Ieftin si bun, episodul AA

E oficial: US Army cumpara Iron Dome.

 

Ca sa nu mai astepte pana isi fac propriul sistem AA capabil de a dobore rachete de croaziera si UAS-uri, US Army a decis sa cumpere o capacitate interimara constand in doua baterii de Iron Dome, sistem produs de Raytheon si Rafael.
Americanii erau sub presiunea timpului, cerinta fiind de a introduce in dotare un asemenea sistem pana in Septembrie 2020. Desi au mai fost evaluate atat NASAMS cat si IFPC Increment 2, ambele au fost respinse pe considerentul timpului necesar pentru a fi operationalizate. Iron Dome ar fi avut un avantaj fiind deja in uzul israelienilor. Suprinzator, NASAMS era estimat sa intre in dotarea US Army doar in 2021 desi este deja operational in alte tari.

Pana la urma, US Army va plati circa USD373mil pentru doua baterii Iron Dome compuse din 12 lansatoare, 2 radare, 2 centre de conducere a focului si 240 de rachete. Mai departe, americanii vor studia modul in care solutia interimara Iron Dome ar putea fi “permanentizata” in dotare prin conectarea la IBCS, viitorul sistem de control al Patriotului. Cel pe care-l cumpara polonezii, nu romanii.

Desi NASAMS ar fi pierdut cursa mai degraba pe considerentul termenului limita, israelienii nu pot pierde ocazia sa-si faca un pic reclama, cine stie cine mai citeste:

The NASAMS unit launcher carried a $12 million price tag and each AIM-120 missile was $800,000 and could intercept cruise missiles and unmanned aircraft but not rocket, artillery and mortar fire, according to the report.

By comparison, the Iron Dome launcher cost $1.37 million, the battle management center cost $4 million, the Israel Aerospace Industries-built radar $34.7 million and each Tamir interceptor, $150,000.

“The Iron Dome system has capability against cruise missiles, unmanned aircraft systems and rocket, artillery and mortar fire,” according to the report. “Additionally, the Army assessed the key benefits of the Iron Dome system as its magazine depth of 20 interceptors per launcher and the proven capabilities of the Tamir Missile.

Sursa: timesofisrael.com

#interoperabilitate

Both comments and pings are currently closed.

24 Responses to “Ieftin si bun, episodul AA”

  1. Marius Z. says:

    Pai si care-i baiul, ca doar semnasera si ai nostri acord de productie pentru Iron Dome, ieftin ca braga… si aproape “romanesc”. Suntem in pole-position 🙂
    http://www.ziare.com/stiri/armata/consecintele-apropierii-de-israel-romaero-cumpara-sistemul-de-aparare-iron-dome-de-la-o-firma-israeliana-1514116

    Cu 750 mil.$ ne facem cu 4 baterii, iar daca vrem sa egalam numeric Patrioatele, in “binom”, ne scoatem la 1,3 mld. $.
    Dupa care va trebui sa platim upgrade-ul, ala de il au polonezii… Daca nu mai gasim neste UTI sa scrie niste interfete si merge si asa 🙂
    https://www.agerpres.ro/romania-in-lume/2018/05/18/un-acord-israelian-cu-romaero-creeaza-posibilitatea-exportului-sistemelor-antiracheta-iron-dome–111026

    Cica o sa producem si Spike 🙂
    “Acordul, a cărui valoare nu a fost precizată, prevede şi dezvoltarea unei versiuni navale a sistemului Iron Dome de apărare împotriva rachetelor cu rază scurtă de acţiune, a sistemului de telecomandă pentru armament Samson şi a rachetelor tactice Spike, scrie publicaţia online Times of Israel, citând o declaraţie a Rafael.”

    • admin says:

      Trecea lebedele-n zare,
      Eu ma uit, ele dispare.

      Baiul mic e lipsa de interoperabilitate. Baiul mare e lipsa de capabilitate.

      Spike am produs de ne-am saturat. Acum cumparam din import ca sa vedem si noi cum e. Daca o fi sa mai cumparam 2-3.000, tot din import or fi? Chiar ma intreb, care o fi limita de la care s-ar gandi Min. Ec. sa cumpere o licenta? Ca vad ca in alte cazuri e pe cale sa cumpere licenta si fara nici o comanda.

