Probabil cel mai bun pistol produs vreodata

Heckler&Koch P7 - Sursa: Wikipedia.org

Heckler&Koch P7 – Sursa: Wikipedia.org

Asa s-ar putea prezenta, parafrazand o reclama celebra, nu mai putin celebrul HK P7.

Aparitia P7 a fost impulsionata de atentatul din timpul Olimpiadei de la Munchen din 1972 in urma caruia politia germana a decis sa renunte definitiv la vechile PP/PPK de calibru 7.65mm. Nu mai trebuie amintita asemanarea dintre acel masacru si evenimentele recente din Franta sau faptul ca unii amarati mai folosesc si acum clonele PPK. Pentru ca la ei inca nu s-a intamplat nimic.

Revenind la P7, in afara de calibrul 9mm, totul era neconventional: incepand cu modul de functionare, inertial intarziat cu gaz, conceptia piedicii de siguranta si forma egonomica, axul tevii fiind plasat in cea mai joasa pozitie posibila. Constructia imbina precizia inerenta tevii fixe si reculul simtit “slab” cu munitia full-size de 9x19mm.

Mecanismul de “inchidere” inertial intarziat folosit de P7 si caruia i se datoreaza partial performantele deosebite este mai putin intalnit dar pur si simplu genial, fiind cel mai bine descris in cateva imagini:

 

 

Cum orice poveste are si un sfarsit, productia P7 a fost oprita in 2008. In cea mai buna traditie germana, excelenta tehnica a fost sabotata de realitatea comerciala.

Ceasornicul elevetian - Sursa: armlist.com

Ceasornicul elevetian – Sursa: armlist.com

 

Calitatea are pretul ei si cel mai bun pistol din lume era si cel mai scump, asa cum producatorul nici macar nu se rusina sa-l promoveze:

Sursa: imgur.com

Sursa: imgur.com

 

Atunci cand si HK, maestrii absoluti ai marketingului in lumea armelor, decid ca pretul unui produs de-al lor il face necompetitiv chiar si in cea mai minuscula nisa de piata care i-ar mentine profitabilitatea, inseamna ca intradevar P7 avea o mare problema.

La momentul opririi productiei, piata era dominata de pistoalele de “plastic”, functionand pe principiul reculului scurt, destul de bune insa mult mai ieftine decat P7. Unele din ele au imprumutat chiar si unele elemente de la P7, cum ar fi pozitia tevii, unul din factorii care au contribuit la succesul Glock. Sistemul de inchidere specific P7 a intrat insa intr-un nemeritat con de umbra.

Fanii P7 au tot visat la o noua generatie, simplificata din punct de vedere mecanic si cu o constructie din materiale compozite moderne, care l-ar aduce intr-o zona mai accesibila de pret. Nu a fost sa fie din partea HK ci a concurentilor acestora germani, Walther.

Walther CCP - Sursa: waltherarms.com

Walther CCP – Sursa: waltherarms.com

 

Walther a prezentat recent noul CCP (Concealed Carry Pistol) promovat ca avand un recul redus gratie sistemului SOFTCOIL. Inovatia este numele de marketing, SOFTCOIL fiind in realitate acelasi sistem inertial intarziat al lui P7.

Pe langa dimensiunile reduse, CCP straluceste prin ergonomie (superioara lui PPQ, de exemplu) iar sistemul SOFTCOIL isi face treaba, asa cum a fost si in cazul P7. In rest, formula mai conventionala, mecanica simpla si constructie din “plastic” ar trebui sa-i asigure lui CCP avantajele de care P7 nu s-a bucurat.

Desi CCP nu e un pistol de serviciu in sensul modern, are totusi aceeasi capacitate a incarcatorului de 8 cartuse ca a lui P7, asa ca se poate spune ca acesta din urma are in sfarsit un urmas tehnologic. Iar daca formula se va dovedi inspirata si din punct de vedere comercial, poate ca va exista in viitor si o versiunea full-size a CCP.

Si in incheiere, la categoria pistoale mai putin cunoscute dar care prezinta similaritati cu P7, produsul vecinilor de la Sud de Dunare:

Arsenal P-M02 - Sursa: mytechnicalsalessolutions.com

Arsenal P-M02 – Sursa: mytechnicalsalessolutions.com

 

Cu un incarcator de 15 cartuse, P-M02 e mai aproape de definitia acceptata acum de pistol de serviciu. Pacat ca sistemul de inchidere al P7 s-a “reincarnat” intr-un produs balcanic, altfel P-M02 ar fi fost un candidat la perfectiune. Mai asteptam.

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.