Operatiunea POP(*), episodul 2

Cum ar fi trebuit raportate cele doua bugete ale MApN - Sursa: Cosmin Marinescu - contributors.ro

Cum ar fi trebuit raportate cele doua bugete ale MApN – Sursa: Cosmin Marinescu – contributors.ro

(*)Praf in Ochii Prostilor #InchisGuraFraierilor

Un articol foarte interesant de pe contributors.ro explica misterul creditelor de angajament, un mecanism bugetar care si-a castigat “faima” anul acesta, cand s-a incercat bifarea promisiunii de alocare a 2% din PIB pentru MApN prin completarea costelivului buget anual cu credite de angajament.
Pe scurt, creditele de angajament inseamna o autorizare pentru MApN (in cazul de fata) de a se angaja la plata unor sume in anii viitori. Pentru ca platile efective se vor face in alti ani, sumele respective vor fi alocate in bugetele anuale aferente si se vor contabiliza atunci, raportarea lor ca facand parte din bugetul anual curent fiind evident o greseala, in cazul asta intentionata.

Normal ar fi fost sa se raporteze un buget anual/curent – care sa cuprinda sumele ce pot fi cheltuite anul acesta si care sa atinga pragul de 2% din PIB – si un buget multianual/”virtual” care sa indice plafonul pana la care MApN-ul poate angaja plati in anii ce vin, dupa cum se poate vedea si in tabelul alaturat). Evident ca respectivele angajamente vor bloca sume din bugetele anuale/curente ale anilor viitori deci practic creditele de angajament nu inseamna decat o autorizatie pentru MApN de a-si angaja proprii bani din viitor. La fel de evident e ca discutia nu are nici o legatura cu vreo eventuala marire a bugetului iar “comasarea” celor doua bugete este doar inca o modalitate de a farda realitatea.

Pe acelasi principiu se poate construi un buget format din credite de angajament planificate pe urmatorii 200 de ani, care il va depasi pe cel al SUA. Din anul curent.

Motivul aparentei “generozitati” e ca un astfel de “credit” nu ar influenta nivelul datoriei externe si nici deficitul bugetar, nefiind vorba de sume cheltuite efectiv. Din punct de vedere practic nu este insa nimic nou, MApN-ul avand deja un mecanism de finantare al programelor multianuale prin care se incheie un contract-cadru initial, urmat (daca exista finantare) de contracte subsecvente anuale, raportate desigur in bugetele curente din anii respectivi.
Rezultatul este fix acelasi, depinzand in exact aceeasi masura de alocarile efective din fiecare an.

Both comments and pings are currently closed.

23 Responses to “Operatiunea POP(*), episodul 2”

  1. Raptor says:

    De asta eram sigur, de aceea nu am dorut sa comentez nicaieri cand s-a stabilit bugetul si totusi raman cu o intrebare, daca lefegii din minister pot face ce vor cu banii alocati sau sunt alocati fiecare pe anumite categorii.
    Daca dispun de bani si ei trebuie sa-i gestioneze cum cred, atunci pot trimjte toti banii diaponibili pe anul in curs doar la achizitii de exemplu, ramanand salariile (o aberatie pentru ca nu sunt platite de Min neMuncii), consumabilele, etc in aer pe care guvernul tot va fi obligat sa le plateasca pe motiv ca daca nu te intereseaza cand protesteaza civilii de astia esti cam obligat sa iei seama de urgenta, sau nu poti sa ai armata care sa nu poafa iesi cu tehnica din dotare ca nu e combustibil sau sa tii UM fara apa, curent, etc.

    Stiu, suna a aberatie, dar depinde totul de cum este facuta alocarea de la buget, ce poti face cu banii respectivi pe anul in curs si daca nu ai ingradire aa faci anumite lucruri stabilite ramane doar dorinta unora sa se duca banii toti la achizitii iar guvernul sa-si traga palme.

    Asta vad ca varianta in momentul de fata desi suna a ecuatie cu o necunoscuta.

    O alta varianta ar fi ca sindicatul cadrelor militare sa scoata armata la proteste, reale pentru doleantele armatei.

