Asa-i cand nu ai lucrul tau, episodul 2

 

Egiptul a cumparat in 2015 24 de avioane Rafale si din 2017 negociaza cu Franta un contract pentru 12 avioane aditionale. Conditia pusa de egipteni: cele 12 noi avioane sa vina cu rachete de croaziera SCALP.

Problema: SUA nu e de acord cu exportul rachetelor SCALP catre Egipt asa ca afacerea e blocata.

Wait, what?

Se pare ca rachetele 100% europene SCALP contin niste procente in plus de componente americane. Asa ca SUA are practic drept de veto asupra exporturilor franceze, asa cum de fapt au recunoscut deschis francezii.

O solutie ar fi negocierile cu americanii insa, desi s-a anuntat deja de vreo doua ori anul trecut ca americanii si-ar fi dat acordul, discutiile erau inca in desfasurare, cel putin pana in Octombrie anul trecut. Iar tonul oficialilor francezi nu era foarte optimist.

O alta solutie ar fi inlocuirea componentelor americane cu unele europene insa asta ar insemna o intarziere a livrarilor care ar putea cauza abandonarea contractului.

Nu e foarte clar despre ce componente ar fi vorba insa bursa zvonurilor da ca probabile receptoarele GPS. Daca se confirma, se naste intrebarea: de ce nu Galileo?

Lasand la o parte problema comerciala, e un moment cu adevarat umilitor pentru francezi care se vedeau si se declarau suverani si independenti.

#neatarnatii

Both comments and pings are currently closed.

13 Responses to “Asa-i cand nu ai lucrul tau, episodul 2”

  1. Just VAS says:

    Sincer le dau dreptate americanilor. NAVSTAR-ul e free doar in scopuri civile, iar Galileo ar trebui sa fie folosit cu acordul tuturor celor implicati. Altfel situatia seamana cu cea a “turistilor pe ISS”, care nu au avut acordul celorlalti finantatori ai statiei.
    Chiar si asa sistemul actual EGNOS, precum si inca incompletul sistem Galileo, sunt destinate uzului civil. Pt partea de utilizare militara este interconectat cu NAVSTAR, asa ca problema e probabil mai profunda, decat un simplu receptor gps inlocuit.
    Daca ajungem si la motivul real pt care ii trebuie Egiptului, ce spunem? Ca are nevoie impotriva tintelor strategice din Sudan si Libia? Sa fim seriosi.
    Daca armata egipteana poate vedea avantajele “accesului” la armamentul modern (si sa il compare cu ce folosesc fostii lor aliati din anii ’60-’70), cei cu influenta si putere decizionala din societatea egipteana nu prea o fac.
    Modul asta de gandire nu e chiar izolat:
    https://www.historia.ro/sectiune/actualitate/articol/conflictul-israeliano-egiptean-mutat-si-in-patul-conjugal
    Un alt factor de luat in calcul: “Once launched, the missile cannot be controlled or commanded to self-destroy and its target information cannot be changed”
    Asa ca probabil, situatia va mai trena un timp.

    • admin says:

      Francezii par siguri ca inlocuirea componentelor respective e fezabila dpdv tehnic.

      • Just VAS says:

        Pai nici nu am negat asta, dar accesul la ghidarea gps poate fi drastic castrat sau sa “cada” cu totul in momente cheie. Asa e cand “lucrul tau, nu e doar al tau”.
        Stim cu totii ce s-a intamplat cu semnalul gps, in timpul invaziei in Irak.
        In plus, parca nu am vazut un asemenea tam-tam, cand India a cerut SCALP pt lotul de Rafale pe care voiau sa il cumpere. Deci mai conteaza si spre ce tinta zboara racheta aia.
        https://www.quora.com/If-India-already-has-BrahMos-which-can-be-fitted-into-any-aircraft-then-why-did-it-buy-Scalp-missiles-along-with-the-Rafales
        Daca Rusia are un teritoriu care sa ii lase o marja de timp pt a activa contramasuri, inclusiv bruierea semnalului gps, cum a fost cazul in Peninsula Scandinava la ultima aplicatie NATO, Israel nu prea poate face asta si cu toata “aroganta” lui Netanyahu, nu isi mai poate permite situatii ca cea din incidentul USS Liberty.
        https://www.haaretz.com/us-news/but-sir-its-an-american-ship-never-mind-hit-her-1.5492908
        ..asa ca te lupti din toate puterile, sa elimini orice risc, cat de mic.

        • Iulian says:

          Chiar si cu lucrul tau baza ramin sistemele inertiale. GNSS sint folosite pentru imbunatatirea sistemelor inertiale si pot fi bruiate destul de usor.

