Mini Spit

Amintirea Bataliei Angliei pare sa-i rascoleasca nemti, care inca se gandesc la Spitfire. O replica in marime naturala ar fi prohibitiv de scumpa insa o mica firma germana a venit cu solutia: un avion ultrausor care sa copieze liniile Spit-ului la un pret rezonabil.

Silence Twister se numeste MiniSpit-ul si pe o piata sufocata de ultrausoare care seamana intre ele, are avantajul unor linii retro celebre care il fac sa iasa in evidenta. In primul rand faimoasa aripa eliptica, ce asigura o distributie constanta a portantei de-a lungul ei.

In afara de forma exterioara, restul este rezultatul tehnologiei moderne: Twister este construit bineinteles din materiale compozite, poate fi asamblat/dezasamblat pe camp si incape intr-un trailer.

 

Interesant e ca germanii au ales ca model un aparat advers in loc de, sa zicem, FW 190 dar cu obsesiile nu te pui. E ca si cand romanii ar alege Yakul ca model pentru un ultrausor in locul IAR-80 – nu ar fi o idee rea constructia unui asemenea avion, forma exotica dar cu istorie in spate ar fi o buna strategie de vanzari.

Both comments and pings are currently closed.

4 Responses to “Mini Spit”

  1. dan/ says:

    Ma gândesc ca poate IAR si Aerostar ar putea sa se apuce sa faca ultrausoare din WW 2, cred ca ar avea ceva piata ,mai ales pasionatii din vest. Ma gândesc mai ales la USA.

    • admin says:

      Am inteles ca Aerostarul a mai construit replici de avioane WWII si fabrica in continuare ultrausoare deci un mix n-ar trebui sa fie o problema.

      • Marius Z. says:

        De-aia ai mentionat FW-190? 🙂
        Pentru ala or avut un mic lot la Aerostar …

        • admin says:

          Da, unul dintre motive dar trebuie mentionat ca FW 190 facute la Aerostar au fost o comanda straina (germana) deci avea un sens.

          Btw, se zice ca FW-urile de Aerostar ar avea probleme de calitate (sursa) cu structura. Nu e 100% sigur ca avionul din buletin ar fi fost fabricat la Aerostar dar ar fi o (mare) bila neagra in ceea ce priveste calitatea asamblarii.

          Oricum, ideea ar fi de a se construi avioane ultrausoare cu tehnologie moderna si nu replici full-size respectand planurile originale. La partea cu tehnologia, nu stiu cine in Romania (ind aero adica) ar mai fi capabil sa faca ce fac germanii de la Silence.