De ce sarbatoreste Airbus? Episodul 4

Francezii prefera NH-90 pentru ei - Sursa: Airbus

Francezii prefera NH-90 pentru ei – Sursa: Airbus

Nu e vorba de vizita lui Fifor, care a lasat afacerea H215 in coada de peste. Francezii n-au primit deocamdata contractul dar nici nu au fost refuzati clar.

Airbus are insa motive de sarbatoare pentru ca tocmai ce a incheiat un contract cu Ucraina in valoare de EUR555mil pentru furnizarea a 55 de elicoptere de tip H225, H145 si H125. Cel putin o parte din elicopterele H225, se pare ca 21 la numar, ar proveni din flota de elicoptere civile ale unuia dintre operatorii care asigurau servicii de transport pentru industria petrolului, CHC, care a dat faliment si elicopterele sale au fost preluate de bancile creditoare iar acum sint stocate in Franta.

Interesanta pentru Romania e evident lipsa lui H215 de pe lista de cumparaturi a ucrainienilor. Scopul in viata al lui H215 este sa fie o alternativa ieftina la elicopterele rusesti ori daca nici in Ucraina nu are succes, ceva nu functioneaza. Probabil pretul H225 uzate a fost prea bun pentru a fi refuzat sau poate ucrainienii nu au avut incredere in H215.

O intrebare buna ar fi deci de ce nu cumpara Franta un numar de H215, pentru a arata increderea in proiect. Fortele terestre franceze au circa 26 de elicoptere Cougar, varianta mai veche a H215M. Elicopterele au fost modernizate acum 5-6 ani insa Franta nu pare dispusa sa cumpere H215M noi si asta desi francezii au un punct comun cu romanii: au o flota extinsa de elicoptere Puma care trebuie inlocuita. In loc sa cumpere H215M, asa cum este propus Romaniei, francezii vor inlocui Pumele lor cu NH90, un elicopter cu o istorie la fel de colorata ca a Tiger.

Deci H215 e destul de bun pentru inlocuirea Pumelor romanesti, nu insa si pentru inlocuirea celor franceze. Se vede treaba ca nu e luat nici de ucrainieni care ar trebui sa fie printre principalii clienti.

Both comments and pings are currently closed.

30 Responses to “De ce sarbatoreste Airbus? Episodul 4”

  1. Marius Z. says:

    Cred ca au mai avut vreo 6-7 Cougar modernizate prin 2011-2012:
    https://www.army-technology.com/news/newsfrench-army-starts-field-trials-upgraded-cougar-helicopter/

    Francezii cumpara NH-90, bine mai scump, si H225M, ambele produse la ei in tara.
    Au inca multe… Puma 🙂
    Acum sincer, la o adica, ar merita sa luam NH-90 (cu ce probleme au inca) sau H225M, avand in vedere accidentele recente?

    Personal, as merge deocamdata pe modernizare Pume, cat se poate, aduse aproape de H225M (adica HCMK2+).
    Apoi sa se hotarasca MApN ce vor sa cumpere, de ce si cat au nevoie, ca nici asta nu prea e clar, in afara de cele 45 de Bell.

    H215 ar avea posibil un singur avantaj fata de Sikorsky, BELL sau altii care nu sunt prezenti in Romania: costul in linia de montaj si formare e deja asigurat din banii producatorului, la restul, daca vor dori sa deschida ceva in urma unei achizitii, va fi foarte probabil adaugat la costul total al achizitiei.

    Sunt curios cat va costa la Bell, daca se decid.
    Ai informatii sau banuieli?

    • admin says:

      Ai pus acelasi link pe care il aveam si eu in postare. 2011-2012 e cam acum 6 ani, la elicopterele alea ma refeream si eu. Unii zic ca ar avea 20 de elicoptere, altii 26. Eu am zis “circa 26”.

      Cat despre costul halei de montaj si al instruirii muncitorilor, Airbus isi va recupera banii punand un adaos la pretul elicopterelor. Exact ca Bell sau Sikorsky. Contabilitatea functioneaza la fel. Poate ca de asta sint si disperati sa vanda, altfel nu-si vor recupera banii investiti. Bell si Sikorky isi permit sa astepte, n-au bagat deocamdata nici un ban. Cand o vor face, vor fi exact in aceeasi pozitie in care e Airbus acum, insa probabil cu un contract in buzunar.
      Francezii au un singur avantaj: hala e deja construita in timp ce la ceilalti va trebui asteptat probabil in jur de 1-2 ani, cam atat i-a trebuit lui Airbus.

  2. albert says:

    Este o perioasda de tranzitie la toti constructorii mari de elicoptere, spre elicopterul de mare viteza.Cate ceva s-a vazut,in viitorul apropiat se vor vedea mai multe, in configuratii nult deosebite de ceea ce se vede azi.
    http://www.airbus.com/newsroom/press-releases/en/2017/06/Airbus-Helicopters-reveals-Racer-high-speed-demonstrator-configuration.html

  3. gsg9 says:

    Contract politic probabil, cumpara bunavointza, nu ca romulanii 😀 , ai apara macroul de rusi

    Daca potzi sa le iei p’alea mai mari cu increased payload, longer range si faster cruising de ce sa n’o faci, mai ales daca le iei la un pretz acceptabil de la nushce companie in faliment in loc sa le lasi sa rugineasca la banca

    Emiratezii la fel, le’au ales p’alea mai grele

    De ce sa te mai incurci cu un elicopter ceva mai mic ca presupun cacosturile de operare sunt tot cam p’acolo, iei mai mare mai puternic mai rapid capabilitatzi de upgrade mai mari

    Ceea ce ridica intrebarea de am lua noi elicoptere mai micutze in afara ca vor aia sa le vanda la careva 😀

    De ce doua modele, probabil pt ca’s bagatzi in ambele, NHIndustries (trebuie sa cumpere) si Airbus (tre sa le dea si astora de mancare)

    • admin says:

      Tre sa probam increderea in model, cica. Ne pune sa juram si ne dau carnet rosu. Si ce se mai plang ca abandonam colaborarea aia de 50 de ani… Adica vor sa ne vanda H215 inca 50 de ani de acum inainte.

