Altfel de corvete

Pentru ca am cumparat corvete de ne-am spetit si complicatiile juridice promit sa ne faca sa cumparam in continuare corvete pana ne plictisim, insa submarinele rusesti isi vad in continuare de treaba in timpul asta, poate n-ar fi rau se ne gandim la optiuni.

Intr-un univers paralel in care Marina chiar ar fi Arma mai deschisa la adoptarea de idei noi, de viitor, cum ii place sa se descrie uneori, o varianta ca cea de jos ar fi examinata cu atentie la ora asta.

Un anunt legat de o intelegere de colaborare intre Leonardo si Elbit tine in lumina reflectoarelor – pentru cine are ochi sa vada – un concept UGV care promite sa fie o solutie pentru cazurile cand nu exista nave ASW si MCM traditionale sau cand e necesar suplimentarea lor. Leonardo s-a angajat sa funizeze catre Elbit torpilele ASW A244/S Mod.3, pentru a fi instalate la bordul navei fara echipaj uman Seagull, capacitatea acestuia de a lansa torpile usoare fiind deja demonstrata in 2016.

Cam ce vrea sa fie Seagull, UGV-ul ASW si MCM:

 

In configuratia ASW, Seagull ar dispune de un sonar cu adancime variabila si doua torpile A244/S, similare Sting Ray aflate la bordul fregatelor T22 si Puma Naval. Seagull nu ar avea sonarul cela smecher, tractat, al viitoarelor corvete tocmai suspendate insa ar fi echivalentul unui elicopter ASW adevarat, fata de Puma Naval, cu avantajul unei autonomii de 4 zile.

Avantajul major al Seagull ar amprenta radar redusa, datorita dimensiunilor, astfel incat e mai dificil de localizat prin mijloace clasice fata de o nava de dimensiunea unei fregate T22 sau a unei corvete Sigma.  Chiar si in cazul in care detectia s-ar face pasiv, pe baza emisiilor radio dintre Seagull si statia de control, rachetele anti-nava ar avea o sarcina dificila in incadrarea tintei.
Nu e clar daca Seagull dispune de masuri de protectie electronica insa e de presupus ca israelienii ar fi dispusi sa monteze un sistem de avertizare si un lansator de momeli din vastul lor catalog.

Cat despre pericolul omniprezent al bruiajului, Marea Neagra fiind cum se stie un fel de epicentru al razboiului electronic planetar, e de presupus ca israelienii s-au gandit la asta inainte sa-l introduca in dotare, nefiind nici ei chiar nou veniti in bransa.

Marina israeliana foloseste Seagull pe baze temporare, inchiriandu-l cu ora de la Elbit, cam ca la Crucea de Piatra – n-am gasit alta rima – insa asta il face sa puncteze la capitolul “aflat in dotare”.

Si a mai permis punctarea altor capitole, Seagull participand la antrenamente cu belgienii – cei care sint responsabili de zona MCM in parteneriatul cu olandezii, asa ca sint foarte interesati de subiect – si cu britanicii, bonusul fiind demonstrarea in cadrul DSEI a controlului de la distanta al Seagull, consola aflandu-se la Londra iar Seagull in largul coastelor israeliene, la 3,500km distanta.

Seagull si HMS Ocean - Sursa: elbitsystems.com

Seagull si HMS Ocean – Sursa: elbitsystems.com

 

In timpul exercitiilor cu belgienii, s-a demonstrat capacitatea de operare pe mare de gradul 5 si 6. Asta gratie unui proiect olandez, nava fiind proiectata de Ginton Naval Architects B.V si construita de De Haas Maassluis B.V. in Olanda:

 

Cei mai buni clienti ai israelienilor, adica indienii, s-au asezat deja la rand si au emis un RfI care pare facut exact pentru Seagull.

Cat despre configuratia MCM, care i-a interesat si pe belgieni, asta ar trebui sa ne intereseze pe noi chiar mai mult, avand in vedere ca nu avem nici macar definite niste planuri realiste si sintem cu nadragii in vine.

 

Both comments and pings are currently closed.

