Salutul francez

 

„Ca un semn de loialitate, de logică, prima mare comandă de elicoptere ar trebui să ajungă la Airbus” Sursa: parlamentor.ro

Francezii se vad deci stapani pe prima comanda de elicoptere noi a Romaniei, oricand-se-va-intampla-asta. Era sa zic ca se vad castigatori dar in mod clar nu e vorba de nici o competitie, nu atunci cand e vorba de loialitate. Si asta desi atunci cand au deschis fabrica (hala de asamblare?) pentru H215 nu fusesera invitati de romani si nici nu s-a discutat de vreo nevoie presanta pentru elicoptere de transport.

Mai ramane ca Airbus sa faca bugetul MApN si sa dicteze termenii de livrare. Ceea ce se si intampla, pentru ca francezii nu pot sa astepte pana cand au nevoie romanii de elicoptere.

Ireal:

“Poate fi un prim contract, de cinci elicoptere pe an pentru Romania, iar celelalte zece elicoptere pe an (din capacitatea uzinei, n.r.) vor fi acoperite de piata de export”

Cat despre costuri, nu pare sa fie nici o problema, francezii au determinat deja ca Romania are destui bani si totul depinde doar de dotarea dorita de romani:

“Pretul va fi proportional cu cerintele guvernului roman. Nu stim ce echipamente vor dori instalate. Pot fi foarte simple, si vor costa mai putin, dar pot fi echipamente foarte complexe, si pretul va fi mai mare de 20 de milioane de euro”

Atitudine de vanzator de masini uzate care incearca sa te convinga ca desi crezi ca n-ai bani, de fapt ai. Si pentru ca asta seamana cu ceva ce am mai vazut, parafrazez caracterizarea perfecta: geambasi de elicoptere.

 

Both comments and pings are currently closed.

47 Responses to “Salutul francez”

  1. raster says:

    Asta e atitudinea in general… nu numai de la francezi… putem incepe prin a=i multumi fierbinte lu’ saul bruckner, ion ilici si tov. neulander, junior. daca noi insine ne dispretuim conducatorii ( se vede la prezenta la vot), de ce ar face=o francezii sau nemtzii? de aici se vede clar ca imaginea pe care si-au format-o despre noi este data de cu ce fel de oameni au intrat in contact. si de aici se vede faptul ca principala calitate a oamenilor cu care au intrat in contact este mersul in patru labe… pai daca pentru seful corpului de control al vamilor nu e nici o problema, e firesc sa stea in genunchi in fata superiorilor, si daca pentru superiorii lui e ok lucrul asta, toti fiind OFITERI, de ce ne-am astepta ca strainii ce vin cu afaceri pe aici sa ne respecte?!?

    ia sa fi avut oameni la negociere precum aia de i-a capacit pe cioloveci in cauzcaz, sau pe hamericani desupra Ploiestiului, sa fi vazut atunci respect…

  2. Cerberus says:

    Individul acela vorbeste de loialitate? Dar cand francezii construiau alea doua nave pentru rusi (Mistral) de ce nu se gandeau la loialitate fata de partenerii lor din NATO? Tupeu, nu gluma. Nu e de facut afaceri cu astia.

  3. Cezar says:

    Ca tot vorbim de loialitate…..s-a aplicat ea atunci in vre un fel cand am fost tinuti de frantuzi la usa spatiului schengen?

    Banul e ochiul dracului, asa ca…..

  4. gsg9 says:

    geambasi negeambasi, nu cred ca problema e la ei

    ei te trateaza asa cum esti, esti milog prost te trateaza ca pe un milog prost

    de eggzemplu nu stiu pe unde am citit ca activitatea de informatzii a serviciilor franceze in Romalestan este a dooa ca intensitate, probabil dupa rusi

    dupa aia de eggzemplu la emiratele franceze bubuite impuscate taiate cu cutzitul si calcate cu camionul statul francez controleaza prin diverse firme retzeaua de distributzie gaze si electricitate

