cumpara? nu. Cumpara ca li-se impune. Ca nu cred eu ca a fost initiativa Psd, “hai sa modernizam armata”,
            Banii astia se scurgeau mult mai usor in buzunarele lor daca ii distribuiau la mai multe ministere, doar stim exemple de toalete renovate cu sute de mii de euro, samd.

            “Filozofia de a produce indiferent de pret a adus Romania in starea asta.” – Aici da, de-aia suntem unde suntem, ca am produs mult si indiferent de cost, acum eu te intreb. Ce am produs? Ca nu suntem in stare sa ne asiguram nici macar alimentele, cumparam din afara ceapa si usturoi. Despre ce productii vorbim?

            • admin says:

              Am produs de toate (ia doar catalogul de produse Romarm ca exemplu) si mai nimic profitabil.

          • CosMar says:

            Admin, nu Romarmul a adus Romania unde este, Romarm deocamdata se autofinanteaza, FA Cugir plateste salariile la toti angajatii Romarm, Ci restul sectoarelor, fabricile care s-au taiat si au fost duse la fier vechi. Deci prostul management per total in Romania, a adus tara unde, Industrie nu mai avem, Agricultura foarte putina. Producem foarte putin. Asta a adus Romania unde e acum

            • admin says:

              @CosMar: ba si Romarmul a contribuit la cadere prin filialele care au mers atata timp pe pierdere pana s-au falimentat de tot. Romarmul de azi nu e cel de acum 30 de ani, au fost multe uzine care au produs cu orice pret pana au intrat in faliment, urmand modelul economic aplicat la scara mare. Cat despre ce plateste acum Romarmul, sa ne amintim ca nu si-au platit datoriile ci le-au fost sterse, adica au fost platite de toti contribuabilii.

    • offset says:

      @cosmar “te grabesti sa tragi concluzii”

      posibil

      in evul mediu era tortura cu apa, i se baga o palnie in gura “pacientului” si baietii turnau cu galeata fara numar, fara numar. ala saracu’ ce sa faca, inghitea, da nu avea capacitate. nu-i folosea la combaterea setei. cam asa si noi cu offsetu’ vietzii… cate petarde dinastea n-au mai fost, imi aduc aminte de inainte de alegeri ,cati se mai bucurau cum ca adicatelea ca ce grozav IE programu’ de guvernare a psdeilor… nu cumva sa strambi din nas ca si sareau in tavan si de acolo pe tine.
      daca stam sa ne gandim bine, in anii treizeci si hitler parea baiat bun, ce mai, o sperantza de-a dreptu’. consecintele s-au platit ceva mai tarliu.

  11. stan says:

    eu sant de acord cu offsetu doar atunci cand esti in stare sa si exporti produsul ca sati recuperezi bani platiti in plus pt offset

