Ungaria, Turcia, Romania

Mai tine cineva minte “blindatul realizat in parteneriat de Romania si Turcia”, asa cum a fost prezentat la BSDA 2018 Ejder Yalçın? Afirmatia nu a fost inca explicata si misterul nu a fost elucidat desi informatia a fost preluata de mai multe surse media.

"Blindatul romano-turc" - Sursa: aa.com.tr

“Blindatul romano-turc” – Sursa: aa.com.tr

 

Alaturi de Ejder Yalçın, la BSDA 2018 a fost prezentat inca un 4×4, blindat mai usor, pe nume Yörük, ambele fiind produse de Nurol Makina Sanayi. Turcii zic ca romanii ar fi aratat ceva interes pentru Ejder Yalçın insa nimic concret pana acum.

Se pare ca ungurii s-ar fi miscat mai hotarat – interesant cum deodata au tot inceput sa cumpere echipamente militare – si exista informatii cum ca vor achizitiona un numar de masini 4×4 Ejder Yalçın si Yörük de la turci.

Blindatele turcesti la ziua fortelor armate maghiare - Sursa: AA via dailysabah.com

Blindatele turcesti la ziua fortelor armate maghiare – Sursa: AA via dailysabah.com

 

Cam despre ce ar fi vorba, mai intai Ejder Yalçın:

 

Un vehicul cu masa maxima de 14 tone, din care 4 tone ar fi sarcina utila, care poate transporta, in functie de configuratie, pana la 11 militari.  Ejder Yalçın este mult mai masiv decat Humvee/VAMTAC, JLTV sau Iveco LMV, fiind oarecum similar cu KMW Dingo 2 dar cu o sarcina utila si o capacitate de transport superioara fata de masina germana. Greu de spus unde este compromisul. Alte masini similare ar fi AMZ Zubr a polonezilor, BOV M16 Milos a sarbilor sau Bushmaster PMV a australienilor.

Ca un element interesant, suspensia lui Ejder Yalçın ar fi fost proiectata de cehii de la Advanced Design Solution, semn ca turcii au invatat sa nu se bazeze pe “experienta locala” ci sa apeleze la firme specializate in anumite domenii – de notat si pentru folosul altora.

Sursa: ads-cz.com

Sursa: ads-cz.com

 

 

Ejder Yalçın ar fi deci un infantry mobility vehicle, transportor blindat specializat, posibil inlocuitor pentru TAB-79 daca s-ar dori mai multa protectie si o capacitate de transport mai mare.

La cele 10 tone ale sale, Yörük e un vehicul 4×4 similar cu Sherpa Light Scout al Renault Trucks Defense. Misiunile indeplinite de Yörük par sa fie in mare aceleasi cu cele ale Ejder Yalçın insa vehiculul este mai usor si compromisul se vede la nivelul protectiei.

 

 

 

Din punct de vedere al greutatii si capacitatii de transport, Yörük se apropie cel mai mult de TAB-79, dintre vehiculele aflate in dotarea Romaniei, asa ca ar fi un inlocuitor din aceeasi clasa.
Vom vedea cum au de gand ungurii sa le foloseasca pe ale lor.

Ca veni vorba de inlocuirea TAB-79 si de blindatul romano-turc, avand in vedere ca Moreniul someaza, prinsi ca magarul nehotarat intre Agilis si Piranha, poate ca solutia salvatoare ar fi productia unui nou vehicul blindat 4×4. Din Turcia sau din alta sursa.

 

Both comments and pings are currently closed.

18 Responses to “Ungaria, Turcia, Romania”

  1. Marius Z. says:

    In catalogul Romarm inca se afla RN-94…
    http://romarm.ro/qrtfiles/uploads/2018/07/CATALOG-2018.pdf
    http://romarm.ro/product_category/on-wheels/
    http://www.uamoreni.ro/

    Al carui echivalent ceva mai nou ar fi fost Nurol Ejder 6×6, din care se pare ca a derivat Yalcin 4×4:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Nurol_Ejder

    Ejder nu se mai afla in catalogul firmei:
    https://www.nurolmakina.com.tr/en

    Intrebari:
    1.) mai avem nevoie de capacitate amfibie?
    https://www.youtube.com/watch?v=P5_vIc_3nTE
    https://www.fnss.com.tr/en/product/pars-4×4

    2.) Nivelul de protectie n-ar trebui sa fie similar cu al fratelui mai mare, 8×8, caz in care ne ducem in alta liga, la probabil + 16 tone?

