S-a dat drumul la productia privata de arme?

Disclaimer: Nu am nici o legatura cu domeniul juridic asa ca interpretarea de mai jos poate fi eronata. Corectarile sint binevenite.
Dar cum tot romanul se pricepe la fotbal, femei si politica arme legislatie, sa vedem ce poate pricepe omul simplu de pe strada in privinta dreptului privatilor de a produce arme in Romania, conform Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor.

Si pentru a sublinia solemnitatea momentului, va urma doar text prost, fara poze.

Legea nr. 295/2004 zice cam asa:

Efectuarea operaţiunilor cu arme
Art. 103. –
(1) Operaţiunile cu arme şi muniţii pe teritoriul României pot fi efectuate numai de către sau prin intermediul armurierilor autorizaţi în acest sens, în condiţiile stabilite prin prezenta lege, cu excepţia persoanelor fizice care, în baza autorizaţiei de procurare, pot cumpăra din străinătate şi introduce în ţară, în condiţiile legii, arme letale şi neletale.

(2) Producerea, confecţionarea, modificarea, prelucrarea, experimentarea, casarea şi distrugerea armelor letale şi armelor neletale pot fi efectuate numai de către armurierii constituiţi în subordonarea sau coordonarea instituţiilor care au competenţe în domeniul apărării, siguranţei naţionale şi ordinii publice, în condiţiile stabilite prin ordine ale conducătorilor fiecăreia dintre aceste instituţii.

(3) Operaţiunile cu arme letale şi cu arme neletale, cu excepţia producerii, confecţionării, modificării, prelucrării, experimentării, casării şi distrugerii, pot fi efectuate de către armurierii autorizaţi în acest sens.

(4) Procedura autorizării persoanelor fizice desemnate să desfăşoare operaţiuni cu arme şi muniţii în structura armurierilor menţionaţi în art.104 alin.(1) se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
Armurierii
Art. 104. –
(1) Sunt armurieri de drept următoarele categorii de persoane juridice:

a) instituţiile publice care au competenţe în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, precum şi persoanele juridice aflate, potrivit legii, în subordonarea sau coordonarea acestora;

b) instituţiile publice şi unităţile aflate în subordonarea sau coordonarea celor prevăzute la lit.a), care, prin competenţele conferite de lege, desfăşoară activităţi ce necesită deţinerea şi folosirea armelor şi muniţiilor, precum şi Federaţia Română de Tir Sportiv, Federaţia Română de Schi şi Biatlon, cluburile sportive afiliate acestora şi gestionarii fondurilor de vânătoare.

(2) Se pot constitui în armurieri, la cerere, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege, societăţile comerciale care nu se află în subordonarea sau coordonarea persoanelor juridice prevăzute la alin.(1) lit.a).

Categorii de operaţiuni care pot fi desfăşurate de către armurieri
Art. 105. –
(1) Persoanele juridice prevăzute la art.104 alin.(1) sunt autorizate să efectueze operaţiuni cu arme şi muniţii, după cum urmează:

a) instituţiile publice care au competenţe în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, precum şi persoanele juridice aflate, potrivit legii, în subordonarea sau coordonarea acestora, pentru toate categoriile de operaţiuni cu arme şi muniţii;

b) instituţiile publice şi unităţile aflate în subordonarea sau coordonarea acestora, care, prin competenţele conferite de lege, desfăşoară activităţi ce necesită deţinerea şi folosirea armelor şi muniţiilor, pentru operaţiuni de procurare, înstrăinare în scop necomercial, reparare şi depozitare.

(2) Persoanele juridice prevăzute la art.104 alin.(2) pot fi autorizate, la cerere, să desfăşoare următoarele operaţiuni cu arme letale şi arme neletale: reparare, vânzare, cumpărare, închiriere, schimb, donaţie, import, export, transfer, transport, transbordare şi depozitare.

(3) Constituirea şi activitatea persoanelor juridice care au ca obiect de activitate importul sau exportul de arme şi muniţii sunt supuse controlului autorităţilor cu atribuţii în domeniul exporturilor strategice.

