Ne apropiem? Episodul 2

In Ianuarie a avut loc la Bucuresti conferinta Surface Warships 2016. La sase luni dupa, lucrurile par sa se miste in privinta modernizarii fregatelor, cel putin la nivelul birocratic al procesului de selectie.

Saptamana viitoare este programata sa se desfasoare tot la Bucuresti conferinta Integrated Air & Missile Defence Eastern Europe. Desi apararea antiaeriana nu este trecuta explicit la prioritatile strategice pe anul in curs, este clar ca nevoia exista.
Disparitia RfI-ului pentru rachetele cu raza lunga de actiune fara a fi anuntata o licitatie, negociere sau orice alta procedura, pare a insemna ca achizitia a fost amanata insa se stie ca au fost contacte cel putin cu MEADS, asocierea de firme ce construieste sistemul cu acelasi nume.
In ceea ce priveste apararea SHORAD, se cunoaste interesul Diehl, producatorul sistemelor IRIS-T SLS, pentru a livra asemenea echipamente Romaniei in cooperare cu Electromecanica Ploiesti.
Nu e foarte surprinzator ca cele doua companii sint sponsorii conferintei, alaturi de Rafael si Rheinmetall Defence.

Facand o paralela cu Surface Warships 2016, nu inseamna neaparat ca sponsorii unor asemenea conferinte vor si obtine contractele vizate (in cazul SW2016 cel putin unii dintre sponsori – Thales si Saab – fiind exclusi din postura de integratori pentru T22R, putand reveni mai tarziu ca si furnizori) insa momentul ales ar putea indica iminenta inceperii unei noi etape de achizitie in zona apararii AA.

Sau totul este doar o coincidenta.

Both comments and pings are currently closed.

43 Responses to “Ne apropiem? Episodul 2”

  1. Bergenpanzer says:

    Faptul ca RFI ptr HSAM a disparut de pe site de la ACTTM nu inseamna ca nu mai sunt interesati. Acum cu scutul activ si aglomeratie de submarine in Marea Neagra e nevoie de un sistem antiaerian cu capabilitati impotriva rachetelor de croaziera si ROT-uturilor. Asa ca daca sare bugetul de 2% la anul poate incepe achizitia.

    Siretul ma lasa rece. Raza scurta de actiune, racheta necontainerizata… Pacat ca iese Marea Britanie din UE – CAMM era preferatul meu ptr shorad…

    • admin says:

      Romania a cumparat destul armament din afara UE deci n-ar fi nici o problema sa ia de la britanici, daca se decid pentru CAMM in loc de IRIS-T. Ar mai fi si MICA, ce vroiau initial.
      IRIS-T SLS ar inlocui CA-95 si tunurile S-60, raza mica e conforma cu rolul. Pentru o raza mai mare se poate cumpara SL/SLM.
      Cat despre faptul ca e necontainerizata, nu stiu de ce au ales germanii varianta asta, trebuie sa fi existat un motiv, versiunea cu raza medie este lansata din containere deci nu e ca si cand n-ar (re)cunoaste avantajele. Norvegienii au testat IRIS-T SLS din lansatoare-container NASAMS deci se poate.

      • Ilie says:

        Avand in vedere ca racheta e identica cu cea lansata de pe avion – atunci se poate monta pe o sina in container. Pe mine ma frapeaza faptul ca marea majoritate pune rachetele pe camion fara containere. De parca ar fi doar de garaj. In viata reala – mai ninge, mai ploua, vai o bruma, mai o mazarica-pepene, mai soare, mai praf, mai un porumbel, etc

        • admin says:

          Ar putea sa aiba legatura cu modul de lansare LOBL. Nu stiu daca poti sa ai lansator vertical si LOBL in acelasi timp, iar fara lansatorul vertical pierzi capacitatea 360 de grade. Se pare ca ar avea si LOAL dar, fara legatura radio, nu stiu cat de bune sint rezultatele in comparatie cu LOBL. E doar o teorie.

  2. gsg9 says:

    La conferințe, colocvii, delegații in strainatațuri, la d’astea suntem in general buni, chiar foarte buni.

