La altii se poate, episodul 14

Supacat Wildcat - Sursa: army-technology.com

Supacat Wildcat – Sursa: army-technology.com

Asemanarea dintre Supacat Wildcat din imaginea alaturata si Dusterul-cu-turela se opreste la schema de vopsire si folosirea unei turele telecomandate pentru o mitraliera medie.

In primul rand, partea tehnica e complet diferita, Wildcat fiind la origine un vehicul de competitie off-road, construit pe un sasiu tubular de mare rezistenta, caroserie din fibra de sticla si utilizand puntile fata/spate ale Land Rover Discovery. Constructia permite adaptarea usoara a mai multor tipuri de motoare.

In al doilea rand, Wildcat nu este un produs al vreunui gigant al industriei auto ci a fost conceput si este in acest moment construit de doua mici firme britanice specializate in vehicule de mare performanta, Bowler si Qt Services.

Varianta militarizata este produsa in cooperare cu Supacat, o alta firma britanica, care are mai multa experienta in domeniul productiei pentru Aparare.

Si nu in ultimul rand, perseverenta britanica a dus la dezvoltarea in continuare a Wildcat, dupa modelul derivat direct din cel de competitii.

Wildcat LSV 320 - Sursa: thewildcatgroup.com

Wildcat LSV 320 – Sursa: thewildcatgroup.com

 

Wildcat LSV320 sau LRV 400 (Light Reconnaissance Vehicle), cum este promovat de Supacat, reprezinta evolutia conceptului militar Wildcat spre o versiune mai practica pentru uzul militar.

Light Reconnaissance Vehicle 400 - Sursa: Supacat

Light Reconnaissance Vehicle 400 – Sursa: Supacat

 

Asa cum ii sugereaza si numele, principalele misiuni pentru care a fost conceput sint cele de recunoastere, patrulare si asigurarea mobilitatii trupelor pentru operatii speciale. Protectia este asigurata de mobilitate si viteza insa exista si optiunea montarii unui tip de blindaj usor.

Un alt exemplu interesant ar fi Spider Light Strike Vehicle al ST Kinetics (Singapore). Pe langa obisnuitele versiuni dotate cu mitraliere sau aruncatoare de grenade, Spider mai este prezentat si in varianta lansatoare de rachete Spike.

Spider Light Strike Vehicle - Sursa: Wikipedia.org

Spider Light Strike Vehicle – Sursa: Wikipedia.org

 

Sau ca platforma pentru aruncatorul de bombe de 120mm al aceleiasi firme ST Kinetics.

Super Rapid Advanced Mortar System (SRAMS) - Sursa: army-guide.com

Super Rapid Advanced Mortar System (SRAMS) – Sursa: army-guide.com

 

Spider a fost construit in numar mare si are chiar si o varianta evoluata, New Gen.

Spider New Gen - Sursa: ST Engineering

Spider New Gen – Sursa: ST Engineering

 

Destul de bine pentru ceva ce e, in esenta, doar un cadru din tevi, cu motor.

 

Both comments and pings are currently closed.

9 Responses to “La altii se poate, episodul 14”

  1. enzo says:

    Faine scule!
    Abia astept trooolii sa ne zica: nu are armura, nu are 30cm de blindaj!
    Sau astea se zic doar in cazul Duster si Aro?
    Cine a condus un Duster diesel 4×4 pe teren accidentat iti poate zice ca e o masina surprinzator de agila.
    Light recoon implica modificari minime si poate duce fara probleme 3-4 soldati.

  2. Si un pret de cost la o astfel de scula?
    Sa nu uitam ca nu este vorba doar de cadrul de tevi de otel sudat ci ca este nevoie pe langa altele si de transmisii, suspensii, telescoape si tot ceea ce mai trebuie la o masina de teren.
    Necesarul Romaniei de astfel de vehicule ar fi undeva la 100 de bucati, prea multe nu prea merita achizitionate in conditiile in care suntem rupti in coate la capitole mult mai usor de rezolvat cum este echipamentul individual.
    Imi place Wildcat-ul dar totusi trebuie sa recunoastem ca utilizarea lui intr-un conflict mediu este destul de limitata.

    • admin says:

      Costul variaza in functie de calitatea componentelor, nu trebuie uitat ca britanicii folosesc componente similare celor de raliu iar manopera e extrem de scumpa la ei deci pretul in sine nu spune prea multe.

      Singura varianta in care o asemenea masina ar avea sens, dpdv economic, e asamblarea locala. Importul ar fi foarte scump, ar iesi mai mult decat masinile de serie mare, cum e si normal.

  3. Sincer cred ca mai potrivite ar fi acest tip de vehicule http://media.defenceindustrydaily.com/images/LAND_Iveco_Panther-LMV_Basic_lg.jpg
    nu la fel de mobile, dar mult mai bine protejate.
    In plus pe acestea poti monta fara griji u mitraliera grea telecomandata sau de ce nu lansatoare de rachete antitanc.

  4. http://en.wikipedia.org/wiki/Nimr sau acest tip de vehicul desi isi are originile dincolo de gard?
    Poate sunt mai conservator dar cred ca supravietuirea sau sansa de supravietuire a echipajului conteaza foarte mult in ecuatia alegerii unui vehicul de teren.

    • admin says:

      Cu siguranta ca se pot gasi vehicule mai bune, mai ales la capitolul protectie, cum ar fi BAE RG35 4×4. La banii care (nu) exista, nu par optiuni practice. S-a propus la un moment dat Elbit Legatus, varianta abandonata si ea.

      Deocamdata vor ramane cu ce au sau ce mai pot improviza.

  5. nicolae says:

    Vis-a-vis de vehiculele prezentate in acest articol, si la americani mai multi producatori de profil se asteapta ca armata americana (puscasii marini) sa lanseze o licitatie pentru dotarea cu autovehicule de lupta ultra-usoare.
    Sursa: http://www.defensenews.com/story/defense/show-daily/sofic/2015/05/21/us-special-operations-light-ultralight-vehicles-ulcv-army-marines-air-droppable-osprey/27701923/
    Practic se vorbeste de vehicule usoare, cu o protectie redusa fata de ceea ce exista in prezent dar foarte mobile si usor transportabile pe calea aerului.
    Probabil ca pe acest segment ar fi o paine de mancat pentru un Duster special modificat.