Se cauta inca pistoalele-mitraliera

Cel mai nou pistol-mitraliera romanesc - n-au avut alta rima - Sursa: chiappafirearms.com

Cel mai nou pistol-mitraliera romanesc PAK-9 – n-au avut alta rima – Sursa: chiappafirearms.com

De pe TFB aflam ca US of A pune intrebari in stanga si-n dreapta dar mai ales pe FedBizOpps despre niste SMG-uri in 9mm. Aducatorului de raspuns valabil, vesnica recunostinta, avand in vedere ca deocamdata nu e vorba de vreun contract pe bani ci de un RfI. Dar nu iese fum fara foc asa ca intrebarea e la ce le-or fi trebuind pistoalele-mitraliera.

Declarate decedate odata cu aparitia PDW-urilor capabile de minuni impotriva vestelor balistice, SMG-urile au fost ingropate definitiv de trecerea la armele compacte, carabinele de 5.56mm. Si totusi, se pare ca SMG-urile s-au intors si umbla printre noi, dezvoltari mai noi cum e CZ Scorpion EVO 3, SIG MPX sau Beretta PMX (n-or fi gasit nici ei alta rima) confirmand interesul in domeniu. Deocamdata destinatarul SMG-urilor, probabil din US Army (sau SOCOM?) ramane necunoscut, la fel cum de nepatruns e procesul intim al gandirii care a dat nastere cerintei respective.

Desi nu au sanse din cauza provenientei dar mai ales al pretului (cu toate ca HK416 a deschis niste drumuri), ar fi frumos ca US of A sa aleaga fie SIG MPX, care e “tzatza de matza” in domeniu la momentul asta, sau B&T MP9, daca e nevoie de o arma ultra-compacta.

Unde mai pui ca MP9 e si PDW:

B&T MP9 multicalibru - Sursa: sadefensejournal.com

B&T MP9 multicalibru – Sursa: sadefensejournal.com

 

Daca vor castiga din nou cei de la HK cu UMP inseamna ca nu mai e dreptate pe lume.

Morala povestii: asa cum ziceam acum ceva timp aici, SMG-urile sint inca oportunitati care se poate.

Both comments and pings are currently closed.

17 Responses to “Se cauta inca pistoalele-mitraliera”

  1. gsg9 says:

    probabil speciali care vor sa se distreze

    or avea de impuscat niste aurolaci islamici indoors

    9×19 e un calibru preferat de contratero, e controlabil, nu are viteza excesiva ceea ce conteaza in spatzii inchise, poate fi si subsonic pt silencers

    aurolacii aia nu prea umbla cu protectzie balistica pe ei, ca pe ei ai asteapta fecioarele deci n’au motiv de protectzie, aia cu cutii si fire pe ei care simuleaza veste explozive ca sa’i impuste astia si astia le fac pe plac, fecioarele umezite jubileaza, toate cele 99…

    si in plus astia cam trag la cap deci daca nu au casti cu vizor balistic (cum marketeaza macedonenii astia) nu prea ar fi probleme

    http://www.eurokompozit.mk/content/pics/military/visors/Ballistic-visor-Level-IIIA.jpg

    • Alex says:

      Mai de graba pentru politia militara si anumite trupe de suport. USSOCOM are propriul atelier de contractare si nu se sinchiseste sa apeleze la alte ateliere pentru asa ceva.

      • admin says:

        Interesant e ca oferta localnicilor e destul de saraca, doar KRISS Vector ar fi pe acolo. Unii zic ca ar fi folosite deja de de militari dar n-am auzit sa fie standardizate ca M4 SMG. Sau M5.

        In rest, modele straineze, inclusiv la SOCOM. Doar daca n-o veni Magpul sau altcineva similar cu ceva nou si netestat pana acum.

        • Alex says:

          Nici Kriss nu sunt localnici. Sunt elvetieni cu afaceri preponderent in SUA, similar precum SIG Arms sunt germani cu afaceri preponderent in SUA.

        • alkxzs says:

          toate smg-le din SUA după 1945!
          Calico_M960, Colt 9mm SMG, Federal Engineering XC, KRISS Vector, MAC-10, MAC-11, Ares FMG, Demro TAC-1, Ruger MP9, SIG-Sauer MPX-K, Smith & Wesson M76, Stemple 76/45, Viking submachine gun

          • admin says:

            Vorbim de oferta actuala, nu cea de acum zeci de ani. MAC, Federal Engineering, Demro nu mai exista. Smith & Wesson M76, Ruger MP9 si Viking nu se mai produc. Viking cel putin, nu in SUA. Colt e un M4 in 9mm, nu raspunde cererii pentru o arma subcompacta. Ce ramane din lista?

