Ce ofera turcii, episodul 2

Inainte si dupa Genesis - Sursa: dzkk.tsk.tr

Inainte si dupa Genesis – Sursa: dzkk.tsk.tr

Ofera se pare pretul cel mai mic.

Cu multumiri pentru semnalare lui gsg9, care e pe cale sa-si vada visul cu ochii si anume MK41 sau macar MK48/56 pe fregate.

Desi pariam mai degraba pe LM, totusi branza e pe bani si banii au fost putini. Daca n-ai bani de svaiter, te multumesti cu telemeaua balcanica. Concurentul cu cea mai putina experienta, adica cel mai flamand, pare sa se fi acomodat cel mai bine cu bugetul costeliv oferit de romani. Nu a mai contat nici instabilitatea din Turcia, nici virajul brusc luat spre Rusia sau relatiile din ce in ce mai reci cu Sam Sponsoru’. Licitatie am vrut, pretul cel mai mic am primit.

Despre ce ofera turcii, mai ales in ceea ce priveste CMS-ul GENESIS, am scris deja aici intr-un prim episod. Probabil va trebui aprofundat intr-un alt episod, mai devreme decat era planuit.

Fara a avea detalii tehnice, ramane de speculat si vorbit discutii. Daca logica serveste la ceva in cazul asta, pentru a obtine cel mai scazut pret posibil, modificarile la configuratia folosita deja de turci ar trebui tinute la minim. Deci, daca rationamentul se dovedeste corect, pentru a vedea o configuratie probabila a fregatelor romanesti, trebuie studiate fregatele din clasa G (ex-OHP) si corvetele MILGEM/Ada.

Radarul multifunctional ar fi primul element comun care sare in ochi, Thales SMART-S Mk2 fiind folosit atat pe G-class cat si pe Ada.

G-class, ex-OHP - SMART-S pe catargul mai scund, in spatele FCS-ului MK 92, "oul" de deasupra puntii de comanda - Sursa: wrightys-warships.com

G-class, ex-OHP – SMART-S pe catargul mai scund, in spatele FCS-ului MK 92, “oul” de deasupra puntii de comanda – Sursa: wrightys-warships.com

 

Ca principal element al modernizarii, din punct de vedere al dificultatii integrarii, rachetele antiaeriene sint din nou un element comun. Desi corvetele Ada nu au rachete antiaeriene (in afara CIWS-ului RAM), noile fregate care vor deriva din proiectul MILGEM, TF-100, vor avea aceleasi rachete care sint instalate si pe G-class: ESSM. E logic de presupus deci ca ESSM ar fi alegerea pentru T22R, integrarea in CMS-ul GENESIS a unui alt tip de racheta nefiind imposibila dar relativ scumpa.

Problema instalarii fizice la bordul navelor se poate rezuma la batalia intre produsul LockheedMartin MK 41, mai scump si mai pretentios in ceea ce priveste spatiul dar care poate primi si altceva decat ESSM si este deja cunoscut turcilor si pe de alta parte, familia Raytheon MK 48/56, mai ieftine si mai usor de sudat prin locuri mai stramte si umbrite dar mai putin flexibile in ceea ce priveste incarcatura.

Problema sistemului de conducere a focului e mai complicata si desi exista alternative foarte moderne, turcii nu au nici un fel de experienta cu ele. Ar fi frumos de imaginat ca vor integra una din variantele respective doar pentru Romania dar, din nou, e vorba de multi bani si nu au castigat licitatia promitand (semi)luna de pe cer.

Turcii au insa experienta cu sistemele de conducere a focului Thales (din nou ei) WM-25 (sau MK 92 construite in licenta de americani) si STIR, folosite pe fregatele clasei G. Desi foarte vechi (dar totusi modernizate constant) si mai putin performante decat alternativele, au avantajul maturitatii (a.k.a fiabilitatii). Chiar mai important, exista o posibilitate de a face rost de niste STIR-uri prin filiera EDA, un numar de unitati fiind demontate de pe fregatele americane OHP atunci cand acestea si-au pierdut capacitatea de lupta anti-aeriana. Asta daca mai exista inca prin depozite, avand in vedere ca a trecut ceva timp de atunci. CEROS-ul suedezilor de la Saab e alternativa teoretic posibila dar mai scumpa.

