Doi metri pentru Romeo

MH-60R ALFS Dipping Sonar, sa se dea la toti - Sursa: navy.gov.au

MH-60R ALFS Dipping Sonar, sa se dea la toti – Sursa: navy.gov.au

Pe aceeasi bursa la care se schimba un regat pentru un cal, pretul unui MH-60R “Romeo” e de doi metri de carena Sigma 10514.

Poate cea mai neclara sectiune a caracteristicilor navelor militare e cea referitoare la aviatia navala. Foarte rar sint publicate separat tonajele elicopterelor ce pot apunta fata de cele ce pot fi gazduite in hangar – cele doua valori sint cel mai adesea diferite.
Ambiguitatea duce de cele mai multe ori la confuzii, sursele secundare simplificand totul prin citarea unei singure valori, de obicei a celei mai mari, asa ajungandu-se ca unele nave sa fie cotate ca putand gazdui in hangare elicoptere de tonaje mult mai mari decat in realitate.

De exemplu, cele doua oferte cotate cu cele mai multe sanse pentru programul corvetelor romanesti, Sigma 10514 van Damen si Gowind2500 du Naval Group.
In varianta vanilie, originala sau indoneziana – depinde de interpretare – Sigma 10514, la cele 105m si 2.365 tone ale sale, suporta apuntarea unui elicopter de 10 tone insa in hangar este loc doar pentru un elicopter de 6 tone, cel putin constructorul este cinstit desi este preluat in general gresit. Deci indonezienii au trebuit sa se multumeasca cu niste elicoptere Airbus Panther de 4.3 tone.

In cazul Gowind2500, din nou varianta originala, adica egipteana, cea de 102m lungime si 2.500 tone (diferenta fata de cele 2.365 tone ale Sigma 10514 e facuta de latimea de 16m vs 14m), constructorul este mai smecher, se fereste sa dea clar cele doua valori si lasa loc interpretarilor zicand ca:

“With a broad beam and excellent seakeeping characteristics, GOWIND® 2500 operates an organic 11 t class helicopter”.

Sursa: naval-group.com

Interesant e ca egiptenii vor opera SH-2G Seasprite de 6 tone de pe Gowind2500. Nu e clar daca motivul alegerii SH-2 e pretul mic cerut de americani prin EDA sau daca Gowind2500 egiptene au hangare limitate doar pentru elicoptere medii.

Semnificatia pentru programul romanesc al corvetelor sta in alegerea viitoarelor elicoptere navale: la cele peste 10 tone ale sale, Romeo nefiind o optiune pentru Sigma 10514 indoneziana. Cat despre Gowind2500, ramane de patruns prin fumul de mascare din jurul ei.
Nici macar Puma Naval, la peste 7 tone, nu ar incape chiar confortabil pe o asemenea platforma. Avantaj T22.

Pentru cei ce vor si altceva decat elicoptere medii, cei doi constructori propun alte variante.
Versiunea POLA (Patrullera Oceánica de Largo Alcance) a Sigma pentru Mexic este prezentata ca o 10514 insa in realitate a fost lungita cu inca 2 metri pana la 107m, putand fi numita mai degraba 10714. Pentru ca merg pe varianta lor de Sigma, mexicanii au cerut aprobarea SUA pentru cumpararea a 8 MH-60R Romeo, pentru o suma incluzand de toate de USD1.2bil.

De cealalta parte, francezii au tras si ei de Gowind2500 pana a ajuns la 111m lungime, pentru a raspunde cerintelor malaeziene. Din nou, la cele 3.100tone rezultate dupa lungire, Gowindul2500 malaezian ar trebui redenumit, pentru eliminarea confuziilor. Sau poate nu. Malaezienii nu au ales inca elicopterele ambarcate  si contractul va fi castigat probabil de cea mai ieftina propunere dar macar ei au toate optiunile pe masa.

Calculele legate de Romeo depind deci de varianta de corveta propusa Romaniei, hangarul fiind o limitare de luat in considerare.

 

Both comments and pings are currently closed.

