Rachete romanesti lansatoare de sateliti, cursa cu obstacole

Pentru carcotasi: da, nu sint inca lansatoare de sateliti ci niste modele de test si rezultatul unei cooperari internationale.

Pe data de 3 Mai s-a desfasurat cu succes in poligonul de la Capu Midia lansarea modelului de test EARL D4.

 

Cine nu are Firefox cu tracking protection poate vedea mai jos filmuletul lansarii, clientii Firefox preocupati de securitate (multumim Cambridge Analytica) pot incerca alt browser sau direct de la sursa – Facebook, unde sint de altfel si mai multe clipuri:


 

Racheta cu aripi, in lungime de 2,4m a fost propulsata de un motor DB cu diametrul de 120mm. Punctele pozitive ale testului au fost reprezentate de verificarea motorului, a pilotului automat si a stabilitatii solutiei aerodinamice. La capitolul “de imbunatatit” ar fi functionarea parasutei si performantele generale – din cauza rezistentei aerodinamice mai mari decat era de asteptat, altitudinea maxima atinsa de 4km a fost mult sub cea prognozata initial de 12-15km.

Este al doilea test executat in Romania, dupa ce in 2015 a fost lansat modelul EARL D3, de 75cm, din poligonul Malina.

EARL D3 in poligonul Malina - Sursa: Facebook EARL Project

EARL D3 in poligonul Malina – Sursa: Facebook EARL Project

 

Conceptul EARL apartine britanicului Raymond D. Wright care propune realizarea unui lansator “compozit” in doua trepte (una si jumatate?), reutilizabile. Este vorba de trei corpuri aerodinamice, de tip racheta cu aripi (sau corp portant), asamblate intr-un “sandwich”, un aranjament foarte similar din punct de vedere teoretic cu cel folosit de lansatoarele clasice. Corpul central reprezinta ultima treapta iar corpurile exterioare, acceleratoarele.

EARL D6 - Sursa: Facebook EARL Project

EARL D6 – Sursa: Facebook EARL Project

 

Spre deosebire de Naveta Spatiala americana, ale carei acceleratoare erau recuperate cu ajutorul parasutelor sau a lansatoarelor Falcon, care aterizeaza propulsate de motoarele racheta principale, acceleratoarele si ultima treapta EARL ar urma sa se intoarca la locul lansarii prin planare, din nou un concept nu foarte diferit de cel al navetei americane (sau sovietice). Interesant este ca cele trei corpuri sint foarte similare din punct de vedere aerodinamic, ceea ce ar putea scurta din timpul de dezvoltare.

Concept initial EARL D5 - Sursa: Facebook EARL Project

Concept initial EARL D5 -Sursa: Facebook EARL Project

 

Pana sa se ajunga insa la o lansare de test in formatie completa, deocamdata este vorba de testarea aerodinamicii si a performantelor elementelor componente.

De realizarea efectiva a modelelor de test s-a ocupat firma Reev River Aerospace din Galati si Florin Mingireanu, cercetator in cadrul ROSA. Despre realizarile lor in domeniul UAV-urilor am mai amintit intr-o postare mai veche, care poate fi citita aici.

Constructia si testarea motoarelor a fost facuta de asemenea in Romania cat despre testele de zbor, daca performantele EARL vor creste asa cum este planificat, e posibil sa depaseasca limitele impuse de poligonul de la Capu Midia, cel mai mare din tara. In cazul fericit in care asta se va intampla, vor trebui probabil sa gaseasca o alta locatie, ceva mai pustie.

Pentru a se ajunge in punctul acela, ar fi nevoie de reproiectarea fuselajului si de motoare mai puternice. S-ar parea ca au fost executate deja teste cu un motor cu combustibil compozit ce ar trebui sa asigure performante mult mai bune – estimarile ar fi de 25-30km altitudine, daca si aerodinamica va coopera. Urmatorul pas ar fi construirea lui EARL D5, cu o lungime de aproximativ 10m, pentru el fiind insa nevoie de fonduri mult mai mari, speranta fiind o finantare europeana prin programul Orizont 2020.