    la romalestanezi retzelele de distributzie s’au vandut ghici cui, francezilor…

    de eggzemplu Francezii au 99,72% din distribuția locală de gaze din Dobrogea

    http://mirsanu.ro/francezii-de-la-gdf-cumpara-inca-1394-din-distributia-de-gaze-congaz-de-la-petroconst-constanta/

    a trebuit sa fac ceva modificari la gaze la casa parinteasca a trebuit sa contactez si sa platesc la firma controlata de francezi

    asa ca daca esti iobag o sugi ca iobagul…

    dupa aia francezii tot fac miscari in directzia cuvenita

    Turbomecanica a semnat un acord cu compania franceza Safran pentru mentenanta motoarelor de pe elicopterele pe care Airbus vrea sa le produca la Brasov

    “La semnarea acordului dintre Turbomecanica si Safran a participat si secretarul de stat in MApN si sef al Departamentului pentru armamente, Florin Lazăr Vlădică”

    http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-21831522-video-turbomecanica-semnat-acord-compania-franceza-safran-pentru-mentenanta-motoarelor-elicopterele-care-airbus-vrea-produca-brasov.htm

    necesitatea exista si este foarte concreta, ca basinile alea de Pume au deja peste 30 de ani si mult nu mai tzin cu MLU cu tot

    asa ca te trezesti cu fabrica in curte si cu mentenantza motoarelor aranjata si in final tot ajungi sa cumperi…

    • admin says:

      Necesitatea o fi integrata in absolut dar nu si in relativ, ca nu e prioritara. Sint cel putin 10 alte lucruri care trebuie rezolvate mai rapid.
      Si apoi ce le trebuie atatea elicoptere de transport, ca nu mai avem trupe aeropurtate.

      Cat despre intretinerea motoarelor, e foarte frumos insa pana nu aud cuvantul magic (licenta) nu ma intereseaza cine si cum inlocuieste garniturile si sufla in jiglere. Sa nu fiu inteles gresit, e un fapt pozitiv insa nu destul de pozitiv pentru a justifica reprioritizarea achizitiei de elicoptere de transport.

      • Marius Z. says:

        1.) Se mai bate acolo un apropo cu modernizarea elicopterelor finlandeze la nivel H-215… sunt curios cat ar costa la ale noastre.

        Ar trebui triate in primul rand Pumele noastre care s-ar preta la o modernizare la H-215… Mai degraba as face rebuild la cele existente (cum au facut sudafricanii cu Oryx-urile), dand mai mult de lucru la IAR Brasov, daca si pretul ar fi accesibil fata de un H-215 nou (sa zicem max. 2/3 din unul nou).

        2.) Pretul ala de 20 mil. euro/bucata o fi pt. varianta civila echipata minimal… la Cougar britanice aproape atat a costat modernizarea.

        • admin says:

          Din Pumele romanesti nu scoti H215 ca nu sint SuperPume, cum au finlandezii. Pentru Pumele romanesti MLU inseamna modernizarea britanica.

          • Cezar says:

            Pai nu asta a semnat statul roman cu IAR pentru alea 60+ de milioane de euro, adica MLU-izarea unei parti din flota actuala de Pume romanesti?

            Cred ca bataia pestelul se refere la viitorul pe termen lung la capitolul elicoptere la romani, nu imediat. De asta nu inteleg de ce prioritate la transport si nu la atac. Acolo ai 22 de strutocamile obosite si forjate la maxim. La transport mai tragi de ele, mai o modernizarea cu IAR, ca cea semnata acum 6 – 8 luni, o mai duci 10 ani lejer. Insa SOCAT-urile au cea mai mica resursa ramasa, o recunoaste chiar MAPN. Plus ca in termeni de lupta reala, ele sunt destul de ineficiente, ca de….din atutobuz nu face masina de curse si nici ‘tabla’ de trabant nu te ajuta prea tare.

            Probabil francezii viseaza si la elicoptere pentru MAI, ISU, SRI, Jandarmerie, draci lati baltati. Par a fi un copil rasfatat de cer parintelui se-i cumpere telefon nou, cand el umbla cu incaltamintea rupta in picioare.