20 Responses to “Doi metri pentru Romeo”

  1. Dan Banan says:

    Daca e nevoie sa lungim corvetele pana se apropie ca dimensiuni si deplasament de fregate, oare n-ar fi mai bine sa cumparam fregate de la bun inceput? Banuiesc ca reproiectarile astea au si ele un pret care se va reflecta in costul final al corvetei sau al fregatei usoare lungite sau ce tata mare o fi.

    • Just VAS says:

      Ce vrem noi sa obtinem, numai corvete nu vor fi.
      Cum spunea cineva pe un alt site, cea mai corveta dintre candidate, e cea care ne place cel mai putin(TKMS K 130 Braunschweig).

    • admin says:

      Fregate vs corvete e mai mult semnatica. Ce e pentru unii corveta, pentru altii e fregata (usoara). Pana la urma cumparam niste tone de nave de lupta, cum o sa le cheme e problema RoNavy.

  2. Adrian says:

    van Damen 😀

  3. Mihai says:

    Sigma van Damnen, nu von (sunt olandezi nu nemti) 🙂

    Strict la subiect, nu imi e clar daca problema cu hangarele e data de volumul lor, sau de ramforsarea puntii necesara in zona hangarului pentru a suporta diferenta de greutate.

  4. Just VAS says:

    Daca navele sunt atat de modulare, si pot fi scurtate si lungite dupa necesitate(in anumite limite), probabil ca nu e foarte dificil ca modulul corespunzator zonei hangarului, sa fie modificat adecvat. Cred ca totul se rezuma la bani, platesti suplimentar(posibil ca modificarea proiectului sa nu fie chiar ieftina), si obtii ce vrei, cum se spune “dai un ban, dar stai in fata”.

    • admin says:

      Pai cam asta ar fi si marea problema, bugetul pentru corvete si modernizarea fregatelor e foarte limitat, nu-ti lasa prea mult spatiu pentru modificari de proiect.

      • Just VAS says:

        Dar oare se justifica o eventuala investitie, pt. ca hangarul sa poata acomoda un “Romeo”?
        https://militaryedge.org/armaments/mh-60r-seahawk/
        4 fregate usoare + 3 fregate modernizate, necesita cel putin 3 elicoptere operationale si probabil alte 3 pt. a asigura rotatia de mentenanta(sau 4+2). Nici nu pun, un elicopter pt fiecare + rezerva, pt ca e utopic financiar, ar costa mai mult decat navele.
        Sunt destui care se descurca cu mai putin:

        • admin says:

          Poate ca vor opera si de pe uscat, caz in care flota va fi mai mare. Depinde si ce ganduri au referitor la UH-60 pentru RoAF/FT ca elicopter utilitar.

          Sa o luam altfel: daca nu Romeo, atunci ce, dintre elicopterele ASW “consacrate”, n-am avut alta rima? NH-90 e de aceleasi dimensiuni. Puma Naval nu foloseste nimeni, care sa conteze. Ramane AW-159 Wildcat si palida Pantera.

  5. habarnistul says:

    Aiurea, unii amesteca politica de cumetrie cu inzestrarea .
    Nu va fi Damen , deoarece Dacian Soros 🙂 nu va mai fi la putere niciodata .
    TKMS K 130 Braunschweig are mai multe sanse decat Damen , dar prima optiune ramane ( pe merit ) doar Ficantieri .
    Holenderii au pariat pe cozile de topor ( Monica Macovei , Dacian Soros , LCK si KWI ) si au intretinut razboiul romano-roman etc .
    Alegerea noastra va avea si o mica componenta de politica externa .
    Asa cum nu cumparam de la rusi sau chinezi , nici holenderii nu vor mai pupa vreodata contracte din partea noastra .
    Ala cu rachetele antiaeriene Hawk a fost ultima teapa .
    Pai doar ei au dreptul sa-si apere interesul national ?
    Noi nu ?

