Vesnicia s-a nascut la Cugir

 

Cu ce plecam de aici:

1. In 2019AD Cugirul tot n-a inteles ca pentru piata americana e foarte necesar patul reglabil. Pentru ca ei n-au mancat salam cu soia.

2. Specialistii de la Cugir au reusit sa “imbunatateasca” incarcatoarele de noua generatie facandu-le mai putin fiabile. Macar nu sint compatibile cu cele vechi /sarcasm off. De fapt nu, sa-l lasam pe on.

3. Finisarea pieselor metalice, misterul lumii e. Daca e intr-adevar doar o vopsea mai groasa, sa-i dam timp zic. #pesimism

4. Inteleg ca este decizia importatorului Century Arms insa parca era frumos sa vina la pachet cu o luneta IOR. #cooperare

5. Nu discut afirmatia cum ca munitia “grea” tinde sa dezmembreze agregatul. Doar ca nu e ilogic.

6. Macar precizia a ramas per total la fel ca la cele vechi, au reusit sa n-o afecteze prea mult. Ca de imbunatatit, nici pomeneala. #optimism

7. USD1.800? ‘nuff said.

A ajuns in sfarsit Cugirul la cel mai de jos nivel posibil? #pesimism vs #optimism

Both comments and pings are currently closed.

46 Responses to “Vesnicia s-a nascut la Cugir”

  1. Marius Z. says:

    Bine punctat!
    Daca tot e asa scump, ar fi putut macar sa faca un parteneriat cu altii care macar se pricep sa adauge niste kit-uri peste materialul brut al Cugirului.
    Pacat nu s-au priceput sa umble putin la mecanismul de recul (unul dintre punctele slabe)… solutii ar exista, macar sa se fi “inspirat” de la israelieni.
    Apoi e intotdeauna loc de mai rau, eu zic ca nu au ajuns inca la fundul sacului, insa cusaturile de acolo incep sa se vada 🙂

    • admin says:

      Partea mai proasta nu e ca le vand asa civililor din US ci ca asta e si configuratia pentru RoArmy. O pusca “de precizie” care nu are pat si obrazar ajustabile, in anul 20-20. Ceva ce a fost proiectat luand in considerare (asa speram noi) dimensiunile antropometrice ale soldatului roman din ’70 iarna, fara vesta antiglont, trebuie sa se potriveasca si acum, in noile conditii. Daca nu, merge si asa. Pana si rusii au pus la SVDM pat si obrazar ajustabil.

      • seba says:

        Stilul vintage este la modă.

      • Marius Z. says:

        Patul si obrazarul se poate spune ca fac parte din categoria gadget-uri, chestii pe care le poti configura din kit-uri.
        Eu speram si la niste mici modificari/ ajustari de finete la mecanismele interne, postate de altii pe aici si pe dincolo… gen:
        – micsorarea canalului de gaze ?
        – supapa de reglaj fin pentru recuperatorul de gaze?
        – modificari ale cutiei mecanismelor similare cu cele propuse pentru familia AK?
        – modificari suplimentare ale franei de gura?

        Chestii care nu doar sa creasca precizia ci sa valorifice si capacitatea de a trage lovituri in secventa rapida… astea pana sa ajungem la sine, obrazare si alte fineturi. Dar da, daca nici la chestii mai simple nu s-au gandit, ce sa vorbim de mecanisme!

        • admin says:

          Toate modificarile alea au impact direct asupra functionarii armei. Daca ei au schimbat decat incarcatoarele si au probleme, care sint sansele sa modifice mai mult si sa iasa bine?

          A nu se intelege ca incarcatoarele ar fi o chestie simpla, din contra, sint cele mai importante elemente ale functionarii armei dar totusi au modificat un singur element. You had one job!

      • stan says:

        da de ce sa se deranjeze directori aia de la cugir cu dezvoltatul si cercetarea unei arme mai bune???? ca ei tot acelasi salar il iau
        nu ii ca si cand daca au vanzari mai mari iau salar mai mare
        tot atat iau
        deci de ce sa se deranjeze ?????
        sant numiti politic nu pe baza de performante deci de ce sasi bata capu cu ce ati spus voi mai sus
        stiu ca atunci cand vin aialalti tre sa se dea la o parte
        dar daca firma ar fii privata sau macar 51% sa fie la privat si 49% la stat altfel ar sta treaba
        DAR NA NOI NU NE VIMDEM TARA O FALIMENTAM