            Eu ordinea o vad asa….atac cu Bell, apoi transport cu Airbus, insa nimic mai devreme de 4 – 5 ani!

          • Marius Z. says:

            “Pentru Pumele romanesti MLU inseamna modernizarea britanica.”

            Pai exact de aia am zis de pretul la modernizarea britanica, pentru ca ar fi echivalentul pentru ale noastre 🙂

          • Marius Z. says:

            Cezar,
            Statul roman a semnat pentru revizia si “modernizarea” la standardul M ale unor celule… pe cand modernizarea britanica sau cea UAE SOC, inseamna pe langa motoare noi si alte biz-briz-uri, transformandu-le practic in Super-Pume. De-aia modernizarea aia a si costat bine mai mult.

            • admin says:

              Poate ca le-au transformat teoretic in SuperPume ca in practica exista diferente la structura, de asta ziceam ca din Puma (romaneasca sau britanica) nu poti scoate H215 ci, maxim, ce au scos britanicii: falsa-super-puma.

          • Marius Z. says:

            Si totusi, daca un H-215 nou, pentru politia nipona, costa doar 13 mil. euro, cat poate sa coste versiunea militara?
            http://www.digi24.ro/stiri/economie/elicopter-produs-in-romania-pentru-politia-din-tokyo-748271

            Asta ca sa comparam cu pretul modernizarii britanice Mk2.

          • Marius Z. says:

            Pai modernizarea la HC Mk2+ (extinderea resursei inclusa) era un pret/bucata de 18,3 mil. euro prin 2012… deci pretul ar fi comparabil.
            Pana nu se afla ce includea ca si dotari pretul de 20 mil., sau care ar fi pretul la standard echivalent… cam greu de zis.

      • gsg9 says:

        licentza nu cred ca mai pupi de la emiratistanezi, mai degraba de la americani

        si elicoptere as lua tot de la americani, macar numai sa’i oftic p’astia si sa mai trag de IAR Brasov

        si cu licentza ce sa faci pt 12-20 elicoptere 24-40 motoare, mai bine le cumperi si faci numai intretzinerea, cu piese importate 🙂

        ce fac cu ele, nu stiu, alea de transport vor fi si cele de atac si probabil fuge nobilimea cu ele peste granitza

        prioritate neprioritate e usor sa’i mituiasca pe aurolaci ca sa comande cateva

        cred ca de aia le si sparg in sume si comenzi mai mici, ca la sume mari gen miliarde pe curvete, patrioate sau tebeteuri aurolacii locali se blocheaza si nu mai misca nimic

        • admin says:

          Cu licenta faci motoare pentru elicopterele pe care vor sa le exporte, ca astia mint ceva in legatura cu 10 elicoptere in viu trimise peste granita in fiecare an. Adica toate H215, indiferent de client, sa aiba motoare facute in Romania. Asa am putea incepe sa aveam o discutie despre oportunitatea studierii fezabilitatii… Altfel ramanem la americani. Si pentru elicoptere de transport, sa vina CH-47.

          • Cezar says:

            Licenta pentru actualele PUME nu a expirat? Mai poate IAR Ghimbav sa produca elicoptere in caz de gaseste pe careva sa cumpere? Eu stiam de 40 de ani licenta, iar PUMA Naval au fost ultimele care puteau sa fie produse. daca e altfel imi cer scuze!

            • admin says:

              E vorba de productia si exportul H215 ale Airbus care s-ar face la Brasov, nu de Puma clasic. Am precizat clar in comentariul de mai sus. Motoarele H215 trebuie sa vina de undeva si daca vor sa demonstreze ca aduc un beneficiu industrial serios, atunci ar trebui sa transfere productia motoarelor la Turbomecanica. Alfel, pentru H215, in Romania nu se fabrica motoarele, putina (deloc?) structura si nimic electronica. Adica asamblare.

              Lasand la o parte faptul ca o eventuala modernizare a Pumelor clasice romanesti s-ar face cu aceleasi motoare.