In ceea ce priveste CIWS-ul, turcii folosesc atat Phalanx (G-class) cat si RAM (Ada). Alegerea se face dupa adancimea buzunarului.

Cat despre cooperare cu industria locala, la prezentarea ofertei se zvonea de o posibila implicare a Santierului Naval Constanta. Turcii mai ziceau chiar ca “ținta noastră este să vă construim, la prețuri mai mici, propriul sistem de management în luptă și vă puteți astfel schimba armanentul și senzorii fără ajutor din alte țări, așa cum facem și noi în Turcia“. In ciuda mitului larg raspandit, in sectorul asta supra-specializat industria IT romaneasca e in dificultate, firme cu experienta sau macar capabilitati specifice fiind mai scumpe la vedere dar daca turcii sint optimisti si au un plan, ramane de vazut rezultatul.

Si in final, un gand pentru viitoarele corvete multirol: pe langa cei trei cavaleri des mentionati (Gowind, Sigma si MEKO) de acum ar trebui luata in calcul si varianta MILGEM/Ada.

 

Both comments and pings are currently closed.

23 Responses to “Ce ofera turcii, episodul 2”

  1. Marius Z. says:

    La asa bani pusi pe masa si asa cerinte, eu zic ca avem noroc ca am gasit unii suficient de disperati sa intre in joc.
    Amu’, nu e frumos sa-i banuim pe ai nostri ca schema a fost premeditata si ca firma romaneasca a “mirosit” de unde bate vantul si s-a asociat cu cine trebuie 🙂
    Mai greu cu comunicatul oficial despre castigator, ca schema s-a complicat brusc dupa evenimentele din Turcia…

    Ce-o iesi pana la urma? Apai e vorba aia in Ardeal: “O da Dumnezeu si cumva tot o fi” 🙂
    AFERIM!

  2. gsg9 says:

    Ce LM, ce americani…
    Cocalareala la maxx, nu stiu de ce ne’am fi asteptat noi la alt rezultat…
    Dupa cocalareala cu aviatia militara, cu flota NATO samd

    Problema e la noi

    Noi visam echipare/rachete/prostii, ei bifeaza ceva acolo si’si trag spaga, asta e diferenta

    Asa ca programe seriose de inarmare nu vor fi like evar
    Cum au rezolvat aviatia militara, fregatele, tot asa or sa rezolve si TBTul, LR SAM samd printr’o mica cocalareala mioritica ieftina

    La noi nu se face ceva ca lumea cu banul public, la noi se dau tunuri si tzepe

    Asa ca hai sa fim realisti, ce ESSM, ce Mk48, ce RAM, ce Phalanx

    Or sa puna Sea-Zenith si o vechitura de Sea-Sparrow

    https://www.youtube.com/watch?v=-PegwlLobYQ

    Si ce rapandule scumpe s’or mai gasi prin cimitire

    Niste Harpoane vechi, asta daca sunt tupeisti

    Daca nu, or sa le lase “ASW” only, ca sa nu deranjeze vecinii, turcii o cotesc inapoi cu rusii, la americani nu se stie ce iese asa ca de ce sa’si bata cuie in talpa cand pot sa’si incaseze linistiti salariile si pensiile si sa’si savureze avansarile si doctoratele

    Poate se uita si DNAul pe la asocierea asta si la cum se vor foote milioanele, dar si DNAul lucreaza la comanda politica, daca s’o uita careva se uita la comanda peste 20 de ani cand nu mai conteaza

    Intre timp or sa se milogeasca sa’i apere NATO, ca ei au alte smenuri

    • admin says:

      Sa nu cobim, e totus Miercuri si avem dreptul la putin optimism. Dar da, oricum ai face calculul, la banii aia cam da cu virgula daca incerci sa dotezi o fregata cu minimul decent adica G-classul turcilor.

      • gsg9 says:

        bre, de parca nu m’am invatat minte sa nu mai sper in ceva bun la astia…
        de parca nu m’am invatat minte de cand cu afacerea multiroale

        asta e politica: putzin, ieftin si prost
        ESSM/VLS/RAM nu prea intra la putzin, ieftin si prost deci probabil not gonna happen…

        8timism…da! , sunt 8timist pt francezi 🙂 🙂
        ca germanii sunt bine, numai catziva depresivi singuratici prestatori de jocuri video violente

        • admin says:

          Putin ESSM, putin VLS, putin RAM…. Ceva tot trebuie sa puna pe ele. Cam asta e tot optimismul de Miercuri.

