De ce 57mm?

Raytheon a dat publicitatii pe contul de Twitter al companiei o animatie a conceptului MAD-FIRES (Multi-Azimuth Defense—Fast Intercept Round Engagement System) – adica proiectile anti-racheta navale de 57mm. Conceptul pare similar cu Strales/DART de 76mm al Leonardo.

 

Tot ce se stie pana acum despre MAD-FIRES, in afara calibrului, este ca proiectilul va fi propulsat (si) de un motor racheta.  Si ca in viitor se va cauta aplicarea tehnologiei MAD-FIRES la o gama mai larga de proiectile, cu calibrul intre 30mm si 57mm. Deci nu si 76mm, cel putin pana acum.

MAD-FIRES pare sa fie inlocuitorul Phalanx, sistemul de artilerie in calibrul 20mm coexistand in acest moment cu RAM (la nivelul flotei), care ar fi trebuit teoretic sa-l inlocuiasca deja.

Revine astfel intrebarea mai veche, de ce USN a adoptat tunurile de 57mm pentru LCS in defavoarea standardului 76mm. Cadenta de tragere mai mare, greutatea redusa a turelei sau… altceva. Una pentru categoria known unknowns.

Both comments and pings are currently closed.

8 Responses to “De ce 57mm?”

  1. Ilie says:

    Probabil e mai usor sa pui un 57 pe o carcasa de Abrams/Bradley/M8 si sa ai un SPAAG modern care poate fi eficient precum Iron Dome dar la un pret mai scazut.
    Nu inteleg de ge italienii nu au mers cu 76 super rapid la actuali nemti ai fostei Oerlikon sa “imprumute” tehnologia AHEAD pentru calibre mai mari.

  2. nicolae says:

    Citeam mai demult despre Zumwalt ca urmau sa fie echipate cu CIWS artileristic de 57 mm iar acum inteleg si de ce. Sunt curios daca se va mentine configuratia aceasta.

    Tot o disputa interesanta pe tema alegerii calibrului tunului principal au avut si francezii in ceea ce o priveste pe FTI, dar nu stiu ce au ales pana la urma.

    Aici discutia: https://www.navyrecognition.com/index.php/news/naval-exhibitions/euronaval-2016/4535-french-navy-fti-frigate-from-57mm-to-127mm-naval-gun-system-choice-still-open.html

    Si o alta: http://www.navyrecognition.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3226

    Orka, munitie inteligenta marca BAE Systems: https://www.navyrecognition.com/index.php/news/naval-exhibitions/2016/sna-2016-show-daily-news/3465-sna-2016-video-bae-systems-orka-one-shot-one-kill-57mm-round-for-lcs.html

    Ideea care pare sa se desprinda din cele de mai sus este ca decat 76, mai bine 127 sau 57 in functie de ce vrei sa faci cu nava, cat de mare este s.a.m.d.

    Referitor la Phalanx, vad ca inca mai este folosit pe scara larga. DDG-urile vechi inca il au in fata comenzii, insa multe din cele mai noi nu au nici Phalanx, nici SeaRam, care dupa cum bine stii foloseste senzorii de la Phalanx.

    P.S. Si in cazul corvetelor noastre ar fi fost poate o idee sa optam pentru 57 mm (POLA cred ca este livrata cu 57 mm mexicanilor), nu cred ca o sa folosim noi vreodata tunul pentru a face bombardament la tarm, caz in care un 127 ar fi oricum mai bun decat un 76. Discutia e pur teoretica, orice asemanare cu persoane reale este exclusa, noi oricum suntem furnizori de securitate regionali si nu numai, acum si in Golful Persic.

  3. mihaistoian says:

    Cred ca mai ales datorita cadentei mari de tragere, care livreaza mai mult explozibil pe secunda decat tunul de 76 mm

  4. Marius Z. says:

    Iata de ce folosim inca S-60… urmeaza sa-l adaptam similar 🙂

    Mai serios, nu era si ala micu, EAPS (Extended Area Protection and Survivability Integrated Demonstration) ghidat cal.50mm tras de pe teava de Bushmaster III hibrid? L-au ingropat? Sau o fi pentru terestri, iar navalii trag cu calibrul deja incetatenit de la Bofors…
    https://ndiastorage.blob.core.usgovcloudapi.net/ndia/2016/armament/18295_Luciano.pdf
    Mai erau si rachetutele C-RAM MHTK in studiu…
    https://defense-update.com/20150328_mml.html

  5. habarnistul says:

    Ideea cu motor racheta atașat de un proiectil de artilerie nu e noua , China se laudă cu cea mai lunga bătaie dintr-un tun normal cal 130 mm folosind acest concept .
    Bine , tunul ăla de cal 130 mm e un tun foarte performant și deosebit … Oare noi mai avem tunurile de cal 130 mm sau resursa de viață a țevilor s-a dus …