Se poarta echipamentele de protectie activa

Sursa: reddit.com

Sursa: reddit.com

Imagini interesante din Siria, acolo unde fortele guvernamentale instaleaza ceva ce pare a fi un sistem de bruiaj in infrarosu inclusiv pe faimoasele 4×4. Echipamentul ar asigura protectia vehiculului impotriva rachetelor americane TOW, folosite de rebelii sirieni.

Rusii au dezvoltat de ceva vreme echipamente similare, Shtora, asa ca e posibil ca tehnologia sa fie de provenienta rusa. Daca echipamentul sirian functioneaza similar Shtora, atunci se bazeaza pe emiterea de energie IR care “pacaleste” senzorul montat pe lansator ce urmareste un emitator IR de la bordul rachetei. Sistemul ar fi deci relativ eficient impotriva rachetelor SACLOS ghidate prin fir sau radio ce urmaresc racheta pe baza emisiei IR.

Teoretic, chiar si rachetele rusesti de tip Maliutka, Fagot, Konkurs, Metis sau Shturm ar fi susceptibile la un asemenea tip de bruiaj.

O alta imagine cu acelasi tip de echipament, montat pe un vechi BMP sirian, ceea ce indica deja productia de serie.

Sursa: newsli.ru

Sursa: newsli.ru

 

Ca veni vorba de modernizari ale anticelor BMP-uri, cam asta s-ar vrea prin re-modernizarea din nou inca o data a MLI-urilor (daca e sa luam prezentarea DpA drept actuala):

    • îmbunătățirea parametrilor de performanță:
      • transmisie automată;
      • modificarea sistemului de răcire a motorului pentru integrarea transmisiei automate;
    • îmbunătăţirea observării și operării pe timp de noapte;
    • aparatură de vedere și observare în fabricație cu performanțe superioare;
    • modernizare sistem de avertizare la iluminarea laser, sistem de lansare grenade fumigene ;
    • îmbunătăţirea mobilităţii, creşterea protecţiei prin blindaj.

Sursa: DpA.ro

 

Oare vor primi de data asta ceva sisteme de protectie activa, macar la nivelul celor siriene sau ramanem la fumigene? Greu de spus din lista de mai sus. Ideea unei noi generatii de echipamente romanesti de protectie a vehiculelor, capabile de bruiaj activ, a murit demult. La sisteme de tip APS hard-kill putem deocamdata doar sa visam.

Probabil ca modernizarea sistemului de avertizare la iluminarea laser inseamna montarea SAPLAR S:

 

Cat despre “îmbunătăţirea mobilităţii, creşterea protecţiei prin blindaj“, cele doua obiective opuse, greu de reconciliat, au fost expediate rapid intr-o singura propozitie. Deci da.

Daca cresterea protectiei prin blindaj era asteptata de mult, imbunatatirea mobilitatii e surpriza, avand in vedere ca mobilitatea trebuia sa fie punctul forte al MLI-urilor, singurul la care nu stateau prost. Pe langa puterea de foc. Se vede treaba ca intotdeauna se poate mai bine.

Tunul si senila lata,
Ce mobili am fost odata.

 

Both comments and pings are currently closed.

42 Responses to “Se poarta echipamentele de protectie activa”

  1. IU says:

    Este vorba despre un sistem optico-electronic ce orbește operatorul sistemului TOW. Nu e eficient contra sistemul antitanc Javelin.

    E vorba despre Sarab 1.

    http://within-syria.blogspot.com/2017/02/sarab-1-2-aps.html?m=1

    https://defence.ru/article/mirazhi-siriiskikh-tankov/

    Seamănă sau e o”copie” după un sistem pe care îl deține și Israelul.
    http://www.vestnik-rm.ru/news-4-14990.htm

  2. mihais says:

    Daca tot vor sa faca ceva pt MLI,un sistem de mascare multispectrala gen SAAB Barracuda ar fi mai la indemana.Ma rog,noi inca credem ca L din MLI vine de la lupta.Dar de fapt vine de la angajat tancuri de la Lunga distanta.Indirect,cu Spike.
    Daca e de marit performanta defensiva a MLI,aia se face eficient doar cu Trophy.
    Pt ca L sa insemne Lupta,inseamna sa ai protectie impotriva RPG et co la distante sa zicem 4-500m.
    Distantele de tragere directa sunt criteriul nr 1.Si as zice ca peste jumatate din ele ar fi sub 500m.Iar cele f. lungi,de peste 1.5 km ar fi undeva la 30-35%,iar cele peste 2500m sub 10%.

