Despre interfete si colaborari

Niste informatii mai clare despre celebrele interfete ale HAWK-ului romanesc, direct de la sursa adica UTI:

HAWK Communications – Command and Control System – SysC3H

SysC3H provides Communications and Command and Control capabilities for HAWK PIP III R systems and ensures integration into an air-ground defense system. It can be used in peacetime, crisis or armed conflict.

Characteristics

Ensures command and control for:
– CORSA
– CDF (UT HAWK PIP III R)
– PCP (UF HAWK PIP III R)

Provides communications services using NATO standard between the components of the system:
– provides bi-directional voice communication services between system components
– provides hierarchical and centralized control for HAWK PIP III R air – ground combat units while allowing in special situations their usage in a decentralized mode
– ensures interoperability with C2 systems – NATO similar systems

Si ceva despre contributia la programul NATO AGS:

Both comments and pings are currently closed.

27 Responses to “Despre interfete si colaborari”

  1. Ilie says:

    Ca sa fiu rautacios – ii batem cu o mana pe aia de la Ikea la design 🙂

  2. gsg9 says:

    pana la urma astia au facut cutiile 🙂 ?

    ca hardwareul e cumparat si foarte probabil si softul

    or mai fi facut ceva integrare cu ce ragalii mai au astia prin systemul ala nemaipomenit integrat de air-difans cu Volkhoave

  3. Mihaid says:

    Inafara de valizele alea, au mai facut si altceva?
    Haek-urile alea sunt operationale? Sau nu , ca nu amninteles

  4. Iulian says:

    Intrebarea care ma framinta este: au facut si alceva in afara de cutiile alea?

    • admin says:

      Cam asta ne intrebam cu totii dar, pana cand UTI va face publice si alte informatii, e un mister. Ce ne-am face fara mistere?

      • Iulian says:

        Viziunea UTI o vazuram. Viziunea NATO asupra AGS e mai jos. Nu-i asa ca perpectiva difera si depinde la ce te uiti?
        https://www.youtube.com/watch?v=pXGlQsCl53A

        La ce e acolo, au cumparat off the shelf ceva si l-au ambalat frumos. Cit despre sisteme de comunicatii… haida deh. SOAP ui si baze de date… Probabil au scris un modul minor de asset management sau ceva de genul asta. Oricum AGS mi se pare facut dupa modelul urmat de DoD la presiunile politice: sa dam sa se faca in fiecare stat cite ceva.

        • admin says:

          Viziunile difera si in functie de economie, cam asta e diferenta reala si realitatea e nasoala. Pe de o parte, si din ambalat frumos se poate trai bine, daca e facut bine. Hai sa incepem prin a face niste cutii bune, inainte de orice altceva. Cine stie, poate se invata cum e cu polimerii si poliperii si toarna din greseala un sasiu pentru arma aia de asalt.
          Pe de alta parte, ce altceva ai vrea sa se proiecteze, legaturi securizate prin satelit, radare cu apertura sintetica, motoare turboreactoare sau sisteme de navigatie? Banuiesc ca stii – asa am eu o vaga banuiala – ca nu e asa de simplu, iti trebuie si altceva in afara de vointa, ceva ce se gaseste foarte greu in Romania. Daca se mai gaseste. Oscilez intre cele doua in functie de zilele saptamanii.

          • Iulian says:

            Ar putea incepe de la ceva simplu. Polimerul cel mai rapid de folosit este nylonul (Nylon 6, de exemplu), prelucrat cu CNC. Daca Nylon 6 nu este suficient de bun, poate fi imbunatatit de companii din UE (daca nu au facut-o deja), existind diverse variante (se poate ajunge la o rezistenta mecanica mult mai mare decit a aluminiului, comportament foarte bun in timp, rezistenta chimica foarte buna, rezitenta la temperaturi de peste 300 de grade; cu un compus antiUV este un material mai bun decit otelul). Macar sa puna la CNC un bloc de nylon si sa studieze variante pentru sasiu – un bloc de nylon costa ~30-50 EUR/kg. Abia apoi pot trece la turnare. Sau macar sa foloseasca un sistem CAD pentru a il modela. E de ajuns sa isi petreaca eficient timpul pe care il petrec acum facind nimic.

