Boxer uber alles

Germanii primesc in continuare vesti bune: dupa ce au castigat competitia australiana, au mai “pescuit” inca un client super-greu. Marea Britanie a anuntat ca a decis sa reintre in programul Boxer pe care l-a parasit acum 14 ani dupa ce se razgandise asupra cerintelor de mobilitate strategica – Boxerul asa cum a fost gandit initial urma sa fie aerotransportat de avioane C-17 insa ulterior britanicii au dorit un vehicul care sa incapa in C-130.

Britanicii au avut de altfel o contributie semnificativa la proiectarea Boxerului, Alvis Vehicles fiind membru fondator al ARTEC, alaturi de Rheinmetall Landsysteme si Krauss-Maffei Wegmann. Parasirea programului Boxer a insemnat deci o irosire de resurse si timp, avand in vedere ca nici dupa 14 ani britanicii nu au achizitionat nimic in loc, asa ca solutia logica a fost reintrarea in program.

Miza e un contract pentru 800 de vehicule in valoare aproximativa de GBP3bil, o suma ce i-a electrizat pe competitorii Boxerului, care se temeau ca britanicii nu vor mai organiza nici o competitie si vor atribui contractul direct ARTEC, in schimbul localizarii unei parti a productiei in UK. Ceea ce se pare ca s-a si intamplat, avand in vedere ca anuntul guvernului britanic nu mentioneaza nimic despre vreo competitie.

Un lucru bun pentru germani insa, posibil, nu la fel de bun pentru romani. Cu toate contractele primite de germani in ultimul timp, importanta relativa a colaborarii cu romanii va scadea inevitabil asa ca germanii vor avea pozitia de forta in negocieri, anuland practic amenintarea prezentei GDLS in Romania, daca pe asta se bazeaza romanii. Cum ambele vehicule sint greu/scump de reimpachetat intr-o forma flotabila, ramane de dat cu banul. Inclusiv la figurat.

Both comments and pings are currently closed.

40 Responses to “Boxer uber alles”

  1. Marius Z. says:

    1.) Din punctul meu de vedere, Agilis-ul + Rheinmetall sunt ca si scosi din joc in Romania, in timp ce GDLS avanseaza rapid cu primele livrari.
    Atata timp cat Agilis nu-si primeste partea de finantare de la guvernul roman (ca e Min Ec., ca e MApN, care nu pare cu adevarat interesat), e practic blocat.

    2.) Boxerul (sa vedem si config. britanica ce turele si arme va avea…) nu este un competitor direct pe piata romaneasca, desi pentru Piranha V ar fi fost, dar odata aleasa varianta “grea”, nu mai e loc de un al doilea “greu”. Daca Agilis-ul amfibiu nu va mai fi, MApN va ramane pe termen scurt doar cu varianta PV neflotabil (as vrea sa vad macar o singura filmare/poza cu varianta flotabila ๐Ÿ™‚ )… ori asta inseamna schimbare de doctrina.

    Deci nu prea inteleg pozitia de forta in negocieri pt. Rheinmetall in Romania…
    avand in vedere ca Agilis-ul ar trebui sa fie cu totul altceva decat Boxer (nici macar drivetrain-ul anuntat nu e acelasi, iar carcasa e diferita… ramanand doar intrebarea asupra turelei, electronicii si eventual a blindajului suplimentar).

    • admin says:

      Pozitia de forta intr-o negociere vine atunci cand una din parti are nevoie de a cadea la o intelegere mai mult decat are cealalta parte. In cazul asta ai spus-o singur: “Daca Agilis-ul amfibiu nu va mai fi, MApN va ramane pe termen scurt doar cu varianta PV neflotabil โ€ฆ ori asta inseamna schimbare de doctrina

      • Marius Z. says:

        Pai am impresia ca la MApN nu au ajuns cu logica inca la schimbarea de doctrina, dar Agilis/Rheinmetall nu prea pare sa fie dorit.
        Din cauza asta, nemtii nu prea par sa aibe vreun avantaj in negociere pana acum, raspunsul constant din partea MApN fiind NU.
        De unde si lipsa de fonduri pentru a demara programul de dezvoltare.

        Probabil va ma fi un mic efort de reconciliere pe fondul BSDA, unde vor incerca si o lovitura de imagine, dar daca nici in jurul evenimentului nu se va avansa macar cu un virament pentru startul proiectului, din punctul meu de vedere Agilis e ingropat, in forma pe care o stim acum.