      • Marius Z. says:

        Spike e “punctul de inflexiune”, Iron Dome e “cheia de bolta” 🙂

        • admin says:

          Dar rasCrucea de Piatra si Punctul Terminus unde sint? Ca de luminita de la capatul tunelului nu mai vorbesc…

          • Marius Z. says:

            Pentru noi sunt intr-un plan paralel, pe care nu il mai putem percepe decat in imaginatia noastra 🙁

  2. Nikk says:

    Din câte știu nasams deja e în dotarea americanilor de câțiva ani. Asigura apărarea obiectivelor importante din Washington. Deci cred ca e operațional. Iar Iron dome îl cumpăra ptr apărarea bazelor din kandahar și Bagdad. Altceva nu prea ai ce sa faci cu el indiferent de bla blaurile israelienilor. Dacă Iron dome era asa de tare toți erau fierți sa îl cumpere. Nu mai lua cineva nasams, caam, mica, tor sau pantsir. E un patriot ieftinut care da jos prnd urile de 5-600$ ale descultilor din jurul Israelului. Nu cred ca are șanse în fata unui avion modern cu șist de bruiaj. Dacă te apuci sa aperi o brigada de abrams cu Iron dome de sukhoiuri sau iskander s ar putea sa plângi după ea.

    • admin says:

      Iron Dome a fost cumparat de US Army pentru apararea impotriva rachetelor de croaziera si a UAV-urilor, nu pentru C-RAM in Afganistan sau Irak si nici pentru aparare AA (au Patriot) sau anti-balistica (au THAAD).

      • Nikk says:

        Ce au făcut acum plănuiau de prin 2011.adica doua sisteme fix ptr kandahar și Bagdad. Ce pretenții sa ai de la o rachetuta de vreo 100k$?.sa dea jos o kalibr sau iskander? Nu prea cred. Targetul ei sunt saraciile palestiniene făcute din țevi de canalizare umplute cu zahar și îngrășăminte, în cel mai bun caz grad uri expirate din stocurile siriene sau iraniene. Americanii au aflat ca talibanii “au primit licență” ptr asa ceva și sa nu dea cu patriotul de 6 meleoane după racheto modelul de 500 au hotărât sa ia jucăria israeliana. Oricum e dezvoltata pe banii lor. Ei pot spune ca o iau ptr ce vor ei(și deveselu cică ne apară de irbm urile iraniene) problema este ca nu prea ii cred.

        • admin says:

          Nu, asta e ceva nou, impotriva rachetelor de croaziera:

          Congress is pushing the Army to look into fielding an interim anti-cruise missile defense system after finding a gap in the service’s capabilities. As outlined by the National Defense Strategy, cruise missile defense is a critical capability to defend against Russian and Chinese threats The final bill authorizes $3.2 billion in total missile procurement for the Army — $232.6 million going to the Indirect Fire Protection Capability Increment 2-Intercept Block 1 system, with the interim cruise missile defense funding included in that line.Sursa

          The Senate Armed Services Committee has lost patience with the Army program to develop cruise missile defenses, IFPC, and reallocated $500 million to buy an off-the-shelf alternative by 2020. The system would defend US bases abroad from Russian, Chinese, Iranian, or North Korean strikes.” Sursa

          The SASC’s draft would give the Army 30 days following the bill’s enactment to answer the committee on whether to deploy an interim cruise missile defense capability, but also instructed the Army to buy two batteries no later than Sept. 30, 2022 and two more by Sept. 30, 2023.

          The HASC’s draft got more specific, requesting the Army experiment with Israeli company Rafael’s Iron Dome, that U.S. company Raytheon has co-developed with the country and the U.S. government has funded, through demonstrations to assess the operational suitability for air and missile defense at fixed and semi-fixed sites.Sursa

          • Nikk says:

            O sa vezi ca vor rămâne fix cu alea doua baterii. Dacă Iron dome era asa bun era lista de așteptare full ptr următorii 10 ani. Dar ce sa vezi nu îl vrea nimeni. Ptr ca este un șist de nișă pe care israelienii îl prezintă multirol. Și ieftin și bun și frumoasa și devreme acasă, nu prea cred.

            • admin says:

              Pai in comentariul de mai sus nu credeai nici ca ar dobora o kalibr si tocmai ti-am demonstrat ca pentru asta il cumpara americanii. Daca or sa ramana doar cu astea doua baterii, nu stiu, se prea poate. Dar asta e situatia acum, US Army a cumparat Iron Dome, ala de nu-l vrea nimeni, ca sa doboare kalibr.