  12. Reis says:

    Stimati domni si doamne,

    Observ cu tristete, ca toate forumurile si blogurile care trateaza probleme militare din/in Romania se axeaza pe a desface firul in 4 pe tema achizitiilor, a nevoilor materiale a Armatei Romane dar nu se dezbate si nu se observa elefantul din camera – materialul uman, oamenii.
    O fi din cauza ca i-ar lua la ochi, structurile statului mafiot, drept cyber teroristi, instigatori sau mai stiu eu ce?
    Problema in Armata Romana ca de altfel in tot aparatul bugetar, tine in primul rand de oameni, mentalitate, disciplina si profesionalism.
    De ce as accepta eu ca simplu contributor la bugetul statului sa dau bani multi, putini acum dar cu siguranta, din ce in ce mai multi, odata cu trecerea anilor si imputinarea numarului de contribuabili, pentru pastrarea starii de fapt – salarii babane, pensionare in floarea varstei, ciocu’ mic bah civilule ca nu stii nimic, sa fii recunoscator ca nu am folosit in Dec’89 tot arsenalul din dotare sa va inchidem pliscul si altele asemenea , pentru achizitii de tehnica militara (achizitii necesare dar nu mor fara ele) cand toate aceste achizitii vor avea aceeasi soarta precum CT-urile si echipamentele medicale din spitale – sub cheie?
    Cand oare va lua cineva taurul de coarne sa inceapa sa scrie o serie de articole pe tema aceasta? Sa fie cat mai deranjante, sa urle departamentul media si propaganda al Mapn zilnic pe site-uri, pe net ca sunt atacati miseleste si cum ei sunt gata sa se jertfeasca pentru tarisoara asta nerecunoscatoare?
    Cand vom vedea articole despre cum de la cel mai mic bugetar pana la prim-sinistru toti pleaca cu cate ceva de la munca ca deh, li se cuvine? Mai un top de hartie pentru imprimanta, ca are ala micu’ referat si trebuie printate jdemii de foi, ba cum toti Mapnistii au dieselare ca deh motorina armatei e buna si pentru masinile lor, cum cei de la Aeroportul Otopeni mai baga 1l-5l de kerosen ca deh merge cu motorina si altele asemenea?
    Singurul lucru pe care ei il resimt e doar cand intarzie plata soldei atunci toti au un adevarat esprit de corps, in rest, nimic. Nu i-am vazut sa aiba vreun cuvant de zis cand bivolii din Parlament decid ce, cat, cum si in cantitati farmaceutice ii doteaza…asta daca ii doteaza sau ca deraiaza tara de pe drumul democratiei, vad ca nu-i deranjeaza.
    Tot baga placa aia, cu juramantul si ordinul se executa, nu se discuta, Armata nu face politica, etc. Pentru cine au depus ei juramantul? Pentru politicieni? Tara arde si ei stau si joaca Solitaire sau sunt la Biblioteca pentru toti si au timp sa intre pe site-uri cand ar trebui sa fie la munca, sa alerge, sa se pregateasca, nu sa trolleze sau sa combata “troli” sau niste “oameni buni de dus la obregia” – asa cum ii definesc pe cei care nu le canta osanale. News flash – trolii sau ”cei de dus la obregia” o fac pe banii si timpul lor…Cei din Mapn care intra pe site-uri, intre 09-18 o fac tot pe banii si timpul acelor troli. Aia din mapn nu sunt platiti sa joace Solitaire sau sa citeasca din scoarta in scoarta caracteristicile tehnice ale tuturor armelor de noua generatie aparute ca sa se dea mai destepti decat civilii. Se plang ca neavand dotare atunci ce sa faca? Sa faca pregatire fizica de 3 ori mai multa decat alti soldati din alte armate care au dotare, sa traga la cartuse in poligon pana capiaza dar si legati la ochi sa loveasca tinta a.i daca se iveste vreun conflict in care sa fie atrasa Romania sa fie macar de 2 ori mai bine pregatiti individual decat soldatii agresorului… Sa aiba sanse reale de supravietuire chiar daca “Tara si civilii” nu le asigura cea mai moderna dotare.
    Ah, dar si aici s-au asigurat, au doua variante in caz de razboi: 1. Deja uzitata la 23 August 1944 si variant 2 daca 1 nu merge: e legea mobilizarii, in caz de pacpac, ii inroleaza pe fraierii de civili, le dau o arma in mana si pe lina frontului cu ei, a.i la fel ca la Stalingrad, ofiterii la caldura bine merci in spatele frontului iar soldatul pe front calcat de senile. Deci oricum as da-o sunt foutut – pe timp de pace – incovoiat de biruri ca deh, munca trebuie taxata ca un articol de lux iar pet imp de pace sa mor in prima linie pentru niste burtosi care au dus o viata roz tot timpul. Sa ma lase naibii ca in SUA, ca civil sa-mi cumpar arma sis a detin arme si atunci mi-oi apara casa si familia chiar cu pretul vietii , o societate civila inarmata = o societate civilizata.
    Daca vor intr-adevar sa fie ascultati, ar da si dovada de adevarat esprit de corps, la strigarea lui Ciuca si-ar prezenta toti 70000 din mapn demisia in aceeasi zi. Ala ar fi intr-adevar momentul cand ar fi auziti si ascultati de toti din tara asta. Stiu, ce zic acum cu demisia, e utopic, doar sistemul sovietic de gasti-gascute formate in preajma cate unui colonel, general e bine impamantenit din 47 incoace.
    De-abia asteapta sa-si dea la gioale unul altuia, sa cada din favoruri vreun colonel, general ca imediat apar altii sa-i ia locul cu gasca aferenta.
    Cand Parchetul si Tribunalul Militar vor face oare lumina in privinta tuturor celor care au macelarit oameni la Revolutia din Dec’89? De la vladica pana la opinca sa fie toti degradati, pensiile si privilegiile sterse si puscarie pe viata tuturor faptasilor.
    In incheiere, parerea mea, proprie, personala si subiectiva: Mapn, Mai si BOR sunt cele mai nereformate, cele mai inchistate si secretomane institutii ale statului.