        Ca pe urma numele de Agilis si TBT ar putea fi refolosit pe un alt program, nimic nu e imposibil, potrivit experientei de pana acum.

        Sau tu sugerezi, si eu nu ma prind, ca Boxer ar putea inlocui Agilis, tocmai din cauza intarzierii tot mai mari a startului programului “romanesc”, in cazul in care se doreste si de politic ca Rheinmetall sa aibe totusi un contract in Romania?

        Atunci am avea un IFV “greu” – PV – si unul “chiar greu” – Boxer… distractia ar fi ca ultimul sa fie dotat cu armament usor (APC, maxim Fieldranger + 20/25mm cal.) iar PV cu armament mai serios ๐Ÿ™‚

        • Marius-Eugen Fenchea says:

          Noop nu ai inteles logica romaneasca cel greu va fi Piranha 5 dar nu va avea rachete AT ci doar tun pare-se. Celalalt usor/greu cum o fi o sa aiba tun mai usor si rachete AT astfel ca nu vei avea niciunul perfect pentru a se lua la tranta cu estul…..sa nu uitam ca se incearca prin toate metodele slabirea statului si distrugerea a ceea ce a ramas din coeziunea populatiei.

    • dany says:

      @Marius Z
      “Atata timp cat Agilis nu-si primeste partea de finantare de la guvernul roman (ca e Min Ec., ca e MApN, care nu pare cu adevarat interesat), e practic blocat.”… Nu i de ajuns ca atenteaza astia la greu in privinta alora 2%? Vezi cu ce se pricopseste armata asa din senin ca acum are bani vorba aia… Agilisu’ vietzii a fost conceput nu pentru a veni in intimpinarea adevaratelor nevoi alea armatei, ci pentru a scoate din foame pe banii armatei oarece fabrici si uzine, pentru a multumi o parte din electorat adica PSD/PNL etc, nicidecum pentru a fabrica ceva la standarde inalte… Odata ce este retehnologizata uzina aia ghici pe banii cui, ghici cine /ce si cum va “concura” pentru contracte si alte alea… Ai nostri politicieni in lupta lor continua pentru “bunastarea poporului roman” isi vor da la gioale in fel si chip si pana la urma efectiv vor uita ca noi avem nevoie de un Agilis cat mai performant si in conformitate cu obiceiurile mioritice vom primi ori table care se indoaie la prima lovitura mai puternica (vezi autostrazile care se “autodistrug”), ori o sa le primim la Sfantu Asteapta (vezi autostrazile care se construiesc de 28 de ani)…

      Atentie! Eu nu zic ca Agilis este un proiect slab (chiar nu ma pricep), si nici nu zic ca nu este nevoie de un astfel de proiect! Sa nu fie la mana si mila politrucilor romani! Orice a trecut prin mana astora s a transformat ori in buzunare pline pentru ei si mai nimic pentru noi astia care contribuim la buget, ori au fost pur si simplu dezastre cu cheltuieli imense…

      • Marius Z. says:

        Crezi ca Rheinmetall isi permite sa-si faca reclama cu un produs facut in bataie de joc?

        Poate asta o fi alt motiv pentru care se stramba din nas la respectiva asociere… In rest nu contest ca orice intentie de a face ceva bun se incearca a fi pervertita/deturnata de catre politic.
        Vezi si circul cu santierul Mangalia…

        • dany says:

          Nu e vorba de Rheinmetall cat este vorba de capetele de creta care ne conduc…Practic astia vor si ei o felie din tortul ala numit 2%…Poate ca insasi cei de la Rheinmetall si au dat seama ca nu se merita riscul sa se incurce cu astfel de oameni…Nu stiu daca vor sa fie asociati pe viitor cu niscai scandaluri legate de aia 2% si diverse magarii facute de politrucii nostri… Chiar daca Rheinmetall se face ca tot discuta si alte alea…

          Iti aduci aminte cu Ciolos si courvettele? Asa cum au intors pe dos astia de la PSD, asa o sa intoarca si astia care vor veni in locul lor toate contractele… Si asa o sa o tinem pana la final… Pen’ca ai nostri prima data cand ajung la guvernare o arunca p’aia cu “greaua mostenire”… nu conteaza care, toti fac la fel, uita ce au promis in campanie si incep cu “”greaua mostenire””!

          Pe langa toate astea mai pune acel “love” intre nemtotei si cioloveci…Daca ne pomenim ca suntem conditionati in fel si chip taman cand avem apa la gura?

