Si rusii pot 30mm

Moda instalarii tunurilor de 30mm pe vehicule 4×4 blindate incepe sa prinda teren: rusii au inceput testele cu o versiune foarte speciala a blindatului Tigr.

Tigr-cu-tun-de-30mm. Si telecomandat - Sursa: armyrecognition.com

Tigr-cu-tun-de-30mm. Si telecomandat – Sursa: armyrecognition.com

 

Tunul de 30mm nu este de fapt cel mai inovativ aspect, desi instalarea pe o masina de asemenea dimensiuni este o realizare, ci faptul ca blindatul este controlat de la distanta.

Tigrul foloseste acelasi echipament de control testat pe robotul Uran-9 cu care imparte de altfel si tunul.

 

Ar fi interesant de stiut modul in care rusii isi imagineaza ca vor folosi Tigrul robotic dar rolul de vehicul de cercetare, utilizat in misiuni de recunoastere, poate fi o varianta. De fapt ar fi chiar o dezvoltare logica daca se face abstractie de dificultatile tehnice actuale.

Cat despre Uran-9, intalnirea cu un numar de cateva zeci de astfel de roboti trebuie sa fie un cosmar chiar si pentru un batalion de tancuri. Mai e pana a se ajunge in punctul in care doctrina si tactica folosirii lor vor fi puse la punct dar rusii lucreaza la asta, ceea ce e mai mult decat se poate spune despre altii.

Both comments and pings are currently closed.

9 Responses to “Si rusii pot 30mm”

  1. Marius Z. says:

    si pilotatul asta la distanta e bun intr-un mediu ideal… Cand insa dai de unii echipati cu sisteme sofisticate de bruiaj, nu mai e atat de usor.

    Nu ca ar fi usor, dar sa ajungi sa piratezi un astfel de sistem de comanda la distanta si sa folosesti vehiculul impotriva proprietarilor ar fi si ea o surpriza nu tocmai placuta.

    Deocamdata USMC-ul pare sa foloseasca la MUTT-ul lor (Multi-Utility Tactical Transport) comanda prin fir… Bine, si destinatia si clasa de vehicule e putin diferita, dar ar putea ajunge ulterior la un numitor comun cu familia Uran ruseasca…

    Cat despre tunul de 230mm rusesc, probabil echivalentul vestic este ATK M-230 LF, derivat din cel de pe Apache, un tun usor, instalabil si pe vehicule 4×4. Un exemplu este sistemul Lemur al Bofors:
    https://www.youtube.com/watch?v=gDcgBgFZp94
    http://www.dtic.mil/ndia/2012armaments/Tuesday13990Gordon.pdf

    Nu are chiar forta unui 30mm standard (ex. tot ATK Mk44 30mm), dar e foarte util.

    • admin says:

      Cati au la acest moment sisteme sofisticate de bruiaj pana la nivelele inferioare? Sigur ca e posibil sa se dezvolte/doteze/etc. dar deocamdata rusii au avantajul de a fi cu un pas in fata.

      Bushmasterul tinde sa devina standardul, cred ca mai au francezii ceva similar dar probabil pe sistem clasic.

  2. mihais says:

    Pai e destul de simplu.Roboteii nu au alta tactica fata de ce-i acum.Tot trebuie sa se mascheze,sa manevreze,sa se acopere cand manevreaza.Procedeele si tipurile de manevra nu se schimba doar pt ca RAD se plimba pe robot in loc de a debarca din TAB sau a fi montate pe vehicule.Aici,ca obs,la muscali e si Tigru cu 8 RAD pe el.Ala cosmar.
    Ce posibilitati operationale ofera asemenea platforme?Pai atat Uran cat si Tigru sunt platforme mai greu detectabile decat blindatele clasice.In ofensiva vom vedea infiltrari si atacuri date prin surprindere in raioanele de concentrare adverse.Bonus ambuscade in adancimea inamicului.In aparare,ar fi numai bune ca rezrva,oferind cdt un mijloc extrem de mobil pt lovirea din flanc a inamicului patruns pe tarlaua proprie.

    Cheia in razbelu modern e mascarea.Nu doar cand stai ci cand mai ales cand manevrezi.Prorectia nu e atat de importanta,mai ales cand vorbim de un sistem robotic ieftin ca braga.
    Ce avem in fata sunt in esenta mijloace pt batalia si operatia in adancime,care-s doctrina ruseasca de la Svechin,Triandafilov,Saposnikov incoa.

    • admin says:

      Ma gandeam mai degraba la modul/pozitia in care se plasa controlorul robotilor, cat de departe de obiectiv, cum vor fi transportati/plasati robotii, etc. Toata procedura adica…

      • mihais says:

        Pai legat de control,o sa fie probabil modalitati multiple.Functie tocmai de distanta,nivelul de securitate necesar etc.Cu cat trebe sa fie mai pe furis,cu atat vor fi controlati prin fir.Sau daca sunt destinati insotirii pifanilor.

  3. mirko says:

    ruşii au folosit în Siria în luptele din zona Latakia,două tipurii de roboţi,pentru ai descoperi din ascunzatori şi apoi ai lovi cu rachete sau artilerie.

  4. Liviu Stoica says:

    – Care este indexul metric al loviturii respective de 30mm folosita de rusi in acest caz ?????
    Liviu Stoica 11-Sept.’16

  5. Liviu Stoica says:

    – Am in colectia mea 5 ori 6 tuburi trase rusesti de otel din anii 1980 de 30×165, toate cu capsa de percutie. Pentru cei care doresc sa vada diferite tipuri de munitie de 30mm, intrati aici la http://www.quarryhs.co.uk/30mm%20cannon.htm
    Liviu Stoica 11-Sept.’16