              Deci intre modernizarea Pumelor romanesti, productia H215 noi pentru Romania si H215 pentru export, ar fi destula piata pentru a justifica licenta motoarelor. Daca e sa fie seriosi, ceea ce nu e cazul deocamdata.

          • gsg9 says:

            ce minciunesc aia cu eggsporturi nemaivazute, una ca vor sa ne exporte 9 mai intai si a dooa ca nu cred ca ne vor da sa facem motoarele, ca acolo e cascaval de mancat

            ce ofera probabil ca ne lasa sa schimbam uleiul pt alea ale noastre

            n’au astia bani nici de H215 sau Black Hawks daramite de Chinooks 🙂

            • admin says:

              Ei, n-au bani, nu i-ai auzit pe francezi: est bani. Si daca nu este, trebuie sa fie. Asa ca mai bine ii invatam de pe acum cu ideea de Chinook. Cand o sa fie bani de-adevaratalea, in loc sa se duca sanie la H215 poate o vor coti strategic catre CH-47.

          • Dan Banan says:

            Ori mint, ori sunt cretin de optimiști. Probabil cred că vor vinde Loganul zburător la fel de bine cum au vândut Loganul de la Dacia. Sau poate nu cred ce spun și vor numai să se dea mari ca să-i impresioneze pe ai noștri.

    • dany says:

      @GSG ule
      “de eggzemplu nu stiu pe unde am citit ca activitatea de informatzii a serviciilor franceze in Romalestan este a dooa ca intensitate, probabil dupa rusi”

      Ceva mai concret? 🙂
      Ambasada franceza isi permite sa premieze cu sume maricele anumiti judecatori aflati in slujba RO oficial pentru anumite servicii… oare care or fi alea?
      Vrea cineva exemple?

      • gsg9 says:

        eh acuma din meandrele ceva mai-concretului 🙂 , pe langa aia pe care’i cunoastem de pe blogurile militaro-gemetiste iegzasta activitate maxima de informatzii ale francilor p’aici, isi protejeaza interesele economice la iobagi si umbla cu acadeaua sa mai vanza una-alta

  5. nikk says:

    Concluzia este ca mueuropenii nu merita 1$ din bugetul apararii(care o fi ala).ne au tinut la usa europei cu tot felul de mcv uri desi ne sifonasera banii ptr securizarea granitelor( afacerea eads).prosti or fi astia de iau ceva de la ei.cica au elicoptere ultra moderne.pe dracu.airbus h215 e de fapt puma facuta de noi in licenta acum 50 de ani upgradata la super puma( un pic mai mare).atat au schimbat indicativele la elicopterele alea de a ajuns lumea sa creada ca sunt WOW!!.de fapt sunt tot alea de acum juma de secol mai putin alouette si gazelle.la fel cu tbt ul.nemtii smecheri au blocat moreniul si vezi Doamne fac in doi ani toata gama de veh blindate.fac o duda.cu boxerul se chinuira 8 ani.probabil o vor lalai pana ce armata disperata va cere ceva, orice.si atunci vor oferi boxer asamblat la moreni.

    • Checkmate says:

      Te poti plange cat vrei, dar e inevitabil ca UE vor fi si ramane cel mai mare partener economic al Ro. Vrei nu vrei, scoate o harta si vezi cum poti ajunge in SUA. Goegrafia e cum e, si degeaba te plangi. E de prisos. Decat daca vrei relatii cu Rusia 🙂 .
      MCV-ul e cu justitia, si impactul ei nu a fost negativ. Ne spune an de an ca suntem corupti. Ce, nu e adevarat? Coruptia asta e de la noi, nu de la altii.

