Pe sub radar, episodul 3

Ka-52K - Sursa: heliopsmag.com

Ka-52K – Sursa: heliopsmag.com

Rusii au cel mai naval elicopter de atac din lume.

Se cunosc elicoptere de atac ce opereaza de la bordul navelor de desant, in rol de escorta si sprijin la sol – cel mai celebru exemplu fiind Cobrele USMC. Exista de asemenea exemple de elicoptere navale dotate cu rachete antinava, cum ar fi Lynx-ul britanic sau Seahawk-ul american.

Dar elicoptere de atac ce opereaza de la bordul navelor care sa fie configurate special pentru atacul navelor de suprafata, asta e ceva mai rar. Asa ca elicopterele Ka-52K Katran sint ceva deosebit, a ripple in the force.

Kastran este versiunea navalizata a Ka-52 Alligator, proiectata pe vremea cand Rusia inca spera la Mistralurile frantuzesti. K-ul urma sa execute misiuni de recunoastere si suport pentru debarcarea trupelor.

 

Chiar daca afacerea Mistral a picat, rusii au continuat sa dezvolte proiectul K intr-o directie neasteptata, acrosand pe el rachetele antinava Kh-35V. Cu o greutate mai mare de 600 de kg, o raza de actiune de aproape 300 de km si o incarcatura de lupta de circa 150 de kg, Kh-35 ar fi echivalenta Harpoon Block II+ ER, racheta americana nefiind insa in mod normal gandita sa fie lansata de pe elicoptere.

Ka-52K cu Kh-35V - Sursa: reddit.com

Ka-52K cu Kh-35V – Sursa: reddit.com

 

Ironia e ca a existat un concept Sea Apache care ar fi putut acrosa Harpoon, proiect care a fost insa abandonat undeva la sfarsitul anilor ’80 sau inceputul ’90.

Sea Apache cu Harpoon - Sursa: aviastar.org

Sea Apache cu Harpoon – Sursa: aviastar.org

 

Si asta nu e tot, rusii sint foarte siguri ca elicopterul lor va putea lansa atat Kh-38, racheta aer-sol ce inlocuieste Kh-25 (racheta ce a fost si in dotarea Romaniei si care a fost chiar obiectul unei tentative de productie locala) dar si mult mai temuta Kh-31, o racheta supersonica capabila de a fi lansata de pe avioane de lupta. Desi nu exista poze cu Kh-31 acrosata pe Ka-52K, tinand cont ca greutatea Kh-31 este tot de circa 600 de kg, ideea pare plauzibila.

Kh-31A - Sursa: militaryedge.org

Kh-31A – Sursa: militaryedge.org

 

De observat proportiile Su-30 vs Kh-31 - Sursa: defence.pk

De observat proportiile Su-30 vs Kh-31 – Sursa: defence.pk

 

Ka-52K ar putea primi si un nou radar, ce va inlocui Arbaleta milimetrica actuala care e optimizata pentru atacul la sol avand cu o raza de actiune de doar 20 de km cu o versiune in banda X, optimizata pentru lupta antinava, cu o raza de actiune de 150 de km. Adica un fel de Telephonics de pe Pumele Navale romanesti dar mai ofensiv.

La capitolul diverse, trebuie notat ca elicopterul rusesc poate acrosa inclusiv torpile usoare antisubmarin MPT-1 Kolibri, similare Mk-46 americane sau Stingray (aflate inclusiv in dotarea RoNavy). Ce ar putea face cu ele, nu e foarte clar, lui Ka-52K lipsindu-i mijloacele de detectare a submarinelor.

Ka-52K ar urma sa intre in dotarea fortelor navale rusesti incepand cu 2021 insa mai trebuie rezolvata problema navelor purtatoare, probabil ca prima pe lista va fi Kuznetsov cel Infumurat. Nu ar fi exclus sa vedem K-ul inclusiv pe navele mai mici desi nu e clar in ce masura poate inlocui elicopterele navale dedicate, mai utile in rolul ASW.