          Ei joc de glezna, noi joc de glezna…

          • Marius Z. says:

            Or sa fie niste surprize si pe partea de GDLS, in sensul ca nici aia nu or sa mai accepte tot felul de magarii si pseudo-programe de dezvoltare (ciupercarii/lipitori) autohtone, impuse politic.

          • dany says:

            @Marius Z
            “Or sa fie niste surprize si pe partea de GDLS”… Pai aia nu o sa accepte ce se vede la prima vedere, dar ce te faci cand politrucii romani o sa transforme negrul in alb si viceversa? Doar asta fac de 28 de ani, refuz sa cred ca nu sunt meseriasi in alchimie…

            In rest toate bune si frumoase, cu exceptia faptului ca unele persoane au inceput o campanie din asta “securistica” pe diverse bloguri amenintand voalat diverse persoane care discuta clar despre Unire si Republica Moldova. Oricum taberele sunt deja conturate, sub masca aderarii la principiile NATO/UE unii chiar desfasoara o activitate intensa chiar impotriva Unirii…O arunca p’aia “interese de stat”…Si culmea respectivii sunt luati de buni chiar de catre gugustiuci care nu prea au treaba cu multe…O fi bine?

          • Marius Z. says:

            Dany,
            stai linistit ca unirea nu se va impiedica in cateva “babe” catastrofiste si nici macar in clasa politica de pe ambele maluri ale Prutului, care a inceput sa fie ocolita si depasita de restul societatii si de cei din administratia din teritoriu care vin cu diverse initiative.

            Intre timp se mai misca ceva si prin restul Europei, mai ales daca se mediatizeaza pe modelul reunificarii germane:
            http://infoprut.ro/49760-europarlamentar-ppe-noi-ue-suntem-pregatiti-sa-acordam-toata-asistenta-pentru-unirea-rep-moldova-cu-romania.html

            Vom fi mai saraci, pe termen scurt,… dar impreuna ๐Ÿ™‚

          • dany says:

            Bre nea Mariuse
            Nu stiu ce ai inteles matale din ce am zis eu, dar eu vorbeam de articolu’ cu LARICS unde cineva sustinea cate si mai cate de aberatii “tecuristice” avand o oarecare pozitie privilegiata in staff…Si care articol a disparut cu comentarii cu tot. O fi frumos? Stiu ca esti nevinovat cel putin referitor la chestia asta, dar poate ca unii ar trebui sa si vada lungul nasului si sa inchida macanitoarea mai ales cand este vorba de INTERESE PE TERMEN LUNG ALE STATULUI ROMAN!
            Mai multe nu mai zic ca iar ma pune adminu’ pe coji de nuca…

          • nicolae says:

            @dany Si cam cine ar fi tecuristul ala dany? ๐Ÿ™‚ Zi-ne ca sa pornim o vanatoare de vrajitoare, sa-l ardem pe rug asa cum trebuie… ๐Ÿ™‚
            Cat timp vor exista trolli rusi care instiga la o unire a Romaniei cu R. Moldova altfel decat pasnic si democratic va avea parte de o replica de la mine. Iar atat timp cat nu rezolvam cele doua tinichele, Transnistria si Gagauzia, sansele de recunoastere a unirii din partea comunitatii internationale sunt scazute. O doza de realism nu strica uneori.
            Altfel vad ca m-ai caracterizat deja…
            N-ar fi mai bine sa scrii articolul ala pe care-l promiteai adminului decat sa-ti pierzi timp cu comentariile?
            @admin Scuze, nu vreau sa-ti poluez topicul, doar ca m-am c-am saturat de baietii astia care nici macar n-au curajul de a spune ceva in fata.

          • Marius Z. says:

            Io cred ca am inteles bine, chiar si cu intelectul meu limitat, dar am vrut sa subliniez si un cadru mai larg, nu doar contra de acolo.
            Eu unul sunt pentru a vedea si ce de ailalta parte a gardului, dar asta nu inseamna ca va fi lasat necombatut. Apoi fiecare vede lucrurile si prin prisma personala. Asa ca nici acolo nu tinem sa fim cu totii de acord, deci ne dam replici! Fara suparare si fara jigniri.
            Cat despre sters, cred ca admin-ul a apasat pe butonul gresit si s-ar putea sa nu mai poata recupera ce s-a dus. Gata offtopic-ul:)

          • gsg9 says:

            m-am c-am saturat de baietii astia care nici macar n-au curajul de a spune ceva in fata.

            ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€ buna asta cu baietzii astia necurajosi…am ras cu pofta, incepe uichendu bine…

            din cate stiu dany a fost parasutist profesionist in roarmy, adica a sarit noaptea in hau, pe intuneric, cu un rucsac atarnat in spinare si cu armamentul agatzat de el rugandu’se sa iasa dracu parasuta aia si sa nu’l arunce vreo rafala undeva sa’si rupa oasele la aterizare ๐Ÿ˜€

            daca ai facut chestii d’astea clar n’ai curaj sa’i spui unuia ceva in fatza ๐Ÿ˜€

            am mai ras de unul pe aici care nu vb bine romaneste, m’am cam saturat se scrie cu cam legat

            https://diacritica.wordpress.com/tag/cam-sau-c-am/

            http://dictare-online.blogspot.ie/2012/02/cand-se-scrie-cam-si-cand-se-scrie-c-am.html

            daca te’ai c’am saturat nu mai veni p’aici ๐Ÿ˜€ sau citeste si taci :D, dany e c’am capos si cred ca te mai taxeaza daca te mai prinde, fie ca te’ai c’am saturat fie ca nu ๐Ÿ˜€

            trolii rusi ca trolii rusi dar si trolii vostri, cu fronturile natzionale and stuff…

            doza de realism e buna, armata romana e intr’un puseu de inarmare (ca sa citez un personaj celebru), la ordin de la stapanire, sper ca inarmarea asta e cu destinatzie clara si ca ne va fi eventual de folos si ca la nevoie le vom da la cap cui trebuie daca e musai, avand pe cineva mai puternic care sa ne tzina spatele (asta recunosc asa ca o placere personala ๐Ÿ˜€ )

            o sa respectam aceleasi principii pasnice si democratice de drept internatzional pe care le’au respectat si rahatzii sovietici cand ne’au ocupat Basarabia sau mai nou cand au ocupat Crimeea

            Nutzi fie teama nicolae, ca daca e nevoie o luam pasnic si democratic inapoi, in rest, noi sa fim sanatosi, incepe weekendul…

            PS: aia cu butonul gresit e si mai amuzanta ๐Ÿ˜€ , a mai facut el asta si altadata, ale dracu butoanele astea, e multe si complicate si unele mai sunt si colorate ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€

          • Marius Z. says:

            Boxer “haules baules” sa fie atunci! ๐Ÿ™‚

    • gsg9 says:

      Daca Agilis-ul amfibiu nu va mai fi, MApN va ramane pe termen scurt doar cu varianta PV neflotabil (as vrea sa vad macar o singura filmare/poza cu varianta flotabila )โ€ฆ ori asta inseamna schimbare de doctrina.

      cacare schimbare de doctrina aberatzi bre ๐Ÿ˜€ , ce credetzi ca astia schimba doctrina cum va schimbatzi voi sosetele ๐Ÿ˜€ , doctrina nu se schimba, ramanem cu doctrina pacii

      si ce termen scurt, sutele de TABuri nu vor disparea in urmatoarele doo decenii, ei pastreaza tot, iar peste doo decenii mai vad ei

      dupa aia nici TRurile nu pluteste, nici MLIul, nici DACurile, nici AROurile si nici macar super MBTurile alea T55AM nu prea plutesc

      Abramsurile venite in vizeta nici alea nu pluteste

      daca avem nevoie sa trecem Prutul gasim noi o canoe la genisti ca sa trecem si cu PVurile ๐Ÿ˜€

      germanistanul are si ala jdemii de paraie si paraiase si nu’si mai pune problema ce face cu boxerii, daca nu inoata arabii si turcii cu ele in spate se descurca ele cumva

      la emirate nici VBCI full load nu e amphibiu

      pana si VABurile alea cu upgrade de armura nu mai plutesc

      The upgrade of the VAB with MEXAS composite armour aimed at increasing from protection against light infantry weapons to protection against heavy machine guns, typically 12.7 mm projectiles. This increased the weight of the vehicles by about two tonnes, thereby losing its amphibious capabilities.

      in final pe masura ce le tot adauga kilograme de protectzie toate transportoarele vor pluti doar pe fundul albiei, iar alea usoare vor pluti dar nu prea vor oferi protectzie ๐Ÿ˜€

      lumea se orienteaza spre vehicule grele cu extra protectzie, soldatul profesionist e scump si nu vrei sa scapi de el asa usor cum fac rusii

      asa ca lasa’i p’aia de la meapene sa se lamureasca ce mai cumpara lumea si ce amfibii/neamfibii mai sunt la moda la magazinul din coltz si dupa aia mai vede ei

      in locul lor nu m’ash arunca la nimica, sa operatzionalizeze 227 PV si cu ce TABuri mai au se descurca ei

      altfel sa investim in costume de scafandru pt grupa de infanterie ar fi si asta o idee buna ๐Ÿ˜€