  2. gsg9 says:

    presupun ca o arma moderna cu luneta e mult mai scumpa, daca se va vinde prin state rapandula asta e totusi bine 😀 tropaim, tropaim 😀

    firma de stat, nu?
    ca sa faca o arma mai jjjjjmechera presupun ca le trebuie alta linie/utilaje + multe altele, ori aia presupun ca sunt tot cu linia sovietica de pe vremea impuscatului de craciun

    daca statului ca administrator i se rupe pla si nu e interesat sa investeasca in alta linie/utilaje + cercetare/proiectare/dezvoltare/pregatire oameni atunci astia nu’si cumpara utilajele din banii de salariu si nici nu cerceteaza cu creionul pe hartie

    asta au cu asta presteaza, psl si akm stiu sa faca, le mai indreapta tzevile pe genunchi si le mai iau la pila, le mai trag un strat de vopsea

    daca ar avea ultimele super utilaje si s’ar investi multi bani in oameni/cercetare atunci da, sa le pretinzi

    dar statul importa pana si pulberile

    asta e nivelul in PesedeSTAN

    #PSD_Forever

    #Dancila_Presedinte_Pe_Viata

    #UnSingurPartidInParlament

    #Pensi’Specia-lel-aTuat-aLu’mea

    • admin says:

      Rapandula se vinde prin State la civili colectionari. Daca s-ar fi vandut armatei vreunui membru NATO (ca la State nu ma pot gandi) atunci am fi tropait puternic, de s-ar rupe podul. De fapt, se vinde armatei unui singur stat NATO asa cum e, parte a problemei.

      N-or avea ei ultimele utilaje dar nici nu sint necesare pentru pilirea corecta a incarcatoarelor.

      • Marius Z. says:

        eh, pilirea corecta a incarcatoarelor… e doar manopera inutila ce contribuie la cresterea costului produsului, ca pretul e deja crescut. Dar na, de unde sa ceri la o firma de stat: utilaje vechi, angajati in prag de pensionare, salarii care este, director numit politic, bani de investitii = “de la anul, o sa”.
        #Merge_si_asa
        pentru ca cel mai probabil…
        #Nu-ai_cu_cine

    • gsg9 says:

      nu, ca nu le iau apararea…

      s’or fi plictisit sa pileasca tzeavile si la incarcatoare si’au bagat picioarele

      sau si’au bagat picioarele #random

      la stat tre sa fi prost sa muncesti prea mult

      #noinefacemcamuncimeisefaccaneplatesc

      • Marius Z. says:

        Sau doar utilaje tot mai vechi si imprecise + oameni in prag de pensionare (mai tremura mana, mai tulbure vederea, inclusiv la CTC-eu)

        • Ilie says:

          Cred ca au si unele mai moderne:
          http://www.facugir.ro/anunt-achizitie-centru-de-prelucrare-cnc-vertical-in-3-axe-2/

          iar despre lunetele ce vin tocmai de la Novosibirsk: a fost licitatie. Ori IOR era mai scump ori nu s-au angajat pentru un numar asa mare intr-un timp asa scurt (lipsa de comunicare….)
          http://www.facugir.ro/anunt-achizitie-luneta-lps-4×6/

          • admin says:

            Sau vorba lui radu, sfanta spaga. Pentru ca de la rusi poate pica ceva si pentru gura celor de la Cugir, de la IOR n-au sanse. /glumesc

          • admin says:

            Da’ un CNC de incarcatoare n-au cumparat? /inca glumesc dar mai putin

          • Ilie says:

            CNC de incarcatoare? hmmmm
            ala trebuie sa fie minim cu 5 axe sau inca n-au reusit sa-l conecteze la CugirCAD….
            Deci ce au cumparat este momentan doar pentru suruburi cu filet pe standa si pe dreapta, restul se face pe alea vechi.
            Macar sper ca au imbunatatit conditiile de munca ca sa nu-si mai piarda viata angajatii prin Cugir la fabricile din cadrul RomTehnica.

            • admin says:

              Axe fara numar, fara numar.

              Asta e prima si cea mai importanta chestie. Cand auzi in ce conditii de lucru primitive lucreaza, iti dai seama si de controlul calitatii din uzina. Pentru ca un japonez sau german ar imbunatati mai intai conditiile de munca, sa nu mai ia foc uzina. Dar noi nu sintem japonezi sau germani.