          • Nikk says:

            După cum am spus ei pot afirma ce vor. Mai este o chestie:cum au reușit ăștia sa scoată din o amarata de racheta de 90kg și 160mm diametru 70km raza actiune(și spera sa o ducă la 250)?rachete comparabile, mica și caam de abia ajung la 20-25km iar rusoaica 9m96e(330kg și 240mm)se duce la 40km.am impresia ca evreii sunt smecheri și la genul asta de interceptori trec la caracteristici distanta de la care e lansata ținta. Adică tamir interceptează rachete lansate de la 70km(grad, luna m), stunner de la 300km și arrow de la 2500km.

            • admin says:

              Iron Dome intercepteaza rachete lansate de la 70km dar nu are o raza de actiune de 70km, interceptia se realizeaza mult mai aproape. E un SHORAD, are o raza de actiune comparabila cu MICA, etc. Posibil sa castige un pic pe baza aerodinamicii mai curate dar nu cu mult mai mult.

          • nikk says:

            astia pe net zic ca o baterie apara cam 150km2.la un calcul aritmetic simplu rezulta o raza de actiune devreo 7-10km.asa mai venim de acasa.mi-a stat inima: ce naiba motoare racheta au israelienii de zboara si nu se mai opresc?

  3. gsg9 says:

    nu prea se leaga…

    cupola de fier a fost facuta sa intercepteze munitzie cacare pica pe traiectorie balistica

    ca mai piguleste si cate o drona cacare statzioneaza sau se misca incet la ceva altitudine

    dar rachetele de calatorie de placere au cu totul alt flight path, alea calatoresc de placere usually la joasa altitudine pe traiectorii complicate si mai fac si manevre asa ca am ceva retzineri aici

    mai degraba era buna o varianta a prastiei lui david cu SkyCeptor

    IFPC Inc. 2 fu facut ca sa address rockets, artillery and mortar threats, dupa aia s’au schimbat si au bagat si drone si rachete de calatorie de placere

    cu cupola de fier cred ca accentul se pune pe interim, au luat ceva acum sa le inchida gura cacauta Senatul faults in derularea IFPC

    • admin says:

      Dar israelienii zic cacupola de fonta da jos rachetele de cruciera si americanii cica fura de acord. Si ai nostri fura, nu-i vorba.

      • Alex says:

        Cuvantul magic este “interim”. Capabiitatea finala este cu totul altceva.

        https://www.msl.army.mil/Pages/CMDS/ifpc2.html

        • admin says:

          Stim, doar ca FierCopola este aici iar IFPC2 e tot pe hartie. Si daca CapDeFier odata intrat in dotare poate sa faca tot ce ar trebui sa faca si IFPC2, si il fac sa se lege la IBCS si sa foloseasca senzori de-ai bastinasilor, atunci de ce ai mai vrea sa arunci bani pe IFPC cu un risc mai mare in loc sa faci CapulDeFier sa devina IFPC? Un pic de vopsea si o sa scrie IFPC2 pe el.

          • Alex says:

            Banii s-au aruncat deja. In cel mai bun caz s-ar adopta racheta Tamir, nu intreg sistemul. Pe la pagina 48.

            https://www.asafm.army.mil/Portals/72/Documents/BudgetMaterial/2020/Base%20Budget/Procurement/02%20Missile%20Procurement%20Army.pdf

            • admin says:

              Tot ar fi ceva. Pentru cel mai bun caz, eu as plusa pe langa Tamir si cu lansatorul Iron Dome, auzisem pe undeva ca Army nu ar fi chiar 100% incantati de MMLeu.

              Iar daca se adevereste ca vor sa cumpleze Tamirul cu Sentinela, in functie de ce se decide pentru C-RAM, as zice ca ar fi o paine de mancat si pentru ELM-2084, brosura zice ca nu e inferior Sentinelei.

          • Alex says:

            “ar fi o paine de mancat si pentru ELM-2084” Niet. Deja sa decis pentru Sentinel.Vezi pagina 48.

            • admin says:

              Da, stiam decizia privind Sentinel insa pana cand nu se face freeze la configuratie si incepe faza de achizitie, mai e loc de schimbari. E clar ca preferinta e pentru Sentinel dar cine stie, acum ca au ocazia sa vada de aproape Iron Dome poate or mai trage de timp sa vada ce poate Elta. Sau nu. Dpmdv nu as exclude complet varianta asta desi stiu ca nu e favorita. Pur pe considerente de performanta.

  4. stan says:

    daca ii sa dai cu tamir dupa rachete de croaziere poti da cu 2 3 sau chiar 4 tamir dupa o racheta de croaziera sa fii sigur ca o dai jos si tot nu ajungi la costul unei singure rachete din nansam 4 tamir x150 de mii egal 600 de mii
    1buc amram 800 de mii