35 Responses to “Altfel de corvete”

  1. Marius Z. says:

    Iexact, m-am uitat si eu nu demult la dracovenia asta… ramanand intrebarea bruiajului electronic. La o adica poate ar fi sanatos sa poti lua si niste echipaj uman la bord, adica o platforma putintel mai mare, daca se vrea si un pic de confort.
    Paraca vad Sea-gull roiuri-roiuri pe litoralul romanesc 🙂

    • admin says:

      Banuiesc, adica speculez, ca ar trebui sa poata fi programat sa execute misiunile independent si sa sune acasa doar pentru identificarea unei tinte, daca descopera ceva. Sau ceva de genul asta, adica minimul de comunicatii necesar. Altfel nu e decat o platforma radio-comandata, inca folositoare MCM.

  2. dany says:

    Cel mai mult imi place ca i transportabila in container…
    Adica poa’ sa le transporte cu tiru’ direct la Bicaz sa monitorizeze stiuca ori pe Lotru sa vaza starea puietului de pastrav curcubeu…Mai trebuie un sonar de apa dulce sa gaseasca cateva lostrițe macar de gust
    Si daca tot o sa cumparam “roiuri-roiuri” cum zice @Marius mai sus parca ar fi buna cate una la fiecare județ, direct in fața CJ ului cu steag pe ea pregatita pentru interventii.
    Musai si una direct la Belina poate repereaza sujmarinele pierdute ale Romaniei. Alea care trebuiau.Scaun special pentru coana Joițica si galeata ergonomica speciala pentru grețuri
    Uite asa se face conversia de la primii vanatori ai tarii direct la primii pescari ai tarii, sa l vaz eu pe Nascase cu mulineta in mana…
    Una ar trebui parcata direct pe viitorul canal Bucuresti Dunare direct coana Fierea la timona, daca vin bulgarii si ne fura patentu’?
    Trebuie musai facut un program de instruire pentru cei care vor conduce aceste ambarcatiuni direct cu fonduri europene, nu putem sa lasam asa bijuterii pe mainile unora fara scoala…

  3. Just Vas says:

    Israelienii, maestrii adaptarilor militare, nu dezamagesc.
    In perioada Lancer, Socat, Larom, etc. salupele ar fi fost o optiune, acum cred ca nu se vor uita la asa ceva,fara ca asta sa fie automat de bine sau de rau (desi la vremea respectiva, coordonarea prin gps ar fi fost problematica).

    …”sa monteze un sistem de avertizare si un lansator de momeli din vastul lor catalog”
    Nu ar fi cam mult pt o salupa, fie ea si pe steroizi?
    Nu stiu daca rusii ar strica pe ea, o racheta KH-35, ca sa nu zic de altele mai pricopsite.
    Cred ca ar fi vanate de Kamov 29TB, cu tunul montat sau cu rachete de tipul 9K114 Shturm.

    • admin says:

      Daca ar fi siguri ca tinta respectiva e decat o salupa din asta si nu e prea mult in interiorul apelor teritoriale romanesti ca elicopterul sa devina o tinta sau sa ramana fara carburant pe drumul de intoarcere, atunci da, Kamovul ar fi o solutie. Daca vreuna din conditiile astea nu se indeplineste, mai greu.

  4. nicolae says:

    Marina a avut USV-uri atasate dragoarelor Musca, puteau fi cu sau fara echipaj la bord. Pentru operatiunile fara echipaj la bord erau radio-comandate. De ce le-au scos din flota, n-am habar.

    Mi-ar placea foarte mult ca materialele publicitare sa-l contina pe Sea Gull actionand si pe o mare montata la nivelul 5-6, cum sustine brosura ca poate opera…

    Fara a incerca s-o fac pe desteptul, m-as fi bucurat ca torpilele sa fi fost lansate direct in siaj, nu in laterale inspre fata, unde pe mare montata limitarile sunt mai mari.

    • nicolae says:

      Si clipul unde se vad USV-urile folosite pentru dragare mine, de la 06:07: https://youtu.be/A6rzM2Uu4dY?t=366

      USV-urile (optional, cu sau fara echipaj) sunt cea mai buna (probabil si ieftina) masura de a augmenta capabilitatile in materie de cantitate, apropos de ce vorbeam noi mai deunazi.

      • admin says:

        Chiar la ele ma gandeam cand vorbeam de cantitate, ca mod alternativ de indeplinire a misiunii ASW a corvetelor traditionale.