    • admin says:

      Alocatia e facuta de cei din minister deci tot de guvern dar din linia a doua sau a treia. Nu se vor pacali unii pe altii deci schema nu va functiona.

  2. raster says:

    http://www.comisarul.ro/articol/video-astia-au-golit-deja-pusculita!-ascultati-inr_878228.html

    pai noa, daca nu au bani nici pentru ai lor primari, de unde pentru corvete? sau alte chestii pew-pew? p’aci prin zona au dus rusii un munte intreg cu trenul, pentru ca uraniu. si roata istoriei se intoarce… da’ sa ne pastram 8imismu’, ca tot asa mai e un proverb, ala cu ulcioru’ ( nu faza cand il pocneste tac’su peste fatza inainte sa il trimita dupa apa, ca nu suntem asa avansati) si s-ar putea ca doctrina andropov sa nu mai fie de actualitate.

    seara frumoasa!

    • admin says:

      Fraza zilei: “Singura, singurul impediment în acest moment este plafonul de împrumut de la nivel naţional care înţelegem că anul acesta a fost atins, este epuizat”.” Deci problema nu e ca s-a ajuns in situatia sa trebuiasca sa se imprumute anual 3-4-10-15%, ca Grecia, problema e plafonul. Si singura. Atfel, ar fi fara numar. Plafonul trebuie scos in afara legii, de preferinte prin OUG.

      • raster says:

        sunt in stare sa faca asta… oricum, e ciudat ca plafonul a fost atins deja in martie…

        • admin says:

          Daca bugetul a fost construit de la inceput la limita maxima a deficitului permis (3%), atunci plafonul a fost atins deja in Ianuarie, nu exista nici o marja de manevra. Se pare ca deficitul va fi depasit oricum pentru ca incasarile au fost supraestimate deci Romania risca procedura de dificit excesiv din partea UE.

  3. gsg9 says:

    Astia n’au bani nici sa treaca strada, au pomeni electorale de onorat, incasarile nu au fost conform predictziilor 8timiste

    Asa ca licitatzii ratate, repornite, reratate, reevaluate, cautat F16uri prin afara Caii Lactee si alte dude, idee principala e sa para ocupatzi si sa treaca timpul, ca bani de achizitzii importante mue

    Pe de alta parte problema e ca nici n’are cine sa’i ia la suturi, atentzia e in alta parte, ala din State e ocupat se razboieste cu germanistanul

    Dupa vizeta rece si necordiala la Washington a lui Merkelmangalitza acuma vine Ursula Razboinica din GermaniSTAN de se mai cearta cu nebunul si oricum germanii nu’si maresc cheltuielile militare la 2%

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-21670134-ursula-von-der-leyen-respinge-pretentiile-lui-donald-trump-potrivit-carora-germania-datoreaza-bani-nato-sua.htm

    Asa ca astia pot sa stea linistitzi pe burta sa faca RFIuri si sa lanseze licitatzii pe seap pt anii urmatori

    Dupa ce termina in 2017 de platit havioanili in 2018 or mai misca ceva, dar tot sume din astea in jur de 100mil pe an, deci mue programe importante si scumpe, mue TBT, mue corvete si fregate, mue LRSAM, mue mii de masini blindate si neblindate, mue tancuri, mue tot ce misca…

  4. gsg9 says:

    lovira astia cu sedintza ceseate

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21673678-sedinta-csat-incheiat-klaus-iohannis-tine-declaratie-presa.htm

    – le aparam pe poloneze, desi alea’s plecate la munca prin Vest

    – toate institutiile si-au indeplinit cu succesuri misiunile incredintate

    – O prima tema s-a referit la informarea privind stadiul indeplinii in 2016 a programului de inzestrare a Armatei. Am aprobat azi o forma actualizata a acestui program ca urmare a alocarii a 2% din PIB pentru MApN.

