Daca nu curge, pica

F-16V la primul zbor - Sursa: Lockheed Martin/Randy Crites via ainonline.com

F-16V la primul zbor – Sursa: Lockheed Martin/Randy Crites via ainonline.com

Cine credea ca F-16 va cadea victima aspiratorului de fonduri care este F-35 si ca USAF va trece veteranul pe linie moarta, au parte de o surpriza: nici macar taierile de buget nu pot opri continua modernizare a F-16, atat pentru USAF cat si pentru clientii externi.

Se parea ca totul s-a sfarsit pentru F-16 americane atunci cand CAPES (Combat Avionics Programmed Extension Suite) a fost exclus de la finantare in bugetul pe 2015. CAPES avea ca obiectiv modernizarea avionicii Blocurilor 40/42 si 50/52 prin instalarea unui radar AESA APG-83 – SABR fabricat de Northrop Grumman -, a unui nou sistem de control pentru echipamentele de lupta electronica, Terma ALQ-213, precum si a unui nou display de mari dimensiuni CDU (Center Display Unit), menit sa inlocuiasca si o parte din indicatoarele clasice. Integrarea noilor echipamente cerea conform Lockheed Martin si inlocuirea calculatoarelor de bord (MMC – Modular Mission Computer) furnizate de Raytheon.

Taierea finantarii pentru CAPES nu a oprit insa Lockheed Martin sa ofere acelasi pachet de modernizare la export, sub numele de F-16V. Pentru displayul de mari dimensiuni a fost ales ca furnizor Elbit Systems of America iar radarul era acelasi SABR.

Noul display furnizat de Elbit pentru F-16V - Sursa: Chris Pocock via ainonline.com

Noul display furnizat de Elbit pentru F-16V – Sursa: Chris Pocock via ainonline.com

 

In 2012 Lockheed a primit o comanda din partea Taiwanului pentru modernizarea a 145 de F-16A/B Blk20 (MLU taiwaneze) la standardul V. Conform ultimelor informatii, valoarea echipamentelor ar fi de USD1.85bil in timp ce instalarea efectiva costa USD272mil.

Facand calculul, rezulta ca modernizarea de la MLU la standardul V costa doar cu 50% mai mult decat conversia unui Block 15 la standardul MLU, proces parcurs printre multe altele si de F-16 romanesti. Tinand cont de rezultat, e un pret decent.

La fel de interesant e si ca americanii vor executa lucrarile in cooperare cu partenerul local AIDC care a construit un hangar special pentru aceasta operatiune, linia fiind capabila sa modernizeze 24 de avioane pe an.

De partea cealalta, USAF nu a renuntat la ideea de a-si moderniza avioanele si daca programul integrat CAPES a esuat, elementele lui vor fi introduse totusi in dotare unul cate unul, picatura cu picatura.

Astfel, la sfarsitul lui 2016 Raytheon a primit contractul pentru instalarea noilor display-uri pe un numar de 130 de aparate, contract estimat la USD8.7mil. Ar fi o prima diferenta intre versiunea V, ce utilizeaza echipamente Elbit si modernizarea aplicata aparatelor americane (inca nu e clar ce denumire vor purta aparatele modernizate).

 

Tot Raytheon a castigat si contractul pentru furnizarea unor noi calculatoare de bord, invingand Boeing in finala – o tentativa surpriza a companiei din Seattle de a intra pe piata modernizarilor F-16.  Noul calculator de bord Raytheon MMCU (Modular Mission Computer Upgrade) va avea o viteza de procesare dubla si o cantitate de memorie de 40 de ori mai mare in comparatie cu echipamentele existente.

In concluzie, departe de a fi retras, F-16 e in continuare modernizat si va mai ramane in dotare multi ani, nu numai in serviciul celor care nu-si permit F-35 dar chiar si in serviciul USAF.

 

Both comments and pings are currently closed.

13 Responses to “Daca nu curge, pica”

  1. LaCuscaPSD says:

    Cam cat costa un f16v ? Daca luam 2/3 escadrile de ocazie f16,ar fi interesant sa le modernizam cu timpu la standard de “v” cum face Taivanul..

    • admin says:

      Cam USD15mil.

      • Ilie says:

        Pe acelas rationament – cat ar costa o modernizare de F-16 “desert stock” direct in F-16?

        • admin says:

          In mod logic ar trebui sa coste mai putin decat suma costurilor celor doua modernizari succesive. Probabil sint ceva echipamente (cel putin computerul de bord) care nu trebuiesc inlocuite de doua ori si poate se reduce si din timpul total, deci manopera mai ieftina. N-a incercat nimeni deci nu avem de unde sti dar si daca am face adunarea, ar fi undeva la 25 de milioane de dolari. Plus/minus.

          • Ilie says:

            Nu e rau deloc – daca se are in vedere cresterea capacitatilor peste statusul curent ABM. Dar asta ar fi o sansa daca stim sa cerem niste avioane “desert stock” asa mai pe nimica – ca intre aliati. Ca intr-un posibil contract anterior cu plata modernizarii…

            • admin says:

              Mai pe nimica ti le dau oricum, nu trebuie cine stie ce stiinta sau studii in cereologie. Ideea e sa gasesti unele relativ OK, conduse doar Duminca, la biserica.

    • gsg9 says:

      ai nostri sunt cu ochii dupa inca o escadrila de ceva MLU sau ceva foarte apropiat, nu de V-uri, altfel se aleg cu doua configuratzii diferite de F16, nu cred ca modernizeaza astia existentele la V prea curand; peste 20 de ani…posibil, ca aparatele vor fi inca noi si compatibile NATO 🙂

  2. Iulian says:

    Adica au facut ca la Tesla: au pus o tableta de 12 inci pe mijloc. Se pare ca este reteta succesului. 🙂

    • admin says:

      Puneau ei si una mai mare dar n-a fost loc. Se zice ca pentru F-16 e o idee buna, nu stiu de Tesla.

  3. Iulian says:

    http://fm.cnbc.com/applications/cnbc.com/resources/img/editorial/2015/03/26/102538589-tesla-model-s-dash.1910×1000.jpg

    Da, e o idee buna. Ii vor costa insa studiile de ergonomie, design al interfetei si afisare a informatiilor. Nu-i pling 🙂

    • admin says:

      S-a facut deja: ‘Raytheon Technical Services Company LLC (RTSC), a subsidiary of Raytheon Company (NYSE: RTN), has received U.S. Air Force endorsement of its Center Display Unit (CDU) as the F-16’s primary flight reference (PFR). A PFR is a requirement in all aircraft and must include airspeed, altitude and attitude data, as well as flight path information for the pilot. Besides flight data, Raytheon’s CDU gives the pilot the ability to control and display information from both on-board and off-board sources, including ground force information.
      “This endorsement means F-16 pilots can now use our CDU as their sole primary flight reference,” said Rudy Lewis, vice president of Customized Engineering and Depot Support for RTSC. “
      Sursa.

      Cat despre Tesla, displayul arata cam de neam prost.

      • Iulian says:

        Cat despre Tesla, displayul arata cam de neam prost.
        Pentru ca este de neam prost. 🙂

  4. […] odata cu oprirea fabricatiei F-22. Prin comparatie. modernizarea F-16 aflate in serviciul USAF intampina probleme de finantare, pe fondul intrarii in serviciu a inlocuitorului F-35. Totul parea sa indice inlocuirea, mai mult […]