    La achiziții mai putin, ca alea’s pe bani, multi 🙂

    La fregate vad ca se grabesc de le cresc ciupercile in fața, acu se gandesc la ce si cum, dupa aia timp pt rezolvarea contestațiilor si daca pana apuca la sfarsitul anului de ceva om mai vedea

    http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/armata-turciei—decapitata-in-urma-loviturii-de-stat–romania-devine-principalul-pilon-al-nato-la-marea-neagra-423146

    “Cei patru operatori economici selectați urmează să trimită ofertele finale către MApN până la data de 18 iulie 2016. Abia pe baza acestor oferte, ministerul va decide cine va realiza efectiv etapa a doua de modernizare a fregatelor tip 22, „Regele Ferdinand“ și „Regina Maria“. Dar, cum de obicei, licitaţiile publice sunt urmate de contestaţii, în cel mai bun caz, operația de modernizare a două dintre fregatele României va începe la finalul anului 2016, iar lucrările se vor derula pe o perioadă de trei ani și jumătate.”

    MEADS, Patriot, alea’s sume cu multe zerouri
    Polonia se angajeaza la o cheltuiala de 5 miliarde pt Patriot. Pe langa alte programe.

    Pana ne’om lua noi sisteme cu bataie lunga cu capabilitați impotriva rachetelor de croaziera si ROT mai dureaza…if ever…

    Cand or avea astia miliardele bugetate puse la bataie exclusiv pt genul asta de achiziții mai discutam

    Pana atunci multe conferințe, delegații, congrese, colocvii, RFIuri

    • admin says:

      Interesant cum stiu exact durata modernizarii. Banuiesc ca in acelasi mod in care au stiut si bugetul necesar, chiar inainte sa inceapa procedura adica sa vada ofertele.

      Totusi, modernizarea fregatelor e mai avansata decat cea a aparari AA. Colocvii, intalniri, conferinte dar si o licitatie aflata pe ultima suta de metri. La AA nu se aude de nici o licitatie. Fie ne apropiem de momentul lansarii fie nu va fi nici o licitatie ci negociere directa cu un producator si asta e deja in derulare. Deocamdata stim ca MEADS a fost contactat de romani, nu stim daca au fost si singurii.

      • gsg9 says:

        De apropiat ne apropiem, acu depinde din ce directie 🙂

        Pai probabil ca la frecate au negociat ciubucul, peschesul, bacsisul cu asocierea turco-romana inca de la inceput, in atatia ani de pregatiri treburile erau deja clarificate

        In rest, astia se kk pe ei sa plateasca 700 mil pana in 2017 ca sa primim havioanili, numa 12

        Dupa aia se mai kk pe ei 3 ani-jumate sa scoata 190 mil pt frecate, ca de aia le freaca 3 ani-jumate, ca sa esaloneze platile

        Si in conditiile astea discutam despre o achizitie de niste miliarde (polacii baga numa 5 miliarde) de LRSAM care sa angajeze TBMuri si cruise missiles

        Vad ca lumea inca mai viseaza la 2%, pensiile le’au mutat deja, or sa le mai creasca un pic soldele si poate muta si pensiile profesorilor in bugetul apararii si aia sunt banii

        Cate 100 mil pe an, in 25 de ani daca nu’i beau pe aranjamente florale prin Bucale-City strang cat de juma din achizitia poloneza

        Dar parca mai bune’s aranjamentele florale

        • admin says:

          Pai vezi, la fregate s-a negociat ciubucul dar la AA nu sint inca in stadiul ala, inca se primesc oferte. E un proces complex, cum altfel sa poti selecta cel mai bun ciubuc?

          Stai asa ca mai vor 12 zburatoare, sa vedem de la ce borduri mai rup si banii aia. Sau ii trec pe trupeti pe paine si apa pentru o decada.

          E clar ca polonezii n-au aranjamente florale ca-n Bucurstan, nu stie ei ce-i valoarea. Nici nu stiu ei ce pierd. Romanii – suflete de artisti.

          • gsg9 says:

            Alea 12 sburatacitoare poate le face Trump cadou, he he, ca tot zicea ca’i pune sa plateasca taxa de protectie

            Americanii or sa’si apere scuturile singuri, nu stau ei dupa astia
            Sau le incarca Trump intr’o noapte in avion si pleaca cu ele

            nu stie ei ce-i valuarea” – am corectat eu

            • admin says:

              Pai Trump zicea ca vrea sa primeasca taxa de protectie nu sa dea.

              Asta cu incarcatul intr-un camion si plecatul in miez de noapte nu-i gluma, ca poate sa se faca in realitate.