          • Ilie says:

            Putin MK13 ?

            • admin says:

              E ca si cand ne-am impusca singuri in picior. Practic are nevoie de acelasi spatiu sub punte ca un VLS dar fara sa fie VLS. Costuri similare (de fapt mai mari la intretinere) dar fara beneficiile VLS.

          • Ilie says:

            S-ar putea sa se gaseasca printr-un cimitir asa ceva. Mai greu cu VLS-uri SH. Si la cati bani avem nu m-ar mira. Sa speram totusi ca va fi un VLS, ideal patrusunu`

  3. gsg9 says:

    O tot freaca cu brigada aia multi’nationale cu o companie de polaci si 400 de bulgari virtuali

    Si incep “demersurile pentru componenta maritima si aeriana a prezentei intarite a NATO la Marea Neagra”

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21186202-dacian-ciolos-trebuie-incepem-demersurile-pentru-componenta-maritima-aeriana-prezentei-intarite-nato-marea-neagra.htm

    • admin says:

      Si noi care credeam ca ei incepusera demersurile si esuasera deja. Ok, deci isi mai dau o sansa sa o dea in bara. Acum ca i-am “indatorat” pe turci, cine stie, poate vin si ei.

  4. Cezar says:

    Nu avem noi capacitatea in domeniul IT, in momentul de fata, de a ne crea propriul sistem de management in lupta, insa avand in vedere ‘deschiderea intelectului romanesc fata de acest domeniu, nu vad o problema atat de mare in a invata daca cineva ne da mura in gura, ca doar noi nu suntem indieni. Ma rog, o parte din locuitorii Romaniei au origini de acolo, insa ei activeaza in alte sectoare decat IT-ul sau sectorul militar! 🙂

    Cred ca asta e aspectul pozitiv…pretul si interesul turcilor de a accepta orice, numai sa vanda si ei odata la export, precum si faptul ca ofera oarece transfer de tehnologie!

    Vrei BMW, dar ai bani doar de Logan. Sa zicem Bogdacproste ca turcul il face la noi in tara! 🙂

    • admin says:

      Cand vorbim ca “il face la noi in tara” trebuie inteles ca cel mult modificarile cerute de romani vor fi facute aici, eventual testarea, etc. Ce nu e modificat fata de varianta turceasca, vine de la ei. Si cu cat sint mai putine modificari, cu atat pretul e mai mic. Logic, deoarece produsul exista deja. Deci si ce se va face cu romanii va fi mai putin. Dar da bine in conferintele de presa sa se zica “il facem la voi”. Realitatea e putin diferita dar nu mai e nimeni interesat de detaliile astea la momentul ala.

      • Ilie says:

        La noi se vor face cablajele, taierea, vopsirea si eventual traducerea.

      • Ilie says:

        Ca daca puteam sa-l facem noi – nu mai faceam licitatie si rezolvam “intern”.

        • admin says:

          Chiar daca l-am fi putut face, costurile erau prea mari deci chiar si asa are sens sa-l cumperi de la altcineva. Ideea in varianta optimista ar fi sa tropaie cineva pe langa turci cand incep sa ajusteze Genesisul pentru romani. Acum, cine e firma aia romaneasca ce poate face asa ceva (nu doar sa se uite dar sa si inteleaga si chiar sa faca ceva pe mai departe), e o alta poveste. Nu e de asteptat sa existe un CMS romanesc complet dar module specifice, ceva in genul celor facute de, sa zicem, Interactive SBC.

  5. Bergenpanzer says:

    Mno de fapt DNA va castiga. Ceea ce nu va fi o veste buna pentru Morsa Competenta.

    • admin says:

      Ala ar fi primul hop, sa nu le gaseasca vreo buba, vreun contract luat asa, mai ciudat. Totusi consortiul e condus de turci deci sint sanse sa mearga inainte indiferent ce se intampla cu partenerii romani.