    • radu says:

      Odata ca nu cred ca cineva e atat de imbecil incat sa nu ia o varianta amfibie de TBT, si ma gandesc aici fie la Agilis fie macar si la varianta amfibie de Piranha 5, care apare aici

      https://www.youtube.com/watch?v=6_d2Izq8haA

      Agilis ar fi de dorit pentru ca ar fi un produs sub control romanesc (oricum mai mult decat Piranha 5 facute aici) si ar putea merge mana in mana cu Boxer ca varianta mai usoara si amfibie, ori complet separat, in caz de export. Plus ca daca preia sist modular de la Boxer, cu schimbarea configuratiei, si aia ar fi o idee foarte buna

      In acelasi timp daca tot lotul ar fi Piranha 5 (amfibiu si neamfibiu) ar usura logistica. Macar daca fac Agilisul sper sa puna aceeasi motorizare, electronica si turela si pe Agilis si pe Piranha.

      In rest si eu cred ca si Gsg, ca englezii vor sa-ndulceasca amaru Brexitului cu comenzi d-astea catre germani, sa mai inchida aia ochii si sa-i mai lase sa pastreze una alta dupa Brexit, o maslina, un cos cu mere, niste banci, niste contracte, ceva relatii mai privilegiate etc.

      • admin says:

        Varianta de Piranha 5 amfibie care apare in clipul pus de tine e Piranha 3.

        • radu says:

          Mea culpa, asa e cand faci si te gandesti la mai multe lucruri deodata si nu dai suficienta atentie unuia

          Cred ca e varianta asta de Piranha 3+

          http://www.janes.com/article/39538/piranha-grows-sharper-teeth-es14e3

          “When compared with the standard Piranha 3, Piranha 3+ is slightly longer, wider and higher and has an increased typical gross vehicle weight of up to 27 tonnes, compared with 22 tonnes for Piranha 3. It is fitted with a modular armour package originally developed for the heavier Piranha 5.”

          • Marius Z. says:

            La 27 tone, echivalentul ar fi un P5 “dezbracat”, trebuind sa faca loc si waterjet-urilor ๐Ÿ™‚

      • alkxzs says:

        diferenศ›a รฎntre Prinha V ศ™i Agilis-ul ฤƒla e cฤƒ Piranha existฤƒ รฎn realitate, iar Agilis-ul nici mฤƒcar รฎn pozฤƒ! e numai o intenศ›ie nu este nci un proiect concret
        aศ™a cฤƒ decรขt sฤƒ ne รฎncฤƒlzim cu visuri de astea mai bine sฤƒ folosim ce se poate
        Acum!

        • Marius-Eugen Fenchea says:

          Diferenta este ca intr_o tara normala cu un MApN normal se scrie un caiet de sarcini se aloca niste bani pentru un “feasibility study” care trece nise teste si verifica niste functionalitati pe banii alocati deja de la buget. Apoi se trece la prototip functional si stabilirea unei serii de vehicule extinse care sa treaca de DV. Se trece de DV adica Design Validation se aloca banii / finantarea pentru faza de productie si PV Product Validation asta inseamna deja teste extinse la nivel de sisteme si subsisteme, o linie de asamblare finala etc.
          Daca iti bati capul cu astea sau iei ceva de pe raft este alegerea ta ca minister.
          Problema este ca odata ce ai luat o directie va fi greu sa o schimbi peste cativa ani deoarece ai sansa sa prinzi trend-ul sau sa fii cat mai departe de trend…
          Ce sper eu ca a facut MApN-ul este ca a ales riscul minim prin achizitia de Piranha 5 despre care apropos nu stim daca va ficlasificat CRV sau IFV sau TBT si astfel se asigura ca vor avea echipamentul disponibil in cativa ani. Apoi decizia de a finanta Agilis-ul este clar o decizie care poate duce la un produs matur peste 4-5 ani dar nu acum, industria militara nu este exact industria automotive cu un facelift la 2 ani si 3 luni, seria de fabricatie este mult mai restransa, testarea mult mai intensiva si distructiva, deci daca vrei R&D local scoti banul….