 

E destul de clar ca producerea (care o fi diferenta fara de confectionare? Cugirul produce sau confectioneaza? Never mind…) armamentului se poate face doar in subordonarea sau coordonarea instituţiilor care au competenţe în domeniul apărării. Art. 105 alin.(2) exclude productia/confectionarea din lista operatiunilor pe care privatii le-ar putea face.

Normele de aplicare ale legii, aparute in 2005 sint la fel de interesante precum Paginile Aurii:

Norma metodologică de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor din 24.02.2005:

Art. 108. –

(1) Persoanele juridice constituite ca armurieri pot desfășura operațiuni cu arme și muniții numai după obținerea autorizației, al cărei model este prezentat în anexa nr. 31, sau, după caz, după completarea corespunzătoare a acesteia, care se efectuează, la cerere, de organul de poliție în a cărui rază de competență teritorială se află sediul sau punctul de lucru unde urmează să se desfășoare aceste operațiuni.

(2) Pentru obținerea autorizației prevăzute la alin. (1) sau, după caz, pentru completarea acesteia, armurierul trebuie să depună o cerere în care se precizează categoria de operațiuni pe care urmează să le deruleze, însoțită de următoarele documente:

a) dovada înmatriculării societății în registrul comerțului și actul constitutiv în care să fie menționate la obiectul de activitate operațiunile pe care urmează să le deruleze potrivit cererii;

b) dovada deținerii legale a unei clădiri sau a unui spațiu special amenajat, destinat efectuării operațiunilor din categoria menționată în cerere, și a unui spațiu destinat depozitării armelor și munițiilor, omologate în acest scop de Autoritatea Națională pentru Omologarea Armelor și Munițiilor și asigurate cu amenajări tehnice de protecție și sisteme electronice de supraveghere și de alarmare, conectate la dispecerate de alarmare și intervenție specializate;

c) în cazul armurierilor care doresc să desfășoare operațiuni de reparare a armelor, dovada deținerii legale a instrumentelor destinate reparării, omologate în condițiile legii, precum și, după caz, dovada deținerii legale de poligoane pentru verificarea armelor, care să fie, de asemenea, omologate;

d) în cazul armurierilor care doresc să desfășoare activități de transport cu arme și muniții, dovada deținerii legale a mijloacelor de transport având această destinație, omologate în condițiile legii;

e) documentele prevăzute la art. 106 alin. (2) lit. b), pentru personalul angajat care va desfășura activități ce implică accesul efectiv la arme și muniții;

f) împuternicire de reprezentare din partea societății în cauză cu privire la persoana care depune documentele;

g) dovada achitării taxelor stabilite de lege pentru autorizare.

(3) În cazul în care persoana juridică are mai multe puncte de lucru, situate pe raza teritorială a mai multor județe, unde se vor desfășura operațiuni cu arme și muniții letale, trebuie să solicite câte o autorizație pentru fiecare dintre punctele respective, la organele de poliție competente în a căror rază se află acestea.

 

Undeva prin 2008, printre o gramada de modificari ale legii 295/2004, majoritatea mai restrictive, s-a strecurat insa:

Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor, oug nr. 26/2008

16. La articolul 105, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
“(2) Persoanele juridice prevazute la art. 104 alin. (2) pot fi autorizate, la cerere, sa desfasoare operatiuni cu arme si munitii.
(3) Importul si exportul armelor de aparare si paza sunt supuse controlului autoritatilor cu atributii in domeniul produselor strategice.”

Brusc, Art. 105 alin.(2) arata mult mai promitator, restrictia explicita referitoare la producere disparand. E adevarat ca nu se putea clarifica complet despre ce operatiuni e vorba, toate sau doar unele. Normele de aplicare a legii nu au fost insa modificate asa ca s-a ajuns in situatia ca armurierii (privati, ca la ei s-ar aplicat de fapt prevederea respectiva, nu la Cugir) care vor sa repare arme au o cerinta speciala “dovada deținerii legale a instrumentelor destinate reparării“, in timp ce armurierii (din nou privati) care ar vrea sa produca arme, nu.