      • gsg9 says:

        partener economic, foarte OK, dar pt aparare de maidanezii sovietici mergi pe mana americanilor, armata mueropeana germano-franca cu cehi si brigada romaneasca in izmene e o frectzie

        de ce sa le dai banii alora ca emiratenezii itzi vand H215 dar nu itzi trimit AEGIS-Ashore sau F16, Aegis la CTA, Abrams, M109 sa te apere de maidanezi…

        asa ca pt aparare mai bine mergi pe interoperabilitate cu americanii

        • Checkmate says:

          Pt ca daca vrei sa te inarmezi iti trebe coco. Coco vin din economie. Economia tine de comert. O tara fara economie n-o apara nimeni, nici mama parteneriatului strategic.

          • dany says:

            Care economie @Checkmate?

            1~ Aia pusa la dispozitia partidelor?

            2~ Aia dirijata in fel si chip prin manevre obscure de papusarii locali in cardasie cu smekerii de talie internationala?

            3~ Sau poate aia unde romanul plateste impozite cat cuprinde dar in schimb nu beneficiaza de mai nimic din binefacerile civilizatiei moderne?

            4~ Economia “panselutzelor” ?

            5~ “O tara fara economie n-o apara nimeni, nici mama parteneriatului strategic.” …Sincer mie nu mi se pare ca avem o economie functionala dar totusi americancii sunt dispusi sa ne apere…

            6~ Daca maine tu esti dispus sa investesti in RO 1 MILIARD DE COCO si vrei sa respecti absolut toate legile romanesti in cat timp crezi ca vei da faliment? In cat timp crezi ca va aparea fiscul la usa ta cu tot felul de controale care pur si simplu iti vor paraliza afacerea? In cat timp crezi ca vei fi dispus sa “ungi rotitzele” ca sa nu dai faliment?

            7~ In tara capitalismului de cumetrie ma indoiesc ca vei reusi sa pornesti o afacere de succes fara sa ungi rotitze, fara sa apelezi la nashu’ cutare, fara sa ai contacte bine plasate in marile partide ale momentului…

            8~ Cine vine in RO sa faca afaceri trebuie sa aiba macar o usa deschisa in marile partide ale momentului, macar balamalele trebuie unse …

            9~ Asa “CaCare economie ?” ca sa citez un clasic in viata…

          • Dan Banan says:

            Coco ‘este’ , știu surrendermaimuțoii ce știu. Problema-i la colectare, redistribuire și recuperarea ălora din parandărături.

          • Checkmate says:

            Am inteles. Nu ai speranta, nu e nimic bun. Am inteles. Totul e de la partide, si la Damen si la Aerostar, si la GMV si la Assystem, si la Universal Alloy, si la..
            Pai eu zic sa le dam pe astea afara. Oricum nu ne ajuta, nu?

      • nikk says:

        Dar cel mai important partener militar este,din fericire,sua.asa ca este indicat sa avem armament daca nu identic cel putin compatibil cu al lor.nu cred ca am vazut prea multe unitati germane sau franceze venind la aplicatii comune cu noi.in caz de ceva daca avem elicoptere airbus sau tbt uri rheinmetall crezi ca vezi ajutoare prea repede de la ei?sa nu uitam ca datorita frantei era sa ne pricopsim cu un mistral in marea neagra.au renuntat sa il livreze sub mari presiuni.

      • Cerberus says:

        America este departe, foarte departe, insa in acelasi timp este si foarte aproape. Au simtit sarbii pe pielea lor cat de aproape poate fi America atunci cand vrea.

        • Checkmate says:

          Multumita italienilor de la Aviano si englezilor. Altfel, ramaneau doar cu B-urile.

  6. Raptor says:

    Airbus Helicopters la e o gluma de companie, e o struto camila franco-germana care nu a facut decat prin fuziunea a doua companii sa creeze un mamut cu picioare de lut, dand o denumire noua si sonora noii companii, dar ceea ce produce in fapt sunt doar aparate vechi “aduse la zi”, iar cele mai moderne cum ar fi Tiger si NH90 sunt doar niste glume de care toti clientii se plang de problemele acestora, costurile mari cu care au fost achizitionate, intretinerea costisitoare, rata mica de disponibilitate a flotei, etc, etc.