  3. stan says:

    daca vreti arme si sisteme de armament performante in romania trebuie sa privatizam industria de armament
    trebuie sa o privatizam inteligent nu cum a facut iliescu cu 1 dolar fabrica si apoi au duso la fier vechi
    eu as zice ca 49% sau 50% sa ramana la stat iar restul sa fie vanduta pe bani multi catre cineva care chiar stie si vrea sa produca in romania
    ori o firma din industria de armamanet la nivel european sau chiar unor romania care vor sa intre in industria asta sau chiar listate pe bursa

  4. radu says:

    Sa vedem si jumatatea plina acum heh

    https://www.youtube.com/watch?v=S2-7wvIQHFY

    Nu inseamna ca Cugiru (li se cam potriveste cacofonia) nu trebuie urgent sa lucreze putin (mai mult) la ergonomie, materiale mai moderne, pat, sine etc dar arnmele propriuzise sunt mai mult decat OK pe interior si la mecanisme.

    O colaborare cu IOR ar fi mai mult decat necesara si binevenita da amu, depinde de cine marca banu si face dosaru cu cerinte (intre care sfanta spaga si binevenitul comision nu prea pot veni de la Cugir, dar de la altii, Beretta sa zicem la intamplare si fara insinuari, ar putea).

    • admin says:

      Armele mai mult decat OK pe interior si la mecanisme nu dau incidente de tragere de tip FTF din cauza incarcatoarelor prost fabricate adica exact ce au schimbat intre vechea si noua versiune. Problema a fost demonstrata in fata ta, la o arma produsa in 2019. Deci noua versiune de PSL nu mai e o arma mai mult decat OK pe interior si la mecanisme.

  5. Petre says:

    Arme vandute prin cine-stie ce retele de grupuri catre marea majoritate a insurgentilor lumii, o gasesti unde nu te astepti, in nai toate conflictele.

    Ce “chestii” de finete pentru marketing si apoi mai trebuie “bugeturi” si pentru aia, ei as…marfa se vinde singura ca falosul Ferarri-ul, cel rosu…

    E arma insurgentului underground si Cugir crede ca si americano’ vrea la fel sa fie si sa vrea sa fie.

    Si de directori numai de bine, ei duc in spate pe pulifricii care ansambleaza..

  6. habarnistul says:

    Nu e chiar asa …
    Cugir vinde o semiclona Dragunov .
    Punct .
    De ce ?
    Pai asta cere o anumita piata .
    Clientul nostru , stapanul nostru 🙂 .

