Cand n-ai elicopter, episodul 5

… suficient de ieftin, folosesti un elicopter convertit in UAV.

 

Noul MQ-8C Fire Scout refoloseste electronica versiunii B instalata intr-o celula a cunoscutului Bell 407 convertit in UAV.

Doua lucruri ar fi de remarcat: noul UAV  este destul de mare/puternic pentru a lua la bord  un radar “adevarat” si US Navy cauta deja un furnizor. Folosirea unui UAV pentru cercetare OTH, unde anduranta conteaza mai mult decat “inteligenta”, are sens. Asta pe langa faptul ca pierderea unui Fire Scout nu are acelasi impact precum doborarea sau prabusirea accidentala a unui elicopter cu oameni la bord.

A doua remarca: Bell 407 are caracteristici suficient de similare cu ale Alouette III (IAR 316). Asta pentru cine nu gasea vreo intrebuintare pentru IAR 316 retrase din serviciu.

Incarcat serios -Sursa: zona-militar.com

Incarcat serios – Sursa: zona-militar.com

 

Ca veni vorba de retragerea IAR 316: in momentul cand se va finaliza, cele doua Tetal II vor ramane definitiv cu puntile goale. Se pare ca asta e o posibilitate reala avand in vedere ca nu a existat un program de modernizare 316 Naval similar celui aplicat Puma deci Ro Navy nu vede un viitor pentru 316. Poate trage cu ochiul la Fire Scout.

Both comments and pings are currently closed.

10 Responses to “Cand n-ai elicopter, episodul 5”

  1. Eroul Bula says:

    EC-635 s-ar preta la asa ceva. Compact, ii pui un radar in locul posturilor de pilotaj, ii mai bagi un rezervor in locul pasagerilor si-l trimita sa se invarta pana nu mai poate.

  2. Marius Z. says:

    Culmea este ca am avut acces la o licenta care putea inlocui, macar partial IAR-316B Alouette III… si era compact si posibil de transformat si in drona: KA-126.
    Doar ca nimeni nu stie ce s-a intamplat cu licenta (posibil a expirat)… cert e ca rusii nu s-au atins de 126 ci au continuat cu o varianta bimotor, KA-226T, ce va fi coprodus in India pentru peste 200 de exemplare.

    • Marius Z. says:

      Voiau sa remotorizeze si Alouette si Airfox cu noul motor OMKB TVD-100 pentru KA-126, de 720CP.
      Iar intre timp s-a integrat si un Turbomeca Arriel 1D1 pe KA-126…

  3. Bergenpanzer says:

    Alloute-urile erau perfect inutile ca elicoptere antisubmarine. Nema sonar, nema radar, nema torpile sau bombe chiar si intr-o ipotetica varianta modernizata. Iar platformele de aterizare de pe corvetele Tetal nu pot sustine un Puma Naval.

  4. Bergenpanzer says:

    Modificari în Franța la Aeronaval. Tehnologie inaccesibilă României decât după 1990… Si cu ce costuri in materie de raza de actiune si viteza. Sincer decat torpile ghidate mai bine bombe antisubmarin pentru Allouette…

  5. GeorgeGMT says:

    Si cam ce raza ar avea un IAR 316 astfel dotat?!

    • admin says:

      Pai tocmai asta ar fi frumusetea: fata de Puma, care activeaza – ca sa citez: “în domeniul căutării, descoperirii şi luptei împotriva submarinelor inamice, independent sau în cooperare” dar face si “cercetare, observare, transmiterea situaţiei tactice la navă, supraveghere maritimă pe timp de zi şi de noapte în mediu marin” si pentru care raza de actiune/autonomia reprezinta o prioritate, pentru un ipotetic IAR 316 pur ASW, cu unica misiune de torpedo truck, raza de actiune nu ar mai fi principalul obiectiv. Cautarea si descoperirea submarinelor ar fi misiunea corvetelor, nu a 316. Atat timp cat 316 poate cara un radar meteo sau/si FLIR (ca sa poata zbura si pe timp nefavorabil/noapte), echipamentul de comunicatie cu nava si o pereche de StingRays la, sa zicem, 100-150km de corvete, ar bifa cerintele minime pentru a fi inca util.