DT-ul nipon

ATD-X - Sursa: japantimes.co.jp

ATD-X – Sursa: japantimes.co.jp

Mitsubishi a prezentat public prototipul demonstratorului ATD-X Shinshin, care va fi folosit pentru testarea tehnologiilor ce vor fi inglobate in urmatoarea generatie de avione de vanatoare japoneze. In functie de rezultatele programului de testare se va stabili daca Japonia are capacitatea de a dezvolta un avion de generatia a 5-a, singura sau in cooperare sau daca se va apela la import.

Trebuie mentionat ca Japonia a inceput deja asamblarea primului F-35A, tip ce va echipa cel putin o parte din flota. Ramane de vazut daca ATD-X va rezulta intr-un model operational sau Japonia va cumpara mai multe F-35.

Programul ATD-X a fost desfasurat intr-o relativa discretie iar prezentarea sa in public a dezvaluit doua surprize: prima ca prototipul este aproape gata pentru zborul inaugural care insa nu va avea loc inainte de jumatatea lui Februarie.

Cea de-a doua surpriza este suma infima, dupa standardele japoneze, care a fost cheltuita pentru constructia demonstratorului, doar aproximativ USD330mil.

Desi liniile sale nu aduc atat de mult cu F-22 pe cat era imaginat la inceput, au totusi ceva familiar.

ATD-X intr-o imagine anterioara - Sursa: defence.pk

ATD-X intr-o imagine anterioara – Sursa: defence.pk

 

E doar o chestiune de timp pana cand romanii vor incepe sa-i acuze si pe japonezi ca le-au furat IAR-95-ul:

Una din variantele IAR-95 - Sursa: INCAS

Una din variantele IAR-95 – Sursa: INCAS

 

Dovada suprema a furtului varfului tehnologiei romanesti: ATD-X a costat evident mult prea putin.

5…4…3…2…

 

Both comments and pings are currently closed.

7 Responses to “DT-ul nipon”

  1. enzo says:

    Nu stiu daca e o suma chiar atat de mica sau mare daca ne referim stric la constructie demonstratorului.
    Dezvoltarea (cercetare/incercari/proiectare) cred ca e separata de costul asta.

    • admin says:

      Din articolul Japantimes: “The agency said the development of a full-scale test model began in fiscal 2009, with costs for the program totaling about ¥39.4 billion (about $331 million).
      Deci se pare ca au luat in calcul tot costul programului, de la R&D la constructie.

      • stelian says:

        Suma probabil se refera strict la demonstrator. Dar de la el si pana la avionul de serie e cale lunga. Nici X-35 la vremea lui nu cred c-a dat gaura in bugetul lui Lockheed. Asta exact nu intelege lumea care tot ii da ca de ce-a costat F-35 atat, de ce nu e gata, etc.

        Demonstratorul iti arata niste cai de urmat, iti arata ca anumite lucruri sunt posibile in anumite conditii. Produsul de serie e alta mancare de peste, lucrurile trebuie sa fie posibile in orice conditii, sa respecti cerintele clientului, etc. E ca si diferenta intre a tzine blogul asta din pasiune si a trai, hrani familia, plati facturi si salarii din el, etc. De aia diferenta de pret.

        “Paletele” alea de la ajutaje sunt cam incompatibile cu orice idee de stealht, cum ziceam, mai e mult pana departe.
        Dar puncteaza la stil pt. vopsire 🙂

        Aaaa, si orice are doua aripi si nu e din carne si pene a fost FURAT dupa IAR-93/95/99. Am zis!

        • admin says:

          Dap, vorbim doar de programul ATD-X, mai precis de prima parte adica proiectarea si constructia demonstratorului. Se va mai adauga si costul testelor si al modificarilor. Programul F-3 nu a inceput inca.
          Si totusi, au fost studii aero, cele legate de reducerea amprentei radar, banuiesc ca si teste de rezistenta a structurii, plus constructia propriu-zisa. Si e vorba de Japonia, care la pretul de doua F-35 si-a facut un avion demonstrator. Ar fi interesant de comparat cu costurile X-35 si X-32.

          Cat despre cei ce s-au inspirat de la IAR-95, eu am auzit pe surse ca si barza chioara a invatat sa zboare tot de la…

  2. Mie imi aduce mai degraba a Super Hornet stealthizat….
    In ceea ce priveste tehnologia romaneasca din tara prazului….care este cutting edge numai de bine.
    Aici la ATD-X mi s epare interesanta abordarea tractiunii vectoriale care imi aduce aminte de X 31 avion prototip americano/german care pot spune ca a dat nastere mai tarziu la Typhoon.

    • admin says:

      Da, interesanta sursa de inspiratie. Si mai interesant e ca EF nu a fost prevazut cu asa ceva deci exista si dezavantaje.

  3. Cred ca la tractiunea vectoriala oricare solutie prezinta si dezavantaje si este suma tuturor partilor pozitice dar si negative. Ideea este sa gasesti modalitatea cea mai buna de integrare in intreg.
    La EF s-a considerat la acel moment ca este suficient de manevrabil, acum un an Airbus Defense a prezentat un model de motor al EJ 200 cu tractiune vectoriala mult mai avansat.