    Adica tehnologie chinezeasca din anii ’70 , transformata intr-o arma nascocita de un colectiv de geniu de la Cugirul acelor ani , colectiv care s-a inspirat copios din celebra RPK sovietica .
    Da , exact , nu Dragunov sta la baza PSL , ci RPK .
    De ce vinde acea arma rednecilor americani ?
    Fix pentru asemanarea vizuala .
    Daca cumva se schimba ceva ( pe ici pe colo , in partile esentiale ) rednecii americani nu o vor mai aprecia , deoarece nu va mai fi ( semi ) clona Dragunov .
    In plus , PSL seamana 🙂 mai mult cu clasicul Kalasnicov decat cu Dragunov .
    Va invit sa nu-i suspectati de prea multa inteligenta pe redneci , ei nu doresc o arma scumpa , de mare precizie .
    Nu , ei doresc sa se joace cu ceva ce seamana cu Kalasnicov , dar cu pretentii de arma de precizie .
    Desigur , PSL are si solutii inovatoare ( blocarea ansamblului portinchizator in spate dupa golirea incarcatorului pentru a micsora timpul de reincarcare ) iar frana de gura clasica pentru PSL nu este chiar o frana de gura eficienta in sensul micsorarii reculului , ci este mai mult un ascunzator de flacara combinat cu un compensator al zvacnirii in plan vertical , inspirat ( parerea mea ) din vechea licenta Tokarev SVT , fabricata sub licenta la Cugir in anii ’50 .
    Fata de o frana de gura eficienta ( solutiile tehnice sunt cunoscute de 100 de ani 🙂 ) , cea folosita la PSL nu produce un zgomot excesiv de mare in apropierea tragatorului dispus izolat , pentru a nu desconspira pozitia de tragere ( evident , doar la primul foc , la urmatoarelele focuri factorul surpriza se micsoreaza … pana dispare 🙂 ) Este motivul pentru care la AKM clasic se foloseste un compensator ” slant ” si nu o frana de gura eficienta .
    Reculul tine de multi factori , care pot fi combatuti punctual .
    Intarirea cutiei mecanismelor este una din solutii , prin ranforsarea cutiei mecanismelor ( sudura in puncte sau nituirea unor coltare in locurile cu sarcini mecanice mari ) sau prin folosirea unei table de otel inalt aliat cu o grosime mai mare ( 0.8mm la AKM , 1mm la RPK ) , prin cresterea masei totale a armei folosind o teava cu profil greu , prin adaugarea unei mase in patul armei ( penarul cu accesorii din patul armei la AKM avea fix acest rol ) .
    Conteaza si echilibrarea armei , de aia vechile regulamente ( ZB , AKM etc ) prevedeau atasarea baionetei la arma , pentru a deplasa centrul de greutate al armei cat mai aproape de axa vericala a incarcatorului , astfel incat consumul de munitie sa nu afecteze in inaltime pozitia armei pe tinta …
    Habar nu am cum mai sta cu echilibrul PSL-ul cu luneta sau fara , au trecut multi ani de cand am avut asa ceva in mana …
    Colectivul de proiectare a incercat toate solutiile : micsorarea recului prin montarea acelei frane de gura tip Tokarev SVT , cutia mecanismelor este realizata din tabla de otel groasa de 1 mm , teava este cu un profil mediu spre greu , cromata dur pe interior , cu finisaj inelar pentru o suprafata de racire mai mare .
    S-a incercat montarea unui buffer cilindric din cauciuc butilic peste arcul recuperator la capatul fix din cutia mecanismelor , dar fara rezultate notabile si din cate stiu eu a fost un drum inchis .
    Problema principala vine din modul de functionare ( cu piston lung si gaze in exces ) , de aia nu se poate monta o valva de reglaj a cantitatii de gaze recuperate .
    La Tokarev / Dragunov situatia e diferita deoarece se foloseste alt principiu , dar nu face obiectul discutiei de fata . Pe scurt , Dragunov are un recul mai mic , dar are o fiabilitate mai mica decat PSL .
    De aia in România s-a ales solutia PSL .
    Da , ergonomia este importanta , obrazarul este oarecum acceptabila pentru un tragator de inaltime medie din Romania ( 1,7 m – 1,8 m ) daca se trage cu aparatele de ochire mecanice .
    Daca se monteaza luneta , se schimba socoteala : distanta intre umar si axa de ochire este mai mare , probabil ca se potriveste la tragatori cu inaltimea de peste 1,9 m .
    Dar ” merge si asa ” ca-n România , in anii ’80 noi pliam boneta / caciula si o aplicam peste obrazar .

    • admin says:

      Da, Cugirul vinde o semi-clona de Dragunov. De ce? Eu as zice ca mai degraba pentru ca asta are in catalog. De ce? Pentru ca asta vinde din ’70 armatei romane. Ca s-a nimerit sa semene cu Dragunov e mai mult o intamplare fericita (din perspectiva pietei US) si nici macar intamplarea nu-i prea intamplatoare avand in vedere ca Dragunov seamana exterior cu AK-ul pe care se bazeaza PSL-ul. Si daca vroiau sa faca PSL-ul diferit de Dragunov, tot n-ar fi putut pentru ca AK e tot ce stiau sa faca. Deci de fapt singurul element copiat de PSL de la Dragunov in mod voluntar, e patul de lemn. N-am nimic impotriva Cugirului sa vanda paturi de lemn stil Dragunov pe piata americana insa ar trebui sa vanda PSL-uri cu pat reglabil (doar ca un exemplu de imbunatatire) RoArmy, ceea ce n-o face. Si nu putem suspecta RoArmy ca vrea neaparat stilul vizual al Dragunovului. Dupa cum se vede din clip, nici macar toti americanii nu vor imaginea Dragunovului clasic, unii schimba patul de lemn cu unul mai confortabil la prima ocazie.

      Despre arma productie 2019: deci imbunatatiri ergonomice zero insa fiabilitate redusa din cauza incarcatoarelor “proprietare” gen2 prost fabricate. Buna treaba, tineti-o tot asa. De fapt, daca modificarile o fac mai proasta, macar sa nu mai modifice nimic si tot e un “castig”.

    • admin says:

      Problema principala vine din modul de functionare ( cu piston lung si gaze in exces ) , de aia nu se poate monta o valva de reglaj a cantitatii de gaze recuperate .