    • admin says:

      Trophy e din povestea sa facem bine ca sa nu iasa rau. Sau povestea porcului. Sper sa nu fie un mit popular si vedem ceva de genul asta si pe MLI. Altfel e complicat cu cresterea simultana a protectiei prin blindaj si a mobilitatii.

      Dpmdv, daca e de crescut protectia si mobilitatea MLI-ului, se cere o masina noua. Vom avea in schimb MLI-84M2.

      • Mihais says:

        Pe persoana fizica ma lipsesc de MLI nou pana nu avem tancuri noi.Ar fi un non sens.Prin urmare ce NU facem e corect.Adica nu luam o masina noua,inca.
        Zburatul porcului era si acum cativa ani cu alte programe,ori uite ca se misca trebile.Plus ne iubim cu Israel,sau cel putin ne iubim pe bani.Iar APS trebuie oricum,indiferent ca masina veche sau noua ,mli sau tanc.Asa proaste cum is si inapte de atacuri frontale,tot is mai bune decat nimic.Ii facem din manevre in adancime si ambuscade .

        • admin says:

          Nu prea inteleg dependenta MLI de tancuri. MLI-urile se pot folosi si in lipsa tancurilor sau independent de ele. Sint acolo ca sa asigure infanteriei mobilitate similara tancurilor dar nicaieri nu scrie ca nu au voie sa aiba performante superioare tancurilor. Daca aduni toate imbunatatirile facute MLI, ajungi la pretul unei masini noi desi rezultatul nu e echivalent.

          • mihais says:

            Uff,nene,complicata treaba cu MLI si tactica.Adica e mult de gavarit si argumentat.

            MLI independent de tancuri se poate,daca esti sadomaso sau esti disperat.Au mobilitate,dar nu au protectie si putere de foc.Si nici infanterie nu prea au.Adica in camp deschis nu rezista inamicului blindat,iar pe unde e teren dificil nu rezista pifanilor inamici infiltrabili.In ultimul caz dilema a fost majora acu’ vreo 30 de ani,cand si-au dat seama aia din NATO ca au o armata utila doar pt jumatate din teritoriu.Problema tactica nu s-a schimbat,doar s-a agravat pt ca avem teritoriu mult,blindate putine :).

            • admin says:

              Ca sa citez din clasici in viata: It’s depend
              Daca vezi MLIul ca pe Spargatorul de Fronturi, da, nu e cea mai fericita combinatie. Dar daca-l vezi ca pe un afet pentru un PKM ceva mai mare, de vreo 25mm, un inlocuitor de AG-7 si o platforma pentru Spike mai buna decat spinarea infanteristului dat jos din 8×8, totul intr-un pachet care merge pe acolo pe unde 8×8 nu intra, rezulta ca MLIul cu grupa mica face cam tot ce face si 8×8 cu grupa mare. Cum 8×8 sint talpa tarii (noastre) si se asteapta sa se descurce cumva fara tancuri, atunci MLIurile ar trebui sa se descurce cel putin la fel de bine in aceleasi conditii.
              Teritoriu mult si blindate putine inseamna o oportunitate pentru niste unitati mai mobile dar asta cu conditia inlocuirii MLI84 cu o masina mai potrivita scopului.

          • mihais says:

            Asa au zis destui.Dar…

            8×8 intra cam peste tot,inclusiv prin noroaie.Unul nou,nu BTR 60.In plus merge pe o retea de drumuri dezvoltata muuult mai iute.Iar reteaua noastra este una dezvoltata,raportata la necesitatile operative.Raportata la dorinta noastra de a avea drum cu 3 benzi(sau macar cu 2) mai e de lucru,dar nu despre traficul civil vorbim aici.

            Protectia e cam tot pe acolo sau mai buna la 8×8,puterea de foc e oricum ceva modular in zilele noastre.