        • nicolae says:

          Este probabil cea mai rapida si deopotriva ieftina metoda de a creste capabilitatile si aria de acoperire pe ASW si MCM. Pana la urma nu suntem totusi familia Adams ca sa umblam cu norul de furtuna dupa noi…

          Acu’, n-am stat sa caut preturi, dar o barca de 12 m si echipamentul asociat nu au cum sa coste cat o corveta/dragor full size. Probabil sunt mai ietine si decat un elicopter dedicat ASW in genul MH-60R sau NH90.

          • nicolae says:

            Gasii si niste preturi, asa din scurt, cica aprox. 30 milioane USD/SeaGull. Probabil fara munitie.

            Sursa: https://www.strategypage.com/htmw/htsurf/20160216.aspx

            Prin comparatie, un contract pentru 8 MH-60 R, Mexic, cu tot cu munitie: https://dsca.mil/major-arms-sales/mexico-mh-60r-multi-mission-helicopters

            Nu ca nu ne-ar trebui si din alea…

            • admin says:

              Asta e contract de finantare a Zidului.

              Cat despre pretul Seagull, ma asteptam la un pret similar, e mai degraba pretul sonarului si al celorlalte electronice. 10 bucati ASW si 4-5 MCM ar fi ceva bani dar ar fi o posibilitate care se poate.

          • nicolae says:

            Buna asta cu Zidul… 🙂
            Gandeste-te ca, potrivit cifrelor licitatiei care s-au vehiculat prin presa, le-ar mai ramane vreo 210 milioane de euro, bani pe care i-ar putea folosi in acest scop.
            Sau pt bateriile de coasta, sau pentru niste Fire Scout, sau…

            • admin says:

              … pentru niste offset, cunoscandu-i pe clienti.

              Adevarul e ca la SNC chiar nu ma asteptam sa dea o lovitura sub centura, tocmai ei, care ar fi beneficiat cel mai mult.

          • nicolae says:

            SN Constanta este detinuta de un apropiat al PSD. Prin urmare, pe termen lung, omul tot de ei depinde.

            S-ar putea ca el sa fi fost “asul din maneca” pentru eliminarea francezilor din competitie. Nu am vazut cererea de chemare in judecata, nu stiu ce se invoca, dar as pune pariu ca va fi admisa si HG anulata de instanta.

            La asta se adauga dosarul penal pentru, cel mai probabil, “scurgerea” catre presa de informatii confidentiale, ca prea s-au vanturat unii cu preturile alea peste tot.

            Partea proasta e ca se pierde enorm de mult timp cu chestiile astea. Dar primul termen e maine, ar fi interesant de asistat la sedinta de judecata. 🙂

          • Ilie says:

            @nicolae
            SNC putea sa fie controlata de oricine – nu asta are importanta in ecuatia de fata. E societate privata si chiar daca are actionar PSD nu vad cum a trait pana acum daca astepta vre-o comanda de la guvern. Statul chiar nu a comandat nave in ultimii ani. Ca sa traiesti din reparatii si remorchere e mai greu.
            Principalul era capacitatea santierului naval de a contrui fregate. Ca altfel se baga si Orsova, Giurgiu sau Oltenita.
            Eu m-as uita la el cu un pic mai mult respect – isi croiesc si o unitate de design, care nu e chiar putin pentru o firma cu capital romanesc.
            Ca fac unele jocuri politice sau sunt o trasi in capcana e alta poveste.
            Capacitatea de contructie nave exista – si asta e lucrul cel mai important.

            • admin says:

              SNC putea sa fie controlata de oricine – nu asta are importanta in ecuatia de fata.

              Atat timp cat PSD-ul decide castigatorul licitatiei, are importanta ca SNC e controlata de un apropiat PSD.

              “Principalul era capacitatea santierului naval de a contrui fregate.”

              Exact, cum este demonstrata respectiva capacitate? Ceva proiecte anterioare?