Dupa vreo 10 ani, ceva s-a intamplat si in Ianuarie 2018 au aparut noile norme:

NORME METODOLOGICE din 17 ianuarie 2018 de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, republicată

ART. 143
(1) Persoanele constituite ca armurieri pot desfăşura operaţiuni cu arme, piese şi componente esenţiale ale acestora, precum şi muniţii numai după obţinerea autorizaţiei, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 39, sau, după caz, după completarea corespunzătoare a acesteia, care se efectuează, la cerere, de structura de poliţie în a cărui rază de competenţă teritorială se află sediul sau punctul de lucru unde urmează să se desfăşoare aceste operaţiuni.
(2) Pentru obţinerea autorizaţiei prevăzute la alin. (1) sau, după caz, pentru completarea acesteia, armurierul trebuie să depună o cerere în care se precizează categoria de operaţiuni pe care urmează să le deruleze, însoţită de următoarele documente, în original şi în copie:
a) dovada înmatriculării societăţii în registrul comerţului şi actul constitutiv în care să fie prevăzute, la obiectul de activitate, operaţiunile pe care urmează să le deruleze potrivit cererii;
b) dovada deţinerii legale la sediu sau, după caz, la punctele de lucru declarate conform legii a unei clădiri sau a unui spaţiu distinct, destinat efectuării operaţiunilor din categoria prevăzută în cerere şi, după caz, a unui alt spaţiu destinat exclusiv depozitării armelor, precum şi a unui spaţiu suplimentar destinat exclusiv depozitării muniţiilor, capselor sau pulberilor pentru muniţie; spaţii dotate cu sisteme de asigurare a securităţii acestora, avizate de organul de poliţie competent;
c) avizul inspectoratului teritorial de muncă pentru spaţiile destinate depozitării muniţiilor, capselor şi pulberilor pentru muniţie;
d) în cazul armurierilor care doresc să desfăşoare operaţiuni de reparare, verificare şi efectuare a inspecţiilor tehnice ale armelor, dovada deţinerii legale a instrumentelor destinate reparării precum şi, după caz, dovada deţinerii legale de poligoane, pentru verificarea armelor, autorizate în condiţiile legii;
e) în cazul armurierilor care doresc să desfăşoare activităţi de transport de arme, piese, componente esenţiale şi muniţii dovada deţinerii legale a mijloacelor de transport având această destinaţie, omologate în condiţiile legii;
f) în cazul armurierilor care doresc să desfăşoare activităţi de producere a armelor letale şi neletale, a muniţiilor, precum şi a pieselor şi componentelor pentru acestea, dovada deţinerii legale a spaţiilor;
g) documentele prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. b), pentru personalul angajat care va desfăşura activităţi ce implică accesul efectiv la arme şi muniţii;
h) împuternicire de reprezentare din partea societăţii în cauză cu privire la persoana care depune documentele;
i) dovada achitării taxelor stabilite de lege pentru autorizare.

(3) Se exceptează de la obligativitatea prezentării documentelor prevăzute la alin. (2) lit. g) persoanele care sunt titulare ale dreptului de deţinere sau de port şi folosire a armelor şi muniţiilor, în condiţiile legii.
(4) Documentele originale prevăzute la alin. (2) lit. a)-f), precum şi certificatul de absolvire a cursului de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor, depus în condiţiile prevăzute la alin. (2) lit. g), se restituie pe loc, după confruntarea copiilor cu acestea.
(5) În cazul în care persoana juridică are mai multe puncte de lucru, situate pe raza teritorială a mai multor judeţe, unde se vor desfăşura operaţiuni cu arme, piese şi componente esenţiale ale acestora, precum şi muniţii, trebuie să solicite câte o autorizaţie pentru fiecare dintre punctele respective, la organele de poliţie competente în a căror rază se află acestea.
(6) Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor alin. (1) – (5), persoanele juridice prevăzute la art. 100 alin. (1) din Lege, pentru categoriile de operaţiuni cu arme, piese şi componente esenţiale ale acestora, precum şi muniţii prevăzute la art. 101 alin. (1) din Lege.
(7) Persoanele juridice care solicită autorizarea pentru efectuarea operaţiunii de producere a armelor, a muniţiilor, precum şi a pieselor şi componentelor pentru acestea vor face dovada achiziţionării şi deţinerii utilajelor ulterior obţinerii autorizaţiei de efectuare a operaţiunii.