            Los americanos invata si ei cum e cu mersul pe roti si descopera ce stiam noi si sovieticii de pe vremea cand era mama la liceu.Anume ca brigada Stryker nu face 50 Cents in ofensiva frontala cu sau fara tancuri atasate.atunci cand manevreza offroad prin desert.Cand insa se apara pe un teren cat de cat accidentat atunci se schimba jmekeria.Iar pe roate treci iute si eftin de la o forma de lupta la alta.Acum te aperi pe o pozitie,peste 12 ore esti la 80 km distanta.Ofensiva e mai aparte.E fie o forma de infiltrare,fie o combinatie de ofensiva la nivel operativ si defensiva la nivel tactic.

            Iar carca pifanului e element de baza. Exista doar 2 solutii pt problema asta.Prima e tehnica si mai dureaza cativa ani pana se rezolva cu exoscheletul.A doua,care nu o anuleaza pe prima si nici invers este sa ai muulti pifani,a.i greutatea totala sa se imparta la mai multi.Asta e o chestiune de organizare.Si e greu pt ca implica politicul si birocratia.

            • admin says:

              8×8 intra pe oriunde dar mai important e de unde iese. Deocamdata senila e superioara, chiar si 8x8urilor noi, fizica nu tine seama de anul constructiei. Putem discuta de mixul de avantaje si dezavantaje dar la aceeasi protectie/greutate/generatie tehnologica, senila are mobilitate tactica superioara.

              Cat despre reteaua noastra de drumuri, cu ocazia fericitelor exercitii care au fost si vor mai fi, s-au vazut ceva dificultati in deplasare. In plus, daca soseaua nu te duce exact pana unde vrei, tot trebuie sa o iei prin miriste la un moment dat. Iar pe mocirla si viscol, nimic nu e iute la 8×8.

              Pana la urma, daca 8×8 moderne sint asa de bune, mai mobile si la fel de bine protejate plus aceeasi putere de foc, de ce mai investim in modernizarea MLI84 si nu le inlocuim direct Piranha V?

              Parca tu dadeai exemplul noroaielor de la Stalingrad in discutia ref. la armele de asalt. Aplica aceleasi criterii si in discutia asta, sau acum nu mai e vorba de transee ci de un razboi de manevra pe sosele relativ intacte?

              Oricum, discutia a deviat de la MLI84 vs un MLI modern (pe senile sau nu) la o dezbatere senile vs roti.

          • mihais says:

            No,ce ziceam cu TABurile este ce NU e MLI.Se poate lupta si fara tancuri si fara MLI.Ba chiar e mai sustenabil atat tactic cat si economic.Economic e evident de ce,iar dpdv tactic si operational o astfel de structura rezista prin insasi natura ei unui atac prin surprindere.
            Doar ca decizia in lupta se obtine intr-un timp mai lung.Nimic nu vine fara avanatje si dezavantaje .Na,am emis o mostra de intelepciune 🙂

            Asa incat daca nu ai tancuri cu care sa decizi rapid,prin ofensiva soarta bataliei,sa ai un MLI care doar plimba niste pifani e investitie pagubitoare.Economic e gaura in buget.Logistic si tactic ai toate dezavantajele unitatilor mecanizate fara beneficiile principale.

          • gsg9 says:

            Se poate lupta si fara tancuri si fara MLI.Ba chiar e mai sustenabil atat tactic cat si economic.

            Noi fiind oricum deschizatori de drumuri pt tacticile astea noi fara tancuri 😀

            Si inglejii dezvolta tactici d’astea cu strike brigades fara tancuri, pt ca si ei raman fara tancuri, au tot redus din Challengers si fabrica au inchis’o si au dat oamenii afara

            Ma rog, aia nu’s asa de avansatzi ca romanii 😀

            https://uklandpower.com/2018/05/21/uk-strike-brigade-update/

            Si fraierii aia mai viseaza si mobile guns systems pt fire support
            Cica nu’s ca tancurile dar totusi ar fi mai bune decat nimic 😀

            we may be better off with 8×8 mobile guns systems, rather than having nothing.

