The only way is NASAMS, episodul 2

What’s in a name? That which we call SHORAD. Sau asa ceva zicea nea’ Scuturasulita.

Australia vrea sa-si cumpere un SHORAD nou si s-a decis pentru o versiune a NASAMS. Desi NASAMS nu e in general considerat un SHORAD, in cazul australian va juca rolul unui sistem cu raza scurta, inlocuind RBS-70 pe cel mai “jos” palier al apararii AA.

Motivul pentru care Australia vrea inlocuirea RBS-70 ar fi aparitia unor amenintari noi, care necesita sisteme V/SHORAD cu raze de actiune mai mari sau energii superioare fata de MANPADS-urile gen Stinger sau Igla dar si fata de Falsele-MANPADS-uri gen RBS-70 sau Mistral.

Asa ca pentru australieni raza scurta va insemna ce vor obtine cu SL-AMRAAM, considerat ca efector principal al NASAMS, asa cum e luat in calcul de australieni.

Interesant e ca atribuirea contractului s-a facut direct catre Raytheon, care a fost singurul “concurent” invitat sa “liciteze”. Raytheon a fost angajat sa cerceteze, sa masoare si sa vina cu doua propuneri.  Prima, vanilie, este NASAMS chior, asa cum este cumparat de orice alt client, cu lansatoarele transportabile dar nu mobile si radarele Sentinel.  A doua versiune este una australa, australizata, australializata locala, radarele urmand sa fie furnizate de CEA iar rachetele sa fie montate pe transportoarele Hawkei in pielea goala (rachetele, nu transportoarele) si pe camioanele HX77 in canistrele MkII. Canistrele MkII ar permite lansarea, pe langa SL-AMRAAM si a AIM-9X iar in viitor, a AMRAAM-ER.

NASAMS, si-n caruta si pe jos - Sursa: Raytheon

NASAMS, si-n caruta si pe jos – Sursa: Raytheon

CEA a prezentat deja prototipul radarului AESA CEATAC montat pe Hawkei asa ca, desi decizia nu a fost inca luata, e foarte probabil ca Australia sa aleaga versiunea hibridizata cu tehnologie locala, mai mobila, desi este probabil ceva mai scumpa.
Si totul obtinut la vedere, cinstit, fara tiganeala offsetului.

CEATAC pe Hawkei - Sursa: ANDREW MCLAUGHLIN via adbr.com.au

CEATAC pe Hawkei – Sursa: ANDREW MCLAUGHLIN via adbr.com.au

 

Australienii ar putea fi interesati sa integreze si o solutie C-RAM, prilej bun pentru Raytheon sa pozitioneze SkyHunterul propriu adica Iron Dome-ul americanizat. Prin adaugarea Iron Dome la NASAMS, Raytheon va avea practic un echivalent pentru “solutia-pachet complet(a)” israeliana compusa din Spyder si Iron Dome. Iar tehnologia Raytheon va avea prioritate pe unde se impun conditii de origine sanatoasa “NATO si/sau UE”.

Si mai interesant e ca australienii si-au impartit sarcinile AA intre Aviatie, Armata si Marina – in loc sa le dubleze sau tripleze, asa cum e in alte state, inclusiv Romania – SHORAD-ul cazand in sarcina Armatei (programul LAND 19 Phase 7B, adica NASAMS), MRAD-ul in sarcina Aviatiei (programul AIR 6500) iar LRAD-ul in sarcina Marinei (programul SEA 4100 Phase 2, adica AEGIS).

Singura regula “normala” respectata de australieni e ca sistemele lor cu raza de actiune medie sa bata mai mult decat alea cu raza scurta. Doh! Asa ca pentru MRAD-ul care va fi cumparat prin AIR 6500, Raytheon poate pozitiona fie AMRAAM-ER, fie Patriot.
Incepe sa arate ca solutia-pachet ideala.

Cat despre rachete, australienii au voie sa cumpere 108 de AMRAAM C-7 plus conexele pentru frumoasa suma de USD240mil.

Se asteapta decizia finala dar nu va fi cine stie ce surpriza.

Both comments and pings are currently closed.

4 Responses to “The only way is NASAMS, episodul 2”

  1. gsg9 says:

    australienii astia sunt nevricosi, se enerveaza unul si rade 50 de aurolaci intr’un sprint 🙂

    altfel lumea se uita dupa nasams, lituanienii, finlandezii si altele

    noi…ne uitam la Luna ca sa creasca porumbul

    si la cat de mare e tzarisoara aia si Patriot tot cu raza scurta e, acolo le trebuie ICMBMuri sol-aer:)

    au ratat si offsetul, damn, pana si romanii au reusit sa se bage la niste piese strunjite la nushce suporturi, infuzie de tehnologie in industria natzionala 🙂

    • admin says:

      S-o face si export la piesele alea strunjite de Patriot? Ca asa zice teoria ca iti recuperezi banii pe offset.
      Sau nu, ce e dat e bun dat, “s-a facut productie nationala”, ura si la gara. Construim national-socializmul de Dambovitza. Noi construim, nu gandim.

    • Ilie says:

      E si strunjirea in sistem imperial/fractional treaba high-tech! ca te pune americanul sa-i masori tolerantele in toli si le da la ale nostrii cu virgula. Numai ca in sistem american virgula e punct. Complicata treaba, dar daca ne-am dorit offset…

  2. gsg9 says:

    oooooztreilienii cica au niste programe de inarmare foarte agresive per capita de furajata

    On a per capita basis they have to have one of the MOST AGGRESSIVE modernization programs going today. Not just for one service but seemingly across all three simultaneously.

    de exemplu la air force, numai bunatatzi

    https://www.snafu-solomon.com/2019/03/australian-air-force-approaches-its.html

    la uscate si marina la fel, te duci pe wiki la future procurement si te iei cu mainile de cap 🙂

    nu cred ca’i pt niscaiva refugiatzi cu barca si nici pt papuasii din noua guinee…

    cred ca muricanii ai inarmeaza puternic pt vreo eventuala discutzie in doi sau mai multzi cu tzainiiziili