Si SMG-urile supravietuiesc

Nu numai PDW-urile.

Cand te gandesti care ar fi liderul european (sau mondial?) in materie de SMG-ul, numele Brügger & Thomet nu-ti vine primul in minte. Elvetienii si-au depus insa o candidatura puternica pentru unul din primele locuri, daca nu prin volumul de arme vandute atunci prin gama de arme din oferta.

B&T a inceput sa avanseze serios in zona asta prin 2001 cand a cumparat de la Steyr proiectul excelentului TMP, rebotezat TP9/MP9 de catre B&T.

B&T MP9 - Sursa: bt-ag.ch

B&T MP9 – Sursa: bt-ag.ch

 

TMP a suferit de pe urma migratiei utilizatorilor de SMG-uri la carabinele scurte in 5.56mm sau PDW-urile exotice, cand se parea ca viitorul SMG-urilor era mic, negru si batea la usa, motiv pentru ca Steyr sa vanda proiectul.

Elvetienii au continuat sa parieze pe SMG-uri si in 2011 a urmat familia SMG APC (Advanced Police Carbine), un raspuns la HK UMP, insa de o calitate superioara – si pret, bineinteles.

B7T SMG APC9 - Sursa: bt-ag.ch

B7T SMG APC9 – Sursa: bt-ag.ch

 

Apoi, prin 2014-2015, elvetienii se gandesc sa loveasca la sentiment si sa readuca la viata un model suedez din anii ’80, Interdynamic MP-9, drept B&T P26, produs intr-o editie limitata.

Originalul Interdynamics MP-9 - Sursa: morphyauctions.com

Originalul Interdynamics MP-9 – Sursa: morphyauctions.com

B&T P26 - Sursa: aftermathgunclub.com

B&T P26 – Sursa: aftermathgunclub.com

 

In 2016, B&T achizitioneaza si proiectul Sphinx 3000 – copie evoluata dupa CZ-75, aviz amatorilor de Modelu romanescu – dupa ce Sphinx Systems da faliment si pe baza lui construieste un PDW: B&T USW (Universal Service Weapon).

B&T USW A1 - Sursa: bt-ag.ch

B&T USW A1 – Sursa: bt-ag.ch

B&T USW A1 - Sursa: bt-ag.ch

B&T USW A1 – Sursa: bt-ag.ch

 

Au si o versiune pentru SIG P320. Si una pentru Glock. Interesant…

B&T USW-G17 - Sursa: bt-ag.ch

B&T USW-G17 – Sursa: bt-ag.ch

 

USW/CZ-75 si P26/MP-9 nu au fost singurele manevre de genul “inapoi in viitor”, cineva de la B&T trebuie sa fie foarte nostalgic pentru ca tot in 2016 a aparut B&T KH9, o replica moderna a lui Sites Spectre HC 9mm. Si tot editie limitata, ca si P26. Serios, cine mai produce atatea modele doar ca serie limitata pentru ca sint nostalgici dupa anii ’80?

Originalul Sites Spectre HC 9mm - Sursa: rockislandauction.com

Originalul Sites Spectre HC 9mm – Sursa: rockislandauction.com

 

B&T KH9 - Sursa: aftermathgunclub.com

B&T KH9 – Sursa: aftermathgunclub.com

 

Elvetienii nu reduc cadenta si in 2018 scot B&T GHM9, o arma ce imbina estetica KH9 cu un mecanism intern complet diferit.

B&T GHM9 - Sursa: bt-ag.ch

B&T GHM9 – Sursa: bt-ag.ch

 

In primul rand, ce e cu numele asta: GHM. Se pare ca inseamna grasshopper mouse. Adica un soarece isteric ce mananca scorpioni.

Grasshopper mouse - Sursa: MATTHEW P. ROWE via the-scientist.com

Grasshopper mouse – Sursa: MATTHEW P. ROWE via the-scientist.com

 

E real, au si un logo gravat pe GHM9:

GHM9 - Sursa: thetruthaboutguns.com

GHM9 – Sursa: thetruthaboutguns.com

 

Nostalgicii de la B&T au deci si simtul umorului, GHM9 fiind destinat sa intre in competitie directa cu Scorpion EVO3 al cehilor de la CZ, in zona SMG-urilor ieftine. Sau oricum, pe cat de ieftine pot fi armele B&T – GHM9 este totusi mai scump decat Scorpionul.

