Primele arme produse in Romania?

In patrimoniul Muzeului Municipiului Bucuresti se gasesc doua piese interesante: un revolver si o carabina apartinand domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Revolverul lui Alexandru Ioan Cuza - Sursa: cimec.ro

Revolverul lui Alexandru Ioan Cuza – Sursa: cimec.ro

 

Carabina lui Alexandru Ioan Cuza - Sursa: cimec.ro

Carabina lui Alexandru Ioan Cuza – Sursa: cimec.ro

 

Elementul inedit al celor doua arme ar fi fabricantul: “Manufactura Romana”, anul 1865. Marcajul ar indica deci ca provenienta “Manufactura de arme” infiintata la Bucuresti de Cuza si dotata cu echipament si tehnologie de productie belgiana.

OMC-2239-2006-06-08

 

Revolverul este destul de clar inspirat de modelul Lefaucheux M1858, de provenienta franceza si care se fabrica si in Liege, Belgia. O arma moderna la acea data, folosea un cartus metalic mai neobisnuit, avand un cui percutor integrat tubului cartus si o capsa interna.

De comparat cu revolvere similare:

 

Sursa: kringla.nu

Sursa: kringla.nu

 

Istoria revolverului Lefaucheux Model 1858 si modul de functionare sint prezentate in clipul de mai jos al lui Ian McCollum:

 

Cat despre carabina cu o singura teava si percutie cu capsa, e mai greu de identificat modelul exact, in lipsa unor fotografii si informatii suplimentare.

La lista de necunoscute se adauga practic toate detaliile despre Manufactura de Arme de la Bucuresti, cum ar fi numarul de lucratori, numarul de arme fabricate, procentul din piese care erau produse local si motivul desfiintarii acesteia.

Carol I, devenit domnitor al Romaniei in 1866, nu era cu siguranta un mare promotor al fabricatiei locale a armamentului, acesta preferand mai degraba importul din Austro-Ungaria si Germania. Alegerile respective nu erau proaste din punct de vedere tehnic, insa s-au dovedit a fi paguboase din punct de vedere al logisticii, Romania intrand in Primul Razboi Mondial fara o industrie proprie de armament si luptand impotriva fostilor furnizori ai sai de arme.

 

Both comments and pings are currently closed.

8 Responses to “Primele arme produse in Romania?”

  1. Just VAS says:

    Cateva poze mai detaliate ale carabinei.
    https://www.artmark.ro/arhiva-rezultate-licitatii/licita-ia-de-arme-de-colec-ie-i-militaria-303-2018/pusca-de-vanatoare-manufactura-romana-purtand-pe-teava-monograma-princiara-aurita-a-lui-alexandru-ioan-cuza-mijlocul-sec-xix-arma-de-panoplie.html

    La Manufactura de Arme se fabricau piese de schimb şi se reparau arme. Aici s-au modernizat modelele vechi de puşti din dotarea armatei. De asemenea au fost produse arme, dar nu de serie, ci doar de protocol.
    http://romaniancoins.org/omag/10lei2013_manufactura_arme_r.jpg
    http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Henrich_Herkt
    http://www.revista.forter.ro/_wsn/01_biblioteca/pdf/c-010.pdf
    WIKI:
    “Până la izbucnirea Războiului de Independență, fabricile de armament au fost modernizate și reorganizate după tendințele epocii (instalații de transport intern „Decauville”, instalații de apă caldă, cazane și mașini cu abur). Procesul de modernizare a continuat și după război, însă fabricile se confruntau cu un deficit semnificativ de personal calificat. Abia în anul 1892 Pirotehnia Armatei a fost complet operaționalizată. Doi ani mai târziu, a fost achiziționată și prima mașină care producea curent electric în vederea iluminării unor secții. La 1 mai 1896 a fost înființată o Fabrică de pulbere fără fum în Dudești, lângă București.
    În perspectiva intrării în război, la 31 august 1915, Consiliul de Miniștri a decis înființarea unei noi pirotehnii lângă cea veche. Noua fabrică, dotată și cu o turnătorie, urma să producă zilnic 500.000 de cartușe, 7000 de proiectile și 70 de tone de alamă.
    La data intrării în război, noua pirotehnie era parțial operaționalizată. Cu toate acestea, Pirotehnia Armatei putea produce zilnic 550.000 de elemente ale cartușului model 1893 și să încarce 1,8 milioane de cartușe. Concomitent, ea putea fabrica zilnic 50.000 de cartușe pentru pușca model 1879, 100.000 de cartușe pentru pistolul semiautomat model 1912 Steyr, 30.000 de cartușe pentru revolverul model 1896, câte 2500 de tuburi-cartuș și focoase de artilerie, precum și multe alte componente ale unor muniții.
    Din 1913, s-a asimilat în producție proiectilul unic pentru tunul de câmp 75 mm model 1904 și proiectilul pentru obuzierul greu de 150 mm. Proiectilele din fontă încărcate cu pulbere neagră au fost înlocuite de proiectilele din oțel cu explozivi brizanți.
    În timpul Primului Război Mondial, Arsenalul, Pirotehnia și Pulberăria au fost mutate în Moldova. Producția a fost semnificativ afectată din cauza lipsei materiilor prime, a personalului calificat și a unor utilaje abandonate la București.”