          • admin says:

            Nimeni nu se gandeste la costurile R&D, lasand la o parte investitiile in retehnologizarea fabricii, toata lumea are impresia ca daca e facut in Romania cu materiale romanesti (?!?!) o sa iasa automat mai ieftin, de parca celelalte costuri nu exista. Greu de scos din cap ideea asta. A fost nevoie de 25 de ani ca sa se clatine un pic “noi nu ne vindem tara”, celelalte sint deja fineturi. Cum se zice, noi am iesit din comunism dar comunismul n-a iesit inca din noi.

          • Marius-Eugen Fenchea says:

            Da, nimni nu se gandeste la R&D fiindca majoritatii i s-a spus ca “productia face banii” si ca cercetarea si dezvoltarea cheltuie banii intreprinderii – si din pacate este adevarat comunismul nu a iesit din noi… In vest tocmai de aia evolueaza lucrurile fiindca ei au inteles ciclul de viata al produsului in care initial bagi multi bani in dezvoltarea sa apoi il produci si odata cu vanzarea integrezi costurile de R&D proportionalin fiecare produs.
            De exemplu pentru o unitate de control a transmisiei automate in acest moment dupa incheierea DV-ului avem deja costuri de 5 Milioane de euro si acesta este doar un subsistem pentru un SUV. Aviz celor care cred ca se poate face cu bani putini un produs competitiv.
            Concluzia mea germanii nu o sa progreseze cu Agilis-ul in cazul in care nu au leading-ul pe R&D si nu au clara situatia alocarii fondurilor.
            Comenzi sunt destule, ei au banii dar nu o sa vrea sa si-i riiste gratuit intr-un nou produs cand au ca parteneri Olanda si acum Australia si Marea Britanie.
            S-ar putea ca la modul general sa coste mai putin un Boxer din asta decat Agilis-ul si asta sa provina din numarul de exemplare vandute si care amortizeaza costurile initiale de R&D.

            • admin says:

              E de observat proiectul spaniol de modificare a Piranha V care costa de nu e adevarat si ei pleaca de la ceva existent. Numai romanii credeau ca pot face un TAB de top cu 5 milioane de-orice.

              Cine stie, poate Marea Britanie se va re-razgandi din nou inca o data si va pune niste lire pentru dezvoltarea unei versiuni mai usoare.

  2. gsg9 says:

    ce spaga frumoasa pt germani ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€ , englezoaicele virile sunt cacate pe dumnealor ca nu mai are access la piatza comuna (singura care le si intereseaza de altfel) asa caco’tizeaza la sefii mue ca sa indulceasca cooperarea/imaginea cooperarii cu continentul

    cel mai probabil ca si in competitzia ooztraliana a contat tot asta, ca e commonwealthpoverty, prea castiga germanii pe filiera britanica

    in rest despre ce discutam, ce importantza, cacare agilis…

    concret s’a semnat doar un contract pt PV, asta nu garanteaza suta la suta nici macar ca toate agregatele vor sosi in tzara pt ca se pot intampla o gramada de exemplu se termina banii sau nu mai are politicul chef

    restu’s declaratzii, schisori de intentzie, memorandumuri de colaborare si vise pe bloguri

    • gsg9 says:

      cel mai probabil ca si in competitzia ooztraliana a contat tot asta, ca e commonwealthpoverty, prea castiga germanii pe filiera britanica

      si ca sa ma citez cacaun clasic in viatza ๐Ÿ˜€ , se 8serva sincronizarea

      englezoaicele s’au synchronized cu ooztraliencele, englezoaicele trebuiau sa fie dragutze sa faca mumumu cu siriencele blonde din jarmanica pe motive de prietenie inaintea semnarii tratatelor legate de accesul la pietze

      ooztraliencelor le trebuiau niste APCuri mai solide pt ca au descoperit aborigencele sagetzile si sulitzele cu varf de metal, sau daca nu le trebuiau le’a sunat careva si le’a spus ca le trebuie ๐Ÿ˜€

      asa ca sunat Reigna cea tanara long distance si cu taxa inversa, ca e sireaca saraca, si le’a explicat intr’o engleza de calarie impecabila cum sta prabliemu

      ooztraliencele oricum se intalneau prin teatre (astan sau mueropa post-apocalyptica) cu englezoaicele, o interoperabilitate intre ele dansele anglo-saxoancele pur sange ar face sens

      si ca sa nu bata la ochiometru ooztraliencele s’au facut ca au ales primele ๐Ÿ˜€

  3. Marius-Eugen Fenchea says:

    Poti te rog sa scoti comentariul meu de la moderare, te rog!

