Israelienii imbina utilul cu placutul

IAI Dagger argentinian survoland nava logistica britanica RFA Sir Bedivere- Sursa: gettyimages

IAI Dagger argentinian survoland nava logistica britanica RFA Sir Bedivere- Sursa: gettyimages

Ceea ce se banuia de multa vreme a fost confirmat de documente declasificate recent de Foreign Office-ul britanic: Israelul a furnizat echipament militar argentinienilor chiar in timpul conflictului asupra Insulelor Falkland.

Povestea avioanelor IAI Dagger (construite in Israel dupa planurile furgasite ale Mirage 5) e interesanta: cumparate de Argentina si livrate de Israel inainte de izbucnirea razboiului, urmau sa fie modernizate local de tehnicieni israelieni care au continuat sa lucreze pe toata durata razboiului si chiar dupa terminarea acestuia. Aici israelienii au avut acoperirea contractului semnat anterior insa au existat zvonuri legate de livrarea de piese de schimb si rezervoare externe de carburant, fara de care aviatia argentiniana nu putea executa misiuni impotriva fortelor britanice.

De asemenea se pare ca tot Israelul a fost “vinovat” de mentinerea in stare de zbor a A-4 Skyhawk care sufereau de pe urma embargoului impus de SUA. In toiul luptelor, israelienii ar fi furnizat de asemenea armament usor, rachete aer-aer si antitanc. O parte din echipamentul israelien ar fi fost capturat de britanici in momentul recuceririi Port Stanley.

Motivatia israelienilor pentru ajutorul dat argentinienilor ar fi fost mai puternica decat banii (care sint importanti dar nu reprezinta totul): israelienii aveau ceva conturi de reglat din timpul administratiei britanice a Palestinei, incheiata abia in 1948.

Iar unele motive nu erau nici macar istorice, britanicii fiind unii din cei mai importanti exportatori de arme in Orientul Mijlociu in anii ’60-’70, cumparatorii fiind in general state inamice Israelului. Se pot aminti tancurile Centurion, Chieftain si Challenger 1 – desi unele au fost cumparate chiar de israelieni, multe au ajuns in dotarea Iordaniei, Iranului si Omanului, blindatele fiind extrem de performante la vremea lor. La fel, exceptionalul English Electric Lightning a fost cumparat atat de Arabia Saudita cat si de Kuweit. In sfarsit, rachetele antitanc Swingfire au intrat in dotarea Irakului, Arabiei Saudite, Qatarului si au fost construite in licenta de “prietenii” foarte apropiati israelienilor, egiptenii. Destule motive pentru ca israelienii sa intoarca “favoarea”.

Un caz de contract care se pare ca a fost pana la urma deraiat in urma presiunilor britanice ar fi fost cel referitor la niste avioane de spionaj electronic. Pana la urma Argentina a introdus in dotare in 1986 un Boeing 707 transformat de IAI in platforma ELINT. Acesta urmeaza sa fie inlocuit sau suplimentat de un nou avion ELINT provenit dintr-un Learjet 35A despre care tocmai am amintit aici.

 

Both comments and pings are currently closed.

7 Responses to “Israelienii imbina utilul cu placutul”

  1. alkxz says:

    britanicii le-au blocat accesul la Chieftain (în principal-în urma presiunilor arabilor), deși israelienii participaseră cu fonduri și cercetători în anii 60-70, lăsându-i fără un tanc competitiv, deși fuseseră clienți activi-asta și cedarea britanicilor la presiunile arabilor i-au îndepărtat pe unii și alții
    cam trecuseră de faza cu ocuparea britanică a Palestinei pentru că au participat împreună la atacul din Suez în 1956!

    • admin says:

      Atunci au avut un interes comun, era normal sa coopereze. Pana la urma israelienii sint pragmatici, asta nu inseamna ca uita ceva.

      Menachem Begin, then Israel’s prime minister, had begun his career as commander of the Irgun, the Jewish underground which fought the British in Palestine in the 1940s.

      A fellow Irgun fighter, Dov Gruner, was hanged by the British in 1947. In Operation Israel, Mr Dobry suggests Begin saw arming Galtieri as a way of exacting revenge against Britain. After authorising the sale of weapons during the Falklands War, Begin reportedly said: “Dov up there is going to be happy with the decision.”Sursa.

      • alkxz says:

        probabil că dacă ăla a fost spânzurat de britanici atunci nu a fost degeaba, pentru că evreii au omorât destui soldați britanici în Palestina, în general prin atentate, așa că dacă ar gândi britanicii ca ei nu s-ar mai împăca prea curând
        Israelul a avut și încă mai are Centurion, care a fost unul dintre cele mai bune tancuri ale lor și de aia au vrut și Chieftain-ul, dar britanicii i-au îndepărtat cu toate că investiseră și ei în proiectul ăla vreo 2 ani, probabil pentru că li se părea că relațiile cu arabii (producători de petrol în principal) sunt mai importante pentru interesele lor

        • admin says:

          Bineinteles ca nu a fost degeaba dar tot erou/luptator pentru independenta e considerat de evrei deci nu au motive sa-i scuze pe britanici. Punctual, cand e in interesul lor, colaboreaza. Cand nu, nu. Nu cred (adica nu stiu) ca generatia actuala sa aiba inca probleme cu britanicii, asta depinde si de ce scrie prin cartile lor de istorie.

          Britanicii mizeaza pe cei cu portofelul mai larg si aia sint arabii. Daca ar incerca sa vanda doar israelienilor, nu ar face mari afaceri. Pe piata aia americanii sint furnizorii favoriti.

  2. Jean says:

    Nu ca romanii, care…

  3. gsg9 says:

    nu stiu daca fix ca sa se razbune pe englezoaicele urate din puburi pt ce s’a intamplat in urma cu niste zeci de ani

    in principiu nu uita nimeni nimic insa politica ti’o faci in functie de momentul si interesele prezente si viitoare

    de ce au vrut sa si’i apropie pe argentinieni si i’au ajutat impotriva uratelor, personal banuiesc ca o parte e din cauza programului de rachete Condor, in care argentinienii incepusera sa dezvolte rachete balistice si imediat dupa Falklands s’au cuplat cu egiptenii si irakienii si posibil si cu ceva fonduri saudite ca sa le dea evreilor cu ele in cap

    sa’i ajute sa mai captureze din nazistii in viatza pitulatzi pe acolo

    si cine stie ce o mai fi fost, chestii concrete, nu razbunari pt spanzurari acum 30 de ani…

    si oricum americanii sprijineau la greu uratele pe partea ailalta 🙂

    • admin says:

      Cateodata decizia ajunge sa fie luata sau sa fie influentata decisiv de un om. Si daca pentru omul ala razbunarea e importanta si se poate justifica politic, atunci se imbina utilul cu placutul.