          • gsg9 says:

            Varianta 8timista de luni, ironica, ca’n bancurile alea cu “a venit dar sa ia, nu sa dea” de la Radio Erevan, d’aia am pus “he he” ul

            Da’ cine a zis ca e gluma 🙂 , pt astia care se bazeaza pe el, azi avem Scut, maine dimineatza te trezesti si nu e, vorba lu’ Stelutza lu’ Eminescu…

            Vedem ce geopolitica i’o canta si lui ciudatu ala…

            • admin says:

              Pai “he he”-ul nu poate anula evenimentul calendaristic care este Luni. Azi nu se exista optimism. Astronomia bate ironia cum s-ar zice. Trebuie asteptat inca 4 zile ca sa se alinieze stelele (de pe umeri) pentru ceva optimism de Doamne-ajuta.

              Geopolitica si Trump, doua chestii incompatibile. Trump vrea zid cu Mexicul. Cam atat despre geopolitica ca e grea, maica…

          • gsg9 says:

            ce spune nea ala in campania electoratata si ce o sa faca cand “s’o numi” sunt doo chestii diferite

            individul nu e prost, le spune americanilor frustrati ceea ce vor sa auda

            presupun ca vor vota anti-sistem si baba aia rasuflata este soooooo system…de aici o pozibila surpriza

            ce o face dupa aia nu cred ca ramane exclusiv la latitudinea lui, mai sunt altii suparati in background care au putere pe acolo, fratii Kennedy stie, invata repede si o sa danseze si asta, or else…

            • admin says:

              Pai omul a cam dat-o la intors: initial zicea ceva de izolare (deci cheltuieli militare mai mici) dupa care zicea ceva de intarirea capacitatii militare (adica cheltuieli mai mari), probabil sa linisteasca complexul militaro-industrial.

              Parca totusi babette conducea in sondaje. E posibil ca si unii republicani sa voteze cu ea.

          • gsg9 says:

            babette conduce cu cateva procente si oricum te cam ceva pe ele de sondaje…
            asa si cu brexitul cu o seara inainte conduceau lejer aia din cireada “in”…
            in zilele alea doua (day before-day after) unii mai informati presupun ca au facut niste maruntis frumos acolo cu sondajele alea 8timiste cand a crescut inainte si dupa aia a scazut poundul fata de dollar 🙂

            • admin says:

              Las’ ca recupereaza poundu’ fata de dolar daca iese Trump. Nu o sa mai fie vorba de care economie e mai puternica ci de care e cea mai putin ruinata de tampenia onor electoratului. Si se mai zice ca votul cenzitar era prost…

  3. Gabriel says:

    Pentru ca s-a amintit de MEADS, as spune si eu doua cuvinte.
    Din start, stiu ca este foarte scump. Dar eu zic ca merita.
    Intr-un articol din RT, rusii, pe care Deveselu ii irita foarte mult, afirmau cu larghete ca “problema” poate fi rezolvata usor cu rachete Kalibr.
    Ce-am putea opune ? Acum, nimic.
    Dar MEADS este solutia, in opinia mea. O solutie extrem de valoroasa.
    Am citit tot ce s-a gasit pe internet, ca altceva n-am ce, si raman la parerea ca isi merita banii din plin.
    PS Il salut pe gsg9, pe care nu l-am mai vazut de multa vreme 🙂

    • admin says:

      Pai nimeni nu zice ca MEADS nu ar fi bun, nici macar concurentii de la Raytheon nu isi permit sa bage soparle din astea, ei pedaland pe cost. MEADS e de fapt chiar prea scump si pentru germani, de unde si ideea de a fi suplimentat de IRIS-T SLM.
      Problema e ca desi s-ar merita, Romania trebuie sa scoata de undeva miliardele aferente si dintr-un buget de achizitii de, optimist vorbind in ciuda zilei de Luni, 250mil de euro (care nu se exista inca, e asa, la nivel aspirational, in functie de ce fumam) tot nu iese la socoteala. Mai trebuiesc corvete, F-16, TBT-uri, rachete cu raza scurta, tancuri, obuziere etc…
      Am inteles ca romanii s-ar fi interesat oarecum de MEADS, cat de serios nu se stie si ca ar merge pe o achizitie etapizata, intinsa pe multi-multi-multi ani. Ala da program multianual.

      • Marius Z. says:

        MEADS cred ca ar putea fi achizitionat de ai nostri doar printr-un plan nu multi-anual ci eventual multi-decada sau secular.