    • admin says:

      L-as scoate dar nu-l gasesc, nu e nici la spam. Posteaza-l din nou te rog.

      • Marius-Eugen Fenchea says:

        Na nu e nimic probabil conexiunea la internat fluctuanta de azi is spune cuvantul.
        Sa o luam asa Rheinmetall nu cred ca are greturi sa mai ofere un produs mai low cost in comparatie cu Boxer-ul care este modular si high end. Boxer CRV pare ca se vinde bine si are acel ceva pe care statele si-l dorec in momentul de fata. Totusi nemtii au o mica problema in a obtine contracte in tarile care au infrastructura deficitara si nici lantul logistic nu sta stralucit, sa nu mai vorbim de inginerii de geniu si cu ce dotari vin acestia.
        Astea sunt avantajele pentru care nemtii sunt cointeresati de Agilis si dezvoltarea unui TBT 8X8 care sa fie capabil sa forteze cursurile raurilor.
        Dezavantajele Romaniei ca si puncte de negoiciere sunt insa uriasesi vin din decalajul tehnologic fata de tot ceea ce inseamna industria vestica de aparare. Practic nu stim sa scriem un caiet de sarcini coerent si nici macar un Design Validation sau Product Validation din punctul de vedere al clientului nu stim ce cuprinde pentru un vehicul militar.
        Apoi MApN-ul nu stie ce vrea si in concluzie i se va impune ceea ce este disponibil, fiindca efectiv nu stiu ce vor.

        • admin says:

          Pai disponibil e Boxerul, ca pana la Agilis mananci multa paine. Ai punctat corect de ce germanii ar fi interesati de un vehicul mai usor insa la fel de bine ai punctat de ce germanii nu ar fi interesati de un vehicul mai usor in colaborare cu romanii. E vorba de eficienta, te-ai incurca cu unii care nu stiu ce vor si nici nu au bani sa arunce in proiecte de genul asta, precum arabii? Un proiect co-finantat de romani ar fi in permanenta primejdie de a i se taia finantarea, din partea romaneasca evident. Se pot baza germanii pe un viitor guvern care va decide ca altceva e mai important decat armele? De ce sa riste sa bage niste bani de la ei ca apoi proiectul sa se impotmoleasca? In locul lor, eu as cere plata inainte, daca nu cumva au si facut-o. Si daca nu, atunci poate ca vor astepta un partener mai serios, ca nu comenzile le lipsesc in momentul de fata. Adica ei mai pot astepta vreo 2-3 ani fara sa miste nimic.

          • Marius-Eugen Fenchea says:

            Pai eu cred ca nemtii vor cere finantare pe etape de dezvoltare ca altfel nu ii vad sa se incurce cu noi. Practic R&D -ul este o cmponenta foarte importanta atunci cand chiar dezvolti un produs nou de o complexitate comparabila cu un TBT.
            Spre exemplu faptul ca cutia blindata a trecut un test cu cateva kg de TNT echivalent sub roata nu inseamna decat testul initial. In mod normal se face un test cu un TBT complet echipat de lupta sa vada fiecare subsistem ce probleme are. Toate acestea inseamna R&D si nemtii stiu bine, romanii nu prea constientizeaza…..si povestea continua…

            • admin says:

              cutia blindata a trecut un test cu cateva kg de TNT echivalent sub roata” – si nici macar atat, din cate am inteles cutia blindata a TBT-ului nu exista, tot ce au spus cei de la ACTTM e ca au testat solutia de protectie a cutiei blindate dar ca au nevoie de identificarea restului componentelor pentru a trece la proiectarea cutiei blindate propriu-zise. Deci cutia TBT-ului/Agilis-ului nu exista, rezulta inca un ciclu lung de proiectare/testare.

              Chiar si asa e ceva putred, am urmarit proiectele de cercetare romanesti legate de blindaje si nu am gasit vreunul care sa-si fi atins obiectivele propuse initial. Dar cumva solutia-minune romaneasca contra minelor e nemaivazuta si nemaiauzita, cea mai fantastica care este si pe care strainii cei parsivi vor deja s-o fure asa cum au furat planurile IAR-99 ca sa-si faca propriul lor Galaxy.

              Btw, cum s-a comportat la impact lateral cu proiectile perforante si cumulative, a auzit cineva? Ca aia ar fi acum problema #1, nu minele. Si cam care e greutatea/mp2 a solutiei respective?