      Aici sarbii n-au fost de acord, PSL-ul lor (Zastava M76 care se bazeaza tot pe mecanismul AK in loc de Dragunov) are valva de reglaj. Macar putem sa copiem solutia lor.

      Dar da, problema in general e combinatia dintre pistonul lung si gazele in exces. Ca sa te apuci sa o corectezi, inseamna sa stii ce faci adica sa treci de nivelul de pilire a unor incarcatoare. Deocamdata se pare ca acolo am ajuns.

    • Marius Z. says:

      Ca ai pomenit de echilibrarea cu baioneta, probabil solutia mai buna ar fi fost teava mai grea (ca tot era nevoie si de calitate + ghintuire superioara pentru o balistica mai buna) coroborata cu o frana de gura adaptata, pentru a reduce la minim tendinta aceea de inaltare la tragere (inclusiv a glontului spre dreapta sus) si a avea nevoie de mai putine corectii din luneta.

      Apropos, nu Thompsonul avea frana aceea de gura cu iesirea orientata oblic in sus ca sa compenseze inaltarea tevii?

      • admin says:

        Nu asta ar fi problema principala. Daca toate gloantele ar urma exact aceeasi traiectorie (drepta-sus, jos, pe dupa garduri, nu conteaza) solutia ar fi simpla. Dar nu se intampla deci nu e.

  7. rthythy says:

    Cartelurile mexicane cumpara orice din sursa autorizata, mai ales de cand sunt conduse (din nou, dupa Zeta si Templarios) de agenti americani.

  8. habarnistul says:

    Nu cred ca este mai buna varianta folosita la Zastava M76 etc decat cea folosita la PSL Cugir 🙂 .
    Evident , de-a lungul timpului au mai avut si altii acesta idee de inspiratie Browning , poloneza , sarbeasca , ungureasca , ceheasca sau israeliana etc .
    Culmea , au fost testate toate , chiar si unele variante proprii … singura cu rezultate acceptabile a fost cea de inspiratie sovietica RPD .
    Era usor de demontat si curatat , avea doar doua componente suficient de mari ca dimensiuni care nu se puteau pierde usor , doar trei pozitii de reglaj ( frig , normal , cald ) suficiente pentru situatiile tactice din România ( diversitatea de munitie , relief si clima ) .
    Dar , dupa ce s-a facut totalul general la punctaj , a rezultat fara echivoc nu e o solutie fiabila si complica viata si cariera tragatorului 🙂 .
    Cei ce s-au impotrivit 100% cu argumente temeinice la introducerea unei valve de reglaj a cantitatii de gaze au fost cei de la vanatorii de munte , cel putin asa se discuta in anumite medii sociale , in anii ’80 …
    Dragunov avea niste tabele de reglaj ale valvei de gaz , infiorator de complicate cu privire la temperatura ambianta , tipul glontului etc si reglajul valvei , daca imi amintesc bine avea 11 pozitii de reglaj ( daca gresesc va rog sa ma corectati ) … pai asta e treaba pentru intelectuali , nicidecum pentru soldatul analfabet dar semifunctional , originar dintr-o anumita zona etnofolclorica 🙂 … nu am dorit sa folosesc alta rima .
    Functia PSL-istului in cadrul plutonului Ro Army era aceea de ” Designated Marksman Rifle “, abreviat DMR in limba aliatului strategic si transatlantic , nicidecum ” sharpshooter ” sau alte echivalente anglosaxone …

    • admin says:

      Daca stau si ma gandesc bine, prin alte medii sociale se vorbea ca motivul pentru care esticii nu prea aveau subofiteri e ca sa dea trupei ca dotare cate un ofiter-intelectual. Acea personalitate ar fi putut deslusi inscrisurile de pe tablitele de la Cugir, perioada epocii de tabla, si sa comande trupei schimbarile necesare.

    • admin says:

      Doar ca nu e un mecanism AK ci SVD prin partile esentiale. Iti zice chiar in text: “The Chukavin is essentially a revamped and upgraded AK, using a similar firing mechanism to the AK — a gas operated rotating bolt setup — albeit with a short-stroke piston.” Adica exact definitia SVD-ului, un AK cu piston scurt. Omul care a scris articolul putea sa zica mai clar: e un SVD modernizat. Adica nu ceva similar PSL-ului, daca asta era ideea.