        Cat despre interes, ai nostri ca batraneii care s-ar interesa de fete, dar nu prea au cu ce… in fine, ideea creata din spate e sa nu preia datele MEADS sa le cloceasca intr-un SUPER RFI iar apoi sa ceara un pret de cateva ori mai mic, la concurs de oferte. Ca ii stim de inventivi la cerinte, cum a fost cu unele produse cerute industriei de aparare 🙂

        Ca apoi sa ia niste SH-uri de undeva, aproape expirate dar “ca noi”, la juma’ de pret si sa zica ca ce bine ca nu am platit suma intreaga si ca offsetul oricum nu era de noi.

        • admin says:

          Sau poate se bazeaza pe un plan pervers: sa ceara ajutor de la NATO pentru protectia Deveselu, (ca acum e obiectiv NATO, nu?) dupa care se antreneze pe noile sisteme, dupa care sa inlocuiasca militarii straini in operarea lor, dupa care sa cumpere printr-o milogeala extrema fierataniile.

          A doua varianta ar fi cea a cooperarii: divizie/brigada/etc comuna cu alti amarasteni si achizitia la comun a MEADS. Unii cumpara radarul, altii rachetele, etc. Dupa modelul Global Hawk. Operare prin rotatie.

          • Marius Z. says:

            Cu cine sa cumperi la comun? Cu bulgarii, slovacii, ungurii sau turcii?
            Se pare ca nici unii nu vor sa se certe cu rusii mai nou… asa ca ar fi tare frumos ca radaru sa fie la unii, o parte din sisteme la altii si cand ti-e lumea mai draga aia cu radarul sa-l opreasca ca-s prieteni cu rusii 🙂

            • admin says:

              LM are pe lista deocamdata doar Germania si poate Polonia, daca nu se intelege cu Raytheon pentru Patriot. Nu stiu nimc de cehi, daca ar fi interesati. Dar merita de mentionat ca intreaga discutie legata de interesul pentru MEADS al mai multor state era legata de propunerea pentru Polonia. Un fel de “luati si voi, ca sint si altii interesati – ex. romanii”.
              Ar fi destul de fezabila o achizitie comuna urmata de o rotatie a bateriilor prin Polonia si Romania, cu elemente imprumutate de la germani.

    • gsg9 says:

      Salut Gabriele!

      Ma bucur sincer sa te aud pe aici 🙂

      In rest nu prea’i vad eu pe astia ai nostri sa scoata miliardele pt MEADS, ca nu se potriveste cu ce s’a intamplat pana acuma, ei raman cu “interesatul”

      Iar de platit niste miliarde (cum vor sa se angajeaze polacii la 5 miliarde pt Patriot) in rate de cate 100 de mil pe an nu cred ca asteapta nimeni dupa ei

      Cate un miliard pe an ar fi alta poveste

      De aparat Scutul de Kalibr or sa si’l apere probabil tot americanii cand or considera ca e cazul sa se streseze, daca nu, am mai scris pe aici mai sus, le incarca Trump intr’o noapte in avion si fuge cu ele inapoi la el acolo la America, le vinde mexicanilor la juma de pretz si investeste banii in imobiliare 🙂

      • Gabriel says:

        Si eu ma bucur ca ne-am revazut 🙂
        Legat de MEADS, practic ar fi vorba de doua probleme:
        1.seriozitatea decidentilor de a se implica intr-un astfel de program. Contacte cu cei de la MEADS au fost si exista un clip cu un reprezentant de la Lockheed care confirma acest lucru. In clip se sugera ca Romania sa cumpere acest sistem pe etape.
        https://www.youtube.com/watch?v=SeEiq4-tAko
        2.pretul mare al sistemului. De fapt, lipsa banilor e justificarea pe care o auzim mereu. Aflu, insa, ca bugetul României pierde anul 8,3 miliarde EUR in 2015 din cauza deficitului de TVA, adică a diferenţelor dintre valoarea TVA prevăzută a fi încasată şi sumele colectate efectiv (studiu PwC).
        In 2015 evaziunea fiscala, pe ansamblul economiei, era estimata la 30% din PIB.
        Sunt bani. Chiar si pentru MEADS 🙂

        • Ilie says:

          Bani teoretici, dar care in practica nu se pot colecta. Si nici nu se vor putea colecta toti. In nici o tara – tocmai de aia s-a inventat fiscul. Pe prognoze de colectare nu-ti da nimeni. Banii jos sau plimba ursul!