    • stan says:

      daca iam fortza pe francezi sa fabrice h225 la noi in tara
      spunandule ca vom cumpara elicotere de la ei daca sant h225 si daca se fac in hala aia de 100 de milioane de euro de la noi daca nu ducase…

    • Marius Z. says:

      Sau poate ca alea doo mai mari si mai late sunt biineee mai scumpe (cam dublu ca pret), asa ca:

      1. Airbus ar fi fraieri sa le ceara la francezi si altii din categoria cu multi bani (nemtii si arabii) sa cumpere H215, mai low-cost, cand aia au bani de H225M si NH-90 care costa si peste 40 mil. euro/ bucata in variante bine echipate.

      2. De la noi, cu mai putini bani si deja chititi pe Bell Viper+Venom, nu spera sa ia prea multi bani

      3. Chestia cu payload-ul e cu dus si intors, mai degraba spatiul cabinei e penalizant intre H225/215:

      NH-90: – masa max. 10,6 tone / raza de actiune 800km
      20 seated troops or 4,200 kg (9,260 lb) external slung load
      Motoare: Rolls-Royce Turbomeca RTM322-01/9 turboshaft, 1,662 kW (2,230 shp) or 2 × General Electric T700-T6E turboshaft, 1,577 kW (2,115 shp) each

      H225M: – masa max. 11 tone/ raza de actiune 850km
      28 troops or 5,670 kg (12,500 lb) payload
      Turboméca Makila 2A1 turboshaft engines, 1,776 kW (2,382 hp) each

      H215M: masa max. 9 tone/ raza act. 570km ?!
      20-24 troops or 4,650 kg payload
      Turbomeca Makila IA1 turboshaft engines, 1,400 kW (1,900 hp)

      Ca fapt divers, ce mai irita la familia Cougar/Caracal e mai ales lipsa trapei spate 🙂

      • admin says:

        Ce pret spera sa obtina Airbusu’ e una, intrebarea e de ce prefera guvernul francez sa plateasca in plus pentru NH-90 cand are, pe hartie, cam aceleasi performante cu H215M, mai putin raza de actiune, conform datelor de mai sus.

        • Marius Z. says:

          TRAPA SPATEEEE!!!

          E ca la masini, plafon panoramic si trapa! Dai un ban, ai priveliste:)
          Si raza de actiune marita …

          Referitor la armament, e inferior fata de H225 si H215, care pot duce si masa a doua Exocet acrosate. NH-90 nu poate, din ce stiu eu, de-aia au integrat Marte.

          • admin says:

            Cam scumpa trapa aia spate. Vad ca americanii se descurca si fara trapa spate pe UH-60.

          • Marius Z. says:

            Americanii au trapa spate la categoria superioara, MH-53, ditamai trapa!

            • admin says:

              Care MH-53 e un aparat dintr-o alta categorie. Sa vorbim de aparate din aceeasi categorie: Cougar, NH-90 vs UH-60.

          • Marius Z. says:

            Si eu nu asta am zis?
            Mi-8 daca vrei aceeasi categorie 🙂

            • admin says:

              Vobeam de faptul ca americanii se descurca cu aparate din aceeasi categorie fara trapa. Deci 53 sau Mi-8 nu intra in discutie.

          • Marius Z. says:

            H215M are masa maxima pe la 9 tone, H225/NH-90 pe la 11 tone.
            Depinde cum definesti categoria aia. IAr faptul ca americanii si-au definit intr-un fel nevoia de rampa, avand clase mai grele dotate cu asa ceva, nu inseamna ca noi trebuie sa copiem, desi tu ai facut lobby si pentru elicoptere grele. Dar deocamdata nu avem. In plus, UH-60 are cabina de pasageri destul de mica (11 locuri pt. militari), deci nu prea merita sa faci acces cargo.

            La americani, la 9 tone gol si cu rampa ar fi Sikorsky S-92/Sikorsky CH-148 Cyclone care atinge aproape 12 tone max, si are sarcina utila 19 pasageri – deci oarecum similar cu NH-90/H225:
            https://www.homelandsecurity-technology.com/wp-content/uploads/static-progressive/Sikorsky%20S-92_helicopter_HLS.jpg

            Ceva echivalent ar mai fi Bell 525 Relentless, dar fara trapa spate.

            • admin says:

              Clasificarea elicopterelor se face in general pe baza greutatii maxime. De la 9-11tone (H215, H225, NH90, UH-60) pana la 19 tone (CH-53) e cale lunga. 53 nu e in aceeasi clasa indiferent de cum privesti deci nu intra in discutie. Da, cred ca Romania ar trebui sa se uite si la un elicopter mai greu, cu sau fara trapa insa acum discutam de H215 si similare si am observat ca la clasa asta nu toata lumea are nevoie de trapa, unul din cele mai utilizate modele neavand trapa. S-92 din cate stiu nu este nici pe departe la fel de utilizat in versiunea militara. Argumentul este: US Army se descurca cu un elicopter din clasa NH-90 (deci un rol similar) fara trapa.

        • stan says:

          ii facut la ei in tara???poate???