          • alkxzs says:

            greșești!
            se produc conform cererii chiar și Thompson se mai produc (în număr redus!)
            smg-rile nu înseamnă neapărat subcompactă! la cam toate armele de asalt, mai moderne există variante pe 9mm-Tavor, Steyr AUG, Colt etc
            e clar că în SUA e cea mai mare piață de arme din lume și poate că unele secții de poliție de la ei ar putea fi interesate de SMG-uri, dar apariția M4 (tipul) a cam dus la renunțarea la ele, probabil și pentru că preferă să aibă o armă calibrul mai mare de 9 mm când au de-a face cu unul înarmat cu cu un AK sau AR16 (poate), probabil că sunt și mai ieftine (relativ), mai controlabile etc
            sunt pistoale care pot executa foc automat, au încărcătoare de 30! în concepția ta alea ce sunt? subcompacte, pistoale etc?

            • admin says:

              Vorbim de arme moderne nu de replici ale unor arme de colectie, deci exemplul Thompson nu e relevant discutiei. Inteleg unde bati dar eu vorbesc strict de smg-urile moderne oferite in momentul asta. Exista sau nu – nu ca nu s-ar putea sa se produca, daca ar fi, etc.. Asta e si sensul RfI-ului, poate ca firme americane vor putea prezenta niste oferte bazate pe niste prototipuri. Dar la momentul asta oferta e palida.

              smg-rile nu înseamnă neapărat subcompactă!” Degeaba pui semnul exclamarii, nu face afirmatia asta automat relevanta pentru discutia asta. Nu cred ca ai citit RfI care spune clar: “The US Army Contracting Command-New Jersey (ACC-NJ) on behalf of the Project Manager Soldier Weapons (PM SW), is issuing this Request for Information (RFI) to obtain information and feedback from industry regarding Sub Compact Weapons (SCW)“.
              Deci in cazul asta, smg-urile inseamna subcompacta! Ceea ce inseamna ca niste conversii ale unor carabine nu ar trebui sa se califice.

              Pistoalele ce trag la foc automat se cheama… pistoale automate, nu SMG. In general diferenta e facuta de lungimea tevii, daca exista sau nu pat, etc…

            • admin says:

              @alkxzs: E exact asa cum ti-am spus.

              Glock 18 este un pistol automat.

              Daca-i pui pat si, optional, teava mai lunga se transforma in SMG/”carabina”.

              Despre CAA Roni: “Moshe Oz, the company’s owner and leading developer, added that the system achieves similar results to that of an SMG (submachine gun) such as the MP5, while being more ergonomic, twice as compact and versatile, does not require licenses, and for a quarter of the price.Sursa.

              Te driblezi singur.

              Am plecat de la ce ai spus tu: “la cam toate armele de asalt, mai moderne există variante pe 9mm-Tavor, Steyr AUG, Colt“, si mai precis Colt 9mm SMG, care provine din carabina M4 – in sensul acceptat azi, de arma de asalt scurta in 5.56mm.

              Ti-am spus ca o carabina – vezi definitia mai sus – e considerata o arma compacta asa ca daca se cauta o arma sub-compacta, o conversie M4 la 9mm care pastreaza aceleasi dimeniuni, nu devine brusc sub-compacta si ar trebui in mod normal sa nu fie luata in calcul.

              Americanii cauta o arma mai compacta decat M4 (convertita sau nu la 9mm) care sa functioneze in 9mm. Ca altfel ar fi cautat carabine si ar fi cumparat direct M4, care e deja disponibila. In mod clar se cauta ceva de dimensiuni mai reduse.

              Ti-a zis deja @habarnistul un posibil motiv pentru asta.

              Ce legatura are Roni, care este practic un kit pentru transformarea pistoalelor (semi)automate in SMG cu armele de asalt scurte (carabine) convertite la 9mm de care vorbeam, nu inteleg. Ce incerci sa demonstrezi?