        • admin says:

          Ref. la evaziunea fiscala ca sursa de venit, 100% de acord cu @Ilie.

          As fi de acord sa contabilizam banii furati din buget prin diverse metode (in principiu, pomeni mai-mult-sau-mai-putin electorale, achizitii cu dedicatie sau de-a dreptul frauduloase) dar banii care nu au intrat inca in buget pentru ca nu au putut fi colectati ar fi o alta problema. Nu pot fi colectati nu neaparat din cauza ineptiei Fiscului (nu ca Fiscul ar face treaba buna) ci pentru ca economia romaneasca s-ar prabusi. Ca orice sistem, si economia romaneasca a ajuns la un echilibru intre cat jefuieste Statul si cat dosesc privatii (aici includ si persoanele fizice, nu doar firmele). Comparatiile mecanice cu alte economii “In Germania/Franta/UK se colecteaza X, de ce in Romania doar Y?” nu ajuta prea mult, taxele din Romania, in special pe munca, sint dintre cele mai mari. Multe firme supravietuiesc prin evaziune sau artificii la limita legii.

          Mai degraba as zice ca la cate borduri, panselute si asfalt virtual s-a turnat pe autostrada Bechtel, s-ar fi gasit bani de MEADS.

          Dar e si o problema de prioritate care se vede cel mai bine in procentul alocat MApN. Inainte de a discuta sume, discutam prioritati. Nu poti cheltui 1,5% (sau mai putin) si sa te declari ingrijorat de securitate. Indiferent cat inseamna cei 1,5% in suma reala. Poate daca s-ar cheltui 2,5%, atunci n-ar mai ramane bani de borduri si abia atunci am discuta cum putem maximiza suma reala.

          • gsg9 says:

            “Nu poti cheltui 1,5% (sau mai putin) si sa te declari ingrijorat de securitate. ”

            Eh nu 🙂

            Astia vor sa cheltuie mai nimic, soldele, pensiile si o atentie/o maslina acolo un 200mil sa se faca ca “inzestrare”

            Si de restul tzapa dupa ajutor

            Sa vie Flota NATO
            Sa vie Brigada NATO
            Sa vie americanii cu Abramsurile prin acord bilateral separat
            Americanii au pus Scut, nu cred ca am platit SM3iurile si AEGISul
            Tot americanii si care mai vin incoa “ne ajuta” (ca sa’l citam pe Chiormandantul Suprem) cu Politia Aeriana ca Aviatia Militara ne’am futut’o
            Tot americanii trimit AEGISul la CTA

            Din intelepciunea poporului, au 8servat mioriticii ca se poate si cu milogeala, daca nu curge, pica 🙂

            Insa cacanareala asta o vad si ailaltzi din NATO si la ultimul summit ne’au transmis mucu, o vad si americanii, ca de aia promite Trump cacare vreti aparare atunci platitzi taica…

            Iar de scos miliardele pt MEADS sau Patriot de la primarii/panselute/ borduri nu vad eu intamplandu’se prea curand…

            Aia’s banii lor de furat. Separati. Intangibili.

            In conditiile in care bugetul apararii nu va creste semnificativ ca sa 8tii ceva bani in plus pt inzestrare ar trebui sa scazi celelalte cheltuieli. Mai tai de la militari, 15000 angajati civili, unitati, departamente, avansari, intretinere tehnica veche ca sa mai eliberezi ceva fonduri pt inzestrare
            Dar astia din armata nu vor nici asta 🙂
            Ei stau si asteapta banii aia multi separati pt inzestrare pe care nu’i vor da politicienii evar

            Un cerc vicios 🙂

            • admin says:

              Atunci, solutia e Trump: nu platesti 2% la aparare, mumu ajutor in caz de cafteala. Asta o sa ajute la iesirea din cerc. Primul pas ar fi sa nu mai vina nici o nava aliata la Constanta, nici un avion pe Kogalniceanu, nici picior de militar american in Romania.

