Dupa 15 ani

Armata americana vrea din nou un elicopter de recunoastere si atac usor gen Comanche. Din solicitarea data publicitatii recent e de retinut:

“Army Aviation must operate in highly contested/complex airspace and degraded environments against peer/near peer adversaries capable of an advanced integrated air defense system. The Army currently lacks the ability to conduct armed reconnaissance, light attack, and security with improved stand-off and lethal and non-lethal capabilities with a platform sized to hide in RADAR clutter and for the urban canyons of mega cities.

Teamed with unmanned systems and various air launched effects, this platform will be the center piece of the integrated air defense system (IADS) breeching team to provide freedom of maneuver in a multi-domain battle. This platform is the “knife fighter” of future Army Aviation capabilities, a small form factor platform with maximized performance.”
Sursa: fbo.gov

 

Deci se cere un elicopter mai mic decat elicopterele de atac dedicate gen Apache, greu observabil radar si care sa poata fi folosit pentru anihilarea sistemelor anti-aeriene adverse (da, in ciuda zvonurilor, elicopterul poate fi o platforma foarte capabila impotriva sistemelor AA). Pare exact descrierea RAH-66 Comanche. Care a fost insa abandonat in 2004.

 

Pentru noul program – Future Attack Reconnaissance Aircraft Competitive Prototype (FARA CP) – se doreste selectarea in 2019 a intre 4 si 6 concurenti, dintre care doar 2 se vor califica in 2020 in faza urmatoare, ce prevede proiectarea detaliata a prototipurilor, primul zbor fiind prevazut pentru 2023.

Nu este clar daca FARA este parte a programului Future Vertical Lift (FVL), care urmareste inlocuirea majoritatii tipurilor de elicoptere din dotarea americana, inclusiv Blackhawk si Apache, si care este impartit in 3 categorii de greutate – usor, mediu (de unde vor rezulta cele doua variante ce vor inlocui Blackhawk si Apache) si greu – si 5 seturi de cerinte (capability sets). Despre cum se va plasa FARA in grila asta, se stie doar ca va fi “comparable in size to what has been described as FVL Capability Set (CS) 1“, adica cu elicopterul usor FVL insa asta nu inseamna neaparat ca FARA va fi chiar o varianta a FVL ci doar ceva similar ca dimensiuni.

Pentru FVL concureaza Bell, cu tiltrotorul V-280 Valor (care a zburat deja) si echipa Boeing-Sikorsky (by Lockheed Martin) cu compozitul SB-1 Defiant (care va zbura anul acesta) – intamplator aceeasi echipa Boeing-Sikorky a construit si Comanche. Desi ar fi senzational ca vechiul proiect sa fie sters de praf si introdus in competitia FARA, cel mai probabil Sikorsky (posibil impreuna cu Boeing) va prezenta o varianta a S-97 Raider, elicopter ce a zburat deja si era oricum destinat programului de inlocuire a elicopterelor de recunoastere Kiowa deci raspunde deja la unele cerinte.

 

FARA si FVL trebuie tinute sub observatie, peste Ocean se dezvolta acum noua tehnologie a elicopterelor. Cel putin chinezii probabil fac deja asta.

 

Both comments and pings are currently closed.

16 Responses to “Dupa 15 ani”

  1. xv says:

    Baietii cu ochii oblici s-au pus si ei pe treaba, se pare https://defence-blog.com/news/china-begins-work-on-new-attack-helicopter.html

    Vecinii de la vest tocmai au comandat 20 H145M nici nu mai tin minte cand au mai facut o achizitie asa de importanta.

    • admin says:

      Oricum aveam nevoie sa cumparam si noi ceva V/SHORAD. E doar inca un motiv in plus.

      • xv says:

        Interesanta alegerea, n-au mers pe Venom ca cehii. Interesant si nr de aparate, 2 escadrile de cate 10 e ciudat, poate le combina cu Mi-24.

        • admin says:

          Pai cehii au comandat deja Venom, eu stiam ca inca analizeaza achizitia dar nu au semnat nimic (se poate sa gresec)?

          Cat despre diferenta intre Venom si H-145M, sare in ajutor Wiki:

          “In May 2013, Congress questioned why the UH-72 had not been considered for the armed scout role. The Army Chief of Staff General Ray Odierno stated that the UH-72A was developed for domestic operations and is not considered to be operationally deployable to combat zones. The UH-72 is employed by the US Army National Guard in a utility role in the US, releasing UH-60 Black Hawk helicopters to deploy overseas.[17] On 21 June 2013, Under Secretary of Defense for Acquisition, Technology and Logistics Frank Kendall stated in a letter to Congress that UH-72 combat modifications were “presently unaffordable”. Fleet-wide combat modifications would reportedly cost $780 million and add 774 lb (351 kg) of weight per helicopter; changes would include passive and active survivability systems, hardened engines and drive train, external lighting and communications upgrades.”

          Intrebarea e ce au cumparat ungurii, versiunea de baza H145M adica echivalentul UH-72? Adica un elicopter utilitar pe care americanii nu-l considera suficient de bun pentru a intra in zone de conflict? Atunci nu au cumparat decat un elicopter utilitar, un fel de microbuz zburator.

          • xv says:

            Aparatele astea nu-s chiar microbuze, sunt un fel de AH-6, pot zbura silentios printre brazi sa te trezesti cu ele deasupra capului.
            Nu mi se pare relevant ce zic americanii, ei au alt sistem, pierderi minime samd, nu trebuie sa aplicam regula asta si cu vecinii, aia functioneaza altfel.
            Important de stiut ce armament vor lua, am impresia ca au optat pt PRND-uri ghidate laser si aia nu e o veste buna.
            De urmarit telenovela, oricum.