    H215 e elicopter civil oameni buni, ce dracu vreti de la asta de-l tot luati in seama, eu nici macar n-as mai scrie despre el articole atunci cand se face referire la dotarea armatei noastre, sau cel mult l-as lua la caterinca ca in prezentul articol (singurul de pana acum de pe blogurile de profil).

    Vrem elicoptere de atac, americanii ne oferteaza cu AH-1Z, pai daca avem intentia asta, de ce dracu sa nu luam la transport UH-1 care are aceeasi platforma si mare parte din componente si sa iesim mai ieftin? E adevarat, UH-1 si Puma/Super Puma/Cougar/Caracal (nici astia nu stiu cum sa-l mai denumeasca doar, doar s-o vinde ceva) e o clasa mai mare, dar pe acelasi considerent, nu e o idee mai buna tripleta AH-1, UH-1, CH-47?

    Si pana la urma ce plm stiu sa faca europenii peste americani?
    Tigre s-a vrut un elicopter modern care sa tinteasca in top si a iesit sub AH-1 si AH-64D care e top of the art, pe cand AH-64E e alta galaxie fata de toata lumea.
    La recunoastere cu ce vin europenii, doar sa concureze AH-6/MH-6, dar daca aducem in discutie OH-58D s-au pierdut, de proiectul Comanche nu mai are rost sa discutam ca e SF pentru europeni.
    La transport are sau a avut europa elicopter greu? US a scos CH-46, CH-47, CH-53 si acum vor veni cu o noua varianta a ultimului.
    La clasa medie, europenii joaca cu EH-101 si Lynx, ultimul fiind un antic in viata facut de o companie care reuneste Augusta de la italieni si Westland de la englezi, atat au mai putut, au pus bani impreuna sa le iasa de o paine. Iar NH90 al Airbus e un proiect ratat din fasa. Comparativ, americanii vin cu BlackHawk care desi e un aparat vechi modernizat si el ca europencele, e mult mai credibil si in plus la capitolul misiuni speciale da clasa concurentei.
    Pe clasa mica, europenii vin cu cateva resapate Panther, Dauphin, A109, EC135.

    AVIOANE:
    La suprematie aeriana, EF e praf fata de un F-15, alt proiect ratat, iar aici US are si F-22.
    Cand ne referim la gen 5, ne referim doar la americani, restul care au intentii sa scoata ceva, chinezii si rusii au scos glume de aparate, iar europa nu e nicaieri.
    Multirol monomotor, n-as vedea sa compar un Gripen EF cu un F-16 Bk 60 si se are in vedere deja BK 70.
    Multirol bimotor, aici as spune ca europenii cu Rafale stau mai bine decat americanii cu F/A-18, dar nu stiu cat de bine ar sta fata de Advanced Super Hornet care deocamdata e la stadiul de proiect si nu se cunosc prea multe detalii despre proiect si nici daca il vor in dotare.
    Pe segmentul bombardiere, europa e 0, nu mai continui.
    COIN, europa 0, US A-67 Dragon, plus altele mai vechi ca Bronco pe care-l trec la antichitati si mai noile modele cu indicativul AC dezvoltate din aparatele de transport.
    La atac, ambele parti au aparate iesite din productie, europenii cu Tornado si AMX, US cu A-10, desi sunt clase usor diferite de atac, mai degraba as fi alaturat F-111 care a fost o bijuterie, dar a fost retras din uz.
    La transport, pe categoria grea europenii se screm cu al lor A400M care nu vrea sa iasa si e sub capacitatea C-17 la transport, dar peste acesta US a produs si C-5 (super greu), C-135, C147(???)
    Alt capitol, C-130 nu poate fi comparat cu un Transal oricat s-au straduit europenii cu clona
    Clasa medie, americanii sunt fara reprezentant desi ar fi fost egal daca nu s-ar fi implicat in dezvoltarea C-27 italian, ATR72/42 si C295/235 sunt mai mult civile in opinia mea.
    Clasa usoara, personal imi place C-212 Aviocar, pe care l-as vdea peste C-12 Huron american si ar mai fi STOLul elvetian Pilatus PC-6, un alt aparat pe care il apreciez.
    La capitolul misiuni speciale, de la AWACS, AEW, ASW/ASuW, EW, aerial refueling nici nu are rost sa mai facem comparatii.