            Studiile avansate de care vorbeai… cu finantare corecta pot fi facute si de companii private, startupuri si – evident – de clienti politici (UTI). Conditia este sa fie facute pe bune. Motorul inovatiei in domeniul apararii – oricit am nega, o demonstreaza US – sint investitiile in cercetare pentru a obtine tehnologii care apoi sint integrate in produse (militare sau civile). Cu un Minister subfinantat, plin de generali incapabili, nu vom avea nici macar un sasiu. Pentru ca la ecuatie se adauga si Romarm care pare condusa cu picioarele. Parca nu vrea sa vinda si toate produsele lor (pe care vor sa le vinda) au scopul de a fi facute de rusine, nu cumparate. Nici macar o sina Picatinny nu au pus standard pe produsele lor. Apoi ma uit la ce au facut Galil, de exemplu.

            Ministerul vrea sa nu bage nici un ban in dezvoltare si sa cumpere una-doua bucati de bujgheze (cuvint inventat ad-hoc) la pret de en-gross. Pentru care apoi guvernul nu da aprobare de export nicaieri. Ca nu dam noi inteligenta noastra imperialistilor. Cu regret, nu se poate asa.

            • admin says:

              Pai au inceput cu ceva simplu, cu niste cutii. Cat despre prelucrare la CNC egzista cel putin o problema: fie proiectul armei e prea smecher, fie ai nevoie de insertii metalice. Deci ai nevoie de insertii metalice. Care nu se pot face decat prin turnare.

              Motorul inovatiei e profitul, nu investitiile. Ca altfel Europa, la cate miliarde baga degeaba in cercetare, ar trebui sa fie foarte sus. Si nu prea e. Cam asta ne invata US of A.

              Nu stiu de care Minister vorbesti dar daca e vb de MApN, ei nu au treaba cu profitul. Nici cei de la Economie n-au desi ar trebui sa aiba. Aici sint inclusi si cei de la Romarm. Deci responsabilii nu le au cu motorul. Ce se intampla la Cercetare e jalnic, nu intru in detalii.

              Fiecare e liber sa viseze la ce vrea. MApN-ul de exemplu, ca poate sa cumpere off-the-shelf 12 bucati de orice la preturi de en-gross. Atat timp cat gasesc pe unii care sa le vanda asta, pot sa viseze in continuare. Industria poate sa viseze ca primeste bani de cercetare up front, inclusiv un contract de productie pe 20 de ani si cu niste conditii de livrare si acceptanta relaxate. Daca nu gaseste pe nimeni care sa ofere asta, poate e cazul sa viseze la altceva.

          • Ilie says:

            PA6, GRP si alte asemenea minunatii. Pai sa inceapa cu bachelita. Sunt curios daca formele de turnare sunt acoperite cu TiN sau le lasa “as manufactured” aka polished.

            • admin says:

              De inceput cu bachelita, au inceput ei de foarte mult timp. Problema e ca s-au oprit acolo sa se odihneasca.

          • nicolae says:

            Scuze daca e off, ce parere aveti de Hirrus? Sa disociem compania de numele fostului patron. Par sa aiba rezultate bune: http://www.teamnet.ro/ro/comunicate-de-presa/romanian-drone-hirrus-took-part-nato-s-2016-unified-vision-exercise-2/

          • Iulian says:

            Cat despre prelucrare la CNC egzista cel putin o problema: fie proiectul armei e prea smecher, fie ai nevoie de insertii metalice.
            Daca esti la inceput o faci si la CNC pentru a valida ideea; costa mult mai ieftin, nefiind nevoie de nici o matrita care face pretul oricarui experiment sa explodeze. Vorbeam de solutii de gherila, nu dezvoltare clasica. 🙂

            Motorul inovatiei e profitul, nu investitiile. Ca altfel Europa, la cate miliarde baga degeaba in cercetare, ar trebui sa fie foarte sus. Si nu prea e. Cam asta ne invata US of A.
            Ma refeream la domeniul apararii. DARPA finanteaza programele iar cei care participa, dupa dezvoltarea tehnologiei propun si un produs. Pentru produsele de hipermarket este corect ce ai spus.