          • gsg9 says:

            Si Trump dupa ce o iesi poate fi uns cumva, ca si el e om 🙂

            In rest, se pare ca o tinem din succesuri in succesuri:
            http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21184062-livetext-klaus-iohannis-declaratii-dupa-sedinta-csat.htm

            ” Evaluarea noastra e ca Summitul NATO a fost un succes pentru Romania”

            Si se pare ca nu si’au propus foarte multe 🙂

            ” Am reusit sa obtinem tot ce ne-am propus”

            De MEADS, Patriot, tancuri, obuziere ,TBT, pusca de asalt, corvete…nici un cuvintzel 🙂

            Iar ca divertisment au mai taiat islamistii gatul la un preot crestin intr’o biserica prin Emiratul Francez …

            • admin says:

              Ce pot sa spuna si principalii vinovati de esecul de la Varsovia? Bucurati-va cetateni, am infrant! Totul intr-un discurs la fel de plat ca o farfurie.

              Caldura mare, campionat nexam, Brexitul s-a amanat pana la noi ordine, lipsa subiecte, plictiseala maxima. Doar islamistii mai asigura ceva emotie, cu pastila zilnica. Dar ne apropiem de August si o sa-si ia si ei vacanta, ca doar sint cetateni francezi si au drepturi, nu?

          • Marius Z. says:

            Procentul era aproape 2,4, adica mai exact 2,38% iar nu 2%.
            Ah, ca noi ne-am luat “angajamentul solemn” pe la sezatori NATO, e altceva, dara 2017 e piatra de incercare. Daca se poate in 2017 2%, eu zic ca in 2018 s-o putea si 2,4%… poate reusim si fara se atinga de borduri si panselute 🙂

            • admin says:

              Corect, asa stiam si eu ceva de 2,3%, nu stiu de ce totusi toata lumea il da 2%.

              Angajamentele pionieresti nu se pun, doar ce e in bugetul pe anul in curs. Deocamdata nu e nici 2% deci nu putem vorbi, nu de prioritate dar nici macar de normalitate. Prioritatea e atunci cand cheltuiesti mult mai mult decat minimul convenit.

          • gsg9 says:

            Mi’e teama ca nenorocitii astia fac ore suplimentare si in concediu…

            Bataia de joc se intetzeste, le iau gatul prin biserici, partea ailalta ai impusca direct dar la nu stiu cate milioane de spalati pe creieri cu detergent islamic sunt pe acolo se vor gasi suficienti nebuni.

            Plus refugiatii, saracii…

            Niste atomice frantuzesti peste bubulanii aia din Siria macar asa pt imagine nu ar strica, insa nu se poate, ca deh, corectitudine politica…

            O sa fie o vara fierbinte…

            • admin says:

              Sau ne asteapta o noua Noapte de Sf. Bartolomeu, specialitatea casei. Doar ca francezii de acum sint prea nesimtiti.

  4. Marius Z. says:

    Ah, inca un lucru, numa’ ce-a intrat in vigoare “noul pachet legislativ aplicabil in domeniul achizitiilor publice”!

    Amu’ se intalnesc si ras-intalnesc astia de la achizitii, cum sa faca cu noile prevederi 🙂
    Deci risc mare ca anumite achizitii sa inghete sau sa fie amanate, similar cu “efectul DNA” in zona civila, sau cumulat cu el 🙂

    • admin says:

      Pot sa schimbe ei ce legi vor, fara bani nu se misca nimic.

      • Marius Z. says:

        Pai daca punem cap la cap datele de pana aici, apropierea este… ASIMPTOTICA 🙂

        • admin says:

          Am mai auzit chestia asta in legatura cu deficitul care scade, scade, pana cand a crescut din nou. Ca bugetul a crescut un pic nu inseamna ca va creste in continuare, mai ales cu o schimbare de guvern.

          Nu stiu cat valoreaza asimptota aia pe piata libera dar, daca nu-ti da nimeni un dolar pe ea, se cheama ca lumea asteapta sa vada banii, nu promisiunile derivate din grafice frumoase.

          Nu ne-a convenit cum ne-au tratat portughezii, care au cerut intai banii si dupa aia ne dau avioanele, dar au avut 100% dreptate, avand in vedere reducerile de buget.

  5. Gabriel says:

    Am inteles punctul de vedere al lui ilie.
    Dar care ar fi concluzia: noi cei care platim TVA suntem niste fraieri ?
    Pai sa nu mai plateasca nimeni ca oricum sunt bani nerecuperabili.
    Nu este asa.
    Clasa politica este bolnava. Si singurul remediu este acupunctura.
    Mi-a spus-o un medic, pe nume Vlad Tepes 🙂

    • Ilie says:

      Observ ca in general romanii e (ca nu sunt) extremist. “Pai daca aia nu platesc – de ce sa platesc si eu?”. Pe acelas sistem s-a dezvoltat ceea ce este azi in Romania – “Pai daca ala fura – de ce sa nu fur si eu?” deoarece gura lumii ar zice: “Pai ce – tu esti mai fraier?”.

