… noroc sa ai

Molot Vepr vs Cugir PSL - Sursa: forums.gunboards.com

Molot Vepr vs Cugir PSL – Sursa: forums.gunboards.com

Vesti bune pentru FA Cugir. Nu, ei nu au facut nimic sau, cel putin, nimic special. Altii au facut ceva ce ii ajuta: prin noua runda de sanctiuni aplicate rusilor, americanii au extins lista producatorilor de arme interzisi la importul pe piata SUA, adaugand uzina Molot. Asta dupa ce in prima instanta administratia Obama interzisese importurile celuilalt mare producator rus, concernul Kalashnikov.

Mai important, Molot fabrica familia de arme semiautomate Vepr, aflate in directa competitie cu PSL. Vepr au aceeasi constructie bazata pe cutia RPK, cu tabla mai groasa, care ii permite sa foloseasca munitia de 7.62x54R. De acum, PSL-ul are aproape exclusivitate pe piata americana a semiautomatelor AK in 7.62x54mm, asta pana cand va incepe importul Zastava M91, incert la momentul asta.

Mai pe scurt, romanii au scapat de un competitor redutabil, produsele rusilor fiind considerate de o calitate mai buna dar avand si un pret ceva mai mare. E drept ca pentru ca produsele FA Cugir sa fie considerate varful calitatii pe piata americana mai trebuie restrictionati multi alti concurenti (aproape toti) dar cel putin putem visa.

Both comments and pings are currently closed.

13 Responses to “… noroc sa ai”

  1. LaCuscaPSD says:

    Nu la Cugir se “face ” noua arma pentru armata romana??? Se tot vorbeste de 4/5 ani…dar pana acuma nimic,in ce stadiu se afla???

  2. gsg9 says:

    si te mai vaitai ca astia nu au viziune…

    pai au super-viziune taica

    don’t do don’t change anything, Karma does the rest

  3. dany says:

    Cat o sa dureze ca Molot sa si deschida o firma in alt stat care nu este pe lista neagra si sa ne ia fatza?

    Poa’ sa i schimbe si numele si poate reintra pe piata americana mai cu spor…

    • admin says:

      Kalashnikov a incercat asta deja – cand au fost interzisi, au incercat sa-si exporte armele prin Molot, care nu era pe lista la vremea aia – si americanii s-au prins => Molot a intrat pe lista. Nu e asa usor. Pana la urma armele trebuie sa aiba o origine si daca firma importatoare incearca sa vanda arme provenind de la rusi, e si ea interzisa. Nu le ramane decat sa copieze seriile de la Cugir si sa le trimita prin Romania. Cu ocazia asta o sa creasca si calitatea armelor “romanesti”.

      • dany says:

        Atunci o sa mai gireze un conflict ca sa si vanda armele…Sa vedem pe cine cade beleaua… si cine o sa plateasca oalele sparte…

        ISIS este pe sfarsite, in maxim un an apare alta organizatie cu aceleasi caracteristici…sunt destule state in zona araba usor de destabilizat…

  4. Cezar says:

    Problema Cugirului este ca inca lucreaza cu batraneii specializati pe strunguri si manuale, fara pic de CNC si utilajele moderne ale preciziei si calitatii superioare. Noua arma pentru asalt ar fi pretextul ideal pentru modernizarea si retehnologizarea fabricii si angajarea de tineri specialisti. Batranii sa ramana cu ale lor, iar de arma de asalt sa se ocupe cei nou veniti, folosind noile tehnologii. Iar odata cu selectia naturala, se poate face trecerea completa pe nou!

    Insa mai e cale lunga pana departe! 🙂

    • admin says:

      @Cezar: “Noua arma pentru asalt ar fi pretextul ideal pentru modernizarea si retehnologizarea fabricii

      De ce? Daca noua arma de asalt e de fapt vechiul AKM, care poate fi produs cu utilajele existente si cu aceeasi muncitori atunci NU e nici un pretext pentru modernizare.

      • Cezar says:

        Acum tu poate ai date suplimentare, insa eu nu am gasit nicaieri scris negru pe alb ca ‘noua arma pentru asalt’ o sa fie defapt vechia arma restilizata, ci o arma derivata din AKM. Asta am gasit eu, insa repet……poate tu stii mai bine si ai alte informatii!

        PS Nu stiu cat de de similare or sa fie sau daca ele pot fi fabricate folosind actuala dotare de la Cugir. Indiferent daca se poate sau nu, trecerea la CNC-uri si utilaje moderne trebuie facuta intr-un fel sau altul, caci odata cu pensionarea actualilor muncitori de la fabrica de armament, cam dispar cei specializati pe lucrul cu utilaje arhaice, precum sunt strungurile de la Arad. Daca vrei calitate, precizie si ritm ridicat de lucru, cred ca e timpul sa avem alte pretentii de la noi insine. Parearea mea! asta nu inseamna, insa, ca cei implicati acolo gandesc la fel.

        • admin says:

          Diferenta intre arma derivata si arma restilizata tine de semantica, nu e un subiect serios de discutie. Asa ca si daca ar scrie undeva negru pe alb ca e una din cele doua variante, nu conteaza. Din ce au aratat pana acum, nu exista diferente majore, mecanice sau tehnologice, intre vechiul AKM si “noua arma de asalt romaneasca”.

  5. Marius Z. says:

    http://www.industriadeaparare.ro/contracte/589
    CN ROMARM SA FILIALA SC FABRICA DE ARME CUGIR SA
    Contract:Achizitie Centru de prelucrare vertical cu 3 axe , comandat numeric – 2 bucati

    Achizitie Centru de prelucrare vertical cu 3 axe , comandat numeric – 2 bucati

    Valoare estimata 1.149.000,00 RON

    Tip procedura: Licitatie deschisa, Termen finalizare 60 zile

    Termen primire oferte 2016-09-28 16:00 , Termen evaluare oferte 2016-10-21 18:00

    http://www.industriadeaparare.ro/contracte/591

    COMPANIA NATIONALA ROMARM S.A. FILIALA SOCIETATEA UZINA MECANICA MIJA S.A.
    Contract:STRUNG CNC CU 3 AXE COMANDATE NUMERIC SI ALIMENTATOR DE BARE = 3 BUC; STRUNG CNC CU 11 AXE COMANDATE NUMERIC , CU CONTRA ARBORE ROTITOR SI ALIMENTATOR DE BARE = 1 BUC ;

    STRUNG CNC CU 3 AXE COMANDATE NUMERIC SI ALIMENTATOR DE BARE = 3 BUC; STRUNG CNC CU 11 AXE COMANDATE NUMERIC , CU CONTRA ARBORE ROTITOR SI ALIMENTATOR DE BARE = 1 BUC ;

    Valoare estimata 1.816.000,00 RON

    Tip procedura: Licitatie deschisa, Termen finalizare 120 zile

    Termen primire oferte 2016-09-29 16:00 , Termen evaluare oferte 2016-09-30 18:00

    • Cezar says:

      Asta e calea coreta, sper sa nu se opreasca doar aici, ci sa retehnologizeze intreaga fabrica, inclusiv la nivel de hale, spatii de depozitare si productie. La dracu, oamenii aia lucreaza iarna in frig, mai rau ca pe timpul ala de erau caloriferele bleasca de la mama socialista!!!

  6. MVSTELIDAE says:

    https://www.youtube.com/watch?v=XES5ZojYPxw
    Au şi reclamă bună indirectă, pot începe vânzările!
    Nu? Reculul slab i-a salvat viaţa! 🙂