Una eu, una tu

Noutatea anului 2018 pare a fi lansarea rachetelor de artilerie din avioane. Mai intai rusii cu Kinzhal, un fel de Iskander modificat pentru lansare din MiG-31, care ar fi destinata distrugerii Scutului american din Europa adica, pana la activarea locatiei din Polonia, instalatia de la Deveselu.

 

Kinzhal ar avea o raza de actiune de 2.000km si o viteza maxima Mach10 – se lauda rusii in unele articole doar ca sa se contrazica in altele – insa in realitate asta e o licitatie care merge doar in sus, asa cum o recunosc si ei obiectivul Kinzhal este de a speria Vestul si de a-l “convinge de inutilitatea Scutului” pentru a-l retrage.

Pentru ca nimic nu-i sperie mai mult pe rusi decat existenta unor rachete ce ar putea sa le intercepteze vectorii nucleari. Fara ei nu ar mai fi un fel de Arabie Saudita cu arme nucleare.

Nici performantele din realitate ale SM-3 nu conteaza, rusii s-au convins singuri de propriile fantezii. De fapt, exista un lucru de care se tem si mai mult: aparitia THAAD care le-ar putea intercepta rachetele azvarlite din MiG-urile 31.

Israelienii prezinta si ei o racheta asteptata de mai mult timp, varianta lansata din aer a EXTRA, adica Rampage:

 

Clipul nu prezinta si momentul startului motorului racheta asa ca probabil fericitul eveniment nu a avut loc inca, fie conform planului de teste, fie din cauze complexe. Se compenseaza cu mult CGI.

Deci ce cumparam de la israelieni: David’s Sling sau Iron Dome? Sau amandoua? Ca la Arrow nu ne putem gandi.

 

Both comments and pings are currently closed.

9 Responses to “Una eu, una tu”

  1. Mihai says:

    Daca e sa ne luam dupa film (animatie), Rampage e lansat de pe F16, deci de ce nu? Mai ales daca urmatoarele F16 or sa vina din “tara sfanta”.

  2. nikk says:

    parca prea minunatul scut era impotriva irbm urilor iraniene nu a icbm urilor rusesti.am citit acum catva timp un articol care sustinea ca ptr. interceptarea unei icbm care la sfarsitul fazei de combustie are peste 7km\sec. ai nevoie de un interceptor cu minim 5,5 km/sec. sm3 block1(deveselu) are 3 km/sec.sm3 block2(radzikowo) va avea 4,5 km/sec.teoretic nici unul nu poate intercepta icbm urile rusesti.in ceea ce priveate kinzhal ul rusesc,tinand cont ca este o evolutie a iskander(o racheta cu mach6) si ca este lansata de un avion trisonic(mig 31)de la mare altitudine(aer rarerifiat) nu este exclus sa ajunga la mach10 si 2000 km raza de actiune.

    • Gabriel says:

      Tu crezi ca “minunatul scut”, cum ii spui, este impotriva rachetelor nucleare rusesti !? 🙂
      Iar kinzhal poate sa atinga ce mach vrei, acolo, sus, in aerul rarefiat.
      Ei, si ? Isi aduce aportul la incalzirea climei 🙂

      • nikk says:

        atunci ptr. ce au bagat americanii aproape 1 miliard in deveselu(plus inca unul la polonezi)?sa apere pe cine de cine?

        • MVSTELIDAE says:

          S-ar putea să fie doar Iranul vizat, nu este chiar nerealist un atac din Iran asupra aliaţilor SUA în caz de război precum o trâmbiţează cei mai experţi decât experţii.

          Iranul încolţeşte Israelul atât pe faţă cât şi pe sub perdea.
          Dar nu e bine să fim nici naivi când vorbim de marile puteri, poate ştim noi mai puţin despre Deveselu decât ar fi sănătos să ştim şi vorbim de pomană. Poate să fie şi împotriva Rusiei, un strat în plus de protecţie nu strică până când Rusia are drept de veto în ONU.

          Politic nu strică să ai o bază şi un scut în zonă, mai ales dacă faci pe şeriful prin Golf, ai cărţi în plus.
          Deci investiţia este justificată şi nu ştiu de ce crezi că SUA gândeşte doar din perspectiva Rusiei. SUA are doar interese economice, cine îi este aliat sau duşman ţine doar de acest aspect, aia cu democracy ţine mai mult pentru băieţi cu gâtul roşu, care oricum sunt uşor de manevrat de către presă.
          Mai nou şi UE este un duşman în aplauzele naivilor din UE.

  3. gabitzu says:

    Vestea buna e ca au trimis pe unul mai destept decat IU … vestea proasta e ca au trimis unul mai destept decat IU

  4. stan says:

    in coltul din stanga sus
    la secunda 11-12 se vede cum porneste motorul rachetei

  5. Florin says:

    Totusi,sectorul petrolier e 15 procente din economia rusa,iar din cea saudita 42.Ceva diferenta.Varianta asta aeriana a Iskander e un mod de a ocoli tratatul care interzice rachetele cu raza medie.Mai nou, am citit in presa rusa ca o sa fie purtat si de Tu22,mai exact 4 bucati.Nu or fi wunderwaffen,dar complica strasnic o eventuala aparare.

  6. Eroul Bula says:

    RAMPAGE e a doua varianta aer-sol a IMI EXTRA.
    Prima a fost MARS.
    In privinta parametrilor, datele par neclare: e mai mare, cu cap de lupta mai mic dar, totusi, cu raza de lovire mai mica sau egala cu a variantei lansate de la sol.
    In mod normal ar fi trebuit sa beneficieze de avantajul altitudinii si al vitezei initiale, la lansarea din avion.