  6. nicolae says:

    Daca sunt alesi turcii pentru modernizarea fregatelor, cresc mult sansele sa luam si corvete Ada, un oficial MAPN spunea la inceputul lui 2016 ca de la anul demareaza si programul corvetelor. Mie imi plac corvetele Ada.
    Havelsan e o companie serioara, nu se apuca sa dea comunicate fara o baza concreta, prin urmare, s-ar parea ca de ziua marinei s-ar putea sa avem totusi un anunt! 🙂
    Si intr-adevar, ne putem astepta sa folosim EDA, nu doar la STIR (Phalanx, din cele inlocuite cu SeaRam)… Aaah, Genesis-ul se “joaca” si cu Standard, in caz de Mk41 VLS la bordul Type 22R.
    Sper ca implicarea Raytheon sa fie cuprinzatoare si acoperitoare astfel incat lucrurile sa iasa decent, in bugetul alocat.

    • admin says:

      Ne cam intindem cu Standard-ul. Lasand la o parte faptul ca turcii nu au experienta cu SM-2, ei inca folosesc SM-1 care nu numai ca nu se mai produc de ceva timp dar sint retrase din serviciu cam de peste tot. SM-1 e un fel de HAWK, ca si generatie si tehnologie.

      Raytheon e ca si LM: companie serioasa dar scumpa, stiu romanii de ce. O data ca nu stim daca se vor implica – ideea turcilor cand au facut Genesisul a fost tocmai de a avea independenta de furnizori externi deci daca inca au nevoie de Raytheon atunci la ce bun? – dar daca se vor implica nu inseamna neaparat un lucru bun, dpdv al pretului.

      • nicolae says:

        Australienii au trecut Adelaide (OHP-urile lor) la SM2, se poate prin urmare. Evident asta implica modificari aduse CMS-ului, poate un alt radar s.a.m.d. Ideea este ca (cred ca am mai spus-o) frumusetea unui Mk41 VLS rezida din surprizele care pot iesi din celulele alea.
        Acum, stiu ca nu e cazul nostru, Standard e scump ca naiba, dar ma amuza ideea de a avea virtual aceasta capabilitate, cumva in stand by.
        Daca turcii ar fi fost 100% de capul lor n-ar fi venit nimeni de la Raytheon la “lansare”. Nu stiu exact care e treaba cu prezenta lor acolo, la o adica poate fi si un semn de curtoazie, gen, m-au rugat turcii sa merg cu ei acolo ca da bine la poza si la ziaristi sau turcii i-au luat ca sprijin nestiind la ce sa se astepte de la navele noastre.
        Multe ne scapa noua, muritorilor de rand…

        • admin says:

          Eu ma refeream ca turcii n-au trecut inca la SM-2 deci n-au de unde sa “stie” ce trebuie facut, nu ca altii nu au facut-o. Cu bani se poate face orice dar tocmai asta e problema in cazul de fata.

          Ar fi trebuit sa urmeze un episod despre aventurile OHP-urilor australiene si sumele imense care s-au bagat in ele (e o intreaga istorie, interesanta prin faptul ca de acolo se pot deduce anumite costuri) dar acum parca nu mai are farmec. Opiniile despre navele australiene ar fi ca programul de modernizare ar fi mai degraba un esec dpdv al utilizarii fondurilor (tehnic par ok) si cel mult vor fi un stop-gap pana cand apar distrugatoarele Hobart.

          Da, prezenta Raytheon e un pic ciudata avand in vedere ca relatiile cu Romania nu ar fi chiar grozave dupa esecul HAWK.

          • nicolae says:

            Ai dreptate, am citit la repezeala!
            Eu voi citi cu placere aventurile OHP-urilor australiene, asa ca, te rog, nu ezita! 🙂 Mai ales daca ai apucat sa-l scrii (articolul), e pacat de munca depusa.
            Parerea mea despre Adelaide class este ca n-au avut coerenta in ceea ce au vrut sa faca si, in al doilea rand, mie personal mi se demonstreaza inca o data ca navele dedicate AA trebuie sa fie ceva mai mari pentru a putea ambarca toata suita de senzori, radare, armament specializat samd. Dar cred ca acum s-au revansat cu Hobart class. Tendintele expansioniste ale Chinei par sa-i fi mobilizat serios pe australieni, care au, in opinia mea, unul dintre cele mai ambitioase programe de inarmare navala din prezent.