            Brazii nostri sunt mai avansatzi, ca se descurca si fara MGS, niste 30mm pe o parte din TBTuri si restu’ 12.7 si 7.62 ca iarna nu’i ca vara ba baietzi…

          • mihais says:

            N-are nici o treaba sula cu bascula.Ce am zis io cu ce se gandesc englezii.Si vezi ca nu se gandesc englezii la MGS,ci autorul articolului,la rubrica nice to have.Practic MGS e o treaba scumpa,vulnerabila,strict defensiva(exceptie fiind Africa neagra unde se dau francezii eroi).Un pluton de pifani ce cara SPike are potential ofensiv mai mare decat unul de MGS.
            Is structuri complet diferite,cu roluri diferite.

            Si stai relax,nu se gandesc ai nostri la facut unitati usoare.Nu se gandeau cand nu aveau bani,darmite acum cand au ceva $.Ei vor doar manevra pe roti si pe sosea.Aparati de Patriot si sustinuti de HIMARS.E un concept bun,cata vreme dureaza razboiul 2 saptamani.

            • admin says:

              @mihais: englezii se gandesc ei (ok, alti autori, alte articole) si la unitati mobile/usoare – depinde cum te uiti. In practica, majoritatea unitatilor romanesti sint usoare, practic tot ce nu inseamna tancuri si MLI adica vreo 8 batalioane in total? Restul se incadreaza la “usoare” dar nu si mobile dpdv logistic. Adica usoare la trosneala, grele la logistica. Si mai exista si VM, ok.

          • mihais says:

            Mobilitatea e ceva relativ,dictat de teren.Adica brigada blindata nu se misca in padure la fel de iute ca omul cu rucsacul in spate.In padurea aparata,pt ca altfel terenul zis dificil(padure,oras,etc…) e usor traversabil de unitati blindate,pe banalul drum existent.Vezi Ardeni si operatiile sovietice/ruse din Manciuria pana in Georgia.

            Is cateva feluri mari de infanterie.1.Aia mecanizata,numita de unii blindata calare pe MLI si insotitoare de tancuri.
            2.Aia mecanizata si calare pe blindate pe roti.
            3.Aia suita pe camioane si masini neblindate aflate in organigrama.
            4.Aia care lupta pe jos si e carata de ici-colo pe mijloace de transport separate.Aici intra VM,parasutistii si aeromobilii,dar nu numai.

            Noi avem 1(ma rog,formal),2 si 4.Nu avem deloc 3(nici nu e vreo nevoie,pt ca nu avem Asia Centrala langa noi).Si avem prea putin din 4 pt cat ar fi nevoie sa ni se rupa totalmente.
            Nu e secsi si nu face vrum-vrum,de aia is unii ce considera asta ca fiind primitiva 🙂

            • admin says:

              Pai exact ce am zis si eu, avem mai multa infanterie usoara decat “grea”. Insa mie mi se pare ca mobilitatea inseamna mai mult decat deplasarea de la A->B. E bine sa ajungi la B repede dar daca logistica te urmeaza mai de departe si fara aia ai ramas fara carburant/munitie/ratii si nu te mai misti din locul ala, se cheama ca esti mobil in lesa scurta. Dar da, poate ca merge cand razboiul dureaza 2 saptamai si trebuie sa ajungi la B repede, sa sapi o transee si sa ramai acolo. Daca ti se cere sa te si misti in jurul lui B, e stop-joc.

          • gsg9 says:

            @mihais

            N-are nici o treaba sula cu bascula.Ce am zis io cu ce se gandesc englezii

            ba are 😀

            penca si inglejii isi pun problema sa fie sustenabil atat tactic cat si economic cand nu le mai ajung banii

            penca costuri si mobilitate, ca de aia cumpara inglejii Boxeri si vor sa faca strike brigades cu 8×8 grele cu 40mm care sa miste ceva fara tancuri, care nu se stie daca mai ajunge la timp ele multele tancurile ca sa mai conteze la batalie sau care nu se stie daca mai este available at all ele multele tancurile…