Varianta actuala a EARL D5 - Sursa: Facebook EARL Project

Varianta actuala a EARL D5 – Sursa: Facebook EARL Project

 

Pana atunci se pare ca se executa in paralel si o alta serie de teste, cu o racheta-sonda in doua trepte, cea superioara fara motor.

Suborbital dart - Sursa: Propulsion technologies in support of suborbital/orbital flights, autor Florin Mingireanu

Suborbital dart – Sursa: Propulsion technologies in support of suborbital/orbital flights, autor Florin Mingireanu

 

Si pentru ca e vorba de lansare de rachete din Romania, nu se putea ca birocratia sa nu puna umarul la deraierea proiectului: desi EARL D4 a fost gata de lansare de la sfarsitul lui 2015, aprobarile pentru lansare au fost taraganate pana acum, deci aproape 2 ani si jumatate.

Daca unele cerinte sint normale, cum ar fi existenta unei asigurari, intarzierea aprobarilor odata ce aceasta a fost obtinuta nu mai poate fi justificata decat prin frica birocratilor de orice “eveniment neplacut”. Cel mai sigur ar fi fost probabil sa nu se faca nimic.

Asa ca inainte de a judeca rezultatele testelor in valori absolute, trebuie avut in vedere ca lansarea in sine e o victorie asupra birocratiei romanesti. Poate ca daca s-ar fi intamplat cu cel putin un an inainte, acum problemele identificate erau deja rezolvate si EARL D4 ar fi atins deja parametrii planificati. Daca proiectului EARL i s-ar fi oferit o sustinere din partea Statului Roman similara cu cea oferita pentru ARCA – finantare de la buget si ajutor pentru lansari din partea MApN – lucrurile ar fi mers mai simplu. Dar asa se intampla cand nu te infasori in steag. /Rant over

 

Aplauze pentru perseverenta si reusita.

 

Both comments and pings are currently closed.

13 Responses to “Rachete romanesti lansatoare de sateliti, cursa cu obstacole”

  1. offset says:

    f. interesant articolul, mai putzin ultima parte, acolo m-am dezumflat. birocratia… sau o fi cretinismul caracteristic plaiurilor mioritice? de ce o fi asa greu sa NU fii cretin???? in alta ordine de idei, nu pot sa nu fac o comparatie, cel putin la nivel de principii , cu aia de la SpaceX. pe aia i-au ajutat, discret, tot aia de la STAT. atata ca e alt stat. si birocratii de acolo, stiu macar atata lucru, sa adune unu’ cu doi.

    #ar’metica_nu_doare

  2. Cezar says:

    Apropo de ARCA……tot prin puscarie patronul ??? Daca da, trebuie sa se grabeasca sa iasa, ca la anul ai lui ajung pe Luna, iar peste 2 ani pe Marte. Daca se grabesc putin, pana scapa el, ies ai lui din sistemul solar…..in autocad!!! 🙂

  3. gsg9 says:

    un rachetomodelism un pic mai avansat, mai e mult pana departe

    astea’s testele simple si mai ales ieftine,cand ajungi la vehicule mari se mai complica, iara costurile…

    daca i’au tzinut doi ani jumate pe loc consider ca birocratzia mioritica a triumfat cu deosebite succesuri, aia au incasat salarii doi ani juma in timp ce astia au asteptat autobuzul de Ciorogarla

    si sa nu pomenim de telenovela ARCA 😀 😀

    xenofobie, rasism, conshpiratzii, intimidari, razbunari de neveste nesatisfacute he he he ce mai epopee traieste omul asta, Ghilgames a fost mic copil…

    miinuail ARCA is still operating but under “extremely limited” circumstances

    https://www.lcsun-news.com/story/news/crime/2018/03/31/arca-space-ceo-dumitru-popescu-fraud-case-collusion/453608002/

    • admin says:

      Par teste ieftine cand le plateste altcineva, daca ar trebui sa scoti bani din buzunarul personal, optica se poate schimba.