    3.) Clasa de blindate in gama 8-12 tone nu ar putea fi folosita in alte misiuni, cu echiparile de rigoare, cum e cazul BRDM-2 revamped de Belarus in Cayman (un fel de Fenek light)?

    4.) Avem nevoie si de o platforma 6×6?

    • admin says:

      La un moment dat se “zvonea” interesul pentru Textron M1117, care are cam aceeasi greutate cu Ejder. Deci ceva-ceva, e acolo. Cineva (din MApN) vrea un 4×4 greu, la 14-15 tone.

      De amfibii probabil ca am avea nevoie dar conteaza detaliile, unde si pentru ce misiuni. Probabil ca 6×6 e inca viabil ca platforma specializata – pentru transportul aruncatoarelor de bombe, etc. Trebuia sa fie o postare si despre asta…

      • Marius Z. says:

        In cazul in care se confirma ala mic si greu, la +14t, atunci practic am putea avea 2 nise la 4×4 (pastrand-o si pe cea “10t”), in afara de cele usoare la +2,5t si +7t…

        Si da, 6×6 ar avea o paine de mancat… ramane de vazut daca e mai potrivit un derivat din alea grele sau o platforma mai simpla, neamfibie si mai ieftina, pe stilul mostenirii BTR-152/ Bulat, mai MRAP, asa.

        • Marius Z. says:

          Mi-a placut ce au facut cu Mack VAB MKIII, doar ca nu s-a vandut si nici nu au implementat ceva similar pe VAB 4×4 (desi pt. noi ar putea fi o idee pt. TABC 79). Francezii, pentru inlocuirea VAB 4×4, dezvolta un VBMR 4×4 la +15 tone (VAB 4×4 ajunsese la 13 tone) si un cost estimat/ bucata intre 5-700.000 euro…
          Ca tot zici de Textron M1117, evolutia sa in TAPV a ajuns la 18 tone (linia plecand de la M706 Cadillac Gage Commando la 10 tone , trecand pe la M1117 de 13 tone)…
          La noi parca era in stadiu de proiectare/concept candva un SAUR-4…

          • admin says:

            Banuiesc ca cei de la Moreni sint ocupati cu Agilisul, n-au timp de chestii din astea mici. Ii lasa pe cei de la Stimpex sa se demarce.

          • Marius Z. says:

            Moreni sunt mai degraba ocupati cu revizii capitale la TAB-uri si MLVM-uri iar pe partea de nou, mai mult blocati decat ocupati, am auzit ca mai incearca sa strecoare Saur 2 la export, pe la cine mai trece sa-i intrebe de sanatate…
            Ar mai fi avut ceva extra daca se facea modernizarea de MLI-84, care a fost blocata ca sa NU CUMPERE Puma 🙂

            • admin says:

              MLVM, (primul?) pe lista chestiilor senilate care ar fi bine de inlocuit cu ceva un pic mai bun.

  2. Just VAS says:

    “Cineva (din MApN) vrea un 4×4 greu, la 14-15 tone”
    Problema vehiculelor 4×4 aparute ca ciupercile dupa ploaie (MRAP base), o constituie protectia sporita a militarilor din interior si protectia scazuta spre “nula” a rezervoarelor, blocului motor, radiatoare, etc.

    Producatorul listeaza cam in aceasta ordine:
    Explosive Ordnance Disposal
    Border Surveillance and Security Vehicle
    Air Defence Vehicle
    Command and Control Vehicle
    Combat Vehicle
    CBRN Surveillance Vehicle
    Combat Vehicle
    Personnel Carrier
    etc.
    …capabilitatile vehiculului (valabil si pt alte auto “similare”)

    Cred ca MApN vrea pt gama 14+ tone, ceva mai putin dependent de alte forte pt supravietuirea vehiculului si a echipajului.
    Usurinta/greutatea in imobilizarea vehiculului e factorul cheie aici… stim toti, ce inseamna “Sitting Duck”.