            MGSurile sunt doar ceva nice to have in articolul ala

            Si stai relax,nu se gandesc ai nostri la facut unitati usoare

            pai deja au cam renuntzat de facto la alea grele 😀 , alea’s grele doar pe hartie ca T55urile/TRurile si MLIurile or fi mai grele ca presiune pe sol nu ca protectzie si fortza de lovire

            darmite acum cand au ceva $

            ceva dolarii aia nu sunt de ajuns, in fond s’a comandat o baterie-doua Patriot, 220 PV (nu stiu cate platite), corvetele fregatele sunt declaratzii, F16 au 12 plus alte declaratzii, s’a luat Spike la infanterie, Himars parca s’a platit ceva, se viseaza elicoptere de atac samd

            ideea e ca lipsurile adunate in zeci de ani sunt mult mai mari decat posibilitatzile

            cat au fost Leo2 ieftine de vanzare si cumpara toata lumea astia n’au miscat nimica

            daca inglejii oameni practici se gandesc ca nu mai fac fatza, cumpara Boxeri, raman cu mai putzine tancuri si au inchis fabrica deci daca aia o freaca cu concepte noi cu strike brigades 8×8 poate ar trebui si astia mioriticii sa nu mai viseze brigazi grele cu tancuri, ca daca n’ai bani nu potzi sa stai inca 20 de ani cu T55 si sa asteptzi fondurile pt alea 280 tancuri moderne

            sau potzi 😀 ? din ciclul care este, ancorata in sinergia faptelor, recursul la universalitate care nu eludeaza meandrele concretului…

          • gsg9 says:

            si ca tot pomenii de MGS macacaronarii se apucara fainali sa cumpere Centauro si anume II

            https://www.snafu-solomon.com/2018/06/italy-finally-buys-more-centauro-iis.html

      • stan says:

        suspensie hidropneumatica
        un motor mai putermic dar la aceleasi dimensiuni
        si blindaj suplimentar
        si ai aceasi mobilitate cu protectie sporita

        • admin says:

          Daca rulezi doar pe teren ferm. Pe teren desfundat vei fi mai putin mobil avand in vedere ca senilele raman aceleasi dar greutatea a crescut.

          • stan says:

            in mod normal la greutate mai mare evident ca trebuie senile mai late
            cat despre MLI mie mi le plac si cred ca sar descurca f bine daca ar fi modernizate corespunzator

          • Marius Z. says:

            Senile mai late, inseamna alta latime a vehiculului (poate duce la restrictii la acces pe strazi, platforme de cale ferata), alti galeti, suspensii…

            Mai nou, pentru vehicule pana in 30 de tone, se poarta senilele de cauciuc, si chiar din segmente de cauciuc.

  3. Marius Z. says:

    MLI-84M are deja avertizare la iluminare:
    aici vizibil langa comandant:
    http://www.tanks-encyclopedia.com/wp-content/uploads/2016/04/Romanian_IFV_-_MLI-84M1_Jder_-_02.jpg

    aici in fata lansatorului fumigen:
    http://www.tanks-encyclopedia.com/wp-content/uploads/2016/04/MLI-84_IFV_on_parade.jpg

    Am avea nevoie si de ceva jamming, daca nu un APS hardkill…

    • admin says:

      Citeste mai atent numele sistemului respectiv. Hint: EXTENDED SPECTRAL RANGE LASER AND RADAR WARNING AND PROTECTION SYSTEM SAPLAR S

      • Marius Z. says:

        M-am uitat si pe pagina lor (si actualul e tot pentru lansare de contramasuri fumigene) si in afara de spectru extins(ce ai subliniat si tu), nu vad altceva (eu ziceam de alt tip de contramasuri):

        https://electro-optic.ro/en/wp-content/uploads/2017/06/08.pdf
        “The SAPLAR S system is designed for individual protection of armored vehicles (ICVs, APCs) against armament systems that use laser and radar illumination. The system is designed for less than 8 meters length vehicles. The device is charaterized by an extended range of laser beam irradiation wavelengths: 400 ÷ 1700 nm. The SAPLAR S ensures the following functions: l It detects laser and radar illumination and determines the direction and the type of the risk source l The equipment ensures timely warning of the vehicle crew for the appearence of the threat by displaying the direction of the threat with specific symbols on the LCD of the system. It also renders sound in order to warn the crew against laser and radar illumination action l The system allows the vehicle commander to undertake the necessary defensive maneuvers: performing elusive actions and/or using smoke screens l The equipment ensures the manual, semi-automatic or automatic launch of any type of grenades (smoke grenades, aerosol based thermal traps or other types of grenades) with which the vehicle may be equipped within the safe zone, corresponding to the tactical requirements. The laser sensor heads and the grenade launchers are installed on the same platform, sectorial dispensed, for the circular coverage of the vehicle.”