          • Ilie says:

            @admin

            Nu are nici o importanta cine controleaza santierele navale, un apropiat PSD/un olandez(cu statul roman)/un italian. Autoritatea de control decide castigatorul licitatie in conformitate cu legea. Daca nu – e caz penal.
            Daca luam ca adevarate informatiile din presa, cum ca asocierea SNC cu francezii au depus pretul cel mai mic atunci ei sunt corectii castigatori ai licitatiei indiferent de inclinarea politica a unui om din conducerea santierului. Se cheama discriminare…

            Capacitatea de productie a fregatelor nu mai poate fi demonstrata prin proiecte anterioare decoarece doar la 2 Mai s-a produs Marasestiul – ceva comparabil cu fregatele despre care vorbim.
            Capacitatea de constructie e data in special de docuri si de utilaze:
            http://www.snc.ro/4/docuri-si-utilitati/static.html
            http://www.snc.ro/6/facilitati-de-productie/static.html
            Ca nu au mai facut nave de acest tip si nu stiu ce alte ganduri – astea sunt doar pentru a speria copii. Atata vreme cat ai oameni care stiu sa citesca niste schite, un birou de calitate care sa se uite la ce faci, orice santier naval poate produce corpuri de nava cu utilitate civila sau militara. Ca nu au experienta la integrarea senzorilor sau armamentului – pai nu are nimeni – de aia s-e alege un integrator strain care vine cu reteta de la el d-acasa.

            • admin says:

              Dupa cum vezi, e caz penal. Cel putin asa declara MApN-ul. Deci are importanta cine e proprietarul santierului dat drept castigator intr-o licitatie care ajunge caz penal.

              INEDIT! SOCANT! N-ATI MAI VAZUT ASA CEVA! O coincidenta teribila a facut ca un apropiat PSD sa primeasca un contract de la guvernul PSD.

              Nu am legatura cu constructiile navale dar, conform Damen, este o diferenta intre constructia de nave militare si cele civile. Declaratia asta au facut-o acum ceva ani, mult inainte de licitatia actuala deci nu are nici o legatura. La acel moment Galatiul nu putea produce nave militare iar pentru asta era nevoie de o investitie suplimentara. De atunci Galatiul a construit nave de clasa Holland, comparabile fregatelor deci capacitatea poate fi demonstrata si in afara 2 Mai.

              Iar povesti pentru copii sint cele legate de licitatiile romanesti care nu pot fi aranjate chiar cu respectarea legii.

          • Ilie says:

            Caz penal – ok, dar sa si vedem cine si de ce e penal.
            Cat despre coincidenta sau nu – de unde stim ca SNC oferise cel mai mic pret? Iar daca intr-adevar e asa, nu e normal sa castige ei intr-o licitatie in care atribuirea se face dupa pretul de mai mic? Chiar daca e de la un partid sau de la altul. Aici doar autoritatea contractanta nu trebuie decat sa verifice indeplinirea lucrurilor din contract si sa sanctioneze abaterile, intarzierile, samd.
            Nici eu nu am legatura cu contructiile navale dar inclin sa cred ca sudarea conforma cu standardele inscrise in schita a doua table din materialul inscris in aceeasi schita si controlul dimensiunilor/orientarii/preciziei conform tolerantelor din aceeasi schita nu este tehnologie klingoniana, necunoscuta navalistilor din lumea larga. Ca altfel nu s-ar mai fi fabricat nave si in tarile contractante.
            Ca nu puteau produce la Galati nave militare conform declaratiilor Damen – asa o fi. Poate nu puteau sa taie/indoaie table mai groase. Poate nu aveau macarale care sa poate muta module mai grele. Poate nu au avut tehnologie pentru a turnarea/frezarea de elice cu tolerante mai mici decat in cazul celor civile. Ca nu au zis cu subiect si predicat ca au adus tehnologia X cu ajutorul caruia vor putea contrui si nave militare.

            Se poate ca nici SNC sa nu aiba toate necesare – ca nu stiu cum le fac in Franta. Poate vor sa le sudeze cu fascicul laser/de electroni. Si atunci ori trebuie sa o cumpere ori trebuie sa adapteze la ce e existent si sa puna stampila franceza ca e garantata metoda. Dar vorbim sa ne aflam in treaba, fineturile astea nu sunt la indemana publicului, chestiile astea neaparand nici in prospecte nici pe schitele navei ci pe schitele individuale de fabricatie a modulelor. Ceea ce nu o sa stim ca e secret de firma.

