Bulgarii cumpara si ei nave

Dupa ce vecinii mamaligari au rupt gura targului cu achizitia de corvete, care a intrat intr-o fundatura, gradinarii s-au jurat sa-i depaseasca.
De fapt bulgarii sint un pic mai avansati pe drumul infundat, ei inghetand procedura lor de achizitie din 2017, cu un an inaintea romanilor:

Varna’s Delfin, the sole bidder to supply the ships, dropped its bid at the end of 2017. The Defence Ministry had called for bids from six other companies, of which four declined to submit a proposal and two did not respond at all.

Sursa: sofiaglobe.com

Sad!

De data asta cu siguranta vor fi mai multi competitori:

Seven companies have confirmed that they will bid to build two multi-purpose patrol vessels for Bulgaria’s Navy, Rear Admiral Mitko Petev, the Navy Commander, said on November 13.

Bulgarian National Radio reported Petev as saying that two of the firms were from Germany, and one each from Spain, the Netherlands, Italy, France and Bulgaria.

Sursa: sofiaglobe.com

According to an MoD statement, requests for proposals (RFPs) for the new tender were sent to Damen (Netherlands), Fincantieri (Italy), Lürssen (Germany), MTG Dolphin (Bulgaria), Naval Group (France), Navantia (Spain), and ThyssenKrupp (Germany) during November.

Sursa: Jane’s

Si… au ramas doar trei:

Italy’s Fincantieri, German shipyard Luerssen and Bulgaria’s MTG Dolphin are expected to file bids in a tender to build two patrol ships for the Bulgarian navy, a senior official said on Tuesday.

Sursa: Reuters

Pe scurt, se cauta doua nave dotate cu armament anti-aerian, anti-submarin si helipad, in valoare totala de USD567mil care sa inlocuiasca Smeli, Verni si Reshitelni. Adica una din cele doua corvete Pauk, o fregata Koni si una din cele trei fregate belgiene Wielingen? N-are sens. Probabil e vorba de Bodri si nu de Verni.

Ca sa aflam cum se va termina achizitia romaneasca, sa-i urmarim deci pe vecinii cu care ne place cel mai mult sa ne comparam.

Both comments and pings are currently closed.

22 Responses to “Bulgarii cumpara si ei nave”

  1. stan says:

    inainte si noi si bulgari eram mai seriosi
    dupa ce neau invadat tigani neam tiganit si noi si ei
    rezultatele se vad

  2. Petre says:

    Bulgarii sunt balcanicii cei mai seriosi, cum zice si mitul balcanismului, cand vrei balcanism gasesti tocmai in Balgarija, Macedonia / Albania, dar balgarii merita un loc fruntas.

    Nimic din ce fac nu tine sau are vreun viitor/ finalitate, asta-i balcanism pur.

    La noi e doar o conjuctura cu daddy DraKnea, ca in rest suntem peste ei, problema noastra sta doar in coruptii de la butoane, nu in sinele poporului care suntem.

  3. habarnistul says:

    Bine că în țara vecină și neprietenă , Balgaria , uniunea sorosz românia nu are suficienți agenți de influență de tipul handicapaților mintali gen Balint Mot etc , deoarece corupții aia de bolșevici holenderi și nemți nu au reușit să ridice corupția bulgărească la rang de nivel de țară ( ca pe la noi , din cauza cozilor de topor săsești , da da , exact ca salamu’ din reclamă ) , că altfel vedeam online încă un grup de presiune legebetist ( adică aia care susțin că poponarăreala e o virtute , că așa i-a învățat regimul Olaba și democrăcănatii lui hilary clyngoniana ) care ar fi susținut că holenderii neocomuiști ” e fruncea ” în stil separatisto-boszgoresc .
    Multa mwie handicapaților cu drept de vot 🙂 !
    Le urez încă un 10 august , îl merită 🙂 !

    • Mecanicu says:

      Nene scrisesi la betie, ia fa tu o introspectie si apoi intreaba-te ce legatura are cu articolul?

      • xv says:

        E opinia lui. Si btw ce legatura are intrebarea ta cu articolul? Sau e cumva proiectie? Ma astept la niste comentarii pertinente de la tine, habarnistul e knowledgeable, la fel si tu, asa ca e aiurea intrebarea ta. Lets slow it down

  4. albert says:

    Totusi e ceva cand te duci la Paris in calitate de expozant:
    https://forums.spacebattles.com/threads/bulgarian-warships-at-paris-expo.693140/

    • admin says:

      SNC-ul zicea ceva la un moment dat despre un proiect de corveta. Dar nu-i graba.