  13. offset says:

    @reis, matale scrii:

    “daca vor intr-adevar sa fie ascultati, ar da si dovada de adevarat esprit de corps, la strigarea lui Ciuca si-ar prezenta toti 70000 din mapn demisia in aceeasi zi. ”

    sincer, nu am cuvinte la ce zici matale mai sus. afirmatia este de o prostie cumplita. nu ne cunoastem, nu te cataloghez, dar repet afirmatia de mai sus e de-a dreptul jenanta in prostia ei, nu te supara.

  14. Reis says:

    @offset Imi pare sincer rau de cum te simti, sa fiu in locul tau, angajat Mapn, sa citesc asemenea post in care sa mi se ceara sa plec din loc caldut, unde nu ma omor cu munca si eu as vedea rosu in fata ochilor si la cald, as vedea doar acea fraza scoasa din context si l-as porcai pe ala care a scris-o…chiar mai abitir decat ai facut-o tu. Trebuie sa recunosc, in Mapn numai figuri si obrazuri subtiri de domnisoara.

    Acum lasand gluma la o parte…daca ai fi trecut de acea fraza ai fi vazut ca am si spus ca “e o utopie” ceea ce scriu…Imi asum fiecare cuvintel de acolo, stimate domn. Dar trebuie cineva sa va scoata pe voi astia din Mapn din zona de confort, de auto-conservare si auto-amagire, sa va puna amigdala (acea parte a creierului – responsabila de circuitele cerebrale ale fricii) la lucru.

    Intrebare(i) din partea unui “prost de civil”:
    1. In ce categorie din urmatoarele 3: Prostie, Minciuna, Tradare de NEam si Partie, se incadreaza urmatoarele:
    a) mutarea gardului unei mari unitati mecanizate mai inspre interior a.i la inspectie/exercitiu sa para toate masinile functionale, aflandu-se aliniate in afara gardului unitatii?
    b) grad de functionare de 30 hai 40% cu indulgenta, a echipamentelor si tehnicii militare a Armatei Ro?
    c) Baza sistemului AAA al RO fiind Volhov, acea racheta fiind prezentata ca fiind capabila sa apere teritoriul national de amenintari aeriene?
    d) Racheta AN bazata pe combustibil lichid care este mai predispusa sa explodeze in momentul lansarii decat in faza terminala la tinta?
    e) Romania stat care detine si opereaza Torpile Aeriene/ Anti-Aeriene?
    f) MESAJ ANUAL AL MAPN, prezentat in CSAT, Parlamentul Romaniei si populatiei RO: ” Armata Romana este capabila sa apere teritoriul Romaniei si sa-si faca datoria”?

    • offset says:

      @Reis: nu am lucrat in viatza mea la stat, cu atat mai mult la Mapn MAI sau mai stiu eu pe unde. in alta ordine de idei, poti privi lucrurile si invers: drumul spre iad e pavat cu bune intentii. dupa cum ai putut observa, nu m=am legat decat de fraza cu pricina, pentru ca nici in gluma, nici ca si metafora, nici ca si chestie pisicologica “pe invers” astfel de chestiuni nu trebuie pomenite.

      in rest, de acord cu ce ai scris, insa sa nu punem carutza inaintea boilor. nu poti avea performanta in nici un domeniu, daca nu te pregatesti.

      http://www.youtube.com/watch?time_continue=42&v=OO7w1XDdRBw asta e noul ministru al educatiei.

      ce se intampla pe la Mapn sau alte structuri de forta nu e decat varful aisbergului, radacinile sunt din pacate adanc infipte inclusiv in mentalul “civililor prosti”

      numa bine!