Cand n-ai elicopter, episodul 2

MBDA MILAS - Sursa: rocketryforum.com

MBDA MILAS – Sursa: rocketryforum.com

Solutii europene: o varianta “obscura” a OTOMAT-ului, MILAS inlocuieste incarcatura de lupta anti-nava cu o torpila usoara din clasa MU90 (aici incluzand Mk46 si A244S), specializata in lupta anti-submarin.

Proiectul a fost dezvoltat sub forma unei colaborari franco-italiene dar, in final, MILAS a intrat doar in serviciul Marinei Italiene, Franta renuntand la ea din cauza costurilor si a perceptiei asupra gradului scazut de pericol reprezentat de submarinele rusesti imediat dupa prabusirea Uniunii Sovietice.

MILAS cantareste 800kg, incluzand torpila cu greutate de aproximativ 300kg, este subsonica (asemeni OTOMAT-ului) si are o raza de actiune care variaza, in functie de sursa, de la 35km la 65km, cel mai des fiind cotata cu 55km.

 

MILAS vs OTOMAT - Sursa: naval.com.br/

MILAS vs OTOMAT – Sursa: naval.com.br

 

MILAS in versiunea cu torpila MU90 - Sursa: defensa.pe

MILAS in versiunea cu torpila MU90 – Sursa: defensa.pe

 

Mockup MILAS - Sursa: rocketryforum.com

Mockup MILAS – Sursa: rocketryforum.com

 

Data fiind propulsia turbo, specifica rachetelor de croaziera, extinderea razei de actiune se poate face mai simplu decat in cazul celorlalte rachete anti-submarin propulsate de motoare racheta cu combustibil solid.  O varianta cu raza de actiune marita ar fi o propunere interesanta pentru un sistem de aparare anti-submarin cu baza la tarm sau pe nave prea mici pentru a ambarca un elicopter.

Interesul in dezvoltarea in continuare a MILAS pare a fi minim in momentul de fata dar in cazul in care amenintarea pentru care a fost proiectata se materializeaza, atunci nu este exclus ca europenii sa-i dea o sansa.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “Cand n-ai elicopter, episodul 2”

  1. problema ramane cum descopri submarinul la acea raza de actiune, aici cred ca este nevoie de multe upgrade-uri.

    • admin says:

      De exemplu, cu ceva similar SOSUS.
      Litoralul nostru nu e asa de mare deci ar fi fezabil de instalat o retea de microfoane subacvatice. Trebuiesc rezolvate problemele alimentarii cu energie si asigurarii legaturii de comunicatie dar cred ca exista solutii.