      • Ilie says:

        Deocamdata doar comerciale

        http://www.shipdesign.snc.ro/new-41000-dwt-product-and-chemical-tanker-design

        Posibil sa fi avut de gand ceva cu turcii pe parte militara, dar la un moment dat s-a dezlipit de Nato/SUA….

        • admin says:

          Atunci macheta aia nu valoreaza prea mult. Desi toti au inceput de undeva, e greu de crezut ca vor fi preferati in fata unora cu experienta, poate doar pe considerentul pretului. Cat dai, atata face.

          • Ilie says:

            Macheta aia a fost lansata, fapt admirabil pentru o companie cu capital romanesc si neafiliata unui grup naval strain.
            Ca nu au inceput/trecut cu/la nave militare – posibil sa nu fi vazut o cerinta asa mare – de unde si asocierea cu un partener strain.
            In rest inclin sa cred ca nu exista diferente la nivelul de productie intre oricare dintre sabtuerele navale romenesti, “experienta” fuund defapt al celui care aduce schitele navei.

            • admin says:

              Ne referim la macheta SNC-ului? Unde a fost lansata? Ca banuiesc ca nu la apa. Experienta e a celui care face schitele bune. Ca schite proaste pot sa faca si cei fara experienta si ochiometric nu se observa diferenta. Dar atunci cand te loveste vreo racheta sau te lovesti de vreun petrolier, se observa diferenta. Schitele bune inca plutesc.

              Nava e a saracului care n-avea lotca.

          • Mihai says:

            “Macheta” de 180 de metri a fost lansata, nu e prima si nici ultima.

            https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/banci/santierul-naval-constanta-a-botezat-cea-mai-noua-nava-un-tanc-petrolier-construit-cu-finantare-raiffeisen-18976439

            In rest la schite s-au batut francezii cu olandezii si italienii. A se da de inteles ca fac schite mult mai bune decat orice am face noi (romanii) de capul nostru. Si de asemenea a se da de inteles ca santierele navale romanesti (oricare ar fi ele) sunt locurl de punere in practica a schitei.
            Si ca sa nu intram in polemica fac o paralela cu motoarele/cutiile de viteze fabricate in Romania (de x,y si z) sufera de aceeasi inexperienta a producatorului chiar daca schitele vin de la un producator cu pedigree.

            “Dar atunci cand te loveste vreo racheta sau te lovesti de vreun petrolier, se observa diferenta. Schitele bune inca plutesc.” Deci si prin urmare spaniolii de la Navantia sunt de fapt niste ageamii, iar state cu pretentii (Norvegia) au cazut de fraieri. Pana la urma ce stiu ei, norvegienii, de vapoare si alte chestii plutitoare? Clar mult mai putin decat geniul carpato-danubio-pontic…

            • admin says:

              Practica a demonstrat ca schita de la Navantia nu a plutit cand, dupa unii, ar fi trebuit inca sa pluteasca. Concluzia ar fi ca si cei experimentati mai fac schite proaste, darmite cei fara experienta.

              Ca sa clarific, vorbim de experienta in proiectare, nu de cea in constructie. Am plecat de la faptul ca bulgarii au proiectat o corveta…

            • admin says:

              Cat despre tancul petrolier respectiv, cred ca ne-am abatut de la firul logic. Vorbeam de un proiect de corveta bulgareasca, apoi de proiectul de corveta al SNC, deci ne refeream la experienta de proiectare in domeniul navelor militare. Nu-mi dau seama cum intra tancul petrolier in discutia asta. Chiar si trecand peste “Este un proiect dezvoltat integral de Șantierul Naval din Constanța de la faza de concepție până la faza de construcție, asistați de un proiectant naval din Germania“. Din ciclul “arma de asalt 100% romaneasca construita pe schelet AKM

              Iar despre norvegieni, spanioli&comp, intamplarea cu petrolierul demonstreaza practic ca experienta in proiectarea/constructia de nave militare, exprimata in unitati proiectate/construite, nu e identica cu experienta in producerea de schite bune. Experienta respectiva se castiga greu si se pierde usor, mai ales cand lipseste feedback-ul. Din cate stiu, nici spaniolii, norvegienii dar nici olandezii, francezii sau italienii nu s-au lovit de chestii explozive in ultimii 50 de ani. Nici macar teste SINKEX, care sint mai mult sau mai putin realiste, nu fac in mod curent. De unde vrei sa stie bulgarii sau romanii cum sa faca schita sa pluteasca dupa ce da peste torpila aeriana sau bomba de aviatie subacvatica?