          Probabil solutia egipteana va fi fara SCALP sau cu SCALP si cu Israelul avind posibilitatea de a le schimba traiectoria. India cu SCALP probabil are legatura cu integrarea BrahMos pe Rafale (data fiind implicarea URSS in dezvoltare).

          • admin says:

            Pentru rachetele de croaziera, baza e TERCOM. SCALP dispune si de asa ceva.

            INS/GPS-ul devine critic deasupra apei.

          • Just VAS says:

            WIKI zice: Inertial, GPS and TERPROM. Terminal guidance using imaging infrared DSMAC
            https://www.navlab.net/Publications/Terrain_Navigation_Principles_Application.pdf
            https://apps.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a315439.pdf
            “Close to the target, the missile climbs and then bunts into a dive. Climbing to altitude is intended to achieve the best probability of target identification and penetration. During the bunt, the nose cone is jettisoned to allow a high resolution thermographic camera (Infrared homing) to observe the target area. The missile then tries to locate its target based upon its targeting information (DSMAC). If it can not, and there is a high risk of collateral damage, it will fly to a crash point instead of risking inaccuracy.”
            Pt. aia care ar folosi “scuturi umane, femei si copii”, asta e un plus.

            Nu vreau sa intru in detalii mai complexe, ideea e ca Franta ar fi trebuit sa priceapa mai usor, sau poate au priceput si ii lasa pe americani sa fie “baietii rai”.
            https://vignette.wikia.nocookie.net/fairytailfanon/images/2/22/A_Wizard_Should_Know_Better_Meme.jpg/revision/latest?cb=20160129223832

            Oare noi daca cerem SCALP, il primim? Sau ar trebui sa cumparam Rafale pt asta?

          • Iulian says:

            Exact cum am spus si scrie si in unul din documente si in restul literaturii publice, baza este tot timpul navigatia inertiala. Urmarirea terenului si GPS sint pentru corectii si actualizare a pozitiei corecte. Nu se face urmarirea continua a terenului ci doar verificari periodice. Nu ma refeream la momentul final ci la zborul pina la tinta.

            As spune ca nu il primim si nu din cauza USofA sau a Rafale.

            • admin says:

              Atunci problema e sensul sintagmei “de baza”: eu o inteleg ca ceva pe care te bazezi sa-ti dea pozitia corecta, nu neaparat ceva ce e folosit in permanenta. Banuiesc ca ambele sensuri au sens.

    • Iulian says:

      Navstar (semnalul civil) poate fi folosit si in scopuri militare, dar exista o serie de limotari impuse lui care il fac nefezabil pentru altii decit talibanii suparati pe restul lumii (timp de achizitie, precizie, viteza maxima, altitudine).

      Galieo are o componenta destinata statelor (citeste militara), independenta de cea civila si fara legatura cu Navstar. Este motivul pentru care brexitu impinge UK la ‘masuri radicale’ (vor si ei sistemul lor GNSS.

      Posibil sa aiba legatura mai mult cu sistemul de procesare si mai putin cu GNSS.

  2. gsg9 says:

    ai lasa americanii pe emiratezi fara painea de la gura lor islamica 😀

    si am auzit ca e foamea mare si umbla pe ulitza suparata cu o vesta galbena galbena pe ea…

    acuma ca sa te apuci sa inlocuiesti componente implica testare, nu potzi sa scotzi aia si s’o bagi p’ailalta fara sa validezi tot sistemul, adicacosturi

    depinde cat dureaza si daca se amortizeaza dansele costurile din cele cate rachete cumpara ejipteanul, celebrul site foarte precis vorbeste despre 50 bucatzi

    si cum ramane cu MTCR restrictions

    • Iulian says:

      MTCR nu era cu peste 500 kg la peste 300 km? Ca daca imi amintesc bine, SCALP nu pare sa se califice.

    • gsg9 says:

      e cu 50kg sub limita la payload dar e well over 300km la range si in general lumea cam avea gretzuri la vanzare de produse cu bataie peste 300km…

  3. Petre says:

    ehheei, cata nefericire, nu pe arabeti ci pe unii dintre cei mai mai mai mari integratori si / sau producatori europeni de armament, eu ii consider mai mari decat britii si nemtii, la ce poa’ sa faca industria francilor cam bate pe toti, singuri isi construiesc cam tot, chiar sunt foarte surprins de asa scapara din partea lor, magaioaiele alea mai au CE-ul la importul din USA https://en.wikipedia.org/wiki/CE_marking, nu-l au apai sa le dae cu el in cap lui Unchiu’ SAM.