            “Iar povesti pentru copii sint cele legate de licitatiile romanesti care nu pot fi aranjate chiar cu respectarea legii.” pai daca e asa, coroborat cu “independenta” justitiei si cu alte structuri ale statului, de ce ne mai batem capul? ca oricum iese cine trebuie sa iasa? Chibitam si noi un pic?

            • admin says:

              Evident ca trebuie sa asteptam sa vedem de ce e penal insa deocamdata discutia pare sa indice faptul ca cineva ar fi obtinut/publicat ofertele respective cand erau inca la secret. Or tocmai pe baza lor se facea atribuirea contractului. E normal sa castige cel ce ofera pretul cel mai mic, atat timp cat se respecta conditiile licitatiei adica ofertele nu sint cunoscute de catre competitori, sa nu se ajunga sa castige competitorul care isi pozitioneaza oferta doar cu putin sub cea a concurentei. Se poate imagina usor un scenariu in care unul dintre competitori este informat de ofertele concurente si isi ajusteaza oferta astfel incat sa castige. Nu a fost vorba de o licitatie cu strigare. Evident ca nu stim daca asta e cazul investigat acum, l-am dat doar ca exemplu de cum se poate aranja o licitatie in aparenta cinstita.

              Ideea era ca avem un competitor, Damen, care construia nave civile, a facut investitiile necesare pentru constructia navelor militare si a construit ceva similar cu subiectul. Avem alt competitor, SNC, care construieste nave civile, n-a facut investitii pentru a construi nave militare si nu are un portofoliu de genul asta in spate. Pot fi tratati ca perfect egali din punct de vedere al experientei si capacitatii (pentru mine asta e capacitatea de construi corvete/fregate)?

              Asa ca deocamdata chibitam, ce sa facem?

          • dany says:

            Bre nea @Ilie
            Eu ma cam indoiesc ca mai este fo’ unu’ din aia care au construit Marasestiu’ fara filtru p’acolo.
            Nu i de ajuns sa ai docuri, crezi cumva ca altii nu aveau bani de docuri? Ma cam indoiesc :). Din ’85 pana acum toti aia care au construit Marasestiu’ ori au plecat in lumea larga, ori in alta lume ori sunt deja pensionati, asta in caz ca se gandeste cineva ca vor lua oameni de acolo

            Si da are importanta cine controleaza santierele navale chiar daca pare ca nu.
            Tu chiar vrei sa ne spui ca RO poate construi singura nave militare din categoria corvetelor fara sa apelam la nimeni din exterior. Gand la gand cu bucurie cu ce viseaza Dragnea. Nu o spui pe direct dar lasi sa se inteleaga…

            -“orice santier naval poate produce corpuri de nava cu utilitate civila sau militara” , in teorie da, dar poate ca ar trebui sa ti raspunzi la o intrebare simpla:

            ***”De ce toata lumea cumpara doar de la cativa producatori consacrati mai ales cand e vorba de nave militare de genul courvette/fregate/submarine?”

            Eu zic ca nu i de ajuns sa ai “unitate de design”, docuri si utilitati, daca era nevoie doar de astea pentru a construi nave militare acum aveai courvette fara numar pe toate marile si oceanele
            __________________

            Recent “”Liviu Dragnea și-a exprimat clar dorința de a negocia direct cu ”președintele Franței, cu cancelarul Germaniei””… eu zic ca vor amana constructia corvetelor pana in momentul cand nu va mai dori nimeni si atunci atribuie la repezeala contractul unui constructor local cu buzunare cat mai goale. Daca asta va coincide cu un moment critic din istoria noastra ramane de vazut, dar prea insista multi ca RO inca mai poate construi singura nave militare desi adevarul este altul . Probabil ca la fel va fi si in cazul submarinelor…

            Poate ca mai e nevoie de inca un Marasesti cu filtru de data asta…

        • Ilie says:

          @admin
          Daca cineva a obtinut sau a publicat ofertele inseamna ca justitia independenta/ parchetul militar trebuie sa intre pe fir. Si daca se afla ca ofertele alea publicate pe “surse” nu sunt adevarate? Ca sursa e defapt un portar de la minister care a auzit de la tanti Mita care freca podea ca e asa si pe dincolo…
          Dar daca se dovedeste ca s-au scurs informatii, evident trebuie taiat in carne vie si pus sare (fara iod).
          “Se poate imagina usor un scenariu in care unul dintre competitori este informat de ofertele concurente si isi ajusteaza oferta astfel incat sa castige.” – pai de aia avem atatea servicii secrete care sa-si faca treaba macar intr-un asemenea contract. Am organizat si eu cateva licitatii, pe baza aceleiasi metode – oferta cu pretul cel mai scazut. Si evenimentele s-au desfasurat in felul urmator. S-a contractat o persoana juridica care sa ateste legalitatea licitatie, s-au transmis invitatii catre diferite firme, s-au pus la dispozitie caietul de sarcini celor interesati, s-a asteptat perioada de licitare, la sf acesteia s-a competitorii au trimis plicurile sigilate cu ofertele reprezentantului juridic. Acesta ne-a chemat pe toti (doar unii au venit) la deschiderea plicurilor, verificarea documentelor si citirea ofertelor. Reprezentantii firmelor au fost invitati sa verifice sigiliile, apoi au fost desfacute plicurile si citite ofertele. S-a ales castigatorul, s-a multumit participantilor si gata.
          De aici nu inteleg ce tot vor sa contesteze firmele intre ele. Daca ai un termen max de depunere al ofertei, intotdeauna o faci in ultimul moment, ca sa nu ai surprize. De la depunerea ofertei pana la deschiderea lor perioada trebuie sa fie cat mai scurta, iar la deschiderea ofertei, competitorii au interesul sa fie prezenti si sa verifice ca nu au fost desfacute.
          Ca altfel ne putem de asemenea imagina ca cineva din interiorul firmei a vandut competitie informatii precioase…

          “Avem alt competitor, SNC, care construieste nave civile, n-a facut investitii pentru a construi nave militare si nu are un portofoliu de genul asta in spate.”
          E greu de zis daca investitiile alea pe care le-a facut SNC sunt si pentru a contrui nave militare, si evident ca nu are in portofoliu nave militare pentru ca nu asta e specialitatea santierului, care de curand a inceput si proiectarea. Adica pana acum a folosit proiecte de nave facute de altii/in cooperare pe care le-au pus in aplicare in santier. Schite, material, control si predarea navei.

          __________________________________
          @dany

          nu-mi reinterpreta cuvintele. Am spus destul de clar ce-am avut de spus

    • admin says:

      Am cautat si eu imagini cu Seagull pe mare montata dar nu am gasit insa daca jane’s zice ca s-a intamplat si tocmai in fata unor martori oculari internationali, asa o fi.

  5. Gabriel says:

    Acum, intreb si eu asa, ca nu sunt expert, un Skjold USV n-ar o idee mai buna?
    Cred ca ar face ASW si MCM asa cum trebuie.
    Ar putea incarca pe el un “roi de deminare”, cum scriam intr-o postare anterioara. De exemplu.

    • admin says:

      ASW sigur nu face bine, pentru ca viteza+zgomot prea mare. Fregatele si corvetele ASW sprinteaza dintr-o zona in alta unde insa patruleaza la viteza mica, pentru a lansa sonarele si a fi cat mai tacute posibil. De unde si chestia cu propulsia electrica.

      In rol MCM la fel, trebuie sa ai o viteza relativ redusa pentru a da o sansa sonarelor sa inregistreze ceva. Conteaza autonomia iar Skjold cu turbinele de gaze care este, are practic gaura in rezervoare.

      Viteza conteaza pe o nava lansatoare de rachete, ceea ce Skjold chiar e.

  6. gsg9 says:

    ma asteptam s’o feshteleasca cumva

    and they didn’t disappoint 😀

    relativ la altfel de corvete nu vad mare scofala in copaile astea mici telecomandate

    daca tot o labaresc etern cu curvetele cu essm – ca n’avem noi fatza de d’astea 🙂 – sa construiasca chestii mai mici si mai ieftine

    niste MAI 1105 tunate mi se par OK pt persistentza prin apele teritoriale

    cu ceva un sonar mai mic

    niste 6 torpile ASW, grenade ASW si mine, ca e loc destul pe platforma aia in spate unde’s barcile

    un CIWS 30mm ceva in fatza, niste decoys

    cred ca ar fi destul loc si pt niste 4 Delilah-SL

    cateva bucatzi d’astea ar fi perfecte pt persistentza in apele teritoriale si zona economica exclusiva

    si in rest daca se cacariseste situatziunea astea se retrag si se da cu NSM de pe mal, cu LAROM si HIMARS, cu Harpoane de pe F16 si Spike NLOS de pe SOCAT

    cu conditzia sa le cumpere si p’alea 🙂 🙂

    si gata, un fel de aparare asimetrica, ca povestile cu curvete versatile si frecate inarmate ele povestile’lelele nu tzine la natzia asta

    si nu avem noi bani sa facem simetrica cu rusii, sa dezvoltam flote militare samd ca de abia platim salariile si pensiile si mai ramane ceva de furat si noi acolo

    in rest, deficitu, cat e deficitu…

    • admin says:

      Vreo 5-6x MAI 1105 fitted for but not with ESSM, RAM, NSM. Elicopterul vine oricum la pachet pentru ca dansul e civil. Totul platit din banii UE, pentru ca anti-piraterie, migratie, chestii. Le lasam sa se joace chiar si in Mediterana daca tot ar plati pentru ele.

      Vise.

    • gsg9 says:

      daca miza inghetzarii au fost presiunile emiratezilor sa’si vanda balariile alea de vl mica si prastiile alea de exocet si inghetzarea ar fi datorata faptului ca astia vor neaparat essm 🙂 🙂 atunci ar feshteli’o ei cumva spre rezultatul care trebuie…

      insa daca inghetzarea e doar abureala pt ca practic n’au bani nici sa faca bugetul si nu vor de fapt sa cumpere nimica si amana cat pot atunci ce visezi matale cu fitted for but not with ESSM, RAM, NSM plus hangar si elicopter ASW (de care oricum n’avem si sunt scumpe) that’s not gonna happen…

      eu am zis de o nava eftina taica

      MAI1105 e micutza dar nu e la nivel de vedeta telecomandata si ofera ceva spatziu de manevra cu echipamentele, sea keeping si autonomie – a fost si prin Mediterana dupa refoujiatzi

      uite plusez cu un SeaRAM ca e mai ieftin decat RAM, mai putzine rachete, acolo in fatza la comanda in locul turelei cu metralera si nici nu’i trebe super sensori ca are tot ce’i trebe

      pe laterale niste contramasuri

      in spatele comenzii incap 2 lansatoare duble de Delilah-SL sa ai si tu un minim de dat dupa vreo copaie mai belicoasa, au datalink le trimitzi target data peste orizont de pe F16 uri cu vreun pod israelian ceva acrosat

      iar pe platforma aia din spate cu RHBurile incap linistit 2 lans triple de Stingray si un cablu de sonar tractat si poate o shina de lansat mine

      or sa fie deficitare la capitolul turele cu mitraliere dar aici mai suplimenteaza ei cu fregatele 🙂 🙂

      fregatele raman niste OPVuri mari purtatoare de 76mm fara munitzie, Poule Navale fara torpile, Strela si multe multe mitraliere

      si restul asimetric de pe mal si din aer, ca e tzara saraca cu politicieni bogatzi…

      am ajuns de ne rade sputnikul 🙂

      https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22910668-sputnik-despre-suspendarea-procedurii-achizitie-corvetelor-cea-mai-pret-calitate-ministrului-roman-apararii-este-stie-traga-timp.htm

      https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22911528-analiza-cum-pierdut-psd-mai-bine-doi-ani-cea-mai-urgenta-achizitie-militara-corvete-noi-fregate-modernizate-pentru-fortele-navale.htm

      • admin says:

        Schimb Delilah pe niste NSM si am inghetat configuratia.

      • gsg9 says:

        pt o copaie micacare trebe sa fie si ieftina cred ca ar ajunge niste Delilah-SL sau chiar Spike NLOS, am plusat la CIWS cu un SeaRAM ca sa aiba si ea ceva sanse reale de supravietuire, altfel ne tot ducem in sus cu pretul si ajungem de unde am plecat…

        NSM pe camioane si pe F16 … yeah, right 🙂 🙂

  7. Tutuianu Capitanu says:

    Că o fi UGV,că o fi torpile cu carbid,bărci cu vâsle etc. până la urmă tot ar trebui cumpărate, plătite,etc. De aici rezultă alte licitații, alte contestații,alte acuzații și…desigur,alte interese.
    Rezultatul final? Alt rahat împăturat,cu specific național.Dacă nu ai oameni serioși la cârmă, nu există tehnologie care să rezolve problema asta.

  8. Eroul Bula says:

    Ar trebui verificat daca pretul de 30 milioane $ nu se refera la un set de doua barci pentru ca sunt concepute sa lucreze in tandem.
    Cateva date de pe site-ul elbit
    http://elbitsystems.com/media/Seagull_2016.pdf

    Sistemul este probabil cel mai destept de pe piata si ar merita cumparat.

  9. nicolae says:

    Ilie, nici prin gand nu-mi trece sa desconsider SN Constanta unde am vazut mereu nave in docuri si care este de ceva timp pe profit.

    Sa nu uitam totusi ca SN Constanta a castigat licitatia pentru modernizarea Tetalurilor si a mai avut in docuri si alte nave ale marinei militare romane, din cele vechi, desigur. Probabil ca au certificare sa lucreze la si cu nave militare.

    Mai sus speculam, in lipsa unor date concrete.

    Este absolut evident ca armata romana vrea Sigma 10514 motiv pentru care niciun moment n-am inteles ideea acestei licitatii cand, de fapt, noi stiam clar ce vrem iar legea ne permite sa facem incredintare directa.

    Informatiile despre preturi aparute in presa si faptul ca nu am avut o dezmintire clara a acestor informatii imi arata ca ceva este foarte in neregula cu aceasta licitatie.

    Faptul ca SN Constanta, creditata ca si castigator impreuna cu Naval Group de toata presa “pe surse” ataca hotararea de guvern care reglementeaza licitatia, desi o castigase, este cel putin ciudat si ne arata ca itele sunt foarte incurcate.

    Problema este ca daca maine instanta nu ramane in pronuntare o sa avem o licitatie suspendata in timp ce marina plange dupa nave noi de foarte multa vreme.

    • Ilie says:

      Eu stiam ca e pe datorie, dar cu prognoza buna. De aici si investitiile…
      Cat despre castigarea unor lucrari de reparatie/modernizare depinde si de capacitatea santierului in acel moment. Poate Braila/Galatiul/Mangalia/Midia era ocupata deja cu altele – n-am urmarit.
      De speculat cred ca suntem de acord cu toata lumea – speculam. Ca doar nu am vazut ofertele scanate ca sa ne pronuntam. Comentam doar ce au scris niste “jurnalisti” “pe surse”. Sunt atatea surse ca nu sunt ziare…
      Ne putem evident imagina ca si ziaristii au speculat si nu au nici o sursa, ofertele nu sunt asa cum au fost prezentate, dar totusi SNC+NG au depus cea mai buna oferta. Ce facem? nu o luam in considerare pentru ca SNC e controlat de o persoana apropiata PSD? si daca-si schimba opinia si devine PNL-ist? ALDE-ist? USR-ist? UDMR-ist sau MP-ist? arunci merge?
      Ca marina isi doreste Sigma. Poate ca a fost un mesaj submisiv unora care n-au vazut o nava noua de peste 20 de ani, si care s-au uitat in curte unde e “mai ieftin”. Si ce au vazut in curte? au vazut Damen – astia stiu Sigma, au vazut DMHI – astia sunt cu un picior in groapa, au vazut Vard – astia nu au nimic si ultimul SNC – care de asemenea nimic. Intre timp DMHI a trecut la Damen, si-au dat seama ca Vard e Fincantierii, iar SNC incercase ceva cu turcii si apoi francezii. Deci exista ceva optiuni. Eu n-am auzit ca Mirsa sa iasa in spatiul public si sa zica ca Marina isi doreste Sigma. Poate era mai bine daca isi dorea – macar stiam o treaba. Si aceeasi hotarare si la rachete.

      “Faptul ca SN Constanta, creditata ca si castigator impreuna cu Naval Group de toata presa “pe surse” ataca hotararea de guvern care reglementeaza licitatia, desi o castigase, este cel putin ciudat si ne arata ca itele sunt foarte incurcate.”
      si mie mi se pare ciudat – sa-si taie singuri craca daca chiar e asa cum se zice…