    • admin says:

      Am observat acelasi lucru, uitandu-ma la Ejder cel mare, 6×6 – vroiam sa mentionez in postare dar… Dupa care mi-am amintit de mockupul TBT-ului testat in poligon de ACTTM care avea aceeasi solutie. Se pare ca asta e viitorul imediat, toate “organele” in afara cutiei, care e apoi catarata peste mataraie.

  3. Marius Z. says:

    Apropos, ca i-ai mentionat pe unguri, astia aveau MRAP-ul ala de 15 tone:
    https://hu.wikipedia.org/wiki/RDO-3221_ABV_KOMONDOR

    • admin says:

      Interesanta ragalie. Parca ungurii n-ar fi trebuit sa aiba industrie militara, umbla o legenda.

  4. gsg9 says:

    TAB79 parca era la cercetarea analizei factorilor de risc ai cercetarii cu un blindaj decat 8mm si e amfibiu

    magaoaia aia turceasca nu e amfibie decat pe fundul apei si nu cred ca e buna pt combat-recon ci doar pt transport

    hanlocuitor pt TAB79 ar fi EBRC Jaguar, CVR(T), ramane ca MApNul sa se intereseze, decat zic 🙂

    • admin says:

      Pai nici Jaguarul nu e anfibiu. Deci nici francezii nu iau la ISR-ul lor chestii anfibii. O fi decat anfibiu de desert.

      Deci unde merge Jaguarul merge orice nicovala din asta gen Ejder al-Ildirim ibn Shikidim .

    • gsg9 says:

      la noi e anfibiu probabil penca ca ploo mai des ca in Sahara pe unde se lupta emiratezii si nu astupa nimeni gaurile, ma rog, nu pun accentu’ pe cacapacitatea anfibie cat ca e autoturism de cercetare si ar trebui inlocuit tot cu unul de cercetare, Al Pulirim El Pulerim Ibn Rahat asta nu e cercetator acreditat la institutul national de cercetare a cercetarii, altfel pt romulani s’au ieftinit scuterele electrice, la 400£ iei unul bunicel Xiaomi Ninebot Mijia M365 Smart Electric Scooter, decat zic

      • admin says:

        Cica ne desertificam si noi, din cauza deseurilor de plastic. Sau schimbarii climei, gaurii de ozon, petelor solare, etc.. Rezultatul e ca or sa treaca Wadi al-Olt pe rotile.

  5. RTI says:

    Gradatii (inclusiv cei etilici) cu multe doctorate despre doctorate nu comanda romanesc sau aproape romanesc (Saur x, TBT, RN94, Agilis) ci se se orienteaza spre Pirande. Poate ar trebui sa mai caute pe la aia prin ograda si alte acareturi gen : Eagle sau Duro (ca tot vor si ceva mai usor). Au inclusiv o platforma senilata ce suporta 120mm, ba chiar si 155mm, oricum nu au bani de tancuri si chiar daca ar avea nu cred sa ia ceva modern. Teoretic am putea suda si noi ceva table pentru Ascod,Piranha,Duro,Eagle, ca sa ii spunem coproductie.

  6. xv says:

    E bun pentru Politia Militara, CLI, nu pentru cercetare
    La Cc iti trebuiea amfibiu, subscriu la ce a zis GSG-ul.
    Asta are silueta prea mare si la cc nu-ti trebuie trenu sa transporti 11 cercetasi, grupa are mai putini
    Turcii mai produc o jucarie misto inspirata din Fennek, aia da, merita

    • admin says:

      Vad ca si ei zic ca 6×6 ar fi speciala pentru cercetare in timp ce 4×4 nu chiar, de unde trag concluzia ca spatiul in plus conteaza. Sau nu strica. Dar da, nu e cat Ejder.