            Nu stiu de care Minister vorbesti dar daca e vb de MApN, ei nu au treaba cu profitul. Nici cei de la Economie n-au desi ar trebui sa aiba. Aici sint inclusi si cei de la Romarm.
            Chiar la acel minister ma refeream. Numele era scris cu litera mare pentru a imi arata admiratia pentru ei, aceasta eminenta cenusie a incapabilitatii. I-am pus in aceeasi tagma (a incompetentei si incapabilitatii) pentru ca se comporta ca si cind ar fi dusmani de moarte.

            Fiecare e liber sa viseze la ce vrea. MApN-ul de exemplu, ca poate sa cumpere off-the-shelf 12 bucati de orice la preturi de en-gross. Atat timp cat gasesc pe unii care sa le vanda asta, pot sa viseze in continuare.
            Pai tocmai, nu am prea vazut sa gaseasca, dar poate am ratat momentul.

            Industria poate sa viseze ca primeste bani de cercetare up front, inclusiv un contract de productie pe 20 de ani si cu niste conditii de livrare si acceptanta relaxate. Daca nu gaseste pe nimeni care sa ofere asta, poate e cazul sa viseze la altceva.
            Cu piedici puse la vinzare, fara nici o inovatie, cred ca viseaza placid doar la a trage obloanele si la liniste perpetua.

            • admin says:

              Ok, tu vorbeai de rapid prototyping dar chichirezul la un sasiu din compozite e chiar sasiul, nu neaparat partile metalice. Pentru romani da, e posibil ca si partile metalice sa fie o problema insa oricum au de rezolvat partea sasiului. Dupa ce ai un corp traforat care arata bine tot nu ai trecut de jumatatea proiectului, trebuie sa pui la punct uzinarea. Dar de acord, ei nu sint inca acolo. Pe de alta parte, optica e ca si daca ar ajunge acolo tot nu ar sti ce sa faca mai departe asa ca nici nu-si propun sa ajunga vreodata in situatia aia rusinoasa.

              DARPA finanteaza programele iar cei care participa, dupa dezvoltarea tehnologiei propun si un produs.” – Exact. Mobilul celor care participa este profitul, ca propun un produs pe care sa-l vanda. In cazul Romaniei, majoritatea proiectelor urmaresc realizarea unui prototip/model de laborator care daca iese, iese iar daca nu, iarasi bine. Nu se urmareste cu adevarat profitul ci mai mult cercetarea in sine, ca activitate. Sad.

              Pai tocmai, nu am prea vazut sa gaseasca, dar poate am ratat momentul.” – Da, ai ratat miscarea din ingheietura: de aia incearca sa achizitioneze diverse chestii prin FMS sau programele asemanatoare – vezi cererea US Army in locul Romaniei pentru elicoptere si nu numai – vor sa cumpere un numar mic de unitati la acelasi pret la care l-ar cumpara US Army desi americanii cumpara en-gros si evident primesc un pret mai bun.
              Deocamdata dintre MApN si Industrie, cei din urma sint cei ce se plang de situatie, deci stim cine sint visatorii in gol.

          • Iulian says:

            Errata:

            I-am pus in aceeasi tagma (a incompetentei si incapabilitatii) si pe cei de la Romarm pentru ca se comporta ca si cind ar fi dusmani de moarte cu Ministerul.

          • Iulian says:

            De inceput cu bachelita, au inceput ei de foarte mult timp. Problema e ca s-au oprit acolo sa se odihneasca.

            As spune mai degraba ca au inceput cu bachelita, s-au oprit si au spus ‘restul e la fel, il dam realizat, stim totul’. De atunci cauta noi directii, plasticele sint depasite, au invatat totul despre ele.

      • Iulian says:

        Legat de mistere, dupa o autoanaliza rapida, se pare ca sint genul care striveste corola de minuni a lumii. 🙂

  5. […] privinta la ceea ce UTI ar fi surubarit pe la HAWK sperantele sunt de la slabe in jos, nu ca m-as fi asteptata ca nus ce mare […]