Ka-52K pe o fregata ASW de clasa Udaloy - Sursa: @RSS_40 via navyrecognition.com

Ka-52K pe o fregata ASW de clasa Udaloy – Sursa: @RSS_40 via navyrecognition.com

 

Ar mai ramane de raspuns la cea mai importanta intrebare: “de ce?” In mod normal flota rusa navigheaza in apropierea coastelor proprii (episoadele gen Siria fiind mai degraba exceptiile), unde este aparata de instalatiile terestre de lansare a rachetelor antinava sau de puternica aviatie navala cu raza lunga. Mai departe, navele rusesti pot lansa rachete de croaziera Kalibr sau Oniks asa ca nu e clar ce pot aduce in plus K-urile inarmate cu Kh-35 sau Kh-31, platforme relativ lente si cu autonomie redusa.

Doar daca nu cumva rusii se gandesc ca pot ataca navele adverse fara a-si dezvalui pozitia, K-urile urmand sa joace rolul Swordfish de la Taranto.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

11 Responses to “Pe sub radar, episodul 3”

  1. ClauPit says:

    Parca au un contract cu Egiptul de vreo 50 de K-uri pt Mistralurile lor.

    • admin says:

      Au un contract pentru Ka-52 varianta terestra, din care fac livrari si au discutii pentru a cumpara si K-ul insa nu stiu sa se fi semnat un contract.

  2. Ilie says:

    Banuiesc ca X31 va fi penalizata destul de serios avand in vedere lansarea de la viteze si altitudini mici. Asta daca se va monta…

    • admin says:

      Foarte probabil insa s-or multumi si ei cu o raza de actiune de 30-50% din cea maxima, atat timp cat au avantajul surprizei.

      • gsg9 says:

        cacare avantajul surprizei 😀

        poate la negri

        daca zboara jos nu detecteaza nimica peste orizont si lanseaza in 20km

        sau poate primesc targeting data prin super datalinkurile sovietice cu lampi

        sa creada mutu ca se apropie la 20km de un battlegroup american/NATO fara sa fie detectat (ca pe copaile noastre cu mitraliere nu e cazul sa strice rachetele), de E2D/AWACS/drone/satelitzi si alte povesti au auzit?

        dar de HFSWR? aia din oz cu Jindalee detecteaza cessna cacand decoleaza/aterizeaza la 2700km

        JORN is so sensitive it is able to track planes as small as a Cessna 172 taking off and landing in East Timor 2600 km away

        avem si noi 2 microwave ovens d’astea la MN, nu cat Jindalee dar presupun ca au fost dimensionate pt MN, AWACS patruleaza si pe la noi

        de ce le fac, ca sa le vanda la negri probabil

        si arata ca pt negri, uita’te ce table au pe ele, zici ca’s facute cu ciocanul la Craiova…

        sau sa apere crimeea, sa rasara din vreo scorbura de langa tzarm si sa lanseze si sa fuga

        • admin says:

          Surpriza e surprinzatoare pentru ca te ia prin surprindere. S-au mai vazut chestii care trebuie sa functioneze 100% si in realitate o cam dau in bara.

          • gsg9 says:

            asta e valabil si pt gioarsele alea de le sar tablele de pe ele

            si pt super rachetele sovietice care au aterizat pe nu stiu unde, peste o scoala, sau care au explodat la lansare samd

            poate se apropie de AEGIS la 20km, nedetectat 😀 :D, si cand apasa butonul de lansare, sanchi…nada…

            si atunci face cale intoarsa usurel, nedetectat 😀 😀

        • Florin says:

          Genul asta de radare sunt masive,imobile si pot scana o zona fixa.Nu sunt de ajutor unui grup naval in deplasare..nu stiu ce sa zic de table sau de lampi..

  3. Marius Z. says:

    Apache-ul navalizat din poza avea si Sidewinder 🙂

    “Navalizatele” noastre s-ar putea sa nu poata cara nici jumatate din masa sovieticelor de pe KA-52.
    Cat despre radarul Telephonics, parca ultima oara s-a lasat cu contraziceri la greu daca stie sa transmita sau nu solutie de tragere… ca de nu ramanem doar cu descoperirea. Dar nu-i bai, ca nici de tras, nu prea avem cu ce, din cauza masei utile reduse dar si a razei de actiune relativ mici a elicopterului Puma Naval incarcat.