La altii se poate, episodul 23

WB FlyEye la standul Safran - Sursa: IHS/Huw Williams via Jane's

WB Fly Eye Electronics la standul Safran – Sursa: IHS/Huw Williams via Jane’s

Succes pentru polonezii de la WB Electronics: Safran a ales mini UAV-ul polonez Fly Eye pentru a fi baza unei oferte pentru armata franceza.
Alegerea a fost facuta in urma unei competitii la care ar fi participat cinci alti concurenti, zice Jane’s.

Cea mai importanta caracteristica a Fly Eye in viziunea Safran ar fi fost capacitatea de a fi lansat fara ajutorul vreunei catapulte, ceea ce ar simplifica logistica. Exista desigur si alte mini/micro-UAV-uri care pot fi lansate din mana dar Fly Eye este unul dintre cele mai grele UAV capabile de asa ceva.

Un alt element inedit al Fly Eye e modulul de observatie care este largat cu o parasuta inainte de aterizare, pentru a proteja electronica de socul aterizarii.

Primul gand e fireste la SACT-5/5E Boreal, mini-UAV-ul romanesc similar Fly Eye a carei dezvoltare a fost asa de greoaie incat nu mai pare a se finaliza vreodata intr-un produs de serie.

O comparatie rapida intre cele doua, avand ca elemente de control RQ-11 Raven si ScanEagle – aflate deja in dotarea Romaniei – si Hirrus, una alt UAV romanesc, indica modul in care s-au pozitionat polonezii.

UAV RQ-11 Raven SACT-5E Boreal Hirrus Fly Eye ScanEagle
Greutate (kg) 1,9 5.5 9 11 22
Lungime (m) 0.9 N/A 1,1 1,9 1,55
Anvergura aripi (m) 1,4 1,8-2,8 3 3,6 3,11
Lansare din mana din mana catapulta din mana catapulta
Viteza maxima(km/h) 80 105 120 170 150
Autonomie (ore) 1,5 1,5 3 3 24
Raza de actiune (km) 10 15 15/30 10/30/50 N/A
Sarcina utila (kg) 0,18 0,9 0,9 4 3,4

Raportul excelent intre greutate si sarcina utila, lansarea din mana si o viteza maxima mare ar fi atributele principale ale Fly Eye care i-au adus un avantaj in competitia franceza.

Greu de spus ce lipseste acum.

 

Both comments and pings are currently closed.

4 Responses to “La altii se poate, episodul 23”

  1. gsg9 says:

    Pai intai si intai lipseste polonezul ala pasionat

    La Boreal inca se lucreaza si cica au si “perspective”

    http://www.dpa.ro/despre/sistemul-integrat-de-management-al-achizitiilor-pentru-aparare/programe/17-programe/627-boreal

    Si mai e program prioritar pana se plictiseste careva si cumpara unul de’a gata de pe Amazon

    Fly Eye e ditamai ragalia comparat cu celelante doo de se lanseaza per manus, acu depinde ce vrei sa faci cu el

    • admin says:

      Ragalia cara enorm raportat la greutatea lui si tocmai ca in ciuda greutatii inca poate fi lansat din mana. It’s a feature, not a bug.
      Dar e un mod de a iesi din pluton cu un feature interesant si util, care te poate ajuta sa castigi niste clienti. Nu stiu care sint sansele Fly Eye dar daca s-au aliat cu Safran cred ca sint destul de mari avand in vedere ca sint furnizorii “preferati” ai francezilor pentru sisteme de genul asta.

      • gsg9 says:

        ce cara e dat probabil de faptul ca e un UAV usor cu o anvergura uriasa si la greutatea lui au ales sa nu care mult combustibil pt autonomie mare ci o sarcina utila mai mare

        mai echilibrat mi se pare ScanEagle, la dimensiuni mai compacte(anvergura/lungime) are greutate dubla si aproape aceeasi sarcina utila, insa sta 24 de ore in aer, big bonus here

        ca ala e lansat din catapulta, well, eu nu’i vad nici p’astia alergand pe camp cu Fly Eye in mana ca e ditamai ragalia, pana la urma tot dintr’un jeep trebuie sa’l scoata inainte sa’l lanseze

        dupa aia cat cara-cat nu cara esentiale sunt altele, datalinkul si rezistenta la bruiaj, softul de zbor autonom/mission planning(daca are)

        • admin says:

          Masa utila nu trebuie trecuta cu vederea, e important ce si cum “vede” UAV-ul. Una e sa aiba doar camera de zi cu rezolutie scazuta, alta e sa aiba si o camera termala si in plus un marcator laser, cum vor francezii. Sau un radar MMW, cum are ScanEagle. Pana la urma payloadul e scopul.

          Cat despre lansarea fara catapulta, asta zic cei de la Safran deci ei ii vad pe francezi alergand pe camp. Or sti mai bine cerintele.

          Btw, ScanEagle e singurul cu motor cu ardere interna, restul sint electrice, de unde si greutatea mai mare dar si autonomia uriasa.