    Referitor la dotarea si organizarea fortelor armate romane sub conducerea lui A.I. Cuza, doua articole interesante
    http://www.preferatele.com/docs/istorie/8/quotrenasterea-milit11.php
    https://istpedia.blogspot.com/2012/11/dotarea-armatei-romane-in-doua-jumatate.html

    • admin says:

      Mersi pentru pozele carabinei insa trebuie spus ca nu e aceeasi carabina. Daca te uiti foarte atent, e vorba de doua arme diferite. Pozitia inaltatorului, forma cocosului, etc… Par a fi din aceeasi serie, insa usor modificate.

      • Just VAS says:

        Corect, abia acum am privit mai atent, gravura de pe arma a “blurat” celelalte detalii. Daca pozitia sau forma cocosului ar fi putut face obiectul unei eventuale restaurari, conforme cu “aspectul original”, amplasarea inaltatorului arata ca sunt doua arme diferite.

  2. gabitzu says:

    E interesant ca nu se stia nimic despre asta. Oare au facut doar o serie foarte mica, din care i-au dat domnitorului si altor VIP-uri ? Pentru ca daca au facut mai multe, e interesant ce s-a intamplat cu ele.
    – Au fost pentru armata? Ar fi trebuit sa ramana ceva documente …
    – Au fost pentru vanzare catre persoane private? Asta ar explica de ce nu s-au pastrat mai multe, si nu exista prea multe informatii

    Practic, daca nu i le dadeau lui Cuza, noi nici nu stiam ca a existat asa ceva. S-au pastrat pentru ca erau “ale lui Cuza” pe nimeni n-a interesat “Manufactura Romana”

    In alta ordine de idei, oricat de “impodobite” ar fi revolverele, si se vede ca s-a muncit la ele sa arate bine, tot nu mi se pare ca arata a “arme”. Sunt ciudate, “awkward”, maai ales catarea aia e dubioasa fata de un Colt clasic

  3. Petre says:

    Salut, interesant subiect, dar din pacate tin sa te corectez ca nu din Romania, ci Principatele Romane, chiar nu vroaim sa ma bag in seama cu asta, dar na.
    Romania putem zice dupa 1918.
    Si Manufactura Romana ce a mai produs in afara de aceastea ? Chiar nu gasesc nicaieri ceva despre.

    • admin says:

      Asta nu verificasem si totusi Constitutia din 1866 zice: “Principatele Unite Române constituie un singur stat indivizibil sub denumirea de România.Sursa.

  4. bojan marius says:

    Actul final in crearea noului stat unificat a fost legea din 9/21 februarie 1862,prin care se desfiinta Comisia centrala de la Focsani.Termenul de Romania care fusese frecvent,dar neoficial,folosit in anii 50 cu referire la un stat unitar,situat intre marea neagra si muntiCarpati,a devenit acum numele curent al Principatelor Unite si,incepand din 1862,a folosit in actele oficiale ale tarii.Potrivit Constitutiei din 1866-Principatele Romane sunt denumite oficial ca si ROMANIA.Totusi pe plan international se mai folosea termenul de Principatele Romane,dar dupa cucerirea independentei si,proclamarea Romaniei ca regat la 10/22mai 1881 si ,pe plan international se va folosi termenul de Romania.O explicatie pentru o productie redusa de arme a Manufacturii de arme de la BUCURESTI infiintate de AL.IOAN CUZA,este ca primele arme realizate la Manufactura de arme din BUCURESTI a fost pe la jumatatea anului 1865,iar in februarie 1866 Cuza este detronat,iar noul PRINCIPE CAROL este favorabil cumpararii de armament de origine germana si,nu productiei autohtone de armament.Cuza nu a vrut sa se faca la Manufactura de arme de la Bucuresti o productie de arme de serie mica,in sprijinul acestei afirmati este; in luna oct.1862 au fost achizitionate doua cazane din Belgia,in vederea construirii Manufacturii de arme[fabrica de armament portativ de infanterie].In acelasi an [1862] maiorul Herkt a fost trimis din nou in Belgia pt. a studia procesul de productie a armamentului portativ de infanterie.Intors in tara dupa 14 luni petrecute la Manufactura de arme din Liege,HERKT a achizitionat si utilajele necesare fabricarii in masa armamentului portativ de infanterie.IN anul 1865,fabricarea gloantelor de pusca se realiza in mod automat.