          • Ilie says:

            @admin

            probabil am deviat de la subiect, comentariul meu fiind legat la activitatea curenta a SNC, chiar daca declarasera in trecut céva (fara un terment). Daca mai punem si fosta colaborare cu turcii, putem sa ne imaginam ca planurile pentru nave militare erau impreuna cu acestia. Cel putin eu nu vad nevoia de alocare a unor resurse pentru nave militare ale unui santier daca nu are o piata pentru ele. Iar piata civila inca are destule goluri de umplut dupa cum s-a vazut cu tancul lor.
            Revenind la ciclul 100% romanesc, vreau doar sa adaug:
            “Noua navă este îmbunătățită față de precedentele petroliere, în ceea ce priveste consumul de combustibil, tonajul suplimentar, versaltilitatea în manevrabilitate sau operațiunile de încărcare/descărcare.” prin care eu inclin sa inteleg ca sistemele de la bord, in special de incarcare/descarcare, sunt nemtesti si probabil nemtii au furnizat si suport. Cam cum ar veni la o nava militara CMS-ul/rachetele/sistemele artileristice/electronicele.

            Si sunt de acord cu tine ca nu exista nici un Euro/NatoNCAP pentru nave care sa le certifice. Deci nu as putea sa afirm ca o schita e mai buna decat alta…

            • admin says:

              Daca am putea sa ne dam noi seama daca o schita e buna sau nu, doar uitandu-ne la niste poze, banuiesc ca si arhitectii navali respectivi ar fi in stare sa faca schite “bune” fara probleme.
              Ce stim:
              1. Nu toate navele militare sint proiectate la fel – in cazul asta particular discutia a ajuns la rezistenta la accidente/lovituri dar poate fi extinsa la orice altceva
              2. Navale sint proiectate dupa experienta arhitectilor. Unde experienta nu inseamna cunostinte acumulate in timpul studiilor.
              3. Unii arhitecti au mai multe sanse ca altii sa capete experienta reala examinand rezultatele muncii lor vs realitatea. Britanicii dupa Malvine si americanii periodic au “oportunitatea” asta, ceilalti mai putin

              Nu inseamna ca si vor trage concluziile care trebuie ci doar ca au o sansa pe care ceilalti nu o au. Asa ca daca e sa dau cu zarul astfel incat sa-mi maximizez sansele, in arunc pe ala care are pe o fata USN si pe cealalta RN.

              Cat despre romani si bulgari, n-au nici macar experienta palida a constructiei unor clase de nave militare pentru care sa primeasca feedback din partea utilizatorilor. La francezi, italieni, spanioli, macar n-or sa fie probleme de ergonomie dar la ceva arhitectat de bulgari sau de romani, sint 100% sanse ca astea sa fie primele probleme. Inca ne mai amintim chestia cu integrarea turelelor Piranha, o problema infinit mai simpla.

  5. xv says:

    Damen si Naval Group eliminati,invers ca la noi.
    Habar n-aveam ca bulgarii proiecteaza si construiesc corvete https://quwa.org/2016/10/20/bulgarian-shipbuilder-mtg-dolphin-reveals-k-90-corvette/
    M-as mira sa se grabeasca cu achizitia, astia ziceau ca vor Marea Neagra zona turistica samd, au obiceiul s-o lalaiasca mai ceva ca noi, exemplu cu inlocuirea Migurilor.
    Ungurii au demarat un program de inarmare, dupa Leo 2 si elicoptere urmeaza rachete AA, probabil Aster.

    • admin says:

      Sigma rip-off. Dar ei au cel putin macheta, noi nici atat. Nu-mi dau seama ce experienta au in proiectarea si constructia de nave militare, ca si asta mai conteaza.

      PzH2000 sint si ele pe lista ungurilor. Nu ca HIMARS ar fi rau dar parca ar trebui ceva miscare si la “tevi”. Cat despre Aster, n-avem de ce ne plange cu Patriotul. Probabil ca ungurii vor sa-si cumpere linistea de la UE.

      • xv says:

        Ar trebui, artileria a fost neglijata, pana si aia rupti in talpi din tari obscure au fost in stare sa urce un obuzier pe un camion. Nu e solutia cea mai buna, dar iti ofera mai multe variante.

    • Petre says:

      Dobrâ den, ” a very long and succesfull yard in….ship repair”…..

      Se pare( nu pot sa nu fiu rautacios, deoarece trebuie sa fiu) castravetii cresc bine mersi si pe mare….la soare.

      Mie asa dor de un parfum Refan din ala ieftin care imita Coco Chanell no 5 si multe altele.

      Blagodariya ( multumesc)