    – Prin punerea in aplicare a programului actualizat se vor initia programele esentiale de inzestrare si participare a companiilor nationale: transportoare blindate 8×8 si 4×4, avioane multiroll, sisteme de comanda si control si corvetele.

    cand?

    si SAMuri avem sau alea oricum nu prea’s importante 🙂

    eniuei, acu sa vedem daca au bani sa miste ceva concret sau le lasa pe anii urmatori cum prezice sinistrul dezarmarii

    • admin says:

      Nu vad nimic concret. UAV-uri MALE ioc, arma de asalt nada, TBT zero, corvete sufletu’, fregate mumu. De HSAM si alte fineturi ce sa mai vorbim. Mai avem putin si intram in vara.

      • gsg9 says:

        pai matale esti de vina, ca te uitzi dupa concret

        n’o stii p’aia cu ancorat in sinergia faptelor, recursul la universalitate nu eludează meandrele concretului

        s’a analizat, s’a semnat ca direftoru, acu sa’i vedem de unde scot banii 🙂

        MALE, ce MALE, no MALE, daca au noroc 1-2 femele d’alea mici contract multianal pe urmatorii 6 ani, le livreaza cate 33% de drona pe an

        arma de asalt nu le trebe, ca se mai ajusteaza fin cu bocancul pe tzeava la alea vechi

        de HiSAM iarasi n’au nevoie, ca mai salta de pe rampa S75urile cu combustibili expiratzi cu contzinut de apa peste limita admisa

        TBT, corvete, fregate, gata, s’a rezolvat, sunt pe docoment, programele se vor initia, de remarcat viitorul indefinit

        acu vine vara si sa’i vedem cu ce mai platesc saalriile, aduce Moromete bani de acasa

        http://www.biziday.ro/2017/03/21/unde-s-banii-de-salarii-ba-moromete/

        • Iulian says:

          S75urile cu combustibili expiratzi cu contzinut de apa peste limita admisa

          Problema cu combustibilul este ca poate fi inlocuit, eventual cu buy back daca nu mai corespunde chimic – din cite stiu propulsia este bazata pe acid azotic, de fapt RFNA, (oxidant) si kerosen (combustibil) – dar cred ca pe nimeni nu intereseaza sau nu poate explica. Iti imaginezi un dialog:
          – Dom’ ministru, aveti aici un studiu si o propunere de licitatie pentru inlocuirea combustibilului la rachete.
          – Ce rachete domnule Ciuca?
          – Dom’ ministru, avem citeva baterii de rachete AA care functioneaza cu combustibil lichid. Combustibilul asta a cam expirat sa spun asa.
          – Domnule Ciuca, ai lasat vreodata o masina, un autoturism, in parcare mai multa vreme?
          – Da, dom’ ministru.
          – Si a expirat motorina? Hai ma Ciuca, pe cine duci cu asta? Ia, ce combustibil.
          Citeste ginditor propunerea. Continua apoi hotarit.
          – De ce vreti voi acid azotic si kerosen? Vrei sa zboare mai mult aia cu migurile alea noi, nu? Si acid azotic pentru ce? Ma Ciuca, vezi ca am facut si eu la scoala chimie. Rachetele folosesc alt combustibil.
          – Stiti, dom’ ministru…
          – N-avem bani domn’ general pentru afacerile voastre. Gata. Vorbim mai pe toamna.
          – Da, sa traiti!
          Si gata.

          • admin says:

            Vor cumpara oxidant din productia nationala.

          • Iulian says:

            A, da. Printr-un program multianual. Combustibil pentru cite o racheta in fiecare an.

            • admin says:

              Cat optimism. Eu zic sa se semneze contractul cadru insa nici un contract anual. Nu poti depasi performanta asta: sa semnezi dar sa nu cumperi.