CZ Scorpion EVO3 vs B&T GHM9 - Sursa: MarksmanTV Youtube

CZ Scorpion EVO3 vs B&T GHM9 – Sursa: MarksmanTV Youtube

 

“Eroul” postarii este insa SMG APC9-K care tocmai a primit un contract din partea US Army. Aducere aminte, americanii cautau o arma ultra-compacta pentru dotarea echipelor de “protectie si paza” si au ales APC9-K.

Contractul castigat de B&T este semnificativ prin faptul ca US Army e la prima achizitie a unor SMG-uri dupa 1945 si nu atat prin cantitate, 350 de bucati initiale urmate de o posibila a doua transa de 1.000 de bucati.

Din cerintele americanilor:

Magazine Loading – Magazines shall load from the bottom of the weapon and forward from the trigger.
Weapon Length without suppressor – Weapon shall be less than 15 inches overall in collapsed position.
Weight – Weapon Only, unloaded with slings – Weapon shall be less than 7 pounds.
Buttstock – Telescopically collapsible.
Barrel Length without suppressor – Shall be no longer than 5.5 inches.

Sursa: govtribe.com

 

Au dat multe dureri de cap cerintele referitoare la lungimea maxima a armei (aprox 380mm), avand in vedere ca US Army a specificat ca armele sa aiba incarcatorul in fata crosei-pistol. Interesant de meditat asupra posibilelor motive avute de americani. Argumentele pentru plasarea incarcatorului in crosa-pistol fiind posibilitatea de a trage cu o singura mana si incarcarea instinctiva in conditii de iluminare scazuta. Argumentele pentru sistemul ales de americani sint mai greu de gasit desi exista cu siguranta. Daca n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit.

Si de remarcat calibrul 9mm deci nu s-a dorit un PDW gen HK MP7 sau FN P90. Daca plasarea incarcatorului in crosa ar fi fost permisa, favoritul ar fi fost B&T MP9. Dar asa, a castigat B&T SMG APC9-K.

 

Doar pentru comparatie, cerintele romanesti pentru un SMG similar:

ST_G.18_3848.v.1

 

De retinut lungimea maxima de 670/810mm (cum or fi determinat valorile astea asa de exacte? de comparat cu cerintele americanilor care sint “cifre rotunde”) si greutatea de 3,5kg.

SMG APC9-K al elvetienilor cantareste 2,6kg iar versiunea “full size” 2,7kg (inclusiv incarcatorul, manerul anterior si aparatul de ochire!) cu lungimea maxima de 385/597mm, asta ca idee.

Greutatea de 3,5kg si dimensiunile foarte generoase date in caietul de sarcini romanesc ar indica ca se califica inclusiv SMG-urile convertite din arme de asalt. De altfel gura pacatosului scrie cu piciorul si scapa “durata de viata a tevii pustii de asalt“. Te face sa te intrebi la ce s-o fi gandit autoritatea contractanta cand a scris caietul asta de sarcini.

 

Both comments and pings are currently closed.

13 Responses to “Si SMG-urile supravietuiesc”

  1. enzo says:

    Caietul ala romanesc, o fi fost scris prin metoda copy/paste?

  2. Just VAS says:

    …”gura pacatosului scrie cu piciorul si scapa – durata de viata a tevii pustii de asalt”
    Nu e scris gresit, de altfel in pagina 1 a PDF-ului scrie “Pistol mitraliera cal. 9mm”… la noi, desi pare naucitor, tipul asta nu e listat ca “side arm” sau cel putin nu in conceptia vestica.
    DESTINATIE:
    “Produsul este o arma individuala, destinata nimicirii personalului la distante pana in 100m ” … adica departe de conceptia:
    #Switching _to _your _sidearm _is _always _faster _than_reloading
    …suntem oameni seriosi si nu ne luam dupa razboinici de PC.