          • Ilie says:

            Pai cerusera ei aproape jumatate de miliard de euro in avans doar sa inceapa proiectul, dupa care s-au mai calmat …
            https://www.hotnews.ro/stiri-esential-21977266-rheinmetall-proiectul-transportorului-blindat-8×8-agilis-construit-uzina-moreni-merge-inainte-alte-proiecte-blindate-vor-nemtii-faca-romania.htm

            De banii astia se pot cumpara destule tramsportoare la cheie, da` ce nu facem noi sa salvam industria “strategica”…
            Intrebare: se poate denumi o “uzina” strategica doar pentru ca la un moment dat a fabricat echipament militar? desi in momentul de fata nu e in stare sa le mai produca nici pe alea….

            • admin says:

              Pai s-or mai fi calmat ei dar nici proiectul nu a avansat. In locul lor, as fi facut acelaasi lucru: banii inainte ca finantarea R&D-ului romanesc are faima proasta. Cand ai imagine proasta, din motive intemeiate, nu te poti plange ca esti tratat in consecinta.

        • admin says:

          Prima oara cand am citit mai sus “inginerii de geniu” credeam ca o sa o luam de la Vlaicu, Vuia, Coanda, varza, brusture, bursuc… A doua oara a avut mai mult sens.

  4. gsg9 says:

    graba si ingrijorare mare mancatzash, ca ramanem fara agilisul sufletului ๐Ÿ˜€

    programul PV va dura 6 ani daca toate merg bine, chestie putzin probabila la specia aurolaculus mioriticus de latrina in curtex votandus pesedeus, deci se poate lungi durata/scurta din numere

    in anii astia s-au pornit alte programe scumpe si lungi: patriot pana in 2025, himars 2024, F16 cica vor avea 12 + 4 + 36 = 52 ๐Ÿ˜€ pana in 2020, acuma nu stiu ce inseamna anul “2020” la astia, o fi asa o chestie generica

    pt cele 4 curveturi prestatoare de servicii foarte multifunctzionaleversatile se face acord cadru prin “octombrie” adica mai trece un an ca popa pana se face “acordul”, pana se hotaraste/semneaza ceva Dzeu cu mila, ca viatza e lunga si la sfarsit vine pensia

    http://adevarul.ro/news/eveniment/cu-tipuri-armament-sofisticat-doteaza-armata-2018-1_5ac3a472df52022f75601565/index.html

    intre timp cacam esploadeaza defishitul si se baga prostimii in fatza cheltuielile militare, nu pomenile electorale si jaful sistemic

    in conditziile astea probabilitatea sa porneasca astia programe cu investitzii/R&D cu siriencele de la unobtaniumul de pe rhin e destul de mica

    si nici nu mi se mare graba, aici mai au sute de taburi care se mai pot repara, nu au mare protectzie dar astea care plutesc nu prea au, daca vrei le mai atarni cu sarma niste kituri de protectzie si le faci faci submersibile

    mai au si un batalion de piranii-trei, daca l’or fi terminat si p’ala, ca nu trecura decat zece ani

    armata a dorit prioritar protectzie, nu flotabilitate

    si armata a dorit un produs disponibil acum, nu peste 10 ani de cercetari/amanari/finantzari ratate samd, cred ca armata s’a saturat sa astepte inzestrarea si nu mai are timp si nici chef de prostii, nu mai risca sa ramana cu buza umflata asteptand dupa cai verzi pe peretzi

    cu agilisul chill out, timp e destul, viatza e lunga si la sfarsit vine pensia (am auzit ca daca aurolaculus mioriticus ramane fara fondurile de pensii atunci se vor plati pensiile direct in euro din Germania)

    • admin says:

      Eu am auzit ca daca raman fara bani de pensii, le trec pe toate la bugetul MApN, ca ei are de unde maica

      • offset says:

        eGzact asta era ideea, nu mai zic baietii ca si acu cativa ani, retragem trupele din teatrele de operatiuni. cum oprim inarmarea? pai futem celelalte, papica, administratia, salariile bugetarilor ( adica le aratam un mic miraj, apoi le trantim usa in nas, sa vezi scandal monstru!) deja au aparut luari de pozitii gen deficitul e din cauza inarmarii etc.

        o sa ajungem ca maj. popolatiei sa urle in gura mare dupa monocoiosu’ de la est.

        stau si ma intreb, cat de proasta poate fi natia asta?!

        #de_fapt_nu_vreau_sa_stiu #fericiti_cei_saraci_cu_duhul