    Deci in final, la aviatie ce ne mananca in dos sa luam de la europeni, oare am uitat ca sunt curve iar noi ca adversar direct avem a 3-a putere mondiala si avem nevoie de ce e mai bun si de la tara cu care avem parteneriat strategic si e si singura care ar sari sa ne ajute?
    La care putem sa mai adaugam si pe turci cu care fac jocuri cu moscalii?
    Stiu, turcii sunt in NATO, dar…

    • admin says:

      Cam prea dura critica pentru Westland: Wildcat-ul e scula (preferabil oricand Pumei navalizate), T-129 e singurul elicopter de atac pe care si l-ar permite, la limita, Romania iar EH-101 a castigat concursul initial pentru urmatorul elicopter al prezidentului SUA (o serie de aparate construite pana la oprirea contractului din cauze financiare) deci tehnic junk nu e.

      Cat despre binomul UH-1/AH-1 sint ingrozitor de scumpe. Mult mai scumpe decat ai zice la prima vedere – platforma din Vietnam, serie mare, etc, etc… Si totusi nu, chiar sint scumpe. Asa ca desi AH-1 ar fi, tehnic, excelente pentru Romania, mi-e ca romanii nu isi permit sa dea atatia bani.

  7. Green says:

    Eu cred că România ar obține un avantaj major dacă elicopterele se vor asambla la Brașov. E o chestiune de bani care se vor reîntoarce în economie, în plus, cu acest contract ar putea fi negociate și alte avantaje (transfer de tehnologie, pregătire ingineri, mentenanță pentru elicopterele altor armate, etc.)

    Dacă ținem coada pe sus (ca o capră râioasă) s-ar putea să cumpărăm aceleași elicoptere, dar fabricate în Franța sau Polonia.

    • admin says:

      Asamblarea reprezinta o (foarte) mica parte din cost asa ca banii care se intorc in economie sint foarte putini.

      Cat despre negocierea unor alte avantaje, exact despre asta vorbim – licenta motoarelor. Sint componente cu valoare adaugata mare si au impact major la intretinere. Dupa cum vezi, licenta nu intra in calcule, altfel s-ar fi laudat deja pe toate drumurile.

      Sau tu speri ca mai intai semnezi contractul si dupa aia ii rogi frumos sa-ti dea licenta asa, din… loialitate?

    • nikk says:

      Doamne! E nebunie totala cu cu ideea asta : facut in Romania.daca anunta chinezii de la norinco ca isi deschid linie sa asambleze tancuri vt4 si aia de la harbin sa faca elicoptere z19 toti vor urla ca vor tancuri si elicoptere chinezesti ca sunt facute in tara.hai sa cumparam orice este asamblat(nu fabricat-e o mare diferenta)in tara.nu conteaza daca este prost important este ca au lucrat niste romani la el.

      • Green says:

        E o chestiune management al resursei. Am o sumă de X bani pe care trebuie să o valorific cât mai bine pe termen lung. Ce fac cu ea? Cumpăr din export și apoi plătesc mentenanță tot în străinătate, limitând capacitatea operațională în caz de conflict sau asamblez în țară, pregătesc ingineri pentru mentenanță și o mică parte din această sumă o primesc înapoi în economie? Cât despre licențe, știm prea bine că se vând pe bani mulți și cu limitări comerciale, iar ca să dezvoltăm noi un motor reactiv… e o idee în care nici cei mai optimiști nu mai cred.

        Elicopterele IAR330 sunt bunicii actualelor H215, iar în curând vor trece peste limita de viață proiectată. Vom avea mai puține aparate operaționale cu fiecare an ce trece.

        Cred că ar trebui făcut planul din timp și evaluați alți indicatori financiari cum ar fi TCO (total cost of ownership) și apoi să vedem cum e mai avantajos.