        • admin says:

          Ce se cauta e modernizare sistem de avertizare la iluminarea laser, sistem de lansare grenade fumigene ;
          Ai spus ca MLI are deja sistem de avertizare la iluminare. Ce am pus in post e versiunea modernizata a lui. Ca ar trebui si altceva, am spus si eu in postare. Deci despre ce vorbim?

          • Marius Z. says:

            Ma gandeam ca vrei sa mai sugerezi ceva extra… ca respectiva modernizare ar fi o prima caramida si catre ceva mai “fancy”, si de-aia ai dat exemplul respectivului sistem, in afara de fabricat in Ro.
            Deocamdata nu e inca anuntat castigatorul.

            O sa incerc sa nu mai citesc printre randuri acolo unde e plat.

            De retinut ca folosim de 10 ani un sistem de rachete antitanc pe care nu stim sa-l bruiem.

            • admin says:

              Depinde la care tip de bruiaj te referi, noi folosim mascarea cu perdea de fum care poate fi clasificata drept un tip de bruiaj. Teoretic, ar putea fi eficienta chiar si impotriva rachetelor ghidate EO dar in practica cel mai probabil nu are efect impotriva Spike din cauza traiectoriei lobate. Exista putine contramasuri impotriva Spike, cu exceptia celor hard-kill asa ca e bine ca rusii n-au deocamdata nimic comparabil cu Spike sau Javelin.

          • Marius Z. says:

            Ma refer la bruiaj activ de similar celui aratat de tine in articol (Shtora), nu la perdea de fum.

            Ar mai trebui prevazut ceva si pentru sistemele cu incadrare IR/termoviziune, cum e Javelin (ca tot au primit ucrainenii si sunt sanse sa transpire si spre est tehnologie; mai au si chinezii HJ-12 si francezii la MMP) – ma rog, exista pasiv plasele multispectrale (activ, cu absorbtie activa de temperatura gen ELTICS Black Fox) + sistemele active din aviatie – IRCM. Doar ca nu e suficient:
            http://spie.org/newsroom/5614-ir-imaging-seekers-may-be-very-resistant-to-laser-jamming?SSO=1
            http://www.defensereview.com/eltics-black-fox-active-adaptive-ir-stealth-system-electronic-thermal-infrared-countermeasure-system-etics-multi-spectral-thermalir-infrared-adaptive-camouflagecloaking-system-for-combat-veh/

            Referitor la Spike, cu ghidaj EO (Dual CCD/IIR), problema orbirii IIR e cea de mai sus, de la Javelin, pe cand CCD e probabil mai susceptibil a fi orbit cu LASER.

  4. gsg9 says:

    Ai nostri sunt maestrii avertizarii, cu combaterea e mai complicat 😀
    Nu’i vad p’astia sa instaleze Trophy APS pe TR si MLI

    https://www.youtube.com/watch?v=xLCVi6PVNdY

    MLIurile cel mai probabil vor lupta printre TRuri, nu singure

    • IU says:

      gsg9
      “Noi fiind oricum deschizatori de drumuri pt tacticile astea noi fara tancuri” richtig!!!
      Fără tancuri, MLI nu se poate.
      Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft mbh (FFG) a semnat pe 30 mai un contract cu norvegienii
      https://hardthoehenkurier.de/index.php/alle-nachrichten/1730-ffg-gewinnt-ausschreibung-ueber-die-lieferung-geschuetzter-unterstuetzungsfahrzeuge-nach-norwegen.
      Este vb despre așa ceva:
      https://www.dailymotion.com/video/x2s8m4p
      Treaba merge spre robotizare deja a MLI😀
      https://youtu.be/-d_7XNA8IKc

      Dc nu ne mișcăm ajungem ca băeții aceștea cu dansul și taraful😀
      https://youtu.be/5oc2wEIJLGo
      Ăștea nu au nevoie de blindate se descurcă fără. E foarte economic.

      • dany says:

        Vaz ca ai mai exersat limba romana, proful ala al vostru nici el nu stapaneste prea bine limba romana
        Cat despre ala din ultimul video garantat are suspensie mai buna decat t14/t15…

        • IU says:

          Dany
          Văd că le ai cu tehnica scormonitului.
          Te pricepi la suspensii.
          De astea ce zici merg pt tine?
          Mă refer la comentat nu la altceva, Doamne ferește.
          Hai că sunt tot de acolo, în apropiere cu dansul de mai sus.

          https://youtu.be/cHUaK9VmGII

          https://youtu.be/vjWPINhovd0

          Admin scuze.