      Nu draga Gabriele, tu in continuare vei plati TVA pt ca oricum cand te duci la magazin iti opreste TVA-ul. Dar in schimb uita-te prin prejur, la vecinii care au o firmulita si mai uita sa plateasca ba TVA ba altele. Pe principiu “Statul ne fura, noi furam statul”. Care in principiu e oarecum OK – numai ca noi furam statul mai mult decat ne fura el pe noi. De aia nu sunt bani de medicamente, de aia scolile arata asa cum arata, de aia nu sunt bani de inzestrare, de aia e deficit la fondul de pensii, etc.

      Teoretic banii care-I platesti prin taxe ar trebuii sa ajute autoritatile sa creasca numarul controlurilor si astfel, sa creasca procentul sumelor colectate, urmand ca surplusul sa fie directionat catre investitii (adica ca ulterior sa aduca si mai mult bani) si/sau scaderea taxelor (cresterea capitalului – care e cu doua taisuri pt ca romanul nu e prea capitalist).

      Practic nu se intampla asa deoarece “noi” furam statul si ceea ce trebuia facut azi, se va face la anul si uite asa o tot taraim. Nu exista o clasa politica corecta/nebolnava. Aia e utopie. Societatea e bolnava sau mai putin bolnava. In cazul de fata, consider personal ca societatea romaneasca e inspre profund bolnava.

      • Gabriel says:

        Ilie, nu-mi pune in gura cuvinte care nu le-am spus.
        “noi cei care platim TVA suntem niste fraieri ?” era concluzia la ce afirmai mult mai inainte.
        Departe de mine stilul cocalar de a trata lumea din jur cu sintagme enumerate de tine in postarea anterioara.
        Evaziunea fiscala e un cancer al societatii noastre. Iar mentalitatea de cocalar, smenar, bisnitar, pitipoanca, etc o gasim, din pacate, peste tot.
        Iar media o promoveaza din plin. De ce ? Asta-i alta discutie.
        Eu nu am vrut sa spun decat un lucru: sunt bani si de armata si de educatie+cercetare si de sanatate. Ei sunt aici, produsi de noi.
        De ce nu-i scoatem la vedere (nu 100%, dar cat mai mult posibil) e o problema a noastra, a societatii romanesti si a institutiilor statului.
        Prin urmare, sa nu ne plangem ca n-avem bani.
        Bocetul mioritic pe mine nu ma incalzeste cu nimic.
        Desigur e punctul meu de vedere, il respect si pe al tau pentru ca de aceea exista polemica.

        • Ilie says:

          Suntem intr-o situatie de genul: https://en.wikipedia.org/wiki/Laffer_curve
          Taxele trebuie sa fie modificate pana se atinge un optim (care oricum variaza de la an la an) in asa fel incat sa nu sperie investitorii si nici cetatenii.

          • admin says:

            Eu as merge chiar mai departe, in loc “sa nu sperie cetatenii” as zice ca nivelul optim al taxelor e ala cu care cetatenii ar fi de acord in mod activ, adica ar vota pentru el. Daca ar avea cineva curajul sa supuna la vot nivelul taxelor. Votul celor care contribuie, nu al celor care doar beneficiaza evident.

            Problema cea mare acum e ca nimeni nu e de acord cu nivelul taxelor si nu le vede ca benefice deci e taxare cu de-a sila, un fel de furt in lege. Asta ar fi primul lucru de reparat, modul cum se stabileste suma de bani la care fiecare ar fi de acord sa renunte pentru anumite servicii.

            Pe locul doi ar fi ce zice @Gabriel, strangerea taxelor in mod corect.

            Iar pe locul trei e modul cum se cheltuiesc respectivele sume. Degeaba nivelul e corect si banii se strang eficient daca sint cheltuiti ineficient sau furati. La momentul asta, chiar daca s-ar mari taxele sau s-ar strange mai bine banii din taxele existente, nu e deloc sigur ca ar fi bani pentru aparare. Un buget general disponibil mai mare nu rezulta automat intr-un buget al MApN mai mare. Pur si simplu sint mai multi bani de furat.