    In schimb , subiectul este interesant .
    Probabil ca structuristii navali nu pot dezvalui sarcina maxima reala , deoarece s-ar observa economia de materiale si implicit rezistenta la ” incasare ” sub focul inamicului .
    Englezii au “simtit ” asta in Malvine / Falkland , pe pielea lor .
    Unii au invatat din aceasta experienta nefericita : cum sa realizezi un vas rezistent pentru tine , iar la capatul opus cum sa faci un vas ieftin pentru prostii lumii a 3-a care se lasa spaguiti cu margele si vise frumoase despre democratie si anticoruptie .

  6. habarnistul says:

    Duca-se dreq toti odata !
    Da’ absolut toti !
    Sper sa apucam sa vedem normalitate , liniste si bunastare pe plaiurile mioritice .

  7. RTI says:

    Speri dar speri degeaba, nu uita ca dama respectiva,speranta, traieste cu toti. Elicopterele ? Puma (6) pe corvete si Romica (3) pe fregate, daca au buget, daca nu 4+2. Sa fie lumea multumita sa manance toata lumea.

  8. gsg9 says:

    Calculele legate de Romeo depind deci de varianta de corveta propusa Romaniei, hangarul fiind o limitare de luat in considerare.

    O fi la altzii, nu la noi 🙂

    Astia macar sa comande si plateasca/finalizeze corvetele

    Daca le finalizeaza, macar sa fie inarmate 🙂
    Ca se poarte merge in continuare pe modelul T22, luam navele, le tzinem cu tunuri si mitraliere inca doua-trei decenii

    Deci pana la elicoptere ASW adevarate pt fortzele plutitoare in doru’lelii pe apele romane e o cale atat de lunga

    La ce scoruri sunt si ce necesitatzi avem prin alte locuri…putzin probabil…

  9. nicolae says:

    Citeam azi de lansarea corvetei Fincantieri pentru Qatar si mi-a atras atentia ca varianta pentru ei are 107 m lungime si cca. 15 latime… 🙂 Adica fix cei doi metri din articol… 🙂 Iar alea sunt configurate pentru NH 90, operare si gazduire in hangar. De aici: https://navaltoday.com/2018/07/30/fincantieri-starts-construction-of-first-doha-class-corvette-for-qatari-navy/

    Surse neoficiale dar apropiate procedurii de licitatie (mor dupa formularea asta… 🙂 ) spun ca cica noi vrem hangar si helipad, dar nimeni nu da detalii ca sa intelegem daca este vreo diferenta intre tonajul pe care-l poate opera si cel pe care-l poate gazdui in hangar…

    Insa toti concurentii anuntati in licitatie ofera helipad si hangar iar faptul ca Abu Dhabi primeste hangar normal, nu retractabil pare sa confirme asta. K130 cred ca nu-si bate capul cu asta, dar are si cele mai mici sanse.

    Din cate stiu, Gowind-ul standard – egiptean are hangar pentru elicopter de cca. 5-6 t (nu rezulta prea clar de nicaieri) iar LCS-ul malaiezian a fost lungit fix in zona hangarului (la o comparatie ochiometrica).

    Per ansamblu lungimea conteaza dar si configurarea spatiilor de la bord e importanta, vezi Ada care la 99 m opereaza elicopterul american si, intelegerea mea a fost, ca-l si gazduieste: http://i.imgur.com/o4whQrG.jpg

    Chiar daca MH 60R mi se pare cea mai buna alegere pentru ASW, nici Wildcat-ul nu-mi displace – daca-i bun pentru Royal Navy nu vad de ce n-ar fi bun si pentru noi. Cea mai proasta optiune ar fi sa continue programul Puma Naval…

    Interesant e ca cerintele pentru hangar si helipad ne-ar fi dat o idee despre ce vor sa cumpere… Nici programul Excess Defense Articles n-ar fi exclus, sigur mai au aia pe acolo precursorul lui MH 60R…

    • admin says:

      Fincantieri zice 14,40, nu 14,70 cum zic cei de la navaltoday. 10714 a ajuns un fel de 6-6 poarta-n casa. Sau poate or folosi toti acelasi soft. E de meditat asupra semnificatiilor numerologice ale combinatiei magice ce deschide poarta spre nirvana corvetelor.

      #iluminati