        • admin says:

          Atat timp cat nu produci local componentele cu cea mai mare pondere in costurile intretinerii (motoarele si electronica) nu conteaza daca asamblezi sau nu elicopterele, tot in strainatate se duc banii pentru intretinere asa ca aici nu e mare diferenta fata de import.

          Totul costa, daca vrei sa nu mai platesti intretinerea in strainatate, platesti licenta.

  8. gsg9 says:

    cica vine macronelu cu tinerica lui in vizeta

    sa vezi ce se umezeste

    afacerea

    ii promitem cacum param elicoptere, in fond nu ne doare gura, le punem in capula lista cu corvete, Patriot si TBTuri

    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21835772-presedintele-frantei-emmanuel-macron-veni-vizita-romania-perioada-urmatoare.htm

  9. MVSTELIDAE says:

    Ideea care îi?
    Suntem o ţară prostănacă momentan, ce nu are capital sănătos, dacă are capital, ce nu are investitori, ce nu are tradiţie în industrie şi în ştiinţa productivă!
    Nu suntem învăţaţi, nu ştim, în consecinţă nu putem nici şi nici nu vrem!
    Oamenii ăştia au venit cu hala, din loialitate spun să cumpărăm 5 rable, pentru a avea oamenii muncii ce şuruba!
    Acum, dacă ne gândim, ne cer foarte puţin, că altă dată ne-am torpilat economia pentru Renault, băgând taxa de mediu, am vândut fabrici la preţ de circ, am iertat datorii, am susţinut mult iluzia ”industriei româneşti”.
    Păi de ce nu am susţine-o acum, vreţi să plângă oamenii ce fac videori pe youtub Romania vs Russia, Hungry vs Romania, oamenii ce trăiesc cu iluzia că am fost ceva imperiu industrial cândva?
    Normal că nu o să supărăm românul şi o să dăm de muncă!
    Până la urmă ce se poate întâmpla rău, pot pleca peste un an?
    Ei, am luat şi mai mari!
    Deci cerinţele îmi par decente, le putem cumpăra pentru smurd, găsim noi un loc, dar contractul ar trebui presărat cu nişte sarcini, dacă tot dăm acest ajutor indirect!

    • admin says:

      Pai au venit cu aura de investitori care au piata, ca stiu cum sa vanda elicoptere. Pana la urma se vede ca vin cu mana intinsa. Daca vor sa aiba oamenii muncii ce suruba, atunci sa gaseasca piata de desfacere acolo unde oamenii au nevoie de elicoptere. Romania poate cumpara elicoptere daca si cand o avea nevoie. Deocamdata nu asta e prioritatea si exact asta e problema: francezii incearca sa forteze un contract pentru niste elicoptere de care in mod evident romanii nu au nevoie acum – adica nu sint prioritare.

      Ce se poate intampla rau? Ca banii cu care se putea lua ceva cu adevarat prioritar (aparare AA, F-16, etc..) vor ajunge sa fie dati pe elicoptere de transport pentru ca loialitate. La 20 de milioane, un elicopter nou face cam cat doua F-16 MLU. Un contract pentru 10 F-16 MLU pe an, tip de 3 ani jumate, ar rezolva problema. Sau cumperi elicoptere.

  10. MVSTELIDAE says:

    Apoi, să gândim şi mai departe!
    Ce ar căuta ăştia cu hala la noi, dacă nu ne-am rugat un pic de ei şi le-am lăudat poziţia?
    Probabil printre laude erau şi unele promisiuni de cumpărare, iar acum oamenii or simt că ceva s-a schimbat, or vor să reamintească contextul venirii!

  11. John Doe says:

    Bai fratilor stati linisti , cine dracu vreti voi sa cumpere elicoptere , nave , avioane ??? Noi nu avem deocamdata nici guvern si cand o sa avem pana se dezmeticesc aia trece anul asta in cazul ca apuca si astia 6 luni de munca . Sau poate anuleaza si aia tot si o luam de la inceput ca doar aia de au plecat au fost incompetenti si trebuie revizuit tot , gasita greaua mostenire etc….