Arogante

S-300V - Sursa: Rosoboronexport via Jane's

S-300V – Sursa: Rosoboronexport via Jane’s

O stire aparent banala (Egiptul a primit sistemele S-300VM comandate) e ceva mai interesanta decat pare: Egiptul devine prima tara ce utilizeaza in paralel MIM-104 Patriot (PAC-3) si S-300V.

Nu, Grecia nu e in aceeasi situatie, grecii operand pe langa Patriot PAC-3 si S-300P, un sistem complet diferit fata de S-300V.

S-300V este marele mister al apararii aeriene a fortelor terestre ruse, fiind exportat in numar foarte mic fata de S-300P, astfel incat oportunitatile de “evaluare” au fost foarte rare. Dezvoltarea sa a inceput in acelasi timp cu S-300P al fortelor aeriene insa cerintele foarte specifice ale fortelor terestre au dus la proiectarea unui sistem fara nici o legatura cu P-ul. Practic nu exista nici o asemanare intre cele doua sisteme si nici un echipament comun. Erau vremurile cand sovieticii isi permiteau asemenea extravagante. Sau credeau ca-si permit.

S-300V poate fi considerat un echivalent terestru al SM-2, folosind aceeasi schema de ghidare inertiala / semi-activa radar in faza terminala. Daca cineva s-ar intreba cum ar arata un Aegis terestru (dar mobil), atunci S-300V ar fi cel mai bun model. Tehnologic, este deci cu doua generatii in urma PAC-3 dar si a omologului acestuia rus, 9M96E al ultimei variante S-300PMU3 (mai cunoscuta si ca S-400).

Nu e foarte clar motivul pentru care Egiptul a ales sa cumpere V-ul, avantajele acestuia fata de PAC-3 (mobilitate si raza de actiune mai mari) regasindu-se si in cazul P-ului, sistem considerat mult mai simplu de operat si implicit mai ieftin, care beneficiaza si de tehnologie mult mai moderna.

Dupa afacerea navelor de desant Mistral, S-300VM vine sa intareasca impresia ca egiptenii se dueleaza cu sauditii la capitolul sclipici kaki.

You can leave a response, or trackback from your own site.

8 Responses to “Arogante”

 1. Cezar says:

  Probabil are si un substrat geopolitic, pe langa cel de securitate. Sa fie vorba oare de Israel? Paresupun ca da, in caz de scandal cu perciunatii sa aibe si ei un sistem pe care sa il poate folosi corespunzator, fara frica scurgerii codurilor sursa sau alte info sensibile catre adversar.

  Desi din cate zic persanii, nici ivanii nu-s prea de incredere cand primesc la randul lor astfel de informatii sensibile. Zica-se ca georgienii au aflat pe pielea lor care e raportul de amicitie si colaborare dintre Israel si Rusia. Asta le nevel de zvonuri, bineanteles! 🙂

 2. Dan Banan says:

  Cum să se dueleze bre cu saudiții, când tocmai saudiții le finanțează aroganțele? Le mai ies şi lor neşte insulițe la schimb, da’ na, asta e. Something you gain, something you lose.

 3. Raptor says:

  Cu AAS Mistral au luat si Ka-52.
  In plus tot Egiptul parca a luat recent MIG-35 Fulcrum.
  Apoi vine traditia de arme sovietice de toate tipurile pe care o au in spate asa ca sa nu ne mai mire din cand in cand achizitii de tehnica ruseasca in Egipt.
  Plus ca dupa ultimilile achizitii, din occident s-au impus doar francezii, deci trendul actual e GO EAST!

 4. enzo says:

  Go EAST pentru ca e mai eftin si mai putin complex.

  • admin says:

   Cu exceptia V-ului, care e mai complex decat orice sistem concurent, gen Patriot sau Aster. Si are un pret pe masura, reflectat in vanzari sau mai bine zis in lipsa lor.

 5. bingo says:

  Francezii domina lumea islamica e de inteles,in africa in tarile vorbitoare de engleza sunt crestini si de franceza sunt islamisti ,de acolo afinitatile .

  • admin says:

   Atunci de ce au cumparat egiptenii S-300V si nu Aster?

   • gsg9 says:

    vor ceva si de la partea ailalta

    asa un fel de asigurare, ca sa nu aiba soarta lui gaddafi sau a lui mubarak
    asigurare pe doo planuri:
    una, ca nu li se stinge sistemul AA sau nu mai vede nimic cand vor unii
    si a dooa ceva relatzie politica si militara si cu partea ailalta

    cam ce incearca aurolacii de bucalestan sa joace la doo capete cu germanistan si usa

    numa ca aurolacii nu cumpara nimica 🙂

Leave a Reply