        • IU says:

          Dany
          P.S.
          Uite să nu zici că sunt rău îți mai bag la comentat și un Pontiac an 1973 de colecție.
          https://youtu.be/7D6AXWVOWW4

          Cu asta am încheiat discuția cu tine.
          Poți crede ce vrei.
          Salutare dragă Dany.
          Sănătate.

          • dany says:

            Faci cum faci si tot la negri tragi…

          • dany says:

            @IU

            “La ei Buyan M nu se numește corvetă ci corabie mică purtătoare de rachete.”…Cred ca proful ala al vostru de limba romana este o tanti din aia care nu a mai vazut monede botswaneze de vreo 2 decenii. Uite asa va dati de gol, dar nah tu sa o tii pe a ta, Bucuresti sector …O sa mi fac timp sa ti fac un dictionar cu expresii folosite prin Bucales

        • seba says:

          Dany, cred că au realizat greșeala și au repartizat pe unul care știe mai bine românește să facă propagandă. Este un salt imens intre ce posta IU pe războiu și ce postează IU actual. IU,știi care este concluzia la ce ai postat tu? Nici măcar partiții aia nu vor să fie îngropați în mașini rusești….

          • IU says:

            Dragă Seba

            Eu din postările tale pe răsboiu am râmas doar cu această valoare nominală.
            Aceasta e contribuția ta la tehnica militară.

            https://www.google.ro/amp/s/ionurusciuc.wordpress.com/2009/04/15/valoarea-limbii-romane-in-pula-botswaneza/amp/?source=images

          • gsg9 says:

            Dragi tovarasi si preteni IU,

            Seba e un tip OK, il stim de pe bloguri de niste ani buni

            E bine ca’l cititzi cu atentzie si ca suntetzi informatzi relativ la persoanele care posteaza pe blogurile militare romanesti 😀

            In schimb voi postacii ce mare contributzie nominala la discutzie aducetzi: si asta valoreaza nominal tot cat o Pula botswaneza

            https://en.numista.com/catalogue/photos/russie/g33.jpg

            Ca oare de ce tzinea ambasadorul ruscnac dolari in portofel 😀

            Sa vezi ce’l zboara aia de acasa din post ca nu a fost patriot si ca a facut tzara de ras cu bancnotele verzi imperialiste, Siberia sau Katyn scrie pe el 😀

            Daca tot atzi fost pe Resboiu si pe RoMil nu prea ma lamuresc ce cautatzi pe aici…

          • seba says:

            IU te referi la asta http://www.resboiu.ro/rusia-va-inarma-distrugatoarele-antisubmarin-udaloy-cu-rachete-calibr/ te rog citește cu atenție. Ți-am atras atenția că faci o greșeală tipică pentru un vorbitor de limba rusă.

          • IU says:

            Dragă Seba
            Tu ai venit cu valuta din africa și ruble.
            Discuția era despre Calibr.
            Acuma am procedat și eu urât cu postarea de mai ☝.
            Tu vrei să discuți despre armament rusesc fără a apela la surse de la ei, doar din West asta cum poți face dragă Seba?
            Prin altă părte văd că se poate nu dau nume și e casă de nebuni.
            Nu mă refer la resboiu.
            Ar tr să ne respectăm reciproc și va fi bine.

            gsg9

            Să știi că mă feresc de politică.
            Dar citesc comentariile tale cu plăcere inclusiv și despre politică.
            Părerea mea ceva nu e în regulă cu acest furt. Multe semne???
            De ce postez aici?
            Pe tehnomil sunt foarte mulți fani adevărați a armelor.
            Admin este foarte ok nu se bagă cu politicul cum fac alții prin alte locuri.
            Tehnomil e dedicat armelor de orice fel și e foarte bine.

  5. gsg9 says:

    am bagat un comment probabil a ajuns direct in spam, dar nu e vina mea 😀 e vina lui snafu ca foloseste cuvinte d’astea dubioase like armor-p#o£r@n