          • gsg9 says:

            au testat asta

            http://www.acttm.ro/ro/centre-de-cercetare/cciz/zrezultate

            “Validarea prin teste a performantelor rachetelor 5Ia-23 VOLHOV care utilizeaza combustibil special de tip oxidant AK-20K cu caracteristici fizico-chimice in afara prevederilor documentaţiei tehnice (conţinut de apă depăsit – pana la 6%)”

            Validarea prin teste adica n’or fi explodat pe rampa or something, pe principiul argumentat stiintzific ca merge si asa

            mai interesante ar fi sonarele astea

            http://www.acttm.ro/ro/centre-de-cercetare/ccsfn/mrezultate

            – Staţie de hidrolocaţie cu traductor tractat STN-10 – asta o fi tractat/imersabil – diping sonar
            – Staţie de hidrolocaţie cu traductor imersat pentru nave SIN-100 – probabil hull sonar
            – Hidrolocator pentru scafandri TS-45

            cine stie ce super sonare or avea tetalurile si noi radem de ele

            si un sistem anti torpila
            – Sistem tractat pentru abaterea torpilelor STAT-100

          • Iulian says:

            AK-20K: 80% HNO3, 20% N2O4

            Deci da, nu mai putem fabrica niste acid azotic si tetraoxid de azot. Ma indoiesc ca acele rachete vor fi la fel de stabile (chimico-fizic) si vor avea aceleasi performante.

            Validarea prin teste adica n’or fi explodat pe rampa or something, pe principiul argumentat stiintzific ca merge si asa
            Nu e experimentalismul modul in care stiinta a evoluat mii de ani? Multumim experimentalismului pentru radar, electricitate, calculului in antichitate al dimensiunilor Pamintului. Noi sintem adeptii acestei metode stiintifice. 2 lansari fara explozie inseamna succes 100%, deci se poate folosi. 🙂

            mai interesante ar fi sonarele astea
            si un sistem anti torpila
            Prea iti bagi nasul in realizarile lor. Ia sa le cer informatii despre cum au cheltuit banul public in ultimii 10 ani.

            • admin says:

              Nu mai putem? Dar ce, am putut produce IRFNA vreodata?

              Sau we do the same thing every week, try to take over the world?

          • Iulian says:

            Stiam ca am fi fabricat.

  5. gsg9 says:

    pesedeul vrea sa se cheltuiasca cu grija, cu gratzie as putea spune 🙂

    “Premierul Sorin Grindeanu, despre achizitiile in Aparare si inzestrarea Armatei in 2017: “Nu vreau sa cheltuim de dragul de a cheltui!” ”

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21675372-premierul-sorin-grindeanu-despre-achizitiile-aparare-inzestrarea-armatei-2017-nu-vreau-cheltuim-dragul-cheltui.htm

    si mai mult prin industria natzionale, ne apucam de F16uri, rachete, samd, vorba lu’ saracu Mihailescu-Braila chestii socoteli

    • admin says:

      Ce texte au si astia in ei. Cand nu vrei sa cheltui nimic, zici ca vrei sa cumperi F-16 din productia nationala.

      • gsg9 says:

        pai textele le’au mai ramas si 8serv ca textele devin din ce in ce mai interesante si mai variate

        ala ca nu se stie absolut nimic de rezultatul licitatziei corvetelor

        asta ca sa nu se cheltuie de dragul de a cheltui si ca industria natzionala

        alalalt ca inca se mai uita dupa avioane prin afara Caii Lactee presupun si sa fie facute in industria nationala

        la TBT ca vor sa vada mai intai produsul omologat 🙂 🙂

        din ce rasfoiesc prin presa onlain si la cum o scalda astia cu sa se cheltuiasca primesc dar sa nu se cheltuiasca nimic am senzatzia ca au cam inceput sa chitzaie dupa bani

        si nu e decat martie 🙂

        pe de alta parte 8serv ca pe olgutza n’o doare pizdgura sa promita ridicarea puntului de pensie, ca ce, psd + alde rulz, nu fmi

  6. MVSTELIDAE says:

    Adică noi ne lăudăm şi guvernarea următoare plăteşte, dacă mai plăteşte.

    Dacă Trump nu a dat mâna cu Emirul Germaniei(Sincer nu am înţeles de ce toată lumea a sărit în sus. În Islam este un păcat să dai mâna cu o femeie, fiind o fiinţă mai inferioară.Deci Trump a fost doar multicultural şi a respectat o tradiţie germană), sper ca pe reprezentantul nostru să-l scuipe în faţă.