      • gsg9 says:

        ieftine in comparatzie cu magaoaia aia full-size EARL D6 spre care tind sa ajunga (d’aia am si zis de rachetomodelism), daca vor ajunge vreodata

        si nu cred ca EARL D6 se va face in Ro nici cu finantzare externa, teste simple ieftine da, investitzii si tehnologie avansata nu, aia la ei, nu la negrisori…

        • admin says:

          De fapt, planul initial era sa faca D6 in ExURSS (Ucraina si Georgia) pentru ca era mai ieftin (uita-te la steagurile de pe fuselaj). Asa ca nu ar fi ceva extraordinar sa continue in Ro atat timp cat gasesc un constructor dispus sa face ceva munca de prototipare. Se pare ca nici cei de la INCAS nu au gasit un asemenea constructor pentru lansatorul lor si abia aici e problema.

  4. dany says:

    Cand sa zic si eu ceva ia pacatosu’ ala de GSG sarba ‘nainte….

    Oricum mie mi se pare ceva gen Laika hai sa trimitem un politruc in spatiu… va las pe voi sa alegeti… ori inca un politruc in/intre spatiile* puterii inter mega ultra super flasnetare…

    Toata stima si mandria pentru realizator si echipa lui dar…

    -Toata (ne)stima pentru autoritatile romanesti care arata inca odata ca suntem undeva cu vreo 50 de ani minim in urma altora in materie de tehnologie

    -Capu’ nVidia … interesant poate cade satelitu’ direct intre cracii vreunei fufe din asta de 25 de ani rezidenta pe la viloaiele alea, ar fi primul film porno cu obiecte revenite din spatiu ….Iti dai seama “Baga satelitu’ mai adanc!”… “Nu scoate satelitu’ ca treci direct pe hrana rece!”…Asta da premiera mondiala, sex cu satelitu’ , parca ultimul avea prefixu’ “nano…”

    -Malina bagata si ea in aceeasi oala, nu cumva mai vor unii viloaie si pe acolo?

    -La urmatoarea lansare vine Dragnea secondat de mitropolit cu sticla cu agheasma…

    • offset says:

      mhe mhe, dragnev nu vine, ala e prea speriat de bombe, cica azi la tribunal, in sala fiind, s-a speriat ca i-a pornit aplicatia de dictare de pe tel(aia a lu’ google) si apareau pe ecran cuvintele rostite de procuror in sala de judecata 🙂

      #electric_eye #they_are_watching #nuiebanc

  5. Potrivnik says:

    Cand eram copil trageam cu prastia-n sus mai mult decat au dat ei acum cu racheta albastra. Musk si-a trimis trabantul electric sa orbiteze Marte si ei n-au ajuns nici atat de sus incat sa sperie stolurile de pelicani.

    • admin says:

      Pai atunci arata-le tu cum se face, esti demarcat si ai culoar.

      • Potrivnik says:

        Le-as arata, da’ am aruncat prastia. Pana n-or sa bage bani garla in ceva, toata demonstratia ramane o simpla pledoarie pentru o strangere de fonduri, o portare in SUA si un alt hoax. Arca II. Orice intreprindere de genul asta se bazeaza pe specialisti, fonduri si directive clare. SpaceX n-a inceput de la rachetomodele de 4 km. Nic agentia europeana. A, cum, asa au inceput? Pai aia a fost acum o mie de ani, pana si Conrad Haas le dadea mai sus. Sa dea direct in orbita inferioara cu zece kg stationare si atunci e ok.

        • admin says:

          Pentru ca, bineinteles, restul lucrurilor din Romania sint la nivelul de zece kg stationare si doar testele astea strica imaginea tarii in lume. Eu zic sa dam si cu huo.

          Ai vazut tu vreo pledoarie pentru strangere de fonduri din partea lor? Parerea mea e ca ar fi trebuit sa incerce si asta dar nu au facut-o pana acum si dupa cum se vede nici acum nu vin cu mana intinsa.

          Nu vad nici un punct comun cu ARCA.

  6. stan says:

    noi nu avem trenuri care sa mearga cu 100 la ora sau autostrada care sa treaca un munte si nici coduri penale dar visam la rachete pt sateliti
    macar tintim sus