 

Concluzii:
#1: citind legea si normele de aplicare, nu pare sa mai existe nici o interdictie explicita pentru privati de a produce arme in Romania. Din nou, de citit disclaimer-ul de la inceputul postarii.
#2: de ce acum? – s-ar putea intreba cineva mai suspicios. Cine o fi vrut sa-si faca fabrica si a cerut autorizatia de producere a armelor, de i-a facut pe trolii de la Interne sa realizeze ca normele de aplicare nu au tinut pasul cu modificarile?

 

Both comments and pings are currently closed.

10 Responses to “S-a dat drumul la productia privata de arme?”

  1. mihais says:

    Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor

    Art. 104. – Puneri în aplicare (1)

    (1) Armurierii constituiți în condițiile prevăzute la art. 102 pot efectua operațiuni cu arme, piese și muniții, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor legii privind regimul monopolului de stat, numai după obținerea autorizației pentru operațiuni cu arme și muniții, acordată de autoritățile competente pentru fiecare categorie de operațiuni dintre cele prevăzute la alin. (3) – (6).

    Legea nr. 31/1996
    Art. 2. − Constituie monopol de stat:

    a) fabricarea şi comercializarea armamentului, muniţiilor şi explozibililor;

    Deci nu.

    • admin says:

      Sa le confectioneze atunci, daca nu le pot fabrica. Mersi pt info.

    • admin says:

      Tot din Legea nr. 31/1996:

      Administrarea şi exploatarea monopolurilor de stat
      Articolul 3
      Administrarea monopolurilor de stat prevăzute la art. 2 se face de către Ministerul Finanţelor. Exploatarea activităţilor constituind monopol de stat se face de către agenţii economici cu capital de stat şi privat, inclusiv de către producătorii individuali, după caz, pe bază de licenţe eliberate de Ministerul Finanţelor, cu avizul ministerului de resort sau al Băncii Naţionale a României în cazul metalelor preţioase şi al pietrelor preţioase.
      Articolul 4
      Licenţa reprezintă o autorizare acordată de stat pentru o perioadă determinata, în baza căreia o persoană fizică sau juridică poate să producă, să prelucreze ori să comercializeze, în cantitatea solicitată şi de o anumită calitate, un anume produs sau serviciu, care face obiectul monopolului de stat, în schimbul unui tarif de licenţa.

      Deci poate da, poate nu.

  2. Habarnistul says:

    Oare exista un cod CAEN pentru firmele cu capital privat , nu pentru cele cu capital de stat ce doresc sa aiba un asemenea obiect de activitate ?

    • admin says:

      Daca e sa luam de bun ce zice pagina asta, exista si firme private cu codul CAEN 2540 Fabricarea armamentului si munitiei. Paginile Aurii – vad ca nu scap de ele – zic la fel.

      Misterul lumii este.

  3. stan says:

    nu sant sigur dar am citit undeva mai demult ca gigi becali avea o fabrica de gloante /munitie

  4. Habarnistul says:

    In acest caz , legiuitorul din România trebuie să specifice că unii este mai egali decât ceilalți .
    Drept urmare , viața e greu 🙂 .

    A , dacă trebuie să discutăm despre anumite soluții tehnice , e clar .
    Asta se face doar ” face to face ” ,

  5. gsg9 says:

    da, s’a dat drumu’, asezatzi’va la coada 😀 , concomitent se relaxxxeaza si legislatzia pt detzinatorii de arme 😀

    http://adevarul.ro/news/eveniment/se-schimba-regulile-detinatorii-arme-1_5af076b2df52022f75b07644/index.html

    • admin says:

      Pare mai simplu sa te inregistrezi ca armurier, daca vrei sa detii arme de foc.