            • admin says:

              Partea pozitiva e ca nu par sa fi cumparat inca ATGM ghidate optic/radar. Si nici sa doteze H145M cu radar. Deci ar fi echivalentul SOCAT intr-un pachet mai mic, fara Spike dar cu PRND-uri ghidate.

              In alta ordine de idei, e “interesant” cum romanii nu au adoptat STAR-80L pe SOCAT.

          • radu says:

            Cred ca americanii, care au ceva experienta de razboi prin diverse zone, au ajuns la concluzia ca un elicopter usor de genul asta, care teoretic poate fi dat jos si cu un PSL sau AKM daca il prinzi mai jos, si care nu e suficient de protejat si de capabil sa faca ce trebuie in zone cat de cat periculoase, sa nu vorbim de conflicte cu armate mai pregatite si echipate, nu e rentabil (si nici sanatos pentru cei ce-l folosesc) sa fie bagat in gura lupului.

            Asta nu inseamna ca, dupa cum spune si XV s.a., n-ar putea fi periculos in anumite situatii care l-ar putea avantaja.

          • xv says:

            Fata de SOCAT-uri astea au avantajul ca sunt mult mai sprintene. Sper sa nu cumpere rachete AT, ca atunci ar fi cam hmmm…
            Star 80l, mda, buna intrebare. de prostie, de-aia nu e utilizat

            Ungurii au experienta in utilizarea elicopterelor, nu-s novici, sa nu uitam ca au Mi-24 de ani buni si Mi-8 (cu capabilitate de desant autoturisme).

            Radu, americanii au folosit si ei ani intregi Kiowa.
            Elicopterele astea nu vin la contact, amusineaza zona, ca sa zic asa, de la cativa km, mai ales noaptea, la altitudine joasa. Si e greu sa le dai jos
            Daca au si rachete AT, auzi intai bubuitura inainte sa auzi motorul

            • admin says:

              @xv: oricum trebuie sa inlocuim SA-8 cu ceva mai Vest. Chestia e ca nu prea exista nimic similar Tor-ului de cumparat prin gradina NATO.

              Atat timp cat nu muta senzorul ala pe catarg, avem inca o sansa, pe langa lipsa ATGM. Alegerea rachetelor ghidate laser arata ca H145M va fi mai mult un elicopter de sprijin CAS si cercetare decat unul de atac. Sau, mai trist pentru noi, ungurii s-au uitat peste granita si au tras concluzia ca vecinii nu au tancuri pe care sa risipeasca ATGM. Oarecum adevarat.

          • Ilie says:

            Ce sa faci cu Star80L? ca nu prea nimereste tinta:
            https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=v54fsPKZffA

            Senzorul vine de la israelieni deci jumatate din pretul rachetei se duce afara, nu ca am face noi markerele si aletele….

            • admin says:

              @Ilie: Parca eram cei mai buni la lasere & stuff. Daca nici asta nu se poate asimila la intern, inchidem pravalia Romarm si cumparam de afara tot.

          • Ilie says:

            @admin – hai ca poate marcatoarele alea laser le-om face si noi – cu putina munca ca sunt atatia “ohmi” pe la Magurele. Partea mai nasoala e la electronica rachetei, unde nu e cu laseri e cu photodiode (probabil cuadrante ca FPA sunt mai scumpe) si electronica – banuiesc ca are niste FPGA simplu.
            Deci nu le facem in nici un caz noi, in cantitatile dorite. Asa de una – doua de exponate cand vine vre-un ministru poate da…

  2. radu says:

    Pentru recunoastere si atac usor Bell probably o sa vina cu o varianta militara a conceptului asta (FCX-001), care zic eu ar avea sanse bune sa-i ia fata lui S-97 Raider

    https://www.popularmechanics.com/flight/g2988/bell-concept-helicopter/

    Sigur, mai e destul de lucru la el, e inca in faza de concept si macheta si ma gandesc ca totusi n-o sa bage totul pe comenzi vocale sau dat din maini la un elicopter militar dar cred ca or sa se inspire la greu de acolo, de la rotor (sau lipsa lui in coada) si modelul sau sistemul de elice la casca cu realitate virtuala sau augmentata si reducerea zgomotului facut.

    La ce bani baga americanii in cercetare-dezvoltare e posibil ca Bell sa faca niste prototipuri functionale in doi-trei ani, desi Sikorski-Boeing ar fi avantajati pentru ca au deja construite unele.

    Pentru transport (vertical lift) cred ca Bell e un pic in fata

  3. Marius Z. says:

    In sfarsit, reincepe cautarea 🙂
    Lucrurile au mai evoluat putin de la Comanche incoace, in putin alta directie decat stealth…
    Poate se screm de un Super-Comanche.
    S-97 Raider e aproape suficient de compact pentru a concura.

  4. gsg9 says:

    in Ukraina elicopterele n’au facut mai nimic, ma rog, acele tancuri zburatoare Mi24 , deci ceva trebuie schimbat pe ici pe colo si anume prin partzile esentziale

    poate d’aia o baga p’asta cu with improved stand-off and lethal and non-lethal capabilities with a platform sized to hide in RADAR clutter

    important mi se pare sa fie silentzioase cand se strecoara printre copaci

    #pentru_copaci