  9. habarnistul says:

    Mda , piston de gaze articulat ( articulatie tip sfera , exact ca in link-ul anterior ) si eventual o valva de gaze tip RPD , impreuna cu un buffer modern de cauciuc , pat telescopic + rabatabil avand un obrazar reglabil , frana de gura directionala 🙂 ( exista si asa ceva ) , compensator de recul inglobat in patul rabatabil , bipod , sina Picattini / Weaver , posibilitate tragere ambidextra , tragere in conditii de iarna ( cu manusi ) etc .
    Toate au mai fost analizate pe aici …
    Istoria ne invata ca nu invatam nimic din istorie .
    Scuze , nu am gasit alta rima 🙂 !

    • admin says:

      Pusca cu repetitie scoatem din ea. Iti dai seama sper ca dupa atatea modificari made in Cugir nu va mai trage foc semiautomat in vecii vecilor. Dar am auzit ca face bine la precizie.

  10. habarnistul says:

    @admin :
    Am detectorul de ironie activat de 30 de ani …

    • admin says:

      Vroiam decat sa ma asigur ca nu rejecteaza nivelurile extraordinar de ridicate de ironie.

    • admin says:

      Isi dau singuri cu stangu-n dreptu. Daca ar vrea doar retehnologizare, ar fi o chestie. Romarmul/Min Ec e apropitarul deci trebuie sa marce banul daca nu sa lase alt proprietar sa o faca.
      Dar sa vrei sa obligi un client sa-ti cumpere produsele, indiferent cat de proaste si/sau scumpe si/sau invechite sint, asta e de dinainte de ’89. Cineva trebuie sa-i aduca la realitatea 2019.

  11. habarnistul says:

    Unii nu inoveaza , ci acționează ca un catalizator de proces , unind câteva soluții tehnice binecunoscute , verificate in timp .
    Sunt invidios că la noi nu e promovată creativitatea , iar cei cu idei sunt marginalizați .
    Spre lămurire, nu pot să cred că toti inginerii si factorii de decizie de la Cugir sau restul uzinelor similare sunt idioți din nastere .
    Uite un exemplu , Cugir ar putea face ceva asemănător cu MP17 :
    https://www.fluxdefense.com/

    Cu siguranță nu este ” È™tiință extraterestră .

    Cumva , piata de PSL / Draco etc se va satura sau va dispare pentru jucatori mici gen Cugir, încremeniți in istoria prelucrarii metalelor ( cei de la Cugir nu fac arme , ci prelucrează metale 🙂 nu am gasit alta rimă 🙂 ) iar o dată cu intrarea pe piață a altor jucători de nivel superior ( Zastava , Norinco , Molot etc ) .
    Cel mai probabil Zastava va sterge pe jos cu produsele Cugir , din motive geostrategice .
    Wow ce introducere …
    In Serbia este cel mai mare zacamant de litiu , care se foloseste la baterii reîncarcabile , in special in industria telecom si auto .
    Serbia va primi concesii economice incredibile , printre care și cea legată de piata armelor pentru civili in SUA .
    Dacă nu va exista un plan de rezervă pentru Cugir , putem adopta o atitudine zen , de pasivitate conectată la adevăruri cosmice 🙂 .

    • admin says:

      Da’ ce are domne’ planul principal pentru Cugir? Nu se face export in State? Ba se face. Deci la cumpara americanii. Care pun apoi filmulete pe Youtube.

      • habarnistul says:

        Păi varianta nouă de PSL ar trebui livrata împreună cu o pilă grosieră , pentru ajustat încărcătoarele la fața locului .
        Ba chiar ar putea fi vândută È™i la raioanele de jocuri tip puzzle 🙂 , lucru care concurenÈ›a ( oricare ar fi ea ) nu o poate face …
        Restul ?

        No comment .

        • admin says:

          80% PSL. Livrabil prin Posta cu semnatura de primire. De fapt abia asta ar fi o idee de afacere.

        • Ilie says:

          Ba nu, va fi tip lego/duplo, lasand imaginatia cumparatorului sa faca din ea ce vrea. Adica daca vreai AKM atunci face AKM, daca vrea PSL – atunci PSL. Daca vrea masina de stors rosii – trebuie sa ceara varianta din inox ca varianta standard (chiar cu strat gros de vopvea model 2019) va sa rugineasca dupa primul kil de rosii….

          • admin says:

            Sau masina de cusut.

            Totusi, un AK modular, cu tabla groasa “frantuzeasca” si sistem simplu de schimbare a tevii, multicalibru, ceva in genul asta scos de rusi, ar fi interesant.

  12. seba says:

    Din ciclul…asa ceva nu se exista !!!!