    Prin “unele locuri” a dat dureri de cap, la un moment dat, cum sa doteze pe cineva cu “2 pistoale mitraliera” (automate), ambele fiind considerate “Main weapon”, adica nu e pt toata lumea.
    Hartogaria asta, care nu tine pasul cu realitatea…as fi curios cum au rezolvat. fiecare.

    KRISS Vector, pe nicaieri?
    Concept, nu pt americani, ca are incarcatorul in crosa pistolului, dar interesant.

    • admin says:

      Pai nici o arma de asalt nu are calibru de pistol. De altfel pasajul e si incercuit, cineva si-a dat seama de greseala. Cel mai probabil enzo are dreptate, au aplicat metoda copy/paste de undeva. Probabil din RfI-ul pentru arma de asalt.

      Vectorul nu a prins, nu e foarte controlabil la foc automat.

    • xv says:

      Kriss Vector a prins doar prin America Latina, Columbia parca, din cate am citit are si probleme cu sistemul de reducere a reculului, e prea complex
      Altfel, la noi o pusca automata (clasicul PM 63 sau 65) e numita pistol mitraliera

      • Just VAS says:

        “la noi o pusca automata (clasicul PM 63 sau 65) e numita pistol mitraliera”
        …asta e si motivul pt care am vorbit despre “durerea de cap”.
        Cand alaturi PA-ul, H&K G36 si B&T MP9 (care si-a facut loc si prin structurile de la noi) iti dai seama ca “destinatia” armei, ar impune totusi niste nuantari.

  3. Just VAS says:

    Cand urmaresc clipurile celor 2, cateodata regret ca nu traiesc in America.
    O arma demna de un sef de cartel la min 1.55, un amuzant minut 8.46 si un Glock in frame, la minutul 9.55

  4. xv says:

    Au mai luat SMG-uri, Walther, prin anii 70
    Si Ingram (era sa zic Instagram 😀 )

    • admin says:

      Ar fi interesant de stiut motivul pentru care s-a cumparat MAC, nu erau UZI disponibile mai usor?

      • xv says:

        Nu cunosc, my 2 cents e ca deja il avea unitatea antitero a SAS (posibil de-acolo sa fi fost influenta cand s-au dus un ofiter si-un subofiter din Delta la curs la Hereford), era american, compact, usor, trendy, cadenta, viteza la gura tevii ok. N-am tras, dar cred ca la foc auto se duce instant incarcatorul.
        Delta a luat si Uzi, au luat o galagie de pistoale mitraliera
        Secret Service a luat Uzi.
        Ce mi se pare interesant e ca la SWAT-uri inclusiv LAPD si FBI au optat initial pt CAR-15 si au continuat cu M 4, deci 5,56, spre deosebire de majoritatea din lume care au ales MP 5
        Printre putinii care au avut Car-15 in 9 mm au fost portughezii din Garda Republicana

  5. xv says:

    Cerinta cu incarcatorul in fata manerului-pistol mi se pare destul de old school, probabil au motivele lor, totusi CAT din Secret Service are P90 si Devgru MP7, mi-e greu sa cred ca nu US Army nu le-a evaluat.
    Din cate stiu TMP a fost propus si SPP, dar a fost ales Aug in 9 mm

    • admin says:

      Interesant e ca autoritatile utilizatoare au comisionat la Sadu un UZI cu incarcator in fata manerului-pistol. Asta pe vremea cand se cumparase UZI. Deci ceva-ceva avantaje sint pe acolo.

      Cat despre SPP, nu puteau sa aleaga o arma mai diferita de TMP decat AUG-ul.

      • xv says:

        Uzi s-a cumparat inainte de 89 si au zacut intr-un depozit militar pana un ofiter de elita dintr-o unitate speciala le-a luat pentru a dota unitatea.
        La Bg 30 (Cp MS) si Politia Militara a ajuns Mini Uzi,nu Uzi.
        Si la BAT a ajuns inainte de MP 5 si Asalt 96
        SPP-ul… a fost o perioada in care cei de acolo erau mai interesati de afaceri decat de meserie, nu vreau sa comentez mai mult, multi cunosc asta