Se intampla ceva

L85A2 cu aruncatorul de grenade L123A1 de 40mm - Sursa: defenceimagery.mod.uk via wikipedia.org

L85A2 cu aruncatorul de grenade L123A1 de 40mm – Sursa: defenceimagery.mod.uk via wikipedia.org

Una din echipele de cercetatori britanici care studiaza toate ciudateniile are acum un obiectiv mai serios: analizarea oportunitatii renuntarii la mitralierele usoare si la aruncatoarele de bombe de calibru 60mm ale grupei, respectiv plutonului de infanterie. Asa zice Jane’s deci nu e chiar gluma.

Infanteristii britanici sint la acest moment dotati la nivel de grupa cu arme de asalt L85A2, unele avand montate aruncatoare de grenade de 40mm, pusti semiautomate L129A1 de 7.62x51mm si mitraliere usoare Minimi, in acelasi calibru cu cel al armelor de asalt, 5.56x45mm. La nivel de pluton primesc si un aruncator de 60mm.

Ideea renuntarii la Minimi si la aruncatorul de 60mm se bazeaza pe faptul ca DMR-ul L129A1 (similar PSL) ar putea inlocui mitraliera, avand o bataie mai lunga insa o capacitate de foc mai redusa iar aruncatoarele de 40mm ar face treaba celui de 60mm, cel putin la distante mai mici.

Miscarea se incadreaza intr-o tendinta generala de cautare a unui compromis mai bun intre bataia maxima si efectul la tinta. Recenta achizitie a aruncatoarelor de 40mm cu incarcator tambur de catre plonezi ar fi doar ultimul episod, respectivul tip de lansatoare devenind din ce in ce mai popular.

USMC M-32 - Sursa: defenseindustrydaily.com

USMC M-32 – Sursa: defenseindustrydaily.com

 

Dar chiar si munitia de 40mm poate fi surclasata dupa acelasi tipar: desi SUA a introdus in dotare prin USMC aruncatoare de 40mm Milkor MGL ca M32, a dezvoltat si un nou sistem arma/munitie, XM25 CDTE (Counter Defilade Target Engagement) cu grenade de 25mm.

XM25 - Orbital ATK via arstechnica.com

XM25 – Orbital ATK via arstechnica.com

 

Prin comparatie cu M32, XM25 are cam aceeasi greutate insa o bataie mai lunga gratie munitiei cu diametru mai mic, probabil si o precizie superioara. Incarcatura de lupta mai redusa este compensata prin “inteligenta” munitiei care insa ridica semnificativ pretul.

 

Costurile ar fi de altfel si punctul slab al XM25, pana la urma un produs HK, pe langa greutate si dimensiunile “generoase”. Dupa inregistrarea unor incidente de tragere se parea ca programul XM25 e pe punctul de a fi oprit, mai ales dupa taierea fondurilor. Pentru anul 2017 insa, US Army pare a prioritiza XM25 deci sint toate sansele sa apara in dotare in numar semnificativ.

Cum era de asteptat, intre 25mm si 40mm mai e loc, asa ca exista cativa producatori care isi incearca norocul: chinezii cu aruncatoarele de 35mm Type87, rusii cu AGS-17 si AGS-30 in calibru 30mm, chiar si cehii cu RAG-30 tot in calibrul de 30mm. Mai jos, sud-africanii de la Denel promoveaza o arma cu adevarat ciudata Neopup PAW-20, evident 20mm.

Destule variante pentru cei capabili si dispusi sa experimenteze.

 

Both comments and pings are currently closed.

9 Responses to “Se intampla ceva”

  1. Raptor says:

    Au si kooreenii i arma in genul xm25 care este deja in dotarea armatei si chiar au obtinut pentru ea un contract la export. Sincer m-i se pare buna aceasta idee de a folosi o singura arma cu doua tevi pentru grenaade si cartuse.

    • admin says:

      Da, la ZH-05. E interesant ca au renuntat la semi-auto. Orice s-ar spune, munitia e inca in incercari asa ca nu ar fi avut rost sa arunce banii pe un semi-auto pana nu se conving de utilitatea ei, o alegere foarte buna la momentul asta.

      • Marius says:

        PRC are deja in inzestrare un aruncator de grenade automat QLZ87/35mm(magazie de munitie mica ca dezavantaj-deservit de un singur militar ca avantaj)ce nu se mai regaseste in alte forte armate. Ar fi interesant de stiut daca e in organica la nivel de grupa/pluton.
        Din cate am citit, impotriva japonezilor, infanteria nationalista chineza punea mare pret pe “grenadieri”. Poate e chestie de traditie dar sigur aici China nu copiaza conceptul.

        • admin says:

          La un moment dat US Army avea in vedere inlocuirea M2 cu XM307 de 25mm care, in comparatie cu QLZ87, avea magazie de munitie mai mare dar 2 servanti. Deci idei in zona asta au mai fost dar nu inseamna ca asiaticii au copiat pe nimeni. Mai degraba opiniile converg in privinta conceptului insa inca se cauta implementarea cea mai potrivita.

          Ar fi interesanta o comparatie intre o mitraliera GMPG gen PKM/FN MAG sau chiar una grea gen DShK/M2 si un aruncator automat de grenade. E posibil ca asta sa fie viitorul.

          Deocamdata britanicii compara mitralierele usoare cu aruncatoarele “manuale” de 40mm si e posibil sa le iasa bine.

  2. MVSTELIDAE says:

    Din ce am văzut prin Siria, eşti un designated target practice pentru un designated marksman sau pentru lunetişti, dacă foloseşti mitraliera. Ar putea să fie depăşită pentru tipul de război modern?
    Adică te expui destul demult pentru o lume plină de puşti destul de precise.
    Conceptul are legătură cu războaiele mari, atacurile în valuri, când nu aveai cum să acoperi linia fără o mitralieră(britanicii aveau „the mad minute”).
    Aruncător+DMR mi se pare o variantă mai bună, având în vedere şi performaţele la care au ajuns puştile moderne. Dacă ai şi una tip kit, gen AUG A3, unde ţeava se poate înlocui destul de rapid, transformând puşca într-o mitralieră uşoară, trecerea ar fi cam uşoară.

    Ce este de precizat, miliţiile de acolo nici nu-s cine ştie ce antrenate sau precaute. Dar vulnerabilitatea există, este uşor de prevăzut, uşor de văzut, îţi dă şi timpul necesar.

    • admin says:

      Banuiesc ca depinde foarte mult de distanta. S-a plecat cu presupunerea unui teren deschis si asta s-ar putea sa nu fie adevarat in fiecare caz.
      Ce se vede acum e urmarea experientei din Afganistan/Irak.

  3. […] In primul episod, era vorba de o idee excentrica a britanicilor de a renunta la aruncatoarele de bombe de 60mm si mitralierele Minimi in 5.56mm in favoarea unor DMR in 7.62NATO, L129A1 si aruncatoarelor de 40mm. […]