Pe un colt de servetel

T22R - Sursa: www.shipbucket.com

T22R – Sursa: www.shipbucket.com

Type 23 - Sursa: www.shipbucket.com

Type 23 – Sursa: www.shipbucket.com

Absalon - Sursa: shipbucket.com

Absalon – Sursa: shipbucket.com

 

Iver Huitfeldt - Sursa: shipbucket.com

Iver Huitfeldt – Sursa: shipbucket.com

 

Exista cate ceva de invatat de la fiecare:

Type 23 te invata ca nu ai neaparata nevoie de un al doilea catarg ESM supradimensionat, unul de dimensiuni reduse amplasat pe hangar fiind deajuns.

S-ar elibera mult teren - Sursa: shipbucket.com

S-ar elibera mult teren – Sursa: shipbucket.com

 

Abasalon e un caz special de nava construita ca un LEGO, care demonstreaza cum se pot amplasa diferite echipamente oriunde este loc, fara penetrarea puntii. Desi complet diferita de Type 32 sau Type 22 Batch 3, arhitectura Absalon urmareste aceleasi principii in ceea ce priveste amplasarea CIWS, cu cate o unitate (Rheinmetall Oerlikon Millennium) instalata in spatele tunului principal, in fata puntii de comanda si una deasupra hangarului.

Caracteristic proiectului danez este un “spatiu de joaca”, reconfigurabil, pentru amplasarea modulelor SAM si AshW, in fata cosului. A fost nevoie doar sa fie prevazut suficient spatiu liber pe punte. In mod normal acolo s-ar afla doua module cu cate 4 containere Harpoon si 3 module MK 56, cu cate 12 celule ESSM.

Recesiune, n-au avut bani de toate ESSM-urile - Sursa: casr.ca

Recesiune, n-au avut bani de toate ESSM-urile – Sursa: casr.ca

 

Lansare Harpoon, cele trei MK 56 sint vizibile clar insa fara nici o celula ESSM - Sursa: warships1discussionboards.yuku.com

Lansare Harpoon, cele trei MK 56 sint vizibile clar insa fara nici o celula ESSM – Sursa: warships1discussionboards.yuku.com

 

Punctul slab ar fi apararea anti-aeriana, cu doar patru unitati de control al focului (radar+EO) Flexfire, pe numele de producator Saab CEROS 200, conectate la CMS-ul Terma. Cele patru FCR-uri au de dirijat si cele doua tunuri Millennium, pe langa ESSM, dar avand in vedere ca Absalon nu e o fregata antiaeriana dedicata ci un hibrid cu rol logistic, probabil ca e un compromis acceptabil.

Absalon - Sursa: hollilla.com

Absalon – Sursa: hollilla.com

 

A se compara cu configuratia Iver Huitfeldt, construite pe baza Absalon, considerate unele dintre cele mai ieftine fregate anti-aeriene (in realitate distrugatoare) din lume. Secretul e aceeasi modularitate si procesul continuu de echipare, navele fiind aduse treptat la o configuratie superioara.

Pe langa aparitia SM-2 gazduite intr-un MK 41 amplasat in acelasi spatiu prevazut pentru modulele-misiune de pe Absalon, se poate remarca inlocuirea Thales SMART-S Mk 2 cu un APAR care face inutile si doua din cele patru CEROS 200 ale Absalon. In plus apare si SMART-L.

MK 41, inghesuit intre doua MK 56 - Sursa: intercepts.defensenews.com

MK 41, inghesuit intre doua MK 56 – Sursa: intercepts.defensenews.com

 

Cum banii au fost o problema si pentru danezi, navele au fost initial dotate doar cu cate un CIWS Millennium, instalat desupra hangarului, pozitia in fata puntii de comanda fiind “umpluta” de nevoie cu un al doilea Oto Melara, “rechizitionat” de pe navele de patrulare retrase din serviciu.

Redundanta de nevoie - Sursa: intercepts.defensenews.com

Redundanta de nevoie – Sursa: intercepts.defensenews.com

 

Se pare ca danezii au facut rost pana la urma de niste bani asa ca luna trecuta a fost lansata o noua comanda pentru tunuri Millennium, care isi vor lua locul desemnat.

Cam asa arata o fregata construita de la reduceri, cu echipamente montate pe masura ce fondurile devin disponibile.

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.