AR-15 cucereste si Polonia

Mai precis, piata civila poloneza. Se pare ca ei au piata civila pentru asa ceva!?!?

La inceput a fost Gunshelp, distribuitori de arme, armurieri si mai apoi producatori.

 

Gunshelp fabrica local carcasa superioara, cea inferioara si ulucul.

 

Nu e clar de unde provin inchizatorul si port-inchizatorul insa tevile sint fie importate ca produse finite in principal de la Lothar Walther sau Brownells fie sint finisate in Polonia plecand de la produse semi-finite importate de la Lothar Walther, lucru care se reflecta clar in pret.

Au inclusiv o varianta de AR cu piston, utilizand un kit de provenienta Adams Arms.
Preturile sint undeva intre 1.000EUR si 2.200EUR.

Iar acum Pioneer Arms Corp din Radom a devenit al doilea producator polonez de AR-15. PAC a inceput cu transformarea de arme de surplus pentru exportul pe piata SUA, ulterior incepand productia de AK-uri noi construite 100% de ei.

Interesante sint metodele de fabricatie alese: tevile sint ghintuite prin frezare, o metoda in general rezervata armelor premium, teoretic scumpa.
Invers, grupul inchizator si alte componente interne care in mod normal ar trebui frezate, sint fabricate de PAC la filiala Interarms prin turnare. Oarecum aceeasi idee pe care au avut-o italienii de la Tanfoglio cand au incercat sa reduca din costurile CZ-75.

Cat despre AR-urile lor:

 

PAC tinteste un pret in jur de 1.000EUR, destul de mare pentru piata SUA insa acceptabil pentru Europa (in partile unde se da dezlegare de la stapanire) si in particular Polonia – unde in mod evident armele semiautomate pe baza AR-15 sint legale. Inca o data, multe semne de mirare si exclamare.

Inca unii scosi de pe lista celor cu care putem sa ne comparam, inclusiv pentru ca Radomul lor nu e un oras de virtuali pensionari cum e Cugirul, polonezii fiind preocupati de produse noi.

 

Both comments and pings are currently closed.

11 Responses to “AR-15 cucereste si Polonia”

  1. xv says:

    Vorba australianului aluia cu crocodilii si serpii, uat ei biuti 😀
    Am fost la Radom, e un orasel gen Buzau, in senzul ca acolo se pregatesc si pilotii lor, cand am fost zburau Iskra

    • admin says:

      Finisajele arata foarte bine. Cand te gandesti ca au si Grotul de la “stat”, astia sint la ani lumina departare. Or sa ajunga sa isi poata dota armata doar de la firmele private, daca ar vrea. Efectul unui regim al armelor liberal asupra unei economii in care exista initiativa privata. Si firme de stat care nu sint intepenite in anii ’60.

      • xv says:

        Si cand te mai gandesti ca Valmet si Galil au tras cu ochiu la AKM-ul lor si ca Beryl chiar daca nu e CZ Bren 2 rupe la export si e cumparat de FOS chiar daca din lumea a doua si a treia…

  2. radu says:

    Mda, in primul si in primul rand ar trebui sa vedem cat de blocati in comunism am ramas dpdv al legislatiei. Daca inainte de 1947 era legala detinerea de arme de foc (pusti, pistoale etc) de catre populatie, dupa 1989 noi am ramas la acelasi sistem strict (nu ca UE e departe, din pacate) in care “omul de rand” nu are voie sa aiba niste drepturi oarecare si nu trebuie sa ridice glasu, ca stie partidu si militia mai bine.

    Legat de Radom si AR-15 polonez, ma rog, cred ca e ceva nou in sensul ca nu au facut pana acum, nu ca arma e vreo noutate (si e cam scumpa pentru piata civila, orice s-ar zice).

    Ca si comparatie la mecanisme interne, in SUA

    https://defence-blog.com/army/general-dynamics-unveils-advanced-version-of-its-new-lightweight-machine-gun.html

    “The LWMMG is operated by a gas-operated, long-stroke piston with a rotating bolt located under the barrel and fires from an open bolt.”

    adica aceeasi chestie ca la PKM (mitr de companie de la noi, aia facuta la Cugir), adica acelasi mecanism intern de la AK. E drept ca GD a venit cu o adaptare noua, pentru reducerea reculului (dat fiind munitia mai puternica)

    “It uses “Short Recoil Impulse Averaging” technology, patented by General Dynamics and previously used on their XM806 machine gun, where the entire barrel, barrel extension, gas system, and bolt assembly recoil inside the outer housing.”

    insa la baza e acelasi principiu folosit si de AK si considerat de unii “depasit” (gas-operated, long-stroke piston with a rotating bolt and fires from an open bolt).

    Mitraliera foloseste o munitie noua, asta ca si semn ca 5,56×45 si 7,62×51 se apropie de finalul carierei

    • admin says:

      Cvasi-totalitatea mitralierelor medii folosesc pistonul lung. N-a spus nimeni ca ar fi depasit pentru mitraliere. Contextul discutiei erau armele de asalt, nu mitralierele.

      Vad ca incerci sa strecori din nou ceva despre AK si pistonul lung la o postare care n-are nici o treaba cu ele.

      #castravatele

      • radu says:

        Ma rog, sa zicem ca am interpretat eu gresit asta

        “Inca unii scosi de pe lista celor cu care putem sa ne comparam, inclusiv pentru ca Radomul lor nu e un oras de virtuali pensionari cum e Cugirul, polonezii fiind preocupati de produse noi.”

        si ca nu te refereai la “eternul AK” (de la Cugir) vs “noul AR” (de la Radom), desi impresia asta a fost.

        Referitor la armele de asalt, banuiesc ca n-are rost sa reiau, sunt de acord ca nu suntem de acord si ca fiecare are favoritii lui (ca sist de operare cel putin). Nu inseamna ca sunt neaparat fan Cugir, cu atat mai mult cu cat persoane si firme private pot veni cu solutii mult mai bune pentru modernizarea si modificarea armelor de asalt.

        Legat de mitraliere, nu e chiar cvasi-totalitatea, mai sunt si M-3 (germana) sau M-60 (tot americana, desi a fost inlocuita in buna parte de M-240, cred) care sunt diferite din pct asta de vedere.

        • admin says:

          DEX: cvasitotalitate – Aproape întreaga cantitate

          De asta n-am spus totalitatea.

      • xv says:

        Chiar voiam sa-i pun tag lui Radu sa zica ceva de AKM 😀
        Eu il respect pentru ca e AKM aficionado

  3. habarnistul says:

    #mai_e_mult_până_departe

    #legile_e_multe_da_proaste

    #avem_mușchii_mici_dar_moi

  4. Checkmate says:

    Poi stai man…citesc ca polonezii au un regim al armelor destul de restrictiv.
    https://blogs.transparent.com/polish/how-gun-laws-in-poland-compare-to-other-countries/