Competitia

Sursa: Wiss

Sursa: Wiss

Sau polonezii vand si Romania cumpara (nu doar invers).

De curand s-a anuntat incheierea unui nou contract in valoare de EUR7mil prin care producatorul de autospeciale Wiss va livra Romaniei 22 de masini de pompieri. Este vorba doar de ultimul dintr-o serie de contracte care au vizat de-a lungul anilor un total de 40 de masini in valoare de EUR15mil. Wiss se ocupa cu carosarea unor sasiuri furnizate de mari producatori, in cazul ultimului contract fiind vorba de sasiuri 6×6 Scania.

Furnizorul traditional al autospecialelor pompierilor romani este Romprim, un “carosier” ca si Wiss. Se pare ca exista si mari deosebiri, pompierii nefiind foarte multumiti de calitatea produselor Romprim, fiind criticate printre altele durabilitatea si ergonomia care se traduce printr-o functionalitate mai slaba.

Concurentul local - Sursa: Romprim

Concurentul local – Sursa: Romprim

 

Polonezii nu sint singurii furnizori externi asa ca Romprim intampina ceva dificultati pe o piata pe care, in mod normal, ar fi trebuit sa o cunoasca perfect si pentru care ar fi trebuit sa aiba produse care sa raspunda cererilor specifice. Se pare ca tocmai asta e punctul slab, firma necunoscand exact nevoile reale ale pompierilor, bazandu-se prea mult pe caietele de sarcini fara sa investeasca in colectarea opiniilor utilizatorilor ceea ce i-ar da un mare avantaj competitiv.

Povestea pare deja un cliseu al intregii industrii romanesti dar acum s-a intamplat ceva miraculos interesant: un reprezentant al Romprim a intrat in dialog cu “clientii” lor pe forumul pompierilor si departe de a fi o insiruire de comunicate de presa seci, discutia a avut chiar “substanta”.

Nu e clar care a fost rezultatul practic, in sensul de implementare a sugestiilor primite dar e de remarcat primul pas facut de Romprim intr-un dialog care, ce-i drept, ar fi trebuit sa fie in primul rand interesul furnizorului si nu al cumparatorilor, pe o piata extrem de concurentiala.

E un mic pas care inca nu a fost imitat de companiile din industria de aparare, cum ar fi producatorii de echipament individual, forumurile fiind pline de sugestii de imbunatatire insa un dialog direct, de genul exemplificat mai sus, lipsind. Dupa cate se vede, solutia a fost descoperita pe piata civila si este apa calda concurenta.

 

Both comments and pings are currently closed.

6 Responses to “Competitia”

  1. gsg9 says:

    Sa inteleg ca celebra firma romaneasca a intrat pe forum dupa ce pompierii au cumparat de la polaci 🙂 ?

    “Se pare ca tocmai asta e punctul slab, firma necunoscand exact nevoile reale ale pompierilor, bazandu-se prea mult pe caietele de sarcini”

    Eh, “necunoasterea” e puntu slab si caietele de sarcini my ass…cred ca baietii stateau linistiti ca sunt singurii furnizori prin tzara si ca pompierii sunt clienti captivi sau or mai fi avut si pile pt contracte cu dedicatie si acuma cu DNAu la panda e mai greu, asa ca si’au bagat linistit picioarele in calitate 🙂

    S’au deranjat acuma sa intre pe forum sa discute cu fraerii, acuma cand le sufla polacii ghesheftu de sub picioare

    Naspa cu globalizarea asta, nu mai potzi sa tzepuiesti linistit fraeru tau 🙂

    • admin says:

      Cam asa, oamenii chiar faceau comparatia cu WISS.

      Acum fie gasesti alt fraer, doar ca astia sint cam in short supply in ultima vreme fie iei la pila produsu’. Din minunile globalizarii.

  2. Ilie says:

    Pe sistem – stim noi mai bine ce va trebuie. Si tare faza cu discutiile pe forum – dar de mers la unitate, vorbit cu oamenii la fata locului, controlat masisa sa vada ce nu merge dupa 2 ani de la achizitie, eventual mers pe teren cu pompierii la un incendiu si luam notite nu stiu? Ca doar nu o fi masina perfecta si e loc de imbunatatiri/schimbat furnizorii pt produse mai fiabile.

    Poate mai citesc si altii de la alte fabrici monopoliste si macar il pun pe ala mai tanar (pana in 40) sa intre pe forum si sa citesca cate ceva, eventual sa schimbi niste opinii

    • admin says:

      Cam asta ar fi ideea, daca nu se poate merge pe teren – ca nimeni nu si-a pus problema in termenii astia dar o sa vina si timpul – macar sa intre in dialog cu utilizatorii directi. Nu-mi fac iluzii ca or sa si faca rapid modificarile necesare dar ar fi un prim pas.
      Merg pe ideea ca majoritatea nu sint rau-voitori, poate monopolistii sint indiferenti, dar majoritatea chiar nu prea inteleg partea cu imbunatatirea produsului. E adevarat ca nu intra in cultura locala adica nu se face natural ca la altii dar cu ceva presiune din partea concurentei va intra in obisnuinta. Doar sa nu fie prea tarziu, inca un motiv sa ne plangem ca “dispar fabricile & uzinele”.

  3. adrian says:

    Intamplarea face ca am avut o discutie cu cineva care chiar stie ceva detalii despre licitatii gen dotarea pe fonduri europene a pompierilor si daca nu stiati criteriul principal in alegerea furnizorului este pretul, iar produsul sa indeplineasca cerintele din caietul de sarcini.Uneori caietul de sarcini e in asa fel ticluit incat numai produsele unui anumit furnizor le indeplinesc, dar asta e alta discutie..Revenind, intrucat pretul e principalul criteriu, o firma oarecare, poate incheia un contract cu o firma din China, de exemplu, pt masinile de pompieri, le rebrenduieste sau le stichereste, ma rog intervine minim la masini si le liciteaza aici la pompieri..castiga contractul si incaseaza diferenta de bani fara sa produca absolut nimic..iar noi citim in statistici ca e producator roman..

    • admin says:

      Totusi, in cazul asta, Romprimul e chiar producator roman, nu rebranduieste chinezarii – nu stiu, intreb?
      La fel, Wiss-ul e producator polonez?

      Daca da si da, atunci raman celelalte variante:
      1. Caietul de sarcini e facut cu dedicatie – stim, cunoastem, se intampla des, mananca si gura lu’ DNA ceva
      2. Polonezii ofera un pret mai bun – asta ar distruge mitul cum ca tot ce se produce in Romania cu mana de lucru ieftina, e si ieftin

      Totusi raman nemultumirile utilizatorilor si modul in care (nu) sint corectate. Ma asteptam ca macar pentru licitatiile castigate Romprimul sa ofere daca nu cele mai dotate masini, macar unele proiectate atent si rezistente/durabile.