          • alkxzs says:

            încerc să îți arăt că nu mai poți să faci clasificări pe baza lungimii țevii, capacitate magazie, etc
            unde începe pDW, SMG-ul sau ce o mai fi?!
            problema e că tu pornești de la un comunicat Rfl sau ce o fi și ajungi la concluzia că în SUA nu se mai fabrică smg-uri, sau că trebuie o anumită lungime
            lucrurile sunt puțin mai nuanțate și poți să găsești ce vrei dacă începi să cauți
            cât despre treaba cu carabinele convertite și acolo te cam înșeli există TAVOR pe 9mm care e comparabil cu multe smg-uri https://www.bdmilitary.com/defence-military-technology/bangladesh-army-indian-army-9mm-submachine-gun-comparison/
            și habarnistul se înșala puțin, dacă ultimele întradevăr sunt mai mult ciudățenii, LUGER-ul chiar a fost folosit în WW1 în configurația aia și mai există exemple de arme din astea care chiar au fost folosite http://guns.wikia.com/wiki/MGV-176

            • admin says:

              Eu plec de la RfI care cere o arma de 9mm subcompacta. E evident ca lungimea armei conteaza, altfel nu s-ar fi specificat clar lucrul asta. Dupa mine, carabinele in 5.56mm cum e M4 sint arme compacte si nu se pot incadra la categoria subcompacte nici daca la schimbi calibrul la 9mm, pentru ca dimensiunile nu se schimba. La fel, majoritatea SMG-urilor de dimensiuni normale (Scorpion EVO, HK UMP, microTavor daca vrei), nu ar trebui sa se califice tot pe criteriul asta, nefiind cu mult mai mici fata de un M4.

              Clasa de arme pe care cred ca ca o au in vedere este microUzi, B&T TMP, SR-2 rusesc sau ceva de genul MP7 in 9mm. Poti sa le spui cum vrei, pistoale automate, PDW-uri, SMG-uri sau carabine, fie ca tine, nu tin la denumire. Cred ca mai important e sa poata fi purtate discret sau intr-un toc, alte motive pentru a cere o asemenea arma nu-mi vin in minte.

              Ce am spus in postare e ca americanii nu produc in acest moment nimic din clasa aia de SMG-uri/carabine mai compacte decat SMG-urile clasice. Nu ca nu produc deloc SMG-uri sau ca nu ar putea sa vina cu proiecte facute acum.

  2. habarnistul says:

    Imaginile de mai sus reprezintă chestii destinate entuziaștilor de tir cărora le place să tragă la țintă în poligon .
    Militarii nu pot purta în tocul de pe centură asemenea încărcătoare XXL .

  3. habarnistul says:

    Eu apreciez acest model : https://en.m.wikipedia.org/wiki/FN_P90

    Evident , dacă cineva ar dori să-l reproiecteze in cal 9mm , ar putea fi un bun candidat pentru RFI-ul americanilor .
    A , că nu ar conveni celor de la FN sau prin similitudine celor de la HK ( din motive de impunere a propriilor calibre specifice ) , asta nu ar fi o problema reală .
    De ce ?
    Păi întotdeauna alegerile de tehnică militară au o importanta componentă politică …
    Ar fi loc de ” entry level ” ?
    Sunt mulți jucători profesioniști , iar mai nou , clubul se pare că se lărgește cu noi membri , gen STIMPEX .

    • admin says:

      La capitolul asta eu “tin” cu HK: un MP7 in 9mm ar fi tata lor. HK are insa prea multe SMGuri in 9mm ca sa se apuce sa se concureze singuri din nou. Deci ar fi loc si pentru noi intrati.

      Chiar si Dracula von Sadu cu un pat si o teava mai lunga plus un maner anterior ar fi fost o idee interesanta. Realizarea nu a fost cea mai fericita, e uimitor cum au crezut ca va functiona.

      Pentru Stimpex e un pas mare daca ar putea sa vanda carcasele asa cum sint, ca un kit de modernizare pentru AK pe piata privata, sa faca niste bani. Mai departe ar trebui sa intre in modificari mai importante.

  4. IU says:

    Eu am să mă refer strict la calibru de 9 mm.
    Calibru 9 mm e un calibru potrivit pt Poliție.
    Foarte important e ce tip de glonte se folosește.
    Cartușe moderne de 9 mm nu poți să le compari cu cartușe cal 9 mm de acum 20-30 ani.
    Azi producătorii de muniție folosc glonte mai performant mai greu, praf de pușcă mai bun.
    Americanii de la FBI trec înapoi la cal 9 mm.
    Înlocuiesc cal 40 S&W și 45 ACP cu cal 9 mm.

    Un studiu ce prezintă concluzii înteresante.

    http://looserounds.com/2014/09/21/fbi-9mm-justification-fbi-training-division/

    Link despre cal 9 mm.

    http://www.bingapis.com/images/search?q=9Mm+Bullet+Shot&first=57&count=28&FORM=IBASEP