Se aude ca… Episodul 15

Deocamdata cam golase dar problema e pe cale sa se rezolve - Sursa: saabgroup.com

Deocamdata cam golase dar problema e pe cale sa se rezolve – Sursa: saabgroup.com

Ungaria va incepe sa caute munitie aer-sol si echipamente conexe pentru Gripen-ii lor.

Cunoscuti pentru zgarcenia de care dau dovada atunci cand vine vorba de achizitiile de tehnica militara (judecata facuta dintr-o perspectiva normala, nu din cea a Romaniei) vecinii de la Vest au anuntat in cadrul Farnborough 2014 ca ar fi interesati de achizitia unor munitii ghidate laser si GPS precum si de echipament de comunicatie cu echipele FAC de la sol, contract ce ar urma sa fie derulat in 2015, cu operationalizare la inceputul lui 2016.

Conform Jane’s achizitia ar fi impusa de obligatiile avute de Ungaria in cadrul Grupului de Lupta al UE format din cele 4 state ce formeaza Grupul de la Visegrad.

Cel putin ungurii au identificat corect aparatele care vor executa misiunile de atac la sol, in cazul Romaniei nici macar asta nu e cunoscut, F-16 fiind destinate cu prioritate misiunilor de politie aeriana (adica rolul aer-sol va fi dezvoltat in mod simbolic sau deloc). Si decat fortarea IAR-99/MiG-21 Lancer in rolul asta, poate ar fi mai potrivita dezvoltarea in continuare a LAROM-ului.

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “Se aude ca… Episodul 15”

  1. Cezar says:

    Pai IAR 99 Soim e dedicat CAS si se aude ca se pricepe mai bine la misiuni din astea decat MIG 21 Lancer…vrianta pentru atac la sol. Problema Soimului e mult prea firav, nu este supersonic, cara munitie putina, consuma mult combustibil si are aria de acoprire mica. Reafirm gresala facuta atunci cand s-a renuntat la IAR 93. El trebuia modernizat, poate chiar remotorizat daca se putea si tinut apt de lupta pentru ca el isi facea meseria cu brio. Mult mai bine ca Soimul sau Lancerul. O varianta viabila cred in continuare ca este dezvoltarea de catre INCAS a unui avion supersonic, de gabarit mare, dedicat CAS. Un fel de IAR 93 al zilelor noastre. Nu cred ca 24 de IAR 99 Soim + sa zicem inca 24 MIG 21 Lqancer pot sa suplineasca 80 sau 100 de IAR 93(modernizate) si ceea ce putea el sa faca si sa care(arme)! 🙂 Poate cine stie….criza asta din Ukraina poate sa schimbe prioritatile Romaniei si a armatei sale! Pornind de la ce a realizat INCAS-ul pana acum si cu o eventuala colaborare din afara(poate Israel si SUA), putem sa cream un avion de genul asta, care sa fie bun, modern si care, poate cel mai important, sa fie ieftin fata de unul cumparat din occident. Sa fim seriosi…daca in anii 70 s-a creat IAR 93, apoi in anii 80 s-a realizat 99, fiind chiar aproape sa avem in anii 90 IAR 95, cu siguranta putem sa realizam varianta II a lui IAR 93. Mai conteaza sa vrem cu adevarat lucrul asta, altfel ne multumim cu ce avem acum si ramanem istorie in domeniul aviatiei militare! 🙂

    • admin says:

      Perfect de acord referitor la -93, daca ar vrea un CAS adevarat (adica vorbind ipotetic) tot la ceva in genul -93 s-ar ajunge, nu e nevoie de mult mai mult ci doar mai reusit. Cu siguranta a doua generatie ar fi iesit mai buna.
      Daca -99 “cara munitie putina, consuma mult combustibil si are aria de acoprire mica” atunci nu e un CAS, este doar un aparat de antrenament avansat cu capacitate CAS secundara. Si asta doar pentru ca nu are in fisa postului si observarea, ca atunci CAS-ul ar trece pe locul al treilea si tot asa. Greu de ales intre -21 si -99 la capitolul asta.
      Nu se reuseste dezvoltarea unui prototip de 8×8, nu vorbim de productia lui deci